Jump to content

Lipsă acută de procurori și judecători la Galați


dcp100168

Recommended Posts

Parchetul ‑ asaltat în 2007

28.000 de dosare la 37 de procurori

* 11 cazuri de dare de mită şi trei de trafic de influenţă

Într‑o discuţie pe care am avut‑o zilele acestea cu Niculaie Chirilă, prim‑procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, am încercat să aflăm ce a însemnat anul 2007 pentru procurorii din unităţile subordonate de pe raza judeţului, dar şi cum s‑a reflectat fenomenul infracţional local prin prisma activităţii specifice.

‑ Care ar fi o primă constatare, de ansamblu, asupra a ceea ce a însemnat 2007 pentru procurorii gălăţeni?

‑ E de precizat, în primul rând, că am avut de rezolvat 28.000 de dosare, în condiţiile în care gradul de ocupare cu personal a fost de doar 67 la sută. Am avut adică doar 37 de posturi ocupate din 55. Din totalul acesta, 500 cauze au fost cu ancheta obligatorie a procurorului. Am reuşit să soluţionăm 12.000 de dosare, din care 391 cu ancheta obligatorie a procurorului. Au rămas nerezolvate multe dosare (cauze) cu autori necunoscuţi.

‑ De ce sunt atât de multe cauze cu autori necunoscuţi?

‑ Nu ştiu exact, ceea ce ştiu însă e că, în anumite zone ale judeţului, precum Tg.Bujor, au rămas nerezolvate, în medie, cam 63 de dosare pe fiecare post de poliţie, ceea ce este prea mult. E de înţeles când într‑o aglomerare urbană, precum Galaţiul, nu poţi descoperi un hoţ de buzunare, dar într‑o comunitate cu o populaţie mai mică e greu de înţeles! Remarcabil este însă că, iată, în trei cauze rămase cu autori necunoscuţi de mai multă vreme (două tentative de omor din 2001 şi un omor cu viol din octombrie 2006), am reuşit, cu sprijinul poliţiştilor de la serviciul de Investigaţii criminale, să dăm de urma autorilor şi să‑i trimitem în judecată. În general, în 2007, faţă de alţi ani, a scăzut numărul cauzelor cu autori necunoscuţi. În privinţa dosarelor ce se referă la infracţiuni contra vieţii, de exemplu, numărul autorilor necunoscuţi a scăzut de la nouă la patru.

‑ Cum stă judeţul nostru în privinţa infracţiunilor contra vieţii?

‑ Anul trecut am avut 12 omoruri, 40 de tentative de omor şi cinci lovituri cauzatoare de moarte. A fost vorba, deci, de 57 de infracţiuni şi de 89 de inculpaţi trimişi în judecată (15 pentru omor, 69 – tentativă de omor, 5 – lovituri cauzatoare de moarte). Una peste alta, în 2007, au fost, totuşi, mai puţine infracţiuni decât în anul precedent, dar au fost mai mulţi inculpaţi. Cum se explică asta? Am avut probleme cu mai multe grupuri infracţionale organizate. Într‑un dosar, de exemplu, au fost 16 autori, dintre care doi minori; trei dosare de tentativă de omor, cu şase, opt şi trei autori. La o faptă, am avut deci mai mulţi autori, aceasta este explicaţia.

‑ Ce alt gen de cauze aţi avut de instrumentat?

‑ Au fost, de exemplu, 11 cauze cu pagube de peste două miliarde lei vechi fiecare. În total, 12 inculpaţi au făcut o pagubă de 65 miliarde lei vechi. E vorba de înşelăciuni în principal şi de evaziune fiscală. Anul trecut ne‑am confruntat şi cu infracţiuni de corupţie. Am şi trimis în judecată 11 inculpaţi acuzaţi de dare de mită şi trei inculpaţi pentru trafic de influenţă. Dar astfel de infracţiuni sunt foarte greu de probat. De ce? Pentru că în relaţia aceasta de dare şi luare de mită ambele părţi sunt interesate şi, în plus, în multe cazuri chiar cei care iniţial au făcut un denunţ se întorc şi îl retrag.

‑ Care a fost ritmul soluţionării dosarelor în 2007?

‑ Pot spune că operativitatea de soluţionare a cauzelor a crescut la toate unităţile de parchet. Rămâne însă o constantă pentru Galaţi şi anume rata foarte mare a criminalităţii. Sunt judeţe care nu înregistrează într‑un an de zile niciun omor, ceea ce la Galaţi, Bacău sau Neamţ este exclus, acestea fiind mereu fruntaşe din acest punct de vedere.

‑ Care sunt reperele activităţii în instanţă a procurorilor?

