Jump to content

Percheziții DNA în vama Oancea, într-un amplu dosar de corupție


dcp100168

Recommended Posts

Percheziții DNA în vama Oancea, într-un amplu dosar de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac percheziții, marți, în cinci puncte de trecere a frontierei, majoritatea cu Republica Moldova, într-un dosar de corupție, a anunțat instituţia. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că sunt vizați polițiști de frontieră suspectați că luau mită sume cuprinse între 20 și 250 de euro de persoană.

Conform DNA, procurorii de la Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova și cu sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală), fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022.

Marți dimineață, au loc percheziții la 31 de adrese din județele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul fiind locuințele unor persoane fizice.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că perchezițiile au loc în punctele de trecere a frontierei de la Albița, Stânca, Sculeni, Oancea (toate cu Republica Moldova) și Borș (Ungaria).

Aceleași surse spun că sunt vizați polițiști de frontieră care ar fi luat mită de la diverse persoane, sume cuprinse între 20-30 de euro și 250 de euro. Sumele de bani ar fi fost cerute pentru a fi trecute cu vederea probleme precum expirarea vizei sau depășirea bagajului.

viata-libera.ro

UPDATE. Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, de pe raza județului Galați, a fost pe lista procurorilor DNA de la Iași, care marți, 17 ianuarie, au făcut nu mai puțin de 31 de percheziții, într-un amplu dosar ce vizează fapte de corupție care s-ar fi întins pe o perioadă de mai bine de un an. Anchetatorii au vizat puncte de frontieră din cinci județe și mai multe locuințe ale unor persoane fizice, perchezițiile având loc pe raza județelor Botoșani (PTF Stânca), Iași (PTF Sculeni), Neamț, Vaslui (PTF Albița), Galați (PTF Oancea) și Bihor (PTF Borș).

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 - septembrie 2022", au precizat reprezentanții DNA, la scurt timp de la începerea perchezițiilor.

Potrivit unor surse judiciare, în cadrul anchetei sunt vizați polițiști de frontieră și vameși care activează în punctele de la granița cu Republica Moldova și respectiv Ungaria, care în perioada menționată ar fi luat mită de la diverse persoane, în special cetățeni moldoveni care doreau să ajungă la muncă în țări din vestul Europei. Șpăgile, de la 20-30 de euro, ar fi ajuns chiar și la 250 de euro și erau percepute pentru a trece cu vederea vizele expirate sau bagajele neconforme.

La ora închiderii ediției, peste 20 de polițiști de frontieră și vameși se aflau la audieri, la DNA Iași. Procurorii au anunțat că vor face cunoscute noi informații privitoare la dosar "atunci când împrejurările vor permite".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Un polițist și doi vameși, acuzați oficial de luare de mită și puși sub control judiciar

În urma descinderilor de marți, 17 ianuarie 2023, pe care le-au făcut procurorii DNA de la Iași la Vama Oancea, trei lucrători, respectiv un polițist de frontieră și doi vameși, au fost duși la audieri și puși ulterior sub control judiciar. Aceștia fac parte dintr-un lot de 23 de funcționari de la cinci puncte vamale, acuzați de comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. Alți 12 polițiști și vameși au primit aceeași măsură, în timp ce opt au fost reținuți și vor fi propuși pentru arestare preventivă.

”În cauză a fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș). De asemenea, a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași - Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca). La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, au precizat anchetatorii printr-un comunicat dat publicității în cursul dimineții de miercuri, 18 ianuarie.

Potrivit procurorilor DNA, ”în perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Un vameș gălățean a recunoscut că a luat șpagă și a scăpat de pușcărie

DNA a finalizat ancheta în dosarul în care 27 de angajați ai mai multor puncte de frontieră din zona de nord și est a țării, polițiști și vameși, sunt acuzați de luare de mită și trafic de influență.

Dintre cei 27 de inculpați trimiși sub control judiciar în fața magistraților de la Vaslui, unul singur, un vameș de la Oancea, și-a recunoscut faptele și a căzut la înțelegere cu procurorii să primească trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul deschis de Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași a ajuns la final, 27 de polițiști de frontieră și vameși de la punctele Albița, Oancea, Sculeni, Stânca-Costești, Iași și Borș fiind trimiși în judecată pentru fapte de corupție comise în tipul serviciului, timp de mai bine de un an. În speță, ancheta a vizat fapte care s-ar fi petrecut în perioada iulie 2021 - septembrie 2022, timp în care polițiștii și vameșii ar fi primit în repetate rânduri sume de bani cuprinse între 20 și 250 de euro pentru a permite tranzitarea punctelor de frontieră de către transportatori de mărfuri sau persoane, care nu îndeplineau diverse condiții legale pentru a circula în spațiul european.

"În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari", au precizat procurorii DNA Iași.

În urma perchezițiilor domiciliare și la punctele de frontieră care au avut loc la jumătatea lunii ianuarie 2023, anchetatorii au indisponibilizat mai multe bunuri și sume de bani, presupus a fi provenit din luarea de mită și traficul de influență comise de cei 27 de polițiști și vameși. Dintre aceștia, unul singur s-a grăbit să își asigure "viitorul", fără a risca să primească o sentință mai grea din partea judecătorilor. Este vorba despre un vameș de la PTF Oancea, județul Galați, acuzat de luare de mită în formă continuată. În fața probelor, gălățeanul a recunoscut că a luat bani ca să facă altceva decât îi dicta fișa postului și a căzut la înțelegere cu procurorii ca să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi. Acordul de recunoaștere va trebui să ajungă pe masa Tribunalului Vaslui, acolo unde se va soluționa și dosarul trimis în judecată de DNA, zilele trecute.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.