Jump to content

Obiect strălucitor și neidentificat, semnalat pe cerul Galațiului


dcp100168

Recommended Posts

Obiect strălucitor și neidentificat, semnalat pe cerul Galațiului

Apariția unui obiect misterios, însoțit de o lumină puternică, urmată de o explozie, a pus pe jar autoritățile, în noaptea de miercuri spre joi. Apelul a venit dinspre Tulucești, de la o fermă, din partea unui bărbat care a sunat la 112 și a spus că a văzut pe cer, la mare altitudine, circa 7.000 de metri, un corp strălucitor, care ar fi explodat și s-ar fi împărțit în aer, în patru bucăți, după care s-ar fi prăbușit pe pământ.

La ferma de unde a fost trimis apelul telefonic pe 112 au fost trimiși, conform protocolului, reprezentanți ai ISU Galați și polițiști. Forțele de intervenție s-au dus pregătite pentru orice, așteptându-se să găsească de la artificii, la un echipament de zbor. Niciuna dintre aceste ipoteze nu s-a confirmat.

”Noi am intervenit la fața locului cu o autospecială și o ambulanță SMURD de tip B, conform protocolului. În urma discuției cu apelantul, care nu a putut indica locul unde ar fi căzut fragmentele, și a verificării zonei, nu s-a găsit nimic care să dovedească producerea vreunui incident”, a explicat col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Nici poliția nu a putut face mai multă lumină în privința misterioasei întâmplări, semnalate de bărbatul care este pensionar MApN și are experiență inclusiv în teatrul de operații din Afganistan. Nici măcar o amendă nu au putut să aplice pentru apelarea fără motiv la 112, pentru că nu s-a putut dovedi că omul a mințit. ”La apelul pe 112, bărbatul a spus că a văzut o explozie, fără a preciza natura acesteia sau a sursei care a provocat-o și nici nu a solicitat intervenția forțelor de ordine. Nu s-a putut vorbi de o inducere în eroare, astfel că nu s-a impus aplicarea vreunei sancțiuni”, a precizat ag. șef pr. Ciprian Stoica, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Nu este însă exclus ca cele semnalate de fostul militar să fie adevărate, în sensul că, în orele următoare apelului, în spațiul public au apărut mai multe semnale din partea unor gălățeni aflați în tranzit pe drumurile județului și care au susținut că au văzut o lumină puternică, asemenea unui fulger sau unui foc puternic de artificii, ceea ce ar putea indica prezența unui meteorit de mici dimensiuni, care s-a dezintegrat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A fost elucidat fenomenul inexplicabil observat pe cer la Tuluceşti

Un fenomen ciudat a fost semnalat în apropierea municipiului Galaţi, miercuri seară. Mai exact, un obiect foarte strălucitor care s-ar fi ”rupt” în mai multe bucăţi a fost semnalat în comuna Tuluceşti, judeţul Galaţi. În acea seară, un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că a văzut un obiect luminos pe cer, care s-a rupt în mai multe bucăţi şi ar fi căzut în apropierea comunei sale. Ulterior, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, au efectuat cercetări, dar nu au descoperit nimic. Mulţi oameni au confirmat spusele bărbatului, spunând că şi ei au văzut pe cer acelaşi fenomen inexplicabil.

Pe grupul de Facebook Meteor_România, dedicat astronomilor din România care îşi împărtăţesc observaţiile şi experienţele, fenomenul de la Galaţi a fost deja confirmat de un astronom amator ca fiind un meteor. Apariţia luminoasă a meteorului ar fi durat 10 secunde şi ar fi provocat o lumină comparabilă cu cea a lunii pline.
„Avem martor ocular, astronom amator, Neagu Gabriel Cristian, meteorul a durat 10 secunde. Avem înregistrare de la staţia Moroi din Galaţi! O postăm la comentarii şi revenim! Avem martori oculari doi astronom amatori, din Brăila (Andrei Ionescu) şi Vaslui (Cristian Grigore). Update1: Am vorbit cu martori oculari. E vorba de un bolid care a explodat la final. Unii l-au asociat şi cu sunet/bubuitură, dar informaţiile sunt contradictorii. Mâine voi vorbi cu un martor ocular din Galaţi!“, a scris Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori - SARM.

