Jump to content

A murit scriitorul și omul de cultură Victor Cilincă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

A plecat dintre noi jurnalistul, scriitorul și omul de cultură Victor Cilincă

O veste tristă pentru familia "Vieții libere", pentru Galați și pentru cultura românească. A plecat dintre noi, pe neașteptate, jurnalistul, scriitorul, pasionatul de istorie și omul de cultură Victor Cilincă, cetățean de onoare al Galațiului.

Cu zeci de proiecte la care lucra mereu în paralel, în veșnică criză de timp și, cu toate acestea, mereu cu zâmbetul pe buze, Victor Cilincă era tot timpul în mișcare. În ultimii ani, își descoperise pasiunea pentru reconstituirile istorice, explorate alături de membrii Asociației Culturale Tomis - filiala Galați, pe care o împletea cu cea pentru fapte mai puțin știute, scoase la iveală în pagina sa săptămânală din "Viața liberă". Ne este foarte greu, în acest moment, să ne reamintim tot ceea ce Victor Cilincă a reprezentat pentru Galați, orașul său de suflet, și pentru gălățeni, dar iată câteva repere din activitatea sa.

Victor Cilincă, născut pe 16 ianuarie 1958, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociaţiei Profesorilor de Istorie de la „Dunărea de Jos”, ziarist profesionist (membru atestat al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), inginer, pictor şi ilustrator. A fost navigator pe mări şi oceane, scafandru. A publicat în ţară și străinătate peste 30 de volume de proză, poezie și teatru (proză scurtă, romane, poveşti, piese de teatru, poezie). I-au apărut povestiri în reviste din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Franţa. A scris inclusiv teatru și roman istoric, a fost publicat și jucat. O poveste este prinsă într-un manual de limba și literatura română. O povestire a fost predată într-un liceu din Viena. Montarea piesei istorice „Henri Mathias Berthelot – generalul generalilor”, regizată de Attila Vizauer la Teatrul Naţional Radiofonic, a fost nominalizată la Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic din 2015. Este inclus în trei dicţionare realizate de Mircea Ghiţulescu despre piese, regizori şi dramaturgi. A publicat „Abecedar istoric gălăţean”, carte folosită și la orele de Istorie în școli.

* Studii: Liceul de Artă Galaţi, secţia Plastică - promoţia 1977, Facultatea T.C.P.A.T.P. Galaţi, promoţia 1983.

* Premii: nominalizat în 2007 la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2006; mențiune la concursul de dramaturgie "Bogdan Amaru" - Râmnicu Vâlcea, 1993 (cu piesa "Revoluţia pisicilor"); Premiul II  la concursul de teatru scurt "Camil Petrescu" - Oradea 1995 (cu piesa "Polonius" - în variantă scurtă). Piesa în două acte a fost jucată apoi în stagiunea 1995-1996 la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi * Premiul "Octavian Goga" pentru poezie la Concursul Naţional de Poezie şi Eseu "Octavian Goga" - Cluj, 2002 * Menţiune pentru proză scurtă la Concursul Naţional de Proză Scurtă şi Eseu "Pavel Dan" - Cluj, 2002.

* Din cărţile publicate: "Războiul de catifea" - roman, 1983 * "Fetiţa care avea prea mulţi pistrui" - poveşti, 1991 * "Odiseea pentru uz intern" - roman, 1994 * "Zaraza" - roman, 1997 * "Paparazzi/ Polonius" - dramaturgie, 1998 * "Polonius - A Political Farce" - dramaturgie, 2000 (în limba engleză). * "Maşina de distrus tot" - povestiri şi nuvele, 2001 * "Jihad" - roman SF, 2002 * "Push-Push!" - roman, 2002 * "Ţara de sub picior" - basm, 2005 * "Mezzoland" - versuri, 2006. *  "Saga neştiută a Galaţilor. 1917-1918. Istoria asediului Galaţiului eroic şi a Bătăliei Ţiglinei", 2018.

* Povestiri şi nuvele tipărite în: Marea Britanie - "Noi cu toţii te vom iubi" ("Eggs"); Canada - "Înlocuitorul" ("Le Remplacant"); SUA - "Siegfried".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.