Jump to content

Solista de muzică populară Dida Agache cântă de la şapte ani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Dida Agache cântă de la şapter ani

Este una dintre puţinele interprete de muzică populară din Galaţi care cântă şi muzică uşoară deşi marea ei pasiune rămâne folclorul.

Profil

Născută: 9 mai 1955, Galaţi

Studii:Şcoala de Artă Galaţi, secţia Canto

Stare civilă: căsătorită, doi copii

A cântat alături de cunoscuţi interpreţi de muzică populară din România precum Irina Loghin, Geta Postolache, Ionuţ Dolănescu. A cochetat şi cu muzica uşoară, cântând împreună cu Luminiţa Anghel şi Nico, iar în prezent face parte din ansamblul „Doina Covurluiului" al Centrului Cultural „Dunărea de Jos". „Nu îmi mai amintesc toate locurile în care am cântat. Din câte îmi amintesc acum, am fost în Franţa, unde s-a organizat un festival de muzică populară, la Sibiu, dar şi în Basarabia", ne declară Dida Agache.

Nu s-a dat în lături să cânte la nunţi sau alte evenimente cu specific popular unde a fost invitată. Se regăseşte în cântecele pe care le interpretează, deoarece reflectă diverse momente din viaţa sa. „Îmi place să cânt omului. Eu sunt mai dramatică, mai lirică, îmi plac cântecele de descântec. Îmi cânt viaţa, familia", ni se destăinuie Dida Agache.

A cântat cu mortul pe masă la o nuntă

În cariera de interpret de muzică populară a avut parte şi de momente tragicomice. La o nuntă, la care fusese invitată să cânte, nuntaşii i-au spus să nu intre într-o singură cameră a casei, fără să îi explice motivul. L-a aflat singură câteva minute mai târziu, când trecând peste interdicţia impusă de gazde a intrat în camera interzisă şi a constatat că acolo era depus într-un sicriu socrul mare. „Am ţipat de spaimă şi am plecat repede de acolo. Mi-au explicat mai târziu că omul murise cu puţin timp înainte de nuntă şi nu mai aveau timp să amâne nunta pentru că toate pregătirile erau făcute", ne-a declarat uşor amuzată Dida Agache. A depăşit repede momentul şi le-a cântat nuntaşilor de parcă nimic nu se întâmplase.

Sprijină tinerele talente

Nu ezită să ajute tinerele soliste de muzică populară aflate la început de carieră. Le oferă melodii din repertoriul propriu şi chiar costume populare. „Mă interesează în special cele care au talent, la care se vede că au potenţial", ne explică cântăreaţa de muzică populară.

Doreşte cu ardoare să înfiinţeze o formaţie de trei fetiţe, care să cânte şi să danseze muzică populară, dar este mândră de familia sa, care i-a călcat pe urme. „Cânt alături de băiatul meu şi nora mea la diverse evenimente. Este bucuria vieţii mele. Nepoţica mea face dans sportiv şi sper să cânte şi ea muzică populară", spune cu emoţie în glas Dida Agache.

Îşi doreşte în continuare nepoţi pentru că, alături de muzica populară, copii sunt cei care i-au oferit cele mai mari satisfacţii sufleteşti în viaţă.

Ce îi place?

Îmi place sinceritatea, îmi plac oamenii care nu sunt inutili. Dacă ar fi să-mi fie frică de ceva în viaţă, este teama de a nu deveni la un moment inutilă. Din acest punct de vedere, cred că orice persoană trebuie să aibă un scop în viaţă şi să se facă utilă aşa cum crede mai bine.

Ce nu îi place?

Nu îmi plac oamenii răutăcioşi. M-am lovit de nenumărate ori de ei în viaţă, dar mi-am continuat drumul căci că am un caracter puternic. Îmi displace să las lucrurile neterminate. Tocmai de aceea, de fiecare dată, planific bine ceea ce vreau să fac pentru a duce la capăt cu bine ceea ce mi-am propus.