‑ În 2007, în instanţe au fost soluţionate 6.000 de cauze cu participarea directă a procurorilor. În aceeaşi perioadă procurorii au declarat 407 apeluri şi recursuri. La rândul lor, instanţele au soluţionat 380 de apeluri şi recursuri din care au admis 313. Acesta reprezintă un procent în creştere faţă de anii anteriori. În 2006, de exemplu, a fost 76,7 la sută, iar în 2007 – 82,36 la sută.

‑ Dar cu cetăţenii care vi s‑au adresat cum v‑aţi descurcat?

‑ Am soluţionat 1.962 plângeri, din 2.058 în total. În general, cei care ni s‑au adresat, în diverse moduri, au fost mulţumiţi de răspunsurile primite, cu excepţia „jălbarilor", care şi‑au făcut un mod de viaţă cotidian şi se adresează non‑stop, cu diverse probleme, nejustificat de cele mai multe ori, tuturor instituţiilor statului.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=21916

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Parchetele gălăţene au nevoie de procurori

Parchetele de la Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Lieşti duc, în continuare, povara posturilor vacante. Plângerile multe care se înregistrează la acest instituţii şi lipsa oamenilor care să se ocupe de ele fac din ce în ce mai grea activitatea celor care lucrează în acest domeniu. La Galaţi, de exemplu, ar mai fi nevoie de încă trei procurori ca să se ocupe schema de 18 posturi. De asemenea, la Galaţi, este şi un post de conducere vacant. Nu numai la Galaţi e nevoie de oameni la Parchet, ci şi la Tecuci, Lieşti şi Târgul Bujor, unde există câte un post vacant. Situaţia nu se poate reglementa până când nu se vor da examene, aşa că celor care lucrează deja la Parchet nu le rămâne decât să rezolve teancul de dosare.

http://www.viata-libera.ro/articol-E_ne ... ene_2.html

Link to comment
Share on other sites

ma ofer eu :) ca tot am facut dreptul si nu ma angjeaza nimeni 8-|

Pisica ...degeaba te oferi tu asa ...daca vrei sa fii magistrat ...pui burta pe carte dupa ce ai terminat dreptul si dai examen la INM ...<> apoi dupa ce faci cei doi ani ...la bucuresti si dai examenul iesi magistrat ( adica judecator/procuror) ei si daca nu esti inca hotarata daca merita iti pot spune si cat castiga un magistrat dar ...eu recomand sa studiezi putin problema inainte asta daca nu ai facut facultate ca sa fii vanzatoare cu studii superioare sau ...mai grav casnica facatoare de copii cu studii superioare ...

Sa nu interpretezi cu rautate ceea ce ti-am spus mai sus ...eu doar doresc binele tuturor absolventilor de drept ...sau daca nu doresti sa fii magistrat ...poti sa te inscrii in colegiul consilierilor juridici ...povestea-i lunga si acolo ....sau mai poti face si avocatura ...numai ca trebuie sa faci vreo cativa ani de slugarnicie pe langa un avocat....cea mai buna sursa de informare fiind www.google.ro ...

Silviu iti ureaza SUCCES

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 9 months later...

Mii de dosare penale la doar patru procurori

Din şapte procurori câţi au fost până decurând, unul a plecat la DNA, altul la DIICOT, iar un al treilea în Afganistan. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi este unul din cele mai „aglomerate” din ţară, cu peste 20.000 de dosare pe an, cu toate că are doar patru procurori.

Dacă în urmă cu o lună discutam despre o medie anuală de 1.000 de dosare pentru fiecare procuror – adică cinci soluţii zilnic, în tot atâtea dosare - acum după plecarea a trei procurori, media a ajuns la 1.200-1.300 de cazuri.

În timpul programului de lucru normal, de opt ore, un procuror ar trebui să rezolve un caz în mai puţin de două ore şi chiar şi aşa tot nu ar reuşi să facă faţă avalanşei de dosare.

Din şapte procurori, au mai rămas doar patru. Prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a plecat la DIICOT, un alt procuror a primit avizul pentru a activa la DNA, iar al treilea procuror va pleca în Afganistan. „Nu ştiu cât vom mai putea face faţă în acest ritm. În mod normal trebuie să mă ocup doar de problemele administrative ale Parchetului, dar acum am aceeaşi activitate ca orice alt procuror. Nici aşa nu fac faţă. Vă spun sincer că stau până la ora şapte seara şi când plec rămâne pe birou un morman de dosare nerezolvate. Asta e situaţia”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Doar în 2010 au fost înregistrate peste 8.000 de dosare, iar alte câteva mii sunt în supravegherea celor patru procurori. Aceştia trebuie să facă şi cercetări la faţa locului , audieri de martori şi inculpaţi şi să se ocupe în paralel şi de întocmirea rechizitoriiilor sau scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor, acolo unde este cazul.