Un martor ocular de la Vaslui a precizat că a ieşit să fumeze şi a văzut o flacără roşie-gălbuie pe cer: „Nu am auzit sunet, l-am văzut câteva secunde, din întâmplare. Ieşisem la geam să fumez (stau la et. 4)... S-a aprins în flacără roşie - gălbuie şi s-a stins în flacără verde, când s-a spart (parca era un minifoc de artificii) după care s-a stins imediat (înspre Bârlad n.r.)... Cobora sub un unghi foarte mic, 70-75 de grade, venind dinspre sud vest (dinspre Galaţi-Focşani, n.r.)“, a declarat bărbatul din Vaslui.

”Există înregistrare secvenţială pe camera MOROI de la Păuleşti. Aşteptăm imaginile!”, a mai scris Valentin Grigore, preşedinte la Societatea Astronomică Română de Meteori - SARM.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce a fost, de fapt, OZN-ul văzut de gălăţeni

Un eveniment observat de mai mulţi oameni în seara de 18 ianuarie i-a pus pe jar pe unii gălăţeni, care au fost siguri că au fost martorii unei întâlniri cu un OZN. O lumină puternică s-a văzut pentru câteva secunde pe cer din mai multe puncte ale judeţului, după care s-a putut observa o explozie, unii dintre martori susţinând că au auzit şi tunete.

Evenimentul nu a rămas fără urmări nici printre astronomii care stau, de regulă, cu ochii pe cer. El a fost dezbătut pe larg şi pe pagina de Facebook a Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), dar şi pe cea a gălăţeanului Gabriel Cristian Neagu, ambasador al Societăţii Americane a Observatorilor Stelelor Variabile, descoperitor de stele variabile, redactor al revistei "Space Cat", student la două facultăţi, membru al Astroclubului "Călin Popovici", organizat sub îndrumarea lui Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi, dar şi câştigător, în 2021, al competiţiei europene "Catch a Star", organizată anual de European Association for Astronomy Education (EAAE).

El a declarat, atât pe paginile de Facebook amintite, cât şi pentru "Viaţa liberă", că OZN-ul a fost, de fapt, un meteor mai spectaculos decât altele, dar nu nemaivăzut pentru pasionații de evenimente astronomice: "Obiectul a fost albastru, o mare perioadă din drumul pe cer, iar în timpul exploziei a devenit alb. S-a rupt în patru bucăți destul de mari, care au ars și ele puțin în atmosferă. Văzut spre est, pe la 25-35 de grade altitudine, strălucire puțin peste Luna plină în timpul exploziei și sub Lună, înainte și după", le-a explicat el, pe pagina SARM, astronomilor profesionişti şi amatori, care au căzut cu toţii de acord că evenimentul, considerat OZN, a fost o banală stea căzătoare.

"Stelele căzătoare sau meteorii sunt urme pe care le lasă cozile cometelor, iar când intră în atmosfera Pământului acestea se aprind. De aceea, noi vedem aceste stele căzătoare, sau meteori, cele mai cunoscute fiind Perseidele, un curent de meteori care poate fi observat, de regulă, la mijlocul lunii august. Dar sunt şi meteori care intră accidental în atmosfera Pământului, aşa cum a fost acesta şi, pentru că sunt ceva mai mari decât de obicei, au o ardere mai spectaculoasă şi chiar se dezintegrează în atmosferă. Nu a fost un OZN, a fost un meteor, el a fost prins şi pe camera Fripon, montată la Galaţi, de către o reţea internaţională a observatorilor de meteori, care postează imagini cu evenimentele speciale, cum a fost acesta, în timp real", ne-a explicat pasionatul de astronomie Gabriel Cristian Neagu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.