Întrebări şi răspunsuri

- La ce vârsta aţi cântat pentru prima oară?

- Nu o să vă vină să credeţi, dar la şapte ani fredonam deja, iar „rampa mea de lansare" a fost un cireş din satul Viile, unde m-am născut. Mă adăposteam între crengile lui şi cântam. Directorul şcolii din comună m-a îndrumat să urmez Şcoala de Artă, iar de la 17 ani am început să cânt la diverse evenimente.

- Ce proiecte de viitor aveţi ca interpret de muzică populară?

- În viitorul apropiat, intenţionez să înregistrez un CD cu melodiile pe care le-am cântat până acum. Am şi un proiect de suflet. Vreau să înfiinţez un grup de trei fetiţe, care să cânte muzică populară, dar şi să facă dansuri populare. Este cred ceea ce ne lipseşte în momentul de faţă şi cred că ar da culoare muzicii populare moldoveneşti.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Dida_Agache-A_cantat_in_duet_cu_Luminita_Anghel_0_269373161.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mihaela Agache şi-a descoperit vocaţia artistică în jazz

A înregistrat deja cinci piese şi i-a încântat cu vocea sa pe americanii din Alaska şi până în Caraibe. Mihaela Agache a colaborat la formarea formaţiei „Candy", din care făceau parte Julia Anghelescu şi Monica Andrei, dar fetele au decis la un moment dat să continue fiecare pe alt drum.

A făcut parte ulterior din „Rhytmic Songs", trupa condusă de Cristian Argintean, care i-a fost profesor de muzică la Liceul Pedagogic din Galaţi. La doar 25 de ani, a înregistrat deja cinci piese de muzică uşoară şi a câştigat un concurs organizat de Prima TV la care a impresionat prin calităţile sale vocale. Provocarea vieţii ei, dar şi a soţului său, a fost oferta de a cânta pe un vas de croazieră. „Am fost nevoită să mă adaptez şi să învăţ genurile de muzică care le plac americanilor, cum ar fi jazz-ul. Mi-a plăcut, am călătorit în Alaska, Caraibe şi Panama, dar am revenit în ţară de dorul celor dragi pentru că erau luni de zile când nu îi vedeam", ni se destăinuie solista de muzică uşoară.

Este fericită în prezent că face parte din formaţia „Trio Royal", care reprezintă practic familia ei, şi îmi aminteşte de momentele amuzante pe care le-a trăit la diverse evenimente. „Eram la o nuntă şi abia cumpărasem boxele. Soţul meu a dat basul tare şi când a pornit boxele, au început să cadă găinile dintr-un copac. Zburau de frică", ne declară râzând solista. Este pasionată de unghiile tehnice, iar în viitor şi-a propus să deschisă un salon de profil.

Deşi poate părea ciudat la prima vedere, Mihaela Agache ne dezvăluie că i-ar place să lucreze ca recepţioneră într-un hotel. „Să fii recepţioner presupune să te îmbraci elegant şi să vorbeşti frumos cu clienţii", ne explică solista, care este decisă însă să îşi continue cariera muzicală.

Întrebări şi răspunsuri

- De ce ai ales să cânţi?

- Pe la 8 ani cântam „Stranio Amore" şi părinţii mei şi-au dat seama că am talent. Cântam în faţa oglinzii cu spray-ul în mână pe post de microfon. Am cântat mai întâi în cluburi pentru copii, iar la nouă ani m-am înscris la Şcoala Populară de Artă, la chitară, dar am renunţat pentru că nu mă reprezenta.

- Ce proiecte de viitor ai?

- Sunt mulţumită de ceea ce fac în prezent. Mi-ar fi plăcut să cânt într-o formaţie de gen „Mandinga", dar este foarte greu să fii remarcat astăzi dacă nu ai bani sau relaţii. Acum cânt în trupa „Trio Royal" alături de soţul meu, Iulian Agache, şi soacra mea, Dida Agache, care este solistă de muzică populară.

