Jump to content

Gălățeni jefuiți cu cardul de o consilieră bancară


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gălățeni jefuiți cu cardul de consilierul de la bancă. Funcționara este anchetată în libertate

Peste jumătate de milion de euro este suma la care se ridică prejudiciul creat de o funcționară din cadrul unei bănci din Galați, care, timp de patru ani, a sustras bani din conturile mai multor clienți. Femeia a fost reținută la trei ani de la ultimele presupuse acțiuni de delapidare și riscă pușcăria pentru că a furat bani prin acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni financiare frauduloase.

Tunul în urma căruia doar patru clienți ai unei bănci din Galați au suferit pierderi uriașe s-a întiins pe o perioadă de patru ani, susțin polițiștii de la Investigații Criminale, pe mâinile cărora au ajuns reclamațiile clienților care și-au văzut conturile golite de sume semnificative de bani, în lei și euro. Mai exact, în perioada 2015-2019, o funcționară de la suscursala unei bănci din oraș, acum în vârstă de 51 de ani, care a lucrat pe rând la casierie, dar și ca ofițer de tranzacții și consilier, este acuzată că ar fi făcut diverse operațiuni care s-au finalizat cu ”dispariția” unor sume consistente din conturile clienților cu foarte mulți bani. Modalitățile prin care funcționara ar fi făcut în așa fel încât banii să plece din conturi fără ca titularii să își dea seama erau diverse, astfel că păgubiți nu au realizat că erau furați nici chiar când femeia și-a încheiat raporturile de muncă cu banca. Oamenii nu știau că, în numele lor, funcționara retrăgea bani din casierie și chiar de la bancomat, cu ajutorul unor carduri emise fără știrea lor.
”După ce a încheiat raporturile de muncă cu instituția bancară, femeia ar fi continuat activitatea infracțională, comunicând persoanelor prejudiciate că ar fi fost mutată la o agenție din altă localitate. Tranzacțiile frauduloase au constat în transferuri repetate între conturi, în sistemul informatic al instituției bancare, prin depășirea autorizării deținute, urmate de retrageri de numerar de la ghișeu, în baza unor ordine de plată întocmite și semnate de persoana în cauză, inclusiv la rubrica rezervată titularului de cont, ori de retrageri de numerar de la ATM, folosind carduri de debit emise fără cunoștința persoanelor păgubite”, a explicat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.
În urma operațiunilor ilegale, fosta funcționară și-ar fi prejudiciat clienții de 736.000 de lei și 365.000 de euro. Polițiștii au ajuns zilele trecute la ușa femeii, iar în urma percheziției domiciliare au decis reținerea acesteia pentru 24 de ore, pentru delapidare, acces ilegal la un sistem informatic, prin depășirea autorizării și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Suspecta urmează să fie dusă în fața unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, cu propunerea unei măsuri preventive. 

UPDATE. Funcționara care ar fi delapidat 500.000 de euro din conturile clienților a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, au decis magistrații.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Funcționara care a furat jumătate de milion de euro este liberă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au luat o decizie oarecum surprinzătoare în cazul fostei angajate a unei bănci din Galați, acuzată de comiterea mai multor infracțiuni extrem de grave, soldate cu furtul a peste jumătate de milion de euro din conturile clienților. Femeia, în vârstă de 51 de ani, a fost reținută la finele săptămânii trecute pentru delapidare, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni financiare frauduloase, pentru că, timp de patru ani, ar fi sustras prin diverse modalități, aparent legale, sume în lei și euro de la clienții cu mulți bani.

Anchetatorii au decis însă că fosta funcționară nu merită, în ciuda prejudiciului uriaș și a stăruinței cu care a acționat, timp de patru ani, să fie privată de libertate și au dispus în privința ei măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Deocamdată, această fostă funcționară este singura persoană incriminată oficial în dosar, anchetatorii neformulând acuzații împotriva altor persoane care ar fi putut ști, participa sau beneficia de manevrele ilegale ale fostei casierițe și respectiv consilier de credite. Mai mult, unitatea bancară unde s-au petrecut ilegalitățile ar fi cerut ca identitatea instituției și a funcționarei să rămână strict secrete, amenințând cu procesele în cazul în care autoritățile judiciare ar face publice aceste informații, în ciuda interesului just ridicat de o asemenea situație în rândul populației și al potențialilor clienți.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce spune banca din care a dispărut jumătate de milion de euro. Funcționara care a golit conturile clienților, dată afară și denunțată

În urma zvonurilor care au apărut în spațiul public după mediatizarea cazului angajatei unei bănci din Galați care ar fi golit conturile a patru clienți cu peste jumătate de milion de euro, dar și pentru a răspunde îngrijorării justificate a opiniei publice vizavi de riscurile care pot plana asupra depozitelor bancare, "Viața liberă" a obținut, în exclusivitate, poziția instituției financiare unde s-au înregistrat neregulile concretizate acum într-un dosar penal de delapidare.

Raiffeisen Bank este unitatea financiară în cadrul căreia s-au petrecut neregulile în urma cărora o funcționară și-a însușit, prin operațiuni variate și repetate, peste 500.000 de euro din conturile a patru clienți. Timp de patru ani, clienții unității bancare habar nu au avut că femeia, acum în vârstă de 51 de ani, care a deținut pe rând funcția de casieră, consilier clienți și ofițer de tranzacții, le retrăgea periodic din conturi sume de bani, care au ajuns, într-un final, la un total astronomic. Nici banca nu ar fi știut de manevrele angajatei care emitea carduri fără știrea clienților sau întocmea ordine de plată în fals, susțin acum reprezentanții instituției financiare, care se delimitează de faptele fostei funcționare. Mai mult, într-un punct de vedere oficial transmis "Vieții libere", ca urmare a solicitării noastre, Raiffeisen Bank afirmă că instituția a fost cea care a dat-o pe angajată pe mâna poliției, imediat ce ar fi aflat de furturile repetate, și că i-ar fi despăgubit pe clienții prejudiciați prin faptele imputate.

"Încă de la finalizarea primelor investigații, în 2019, Raiffeisen Bank a încetat colaborarea cu angajata. Ca urmare a investigațiilor întreprinse de conducerea băncii, au fost sesizate organele de cercetare și urmărire penală. Raiffeisen Bank a analizat și documentat sesizările clienților, repunându-i în drepturile inițiale, conform datelor din sistemele băncii și documentelor justificative prezentate", ne-a transmis Anca Hasegan, responsabil relații publice al Raiffeisen Bank.

Potrivit celor menționate în punctul de vedere oferit, reprezentanții băncii vizate susțin că "au fost emise recomandări către clienți în vederea formulării de sesizări către autoritățile competente" și au dat asigurări că, în cazul în care vor mai ieși la iveală cazuri ale unor clienți prejudiciați de angajați, aceștia nu trebuie să își facă griji, pentru că vor fi despăgubiți.

"Vă putem asigura că banca îi va despăgubi pe toți clienții care se constată că au fost prejudiciați și vom colabora cu organele de cercetare și urmărire penală, conform legislației în vigoare, punând la dispoziția acestora toate informațiile și datele pe care le vor solicita", au mai menționat reprezentanții Raiffeisen Bank.

Fosta angajată acuzată acum oficial de delapidare, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni financiare frauduloase, a fost reținută săptămâna trecută, dar lăsată apoi în libertate, sub control judiciar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.