Consiliul Superior al Magistraturii cunoaşte situaţia de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, dar până acum nu a făcut nimic. Au fost alocate de ceva timp trei posturi de procuror, dar au rămas neocupate din lipsă de candidaţi pentru ele.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Deficit_Zeci_de_mii_de_dosare_penale_si_doar_patru_procurori_0_383961654.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Fiecare procuror gălăţean trebuie să soluţioneze 7.000 de dosare *

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi funcţionează în prezent cu doar trei procurori, care trebuie să se ocupe de cele peste 12.000 de dosare restante din 2010, dar şi de cele înregistrate în 2011, media fiind de aproximativ 8.000 de dosare.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi este una din cele mai aglomerate structuri de acest gen din ţară. Dacă în 2009 au fost înregistrate 8.000 de dosare, în 2010 numărul lor a crescut la 10.428. Media dosarelor soluţionate s-a menţinut constantă, 5.708 de dosare fiind finalizate în 2009, iar 5.689 în 2010. Pe acest fond, a crescut foarte numărul dosarelor rămase în lucru, de la 9.303 în 2009 la 12.410 în 2010.

"Sunt foarte puţini procurori. Ne descurcăm cum putem, dar din păcate creşte numărul dosarelor pe care le avem de soluţionat", ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Trei din cei şase procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au plecat la finele anului trecut. Prin urmare, cei trei procurori rămaşi trebuie să instrumenteze un număr record de dosare, ce se apropie de 7.000 dacă luăm în considerare numărul mai mic de dosare înregistrat în 2009.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Aberant-_Medie_de_aproape_7-000_de_dosare_repartizate_unui_procuror_in_2011_0_405559509.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

1.644 de dosare per procuror

Laura Codruţa Kovesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a participat la Galaţi la bilanţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Procurorul general al României a apreciat drept pozitivă activitatea colegilor din Galaţi. Ba chiar a precizat că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveşte numărul de rechizitorii întocmite pentru infracţiunile de evaziune fiscală. ”S-a constatat şi o creştere a activităţii, de exemplu au fost peste 30.000 de cauze penale, dintre care peste 11.000 au fost rezolvate. Număr mare de cauze s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte prioritatea noastră, este vorba de cazurile de contrabandă şi evaziune fiscală. Din august, cazurile de contrabandă au trecut de la DIICOT la parchetele locale şi în intervalul august-decembrie am înregistrat 43 astfel de cauze, dar reamintesc cele peste 180 de evaziune fiscală ”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul general al României a adus din nou în discuţie una dintre cele mai dificile probleme, cea a lipsei de personal. La cele circa 1 milion de dosare penale strânse într-un an la Ministerul Public au lucrat circa 2.000 de procurori şi asta înseamnă că au fost, în medie, peste 1.000 de dosare la un procuror, în ţară. La Galaţi vorbim de 1.644 dosare per procuror. ”Din păcate, angajarea procurorilor nu este apanajul Ministerului Public, ci a CSM. Chiar am făcut propuneri prin care ceream reducerea stagiului de la doi la un an, dar şi organizarea mai multor concursuri de ocupare a acestor posturi. La Galaţi, de exemplu, vorbim de 21 de posturi, dintre care doar 7 sunt ocupate în prezent”, a precizat Laura Codruţa Kovesi.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/procurorii-galateni-campioni-la-rechizitorii-pe-cauze-de-evaziune-fiscala-3895.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Galaţiul, printre Parchetele fruntaşe în 2010

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a prezentat, luni, bilanţul de activitate pe anul 2010. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi funcţionează cu doar 7 procurori dintr-o schemă de 21, însă a întocmit cele mai multe rechizitorii pentru evaziune fiscală din ţară. Un număr mare de rechizitorii în domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei au emis şi procurorii de la parchetele din Iaşi, Reghin, Târgu Mureş, Focşani sau Buzău.

Dintre toate unităţile judeţene, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a avut cel mai mare volum de activitate, dar şi cel mai mare număr de rechizitorii. Procurorii de la acest parchet au preluat de 8 ori mai multe cauze decât cele care le reveneau potrivit competenţei materiale şi au sprijinit în acest fel unităţile locale.

http://www.gandul.info/news/sondaj-comandat-de-ministerul-public-ce-cred-romanii-despre-retinerea-preventiva-de-48-sau-72-de-ore-si-despre-confiscarea-averilor-nejustificate-8038237

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii sunt cei mai mari evazionişti din România

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a instrumentat în ultimii doi ani 914 dosare de evaziune fiscală, trimiţând în judecată 257 de administratori de firme.

Acest aspect a fost remarcat şi de procurorul general al României, Lara Codruţa Kovesi, la şedinţa de bilanţ a Parchetului General de zilele trecute. De menţionat este că în 114 dosare s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor care au fentat statul, iar în alte 24 de dosare s-a luat măsura neînceperii urmăririi penale după ce patronii de firme şi-au achitat dările către bugetul de stat.

