Jump to content

Firmele gălățene refuză să publice salariile de angajare


dcp100168

Recommended Posts

Firmele gălățene refuză să publice salariile de angajare

Lista locurilor de muncă declarate oficial vacante la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați a înregistrat un salt semnificativ față de ultimele săptămâni, ajungând la 554 de posturi. La niciunul dintre ele nu este însă menționat salariul de încadrare.

De când scriu despre AJOFM și locurile de muncă vacante din Galați (și sunt câțiva ani buni), nu am întâlnit niciodată vreun anunț care să menționeze și salariul oferit potențialilor candidați. Toate prezintă doar cererea, nu și oferta. Există, totuși, firme, dar încă puține, care postează anunțuri de angajare pe site-urile proprii sau pe paginile de rețele sociale, ori care dau anunțuri la ziar în care menționează și salariul pe care îl oferă. Prin AJOFM, însă, niciodată! Nici înainte, nici acum, când patronii români încep să se alinieze, destul de timid, la tendința transparentizării salariilor.

Conform unei statistici întocmite de una dintre cele mai cunoscute platforme de recrutare online, o treime din totalul locurilor de muncă disponibile în prezent au salariul afișat, pondere mai mult decât dublă față de perioada similară a anului trecut. "Ieșirea salariilor din zona subiectelor tabu și intrarea lor într-o zonă de transparență marchează o schimbare majoră pe piața muncii, după foarte mulți ani în care au stat sub semnul confidențialității. Datele noastre arată că anunțurile de angajare cu salariul publicat sunt cu 40% mai vizualizate decât celelalte", spune Raluca Dumitra, director de marketing la eJobs România.

Un sondaj recent realizat de platforma de recrutare online relevă faptul că principalul motiv pentru care angajatorii au început să facă publice salariile pe care le oferă este legat de faptul că reușesc să găsească mai repede candidatul potrivit și să închidă angajarea (34,4% dintre respondenți), primesc mai multe aplicări (22%), este îmbunătățită relevanța candidaților (15,6%), anunțul postat primește mai multe vizualizări (9,4%).

Revenind la Galați, la cele 554 de locuri de muncă declarate vacante prin AJOFM pentru ziua de 18 ianuarie lipsesc complet salariile oferite candidaților. Toate prezintă doar cerințe: vechime, studii, cunoașterea limbii engleze (mai nou) și așa mai departe. Excepție fac cele 180 de posturi de ucenic oferite de Combinatul Liberty Galați, la care se precizează, ca avantaje, asigurare medicală, transport și instruire. Nici aici nu se suflă, însă, vreun cuvânt despre salarizare.

Anterior, au mai existat oferte de angajări pentru gălățeni în care erau publicate o serie de beneficii, gen tichete de masă, transport și cazare pentru firmele care aveau puncte de lucru în alte localități, însă nimic despre banii oferiți.

Cu excepția anilor din pandemie, AJOFM Galați a organizat câte două burse ale locurilor de muncă în fiecare an, una generală și alta dedicată absolvenților. La niciuna dintre ele, angajatorii nu au făcut publice salariile pe care le ofereau. Transparența le-ar putea aduce mai mulți candidați pentru posturile oferite. Bineînțeles că și nivelul lefurilor oferite ar conta foarte mult, pentru că de salariul minim e sătul Galațiul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.