Profil

Născută: 2 octombrie 1985-Galaţi

Studii: Liceul „Marin Coman" Galaţi, Şcoala Populară de Artă din Galaţi

Stare civilă: căsătorită

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Portet-Mihaela-Agache-descoperit-vocatia-artistica_0_336566458.html

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Solista din Galați care a compus piesa „Ceaușescu se răzbună”. Dida Agache: „Nu am știut să-mi vând marfa”

Dida Agache e un nume aproape necunoscut showbizului românesc. Solista din Galați, ajunsă la 67 de ani, a dat marea lovitură cu o melodie inspirată din „Epoca de Aur”, în care la putere se afla ultimul lider comunist al țării, Nicolae Ceaușescu. Dida Agache face confesiuni interesante, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre activitatea muzicală, dar și despre familia ei de muzicanți.

Solista Dida Agache nu-și mai amintești motivele interioare care au determinat-o să pună pe muzică versuri despre o perioadă a istoriei de care ne îndepărtăm cu fiecare an ce trece după 1989. Sau preferă să le țină pentru ea: „Am vrut să compun despre acea perioadă. Nimic mai mult! Și am încercat să mă inspir din realitate, din ceea ce am trăit sau s-a întâmplat! Așa am ajuns să cânt despre Nicolae Ceaușescu”, a declarat ea pentru Impact.ro. Iar inspirația este prezentă încă din titlul melodiei, „Ceaușescu se răzbună!”, unul de impact pentru milioanele de români care au trăit pe vremea fostului dictator.

Pe de altă parte, versurile melodiei vorbesc la un moment dat și despre execuția celui care a condus această țară vreme de aproape un sfert de veac: „Ceaușescu e-n țărână/, Și de acolo se răzbună/, L-ați împușcat în zi sfântă/, Iară asta nu se uită/, În sfânta zi de Crăciun/, Oameni cu suflet hain/, Repede l-au împușcat/, Fără să-l fi judecat/”.

Dida Agache mai spune că nu se aștepta ca melodia să prindă. „Am înregistrat-o prima dată acum mai bine de 15 ani. Am două albume pe care am inclus-o, dintre care unul este datat 2005. Vă pot spune că s-au vândut foarte bine. Nu știu să vă spun în câte exemplare, fiindcă de distribuția albumelor nu m-am ocupat eu. Eu doar am înregistrat. Iar pentru asta am primit o sumă modică, ceva în jurul a 20 de milioane, cum era pe vremea aceea. Chiar mi-a reproșat un impresar că nu am știut să-mi vând marfa. Numai că eu nu am urmărit să fac asta!”, adaugă solista din Galați.

Dida Agache mai crede că melodia e foarte ascultată în această perioadă de sfârșit și început de an, atunci când se apropie fie ziua de Crăciun, atunci când cuplul Ceaușescu a fost executat la Târgoviște, fie în preajma zilei de naștere a acestuia, 26 ianuarie.

Interpretează cântecul alături de formația familiei

Ea interpretează această melodie împreună cu formația Trio Royal, care e una de familie, după cum ține să ne precizeze. Și asta și este, în condițiile în care trupa o include pe nora sa, Mihaela, vocalist, pe fiul său, Iulian, care cântă la orgă, dar și pe nepoata sa, Andra Alexia, care și-a ales flautul ca instrument preferat.

În ciuda succesului înregistrat cu această melodie, Dida Agache susține că nu aceasta îi este cea mai dragă: „Vă spun sincer că sunt cea mai mândră de melodia care se numește „De când am ajuns bunică”. Am înregistrat și un album, al cărui nume e dat chiar de această melodie. L-am înregistrat la Chișinău, cu formație, și m-a costat 3.500 de euro. A fost primul meu album de acest fel, dar nu regret investiția făcută. Fiindcă mie-mi place să cânt, dar și să fiu bunică. Și, slavă Domnului, am ceva experiență, fiindcă sunt de trei ori bunică!”, a mai completat ea.

impact.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.