În 2010 s-au ales cu dosare penale alţi 53 de administratori, prejudiciul cauzat statului prin neplata taxelor depăşind 2,5 milioane de lei. „Am fost nevoit să transfer doi procurori pentru a se ocupa de cazurile de evaziune fiscală, întrucât procurorul care se ocupa de acest sector nu mai făcea faţă", ne-a declarat Ionel Gâlcă, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. De amintit este că alte 539 de dosare de evaziune fiscală sunt în prezent în lucru.

Cel mai mare evazionist din istoria post decembristă a judeţului Galaţi este Valentin Şlepac, locotenentul lui Sergiu Băhăian, care a prejudiciat bugetul de stat cu o sumă record: 121 de miliarde de lei vechi. Şlepac a înfiinţat la Galaţi firma SC Dezmembrări Impex SRL, care se ocupa cu achiziţionarea de resturi metalice reciclabile. El a vândut mii de tone de fie vechi, fără să plătească TVA şi impozit pe profit. Comisarii Gărzii Financiare Galaţi au constatat că individul datora bugetului de stat TVA în valoare de 41 de miliarde de lei vechi şi peste 50 de miliarde reprezentând impozit pe profit.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Galatenii_sunt_cei_mai_mari_evazionisti_din_Romania_0_440955986.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

În 2011, un procuror la o mie de dosare!

Din datele de bilanţ ale activităţii din 2011 a procurorilor din unităţile subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi (parchetele de pe lângă judecătoriile Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor şi Lieşti) reiese o realitate impresionantă: fiecare procuror a avut de soluţionat 946 de dosare, asta în condiţiile în care, după cum preciza Emilia Negraia, şefa instituţiei de parchet de rang judeţean, procurorii mai au şi alte îndatoriri cum ar fi consultările cotidiene şi lucrul concret cu reprezentanţii organelor de poliţie în dosarele pe care le au în supraveghere, audieri, serviciu periodic la primirea sesizărilor cetăţenilor etc.

Această încărcare fabuloasă de aproape 1.000 de dosare ce i-a revenit fiecărui procuror spre soluţionare s-a întâmplat chiar şi în condiţiile în care, cel puţin în ultima treime a anului trecut, schemele de personal de pe la unităţile locale de parchet s-au mai completat cu câţiva procurori.

Perspectiva? Conform tendinţelor din ultimii ani, numărul cauzelor care se înregistrează e în continuă creştere, aşa că… Schemele de personal? La Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi mai sunt vacante opt posturi de procuror, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, încă mai e nevoie de şase procurori, iar la Tg.Bujor mai e nevoie de un procuror. Doar la Tecuci şi la Lieşti, la unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile respective, schemele sunt complete, cu câte şapte, respectiv trei procurori! Vom vedea câte cadre noi vor mai ajunge la Galaţi pe parcursul anului în curs.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Zeci de mii de dosare, o mână de anchetatori

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi are în subordine şi parchetele de pe lângă Judecătoriile Galaţi, Tecuci, Târgu-Bujor şi Lieşti. Procurorii din cele cinci unităţi au avut, în anul 2017, de soluţionat 41.721 de dosare, faţă de 41.357 de dosare în anul 2016.

În 40.958 de cauze, procurorii au supravegheat urmărirea penală, care a fost făcută de poliţişti, iar în 763 ancheta penală a fost făcută direct de procurori. „În anul 2017 au fost soluţionate 15.348 de cauze, faţă de 16.775 de cauze în 2016. Dintre acestea, 1.211, faţă de 1.172 în 2016, au fost finalizate cu rechizitoriu, dosarele fiind trimise la instanţele competente, ceea ce înseamnă 7,89 la sută (6,99 la sută în 2016). În total au fost trimişi în judecată 1.534 de inculpaţi (1.566 în 2016), dintre care 150 în stare de arest preventiv (155 în 2016)”, ni s-a comunicat de la Biroul de Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. 

Activitate desfăşurată direct de procurori

Procurorii desfăşoară anchetele penale în mod direct sau coordonează anchetele făcute de poliţişti. Ca activitate proprie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au avut de soluţionat 399 de dosare, cu 4,72 la sută mai mult faţă de 2016, din care au soluţionat 197, în 77 de cazuri fiind întocmite şi rechizitorii. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au fost de soluţionat 222 de cauze, cu 18,09 la sută mai mult faţă de anul precedent, din care au fost soluţionate 74 de cauze, în creştere cu 85 la sută faţă de anul 2016, nouă dintre ele fiind trimise, cu rechizitoriu, instanţei de judecată. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, procurorii au desfăşurat singuri anchetele în 67 de cauze şi au soluţionat 31 de dosare,  fiind întocmit un singur rechizitoriu.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Târgu Bujor a avut de soluţionat, ca activitate proprie, 57 de cauze, în scădere cu 8,06 la sută faţă de 2016, şi au soluţionat 26, în creştere cu 8,33 la sută, în două cazuri fiind întocmite şi rechizitorii.
Cele mai puţine cauze, 18, au fost la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti, aici fiind soluţionate 13 cauze, fără fi întocmit însă vreun rechizitoriu.

