Jump to content

Elevi cu TBC, în două școli din Galaţi


Recommended Posts

Între pericol şi secretomanie. Elevi cu TBC, în două școli din Galaţi

Îngrijorarea părinților unor elevi de la mai multe instituții de învățământ din oraș a atins cote maxime, după ce unii dintre copii s-au îmbolnăvit de TBC. Deși tuberculoza reprezintă o boală contagioasă determinată de infecția cu Mycobacterium tuberculosis, care se transmite, pe cale aerogenă, prin intermediul secrețiilor contaminate eliminate în timpul strănutului, tusei sau vorbirii, părinții reclamă faptul că autoritățile competente nu au tratat așa cum se cuvine situația. Mai mult, aceștia spun că s-au mobilizat și au mers la cabinete medicale unde și-au făcut analize, atât lor, cât și copiilor.

O femeie care are copilul elev la Liceul "Racoviță" ne-a contactat telefonic și ne-a spus că un elev al liceului, coleg de clasă cu fiul ei, are TBC. Aceasta ne-a declarat cât este de îngrijorată de acest lucru, mai ales că nimeni nu le-a spus cum trebuie să procedeze într-un astfel de caz. "Colegul fiului meu are TBC. Am mers împreună cu fiul meu la radiografie pulmonară, la cabinetul medical de la Francezi, unde l-am testat. Părerea mea este că în școală sunt mai multe cazuri, dar că nu se spune și nu înțeleg de ce. Am putea să luăm măsuri din timp pentru a preveni îmbolnăvirea altor copii și a personalului din liceu. Este o perioadă grea după pandemia de COVID, cu gripe şi viroze. Copiii au tușit în majoritate. Ce te faci dacă un copil din clasă ia boala și o duce în familie, unde are un bunic sau chiar un părinte vulnerabil?", ne-a spus aceasta.

Un alt caz de TBC a fost depistat la Școala Nr. 25. La această unitate, spitalul în care este internat copilul a trimis o adresă  către conducerea școlii, recomandând profesorilor și elevilor clasei respective să se testeze.

Punctul de vedere al oficialităților

Pentru a lămuri situația și în încercarea de a aduce puțină liniște în sufletul mamei care își trimite copilul la școală, am solicitat opinia specialiştilor de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați. Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a instituției, Liliana Iordăchescu, ne-a declarat că "nu există legătură între cele două cazuri, cu atât mai mult cu cât elevii provin de la unități de învățământ diferite". Mai mult, am primit asigurări că în ambele locații s-au luat măsuri pentru prevenirea și identificarea altor cazuri.

De partea cealaltă, profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Galați, susține că la Liceul "Racoviță" nu s-a primit nicio hârtie oficială de la DSP care să îndrume elevii și personalul școlii spre unități medicale avizate pentru testarea în cazuri de acest gen. "La Liceul «Racoviță» nu s-a primit nicio hârtie oficială de la DSP. Părinții și-au dus copiii pe cont propriu la testare, sfătuiți de cei de la fosta policlinică TBC aflată în zonă. La Școala Nr. 25, Spitalul TBC a trimis  o adresă prin care cadrele medicale care predau la clasa respectivă și colegii elevilor erau sfătuiți să se prezinte la testare, ceea ce s-a și întâmplat", ne-a declarat reprezentantul ISJ Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevi retestați pentru TBC, la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”

Îngrijorarea elevilor de la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Galați, unde un elev a fost depistat cu TBC, persistă. Una dintre elevele unității de învățământ, care ne-a rugat să îi protejăm identitatea, ne-a trimis un mesaj la redacție și ne-a explicat care sunt temerile ei și ale colegilor săi. Adolescenta susține că mai mulți elevi din rândul celor care învață la acest liceu au fost trimiși la retestare pentru a se confirma sau infirma suspiciunea de boală. Eleva reclamă și faptul că, la sfârșitul anului trecut, grupurile sanitare din școală nu aveau nici hârtie igienică și nici săpun, elemente de bază pentru igiena zilnică. 

„Pe lângă fata confirmată cu TBC, săptămâna trecută aveam încă opt colegi suspecți trimiși la retestare. La nivelul școlii, înainte de finalul anului trecut nu aveam nici săpun și nici hârtie igienică la grupurile sanitare. Am ridicat atunci problema apariției bolilor, în cazul lipsei săpunului și toată lumea a închis ochii. Nu ne-a băgat nimeni în seamă și nu s-a înțeles că săpunul și hârtia igienică sunt esențiale pentru sănătatea noastră”, ne-a povestit eleva. Aceasta susține că nu se mai simte în siguranță la școală, se teme să nu se îmbolnăvească și că ar prefera să stea acasă, pentru a nu se expune. Aceasta nu înțelege de ce nu li se spune exact care este situația, pentru a se proteja. „Unii profesori veneau la ore cu masca. Nu am înțeles de ce. Nimeni nu ne spune exact care este situația reală. O singură doamnă profesoară ne-a spus ce înseamnă TBC-ul și cum ne putem proteja”, a mai spus eleva.

Așa cum era firesc, am solicitat opinia celor avizați să ne lămurească în cazul de față atât în ceea ce privește existența materialelor de igienă în liceul respectiv, cât și referitor la suspiciunile de TBC. Profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați, ne-a explicat faptul că unitatea de învățământ este una în care se organizează anual examene, motiv pentru care nu se poate vorbi despre lipsa materialelor de igienă aici. În plus, profesorul Adrian Silivestru a făcut apel la calm și a solicitat elevilor să vină liniștiți la școală, pentru că situația este ținută sub control. „Menționez faptul că Liceul «Racoviță» este cel în care se organizează numeroase examene, cum ar fi și cel de titularizare. Doamna directoare este foarte atentă, mai ales în ceea ce privește produsele de igienă. Despre suspiciunile referitoare la existența unor noi cazuri de infecții cu TBC, pot să vă spun că sunt elevi ale căror teste inițiale au ieșit neconcludente și au fost retrimiși la testare. Nu există motive de îngrijorare. Fac apel la calm și la încredere. Ne dorim ca elevii să vină liniștiți la școală și fără teamă”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al ISJ Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

DSP Galați confirmă patru cazuri de TBC în școli

Situația alarmantă din școlile din oraș, unde au apărut mai multe cazuri de infecție, în rândul elevilor, cu TBC a fost prezentată pe larg în „Viața liberă”. La câteva zile după apariția articolelor, Direcția de Sănătate Publică a transmis oficial, prin purtătorul de cuvânt, situația reală din teritoriu.

La momentul apariției în spațiul public a informațiilor, inspectorul școlar Adrian Silivestru, putătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Galați, făcea apel la calm și la încredere și sfătuia elevii și părinții să nu intre în panică și să urmeze instrucțiunile primite de la profesori și de cadrele medicale de la Dispensarul TBC din oraș, pentru a nu perturba activitatea didactică din unitatea de învățământ. Cu toate acestea, însă, nemulțumirile și temerile în rândul părinților au persistat, iar mesajele au curs pe rețele de socializare și pe grupurile de whatsapp de la clase. În speranța că răspunsul DSP Galați a lămurit situația exactă, „Viața liberă ” va urmări în continuare demersurile întreprinse de cei abilitați să vegheze la respectarea prevederilor legale. Menționăm faptul că elevii infectați nu s-au mai prezentat la școală, fie fiind internați în spital, fie sub tratament la domicilu.

La o săptămână după primele sesizări, Direcția de Sănătate Publică Galați, confirmă, printr-un comunicat de presă, existența a patru cazuri de TBC în mai multe unități de învățământ din oraș. După ce „Viața liberă” a prezentat zilele trecute faptul că în două școli din învățământ au fost identificați elevi cu TBC, DSP Galați a precizat faptul că s-au deplasat la liceul Racoviță pentru verificări suplimentare și că situația din unitatea de învățământ gălățeană este sub control.

Redăm, în continuare, răspunsul furnizat de purtătorul de cuvânt al DSP Galați, psiholog Liliana Iordăchescu. „În legătură cu aspectele prezentate în două articole publicate în presa scrisă gălățeană cu privire la cele patru cazuri  de TB, care s-au înregistrat  în trei unități de învățământ de pe raza Mun. Galați, vă comunicăm următoarele: Dispensarul TB ne-a informat cu privire la înregistrarea acestor cazuri, iar Direcția de Sănătate Publică Galați, prin Compartimentul de supraveghere și control boli transmisibile, a început monitorizarea situației înregistrate. În ceea ce privește declarația unei eleve cu identitatea protejata din cadrul Liceului Emil Racoviță, inspectorii sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-au autosesizat și au desfășurat un control în data de 06 februarie a.c. în cadrul instituției de învățământ citată, constatând următoarele: - condiții igienico-sanitare corespunzătoare. S-a procedat la nebulizare (dezinfecția aerului) și dezinfecția tuturor spațiilor. Dispensarul TB înștiințase deja, în scris, conducerea liceului cu privire la înregistrarea acestor cazuri, conform metodologiei de supraveghere a cazurilor de TB. Au fost investigați din punct de vedere medical, atât cei bolnavi, cât și contacții lor, elevi și profesori. Menționăm că anchetele epidemiologice sunt în curs de desfășurare, astfel încât, la finalizarea acestora, vom reveni cu precizări suplimentare”, ne-a spus purtător de cuvânt DSP Galați, psiholog, Liliana Iordăchescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.