Jump to content

Fabrică elvețiană de ulei în Zona Liberă Galați


dcp100168

Recommended Posts

Fabrică elvețiană de ulei în Zona Liberă Galați

O companie elvețiană va deschide prima fabrică în Zona Liberă Galați, anunță Primăria Galați. Este vorba despre o fabrică de ulei, iar valoarea investiției se ridică la peste 20 de milioane de euro, urmând să genereze aproximativ 200 de noi locuri de muncă.

Reprezentanții companiei elvețiene SunPro și directorul Zonei Libere Galați au semnat luni, 6 februarie 2023, contractul de concesiune, în prezența primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

„Zona Liberă a devenit foarte atractivă în ultimii ani și mă bucur că avem un nou investitor care va crea locuri de muncă și va aduce plusvaloare orașului nostru. Este încă o dovadă că Galațiul oferă oportunități foarte bune pentru investiții", a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Contractul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de 49 de ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Producătorul elvețian de ulei SunPro va investi 20 de milioane de euro într-o fabrică în Galați

Compania elvețiană SunPro, cu capacități de producție în Ucraina, va investi peste 20 de milioane de euro într-o unitate de producție ulei în Zona Liberă Galați, potrivit Primăriei Galați. Se vor crea aproximativ 200 de noi locuri de muncă.

Reprezentanții companiei elevețiene SunPro și directorul Zonei Libere Galați au semnat astăzi un contract de concesiune a unei suprafețe de teren de 5 hectare în Zona Liberă Galați, pentru o perioadă de 49 de ani, potrivit unui comunicat al Primăriei.

Compania are în plan să înceapă construcția chiar spre finalul acestui an, urmând ca de anul viitor să poată produce.

Compania elvețiană Sunpro aprovizionează cu ulei de floarea-soarelui  11 state din toată lumea, producția fiind asigurată într-o unitate de procesare din zona Odessa, Ucraina. Acolo compania are o fabrică modernă cu o capacitate de procesare de 1.200 de tone de semințe din care realizează  530 tone de ulei de floarea-soarelui.

Holdingul a raportat venituri brute anuale de 120 de milioane de dolari, iar EBITDA a fost de 13 milioane de dolari.

economica.net

Compania SunPro are sediul central în Montreux, Elveția, dar deține o fabrică de ulei de floarea soarelui situată în orașul ucrainean Odesa. Produsele SunPro sunt exportate în 11 țări situate pe 3 continente: Europa, Asia și Africa, iar forța totală de muncă a companiei este de 75 de angajați.

wall-street.ro

Link to comment
Share on other sites

Uleiul din Ucraina, relocat la Dunăre, în Zona Liberă Galați

Reprezentanții companiei elvețiene SunPro și directorul Zonei Libere Galați, Cătălin Cojocaru, au semnat, luni, contractul de concesiune pentru cea mai mare investiție de până acum și, totodată, prima fabrică din Zona Liberă.

Așa cum ați putut afla deja din ziarul „Viața liberă”, este vorba despre o fabrică de ulei - o investiție de peste 20 de milioane de euro și care, conform elvețienilor, va crea aproximativ 200 de noi locuri de muncă pentru gălățeni. Fabrica s-ar putea constitui, totodată, în prima mare afacere care se relochează la Galați din cauza războiului din Ucraina.

Terenul concesionat elvețienilor pentru o perioadă de 49 de ani va avea o suprafață totală de 4,5 hectare. "Luni, au fost puși în posesie cu 3,5 ha și sunt în procedură pentru a li se concesiona încă un hectar. Este cea mai mare investiție făcută vreodată în Zona Liberă, își vor construi și propria stație de epurare. Elvețienii au anunțat că vor începe construcția cât mai repede posibil. Vom avea o nouă întâlnire săptămâna viitoare, în care vom discuta și graficul investițiilor, care va fi o anexă la contractul de concesiune", a declarat, pentru "Viața liberă", directorul Cătălin Cojocaru.

Compania SunPro are sediul central în Montreux (Elveția) și exportă ulei de floarea-soarelui în 11 țări din Europa, Africa și Asia, inclusiv în India și China, producția fiind asigurată într-o modernă unitate de procesare din regiunea Odesa (Ucraina). Fabrica are o capacitate de procesare zilnică de 1.200 de tone de semințe și poate produce 530 de tone de ulei de floarea-soarelui în fiecare zi. Unitatea din Ucraina a raportat venituri brute anuale de 120 de milioane de dolari și un profit de 13 milioane de dolari înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.

Fabrica SunPro din Zona Liberă ar putea beneficia de scutiri la plata impozitului pe clădiri și pe terenurile aferente, conform facilităților oferite de Consiliul Local Galați, printr-o nouă schemă de minimis, care ar urma să fie aprobată în perioada imediat următoare. Criteriile de acordare a cotelor de reducere a impozitului pe clădiri și pe terenurile aferente investițiilor de peste 200.000 de euro sunt patru la număr: valoarea investiției, numărul mediu al personalului angajat, profilul de activitate, amplasamentul investiției.

Fabrica ce va fi construită de SunPro este, așa cum spuneam, cea mai mare investiție din Zona Liberă gălățeană. Conform directorului Cătălin Cojocaru, alte investiții semnificative deja existente sunt cele aparținând Metaltrade International (produse siderurgice), City Gas (cel mai mare terminal de gaz petrolier lichefiat la Dunăre din România) și Netrans Cargo (antrepozit vamal, casă de expediții).

Investiția elvețienilor ar putea fi urmată și de altele, la ora actuală aflându-se în derulare tratative cu alte două-trei companii românești și străine. Cel puțin deocamdată, discuțiile cu acestea sunt protejate de clauze de confidențialitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.