Supravegherea anchetei poliţiştilor

Pe lângă activitatea proprie, procurorii supraveghează şi anchetele făcute de poliţiştii. La acest capitol, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi au fost de soluţionat 1.460 de cauze, în creştere cu 12,83 la sută faţă de anul precedent, din care s-au soluţionat 693, în creştere cu 22,87 la sută. „Au fost soluţionate prin rechizitoriu 229 de cauze, în creştere cu 23,11 la sută faţă de anul 2016 când au fost soluţionate 186 de dosare, fiind trimişi în judecată 291 de inculpaţi (244 în 2016), din care patru în stare de arest preventiv”, ne-au comunicat cei de la Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au fost 22.147 de dosare, din care s-au soluţionat 6.576, în 324 dintre ele fiind întocmite rechizitorii, iar într-un caz s-a încheiat acord de recunoaştere, fiind trimişi în judecată 429 de inculpaţi, 53 dintre ei în stare de arest preventiv. 
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci au fost 9.386 de dosare, 4.563 fiind soluţionate, 369 dintre ele cu rechizitoriu, fiind trimişi în judecată 455 de inculpaţi, 16 în stare de arest preventiv.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, din cele 5.038 de cauze, au fost soluţionate 1.661, dintre care 111 cu rechizitoriu, fiind trimişi în judecată 126 de inculpaţi, opt dintre ei fiind arestaţi. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti procurorii au supravegheat ancheta în  2.927 de cauze. La această instanţă au fost soluţionate 1.514 cauze, dintre acre 89 cu rechizitoriu, fiind trimişi în judecată 103 inculpaţi, şase dintre ei fiind arestaţi.
Cifrele menţionate mai sus reflectă, din păcate, modificările legislative din domeniul justiţiei. Faptul că mai multe fapte penale au fost scoase de sub incidenţa codului penal şi legile, dar şi Codul penal şi Codul de procedură penală au fost modificate în ultima perioadă, munca procurorilor şi a poliţiştilor a fost îngreunată, în unele dosare fiind necesară reluarea urmăririi penale sau chiar scoaterea de sub urmărire penală a unor inculpaţi.

viata-libera.ro

 

82 de persoane sunt judecate pentru infracţiuni contra vieţii

Judeţul Galaţi a fost marcat, anul trecut, de multe evenimente negative. Fie că vorbim despre accidente rutiere soldate cu decese, sau cu vătămări corporale grave, fie că vorbim despre tentative la omor sau chiar omor, toate acesta fapte s-au petrecut şi în judeţul nostru, ca în mai toate judeţele din ţară. Dar, în judeţul nostru, pare că astfel de evenimente se înmulţesc, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi confirmă acest lucru.

Conform bilanţului de activitate pe anul 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au avut de soluţionat 180 de dosare care au avut ca obiect infracţiuni contra vieţii.

Şi-a ucis concubina

În august 2017, localitatea gălăţeană Matca era zguduită de o tragedie. O femeie de doar 49 de ani a fost ucisă de concubinul ei. Bărbatul, cu 14 ani mai mare, inginer agronom la primăria din localitate, a pus mâna pe o sabie artizanală, tip macetă, şi şi-a lovit partenera de viaţă atât de rău, încât aceasta şi-a dat ultima suflare înainte ca echipajele medicale să ajungă la faţa locului. Un copil de şase ani a rămas fără mamă, dar şi fără tată, acesta fiind arestat preventiv. Cel mai probabil, copilul va rămâne marcat pe viaţă şi va ajunge în grija unor străini.
Gestul bărbatului este greu de înţeles. La fel de greu de înţeles este şi gestul unui alt bărbat, din Umbrăreşti, care şi-a ucis propriul fiu.

Băutura, bat-o vina!

Daniel Cucoaneş, în vârstă de 22 de ani, se întorsese în luna august 2017 din Italia. La întoarcerea acasă, tânărul i-a reproşat tatălui că a cheltuit toţi banii trimişi de el din Italia. De aici şi până la conflict a fost doar un pas. În plină ceartă, Daniel şi-a anunţat tatăl că îl va lăsa singur şi că o va lua pe mama lui în Italia, pentru a o scăpa de bătăi. Deranjat nevoie mare de cele auzite, capul familiei, care era şi sub influenţa băuturilor alcoolice, a pus mâna pe un cuţit şi şi-a lovit fiul chiar în inimă. Acesta a decedat pe loc. Aici, băutura, ca în multe alte cazuri, a fost factorul declanşator.

Statistica nu minte

Acestea sunt doar două exemple din multele cazuri de infracţiuni contra vieţii care au avut loc anul trecut. Din păcate însă, statistica plasează judeţul nostru pe una dintre poziţiile fruntaşe, atunci când vine vorba despre numărul cazurile care au obiect infracţiuni contra vieţii. Conform raportului de activitate al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, din cele 180 de cauze care au avut ca obiect infracţiuni contra vieţii, 53 au fost de omor sau omor calificat în formă consumată, 121 au fost tentative la omor, iar şase cauze au avut ca obiect determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Comparativ, în anul 2016, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au avut de soluţionat 153 de cauze privind infracţiunile contra vieţii, ceea ce înseamnă că anul trecut numărul acestor infracţiuni a crescut cu 18,95 la sută.
„Din cele 180 de dosare au fost soluţionate 84, din care 28 având ca obiect omorul sau omorul calificat în formă consumată şi 56 în forma tentativei. În 2016, au fost soluţionate 65 de astfel de cazuri. Au fost soluţionate prin rechizitoriu 11 cauze având ca obiect infracţiuni de omor, omor calificat în formă continuată şi 52 de cauze în forma tentativei, în total fiind trimise instanţei de judecată 63 de rechizitorii, faţă de 51 în anul 2016”, ne-au comunicat cei de la Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.
De asemenea, procurorii au soluţionat, prin rechizitoriu, şi patru dosare având ca obiect infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii. „Au fost trimişi în judecată 82 de inculpaţi (faţă de 68 de inculpaţi în anul 2016), din care 50 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv (faţă de 47 în anul 2016)”, ne-au mai arătat cei de la Biroul de Relaţii Publice.
Conform sursei citate, la finele anului 2017, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi au rămas în lucru 81 de dosare care au ca obiect infracţiuni contra vieţii, faţă de 69 în anul 2016. Trebuie precizat că procurorii au înregistrate şi opt dosare în care autorii infracţiunilor contra vieţii nu sunt cunoscuţi, numărul fiind identic cu cel înregistrat în anul 2016.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...

Deficit de procurori în creştere

Procurul general Gabriela Scutea a prezentat, marţi, bilanţul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2022, explicând că toţi indicatorii atinşi au depins de dinamica resurselor umane. Scutea anunţă deficit de procurori în creştere, unele parchete funcţionând, anul trecut, fără niciun procuror sau cu doar un angajat. Potrivit lui Scutea, gradul de ocupare a posturilor de procuror la 31.12.2022 a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31.12.2021.

”Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă, prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi +65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie / numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 : 1”, a mai transmis Scutea.

Aceasta a prezentat situaţii din care rezultă ”incapacitatea instituţională”:
- zero procurori la PJ Măcin şi PJ Însurăţei,
- 2 procurori stagiari la PJ Strehaia, fără un procuror definitiv coordonator de stagiu,
- 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, 1 singur post ocupat
- gradul global de ocupare la PCA Galaţi, de 50,36%.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Lipsă acută de procurori și judecători la Galați

La Galați, penurie de magistrați. La Tribunal 1.300 dosare/judecător, la Parchet lipsesc 49% din procurori.

Instanțele și parchetele din Galați se confruntă cu o lipsă acută de personal, reușind cu mari dificultăți să asigure desfășurarea activității astfel încât să nu fie afectate drepturile celor care li se adresează.

„Faţă de volumul total al cauzelor aflate pe rolul Curţii de Apel Galaţi, tribunalelor şi judecătoriilor arondate acesteia din anul 2022, ca şi în anul 2021 Curtea de Apel Galaţi şi instanţele au un grad ridicat de activitate fiind poziţionată pe locul 1 în ierarhia curţilor de apel la încărcătura de cauze/judecător”, se spune în bilanțul pentru anul 2022 al Curții de Apel Galați.

Curtea de Apel Galați, instanța cu cea mai mare încărcătura pe judecător la nivel naţional

Schema de personal a Curţii de Apel Galaţi, la data de 31 decembrie 2022, cuprindea 46 posturi de judecători, 60 posturi de personal auxiliar de specialitate şi conex, 13 posturi de funcţionarii publici şi 7 posturi de personal contractual, iar cea a instanţelor judecătoreşti din circumscripţia Curţii de Apel Galaţi, cuprindea 830 de posturi, din care 765 posturi ocupate şi 65 vacante.

Potrivit bilanțului pentru activitatea desfășurată anul trecut, în 2022 Curtea de Apel Galați a fost în 2022 instanța cu cea mai mare încărcătura pe judecător la nivel naţional, cea mai mare încărcare fiind înregistrată la Secţia penală a Curţii de Apel cu 302 cauze intrate/judecător și 375,3 cauze/judecător raportate la volum de activitate efectiv.

„Cea mai mare încărcătura pe judecător la nivel naţional, posturi efectiv ocupate, în anul 2022, ca şi în anul 2021, s-a înregistrat la Secţia
penală a Curţii de Apel Galaţicu 302 cauze intrate/judecător, 375,3 cauze/judecător raportate la volum de activitate efectiv şi 902,8 cauze
/judecător la volumul de activitate adiţionat, în creştere faţă de anul 2021”, se spune în bilanțul pentru anul 2022.

La Tribunalul Galați, 1.299 dosare/judecător, cu mult peste media națională, de 927 dosare/judecător

Din punctul de vedere al încărcăturii pe judecător, Tribunalul Galați a fost pe locul 2 la nivel național, cu 1.299 cauze/judecător.

„La nivel naţional tribunalele au înregistrat o încărcătură pe judecător medie pe ţară de 927 cauze/judecător raportată la volumul de activitate adiţionat, în creştere faţă de anul 2021 când încărcătură pe judecător medie pe ţară a fost de 869 cauze/judecător.

Peste această medie cauze/judecător s-a aflat doar Tribunalul Galaţi cu 1.299,2 cauze/ judecător fiind de altfel pe locul 2 la nivel naţional la încărcătura de cauze/judecător”, se spune în bilanțul pentru anul 2022 al Curții de Apel Galați.

În ianuarie 2023, la Tribunalul Galați au fost desființate două complete de judecată

În urmă cu o lună, Tribunalul Galaţi a anunţat că urmare a eliberării din funcţie prin pensionare a doi judecători, precum şi delegarea la Curtea de Apel Galaţi a unui judecător, începând cu 1 ianuarie 2023 s-au reorganizat completele de judecată din cadrul Secţiei I civilă şi Secţiei a II-a civilă, cu consecinţa desfiinţării unor complete de apel, respectiv, Completul C6A de pe Secţia I civilă și Completul CA CIV II de pe Secţia a II-a civilă. În aceste condiţii, dosarele cu care au fost învestite cele două complete de judecată au fost repartizate ciclic altor complete.

La Parchetul Curții de Apel Galați, deficitul de procurori este de 49%

Săptămâna trecută, la prezentarea bilanţului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2022, procurul general Gabriela Scutea a explicat că toţi indicatorii atinşi au depins de dinamica resurselor umane, gradul de ocupare a posturilor de procuror fiind la 31 decembrie de 74,19%.

În acest context, Scutea a anunțat că există un deficit de procurori în creştere, unele parchete funcţionând, în 2022, fără niciun procuror sau cu doar un angajat. Potrivit bilanțului Parchetului General „gradul global de ocupare la PCA Galaţi, de 50,36%”. Asta înseamnă un deficit de 49%.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

Curtea de Apel Galaţi, cea mai mare încărcătură de dosare pe judecător din ţară şi în 2022

Vineri, 10 februarie 2023, a avut loc şedinţa comună de bilanţ a celor trei instanţe gălăţene – Curtea de Apel Galaţi, Tribunalul Galaţi şi Judecătoria Galaţi, în cadrul căreia s-a dezbătut activitatea acestor instanţe în anul 2022. La întâlnire au participat, în calitate de invitaţi, doamna judecător Elena-Raluca Costache, doamna judecător Ramona-Graţiela Milu şi domnul judecător Alin-Vasile Ene - membri ai Secţiei pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi invitaţi din partea instituţiilor cu care instanţele gălăţene colaborează în activitatea desfăşurată, printre care conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, conducerea Penitenciarului Galaţi, Decanul Baroului Galaţi, preşedinţi ai tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţia Curţii, precum şi judecători şi personal auxiliar din cadrul instanţelor.

Raportul privind activitatea pe anul 2022 a Curţii de Apel Galaţi a fost prezentat de către preşedintele acestei instanţe, domnul judecător dr. Cosmin-Răzvan Mihăilă, Raportul privind activitatea Tribunalului Galaţi a fost prezentat de doamna preşedinte Diana-Mihaela Oancea, iar Raportul privind activitatea Judecătoriei Galaţi a fost prezentat de doamna preşedinte Ana-Maria Răzlog. La sfârşitul prezentărilor, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au luat cuvântul şi au felicitat conducerile şi personalul celor trei instanţe pentru activitatea desfăşurată în anul 2022.

În premieră în sistemul judiciar, prezentarea raportului de bilanţ a fost transmisă personalului instanţelor live prin internet la rezoluţie 4K Ultra HD (3840x2160p).
Elementele importante ale activităţii din anul 2022 sunt:
"- Curtea de Apel Galaţi se situează în primele 6 curţi de apel din ţară, care au indicatorul general "foarte eficient"
- Curtea de Apel Galaţi a realizat numeroase proiecte şi lucrări de infrastructură şi IT, unele în premieră în sistemul judiciar, menţionate la capitolele corespunzătoare din raportul de bilanţ
- comunicările şi citările pe cale electronică au atins o treime (33,44%) din totalul citărilor şi comunicărilor realizate în întreaga circumscripţie a Curţii de Apel Galaţi, ceea ce apreciem că este o realizare semnificativă
- încărcătura de dosare pe judecător efectiv în activitate în circumscripţia Curţii de Apel Galaţi este cea mai mare din ţară (locul 1 în ţară)
- încărcătura de dosare pe judecător efectiv în activitate la Secţia penală a Curţii de Apel Galaţi este cea mai mare din ţară (locul 1 în ţară) între secţiile penale ale curţilor de apel
- încărcătura de dosare pe judecător efectiv în activitate care judecă în materia insolvenţei la Curtea de Apel Galaţi se situează pe locul al 2-lea în ţară la nivelul curţilor de apel", potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Galaţi.

Raportul de bilanţ al Curţii de Apel Galaţi pe anul 2022 este disponibil spre consultare pe portalul instanţelor de judecată, accesând acest link: https://portal.just.ro/44/Documents/Bilant%20CA%20Galati%202022.pdf.

Noutăţile transmise de Curtea de Apel Galaţi pot fi urmărite şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/curteadeapelgalati/.

Reamintim că şi în 2021, Curtea de Apel Galaţi a avut cea mai mare încărcătură de dosare pe judecător din ţară.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Am citit Raportul de activitate semnat de către preşedintele Curţii de Apel Galaţi, jud. dr. Cosmin-Răzvan Mihăilă. Din rezumatul făcut, veţi constata că acesta este unul al cifrelor…mari, ceea ce înseamnă că avem o justiţie cantitativă în această parte de ţară, şi care, din această perspectivă nefericită, nu face decât să aglomereze instanţele şi, pe cale de consecinţă, să le determine la o accelerare a activităţii.

Chiar, Domnule Preşedinte, nu ne-aţi spus care este tristul record al numărului de dosare pe care o instanţă l-a avut într-o zi de lucru. Desigur, judecătorii au noroc de grefieri, care sunt o componentă a actului de justiţie. Din păcate… prea importantă, încât îţi vine să crezi, uneori, că te-a judecat un grefier… Conform Domnului Preşedinte al Curţii de Apel Galaţi, jud. dr. Cosmin-Răzvan Mihăilă, care mai încasează un leu şi ca purtător de cuvânt al instituţiei, această instanţă care are în componenţă judeţele Brăila, Vrancea şi Galaţi, se situează, ca grad de activitate, pe locul 6 în ţară, din 15 curţi de apel, plus Curtea de Apel Militară Bucureşti. Din totalul de 50 de Tribunale, cel de la Galaţi este în primele 9 din România, ca volum foarte mare de activitate.
Vom consemna telegrafic din acest document, deoarece îl vom reda complet la finele spicuirii noastre.

Încărcătură: 242,3 cauze pe judecător! Dar avem circa 215 zile lucrătoare pe an

Aşa cum am spus şi în titlu, Curtea de Apel Galaţi se situează pe un notabil loc 6 din 15 astfel de instutuţii existente la noi, ca grad de activitate.
Volumul total de lucru pe Curtea de Apel, Tribunale şi Judecătorii din cele trei judeţe a fost în anul 2022 de 170.287 de dosare, în anul 2021 fiind 173.081 de cauze. Numărul de dosare noi a fost de 116.834, iar „scheletele din fişete”, adică de dosare aflate în stoc, a fost de 53.453. Din acest tonaj de hârtie, 114.337 de dosare au fost soluţionate de Judecătorii, 86.651 de către Tribunale şi 7.024 de către Curtea de Apel Galaţi.
Din totalul de 50 de Tribunale existente în ţară, cel de la Galaţi se situează în ierarhia primelor 9, ca volum foarte mare de activitate. Aici a urcat în funcţia de Preşedinte, jud. Mihaela Oancea. Tribunalele Brăila şi Vrancea, s-au situat pe locurile 31, respectiv 35.
La Judecătorii, din 175, cea de la Galaţi, cu Preşedinte Ana-Maria Răzlog, s-a situat între primele 20 (16), cea de la Brăila pe locul 20, iar cea de la Focşani, pe locul 15 !
Din totalul de 86.651 de cauze soluţionate în 2022, 25.079 au trecut prin maşina de tocat a Judecătoriei Galaţi, 25.079 prin cea de la Focşani, iar restul de 19.434 prin cea a Brăilei.

De la Curtea de Apel, 36,3 judecători au fost ca şi inexistenţi!

Da, aşa ne spune stimabilul preşedinte, judecător – doctor: 36,3 judecători aflaţi pe posturi efectiv ocupate, nu au desfăşurat activitate de judecată ! Dar nici nu ne spune cu ce s-au ocupat, ce labă de ciorap au împletit prin băbeasca metodă unul pe faţă, unul pe dos ! Încărcătură: 242,3 cauze/ judecător.
Din acest motiv, cea mai mare încărcătură pe cap de judecător din ţară a fost la Secţia penală a Curţii de Apel Galaţi, în număr de 302 cauze intrate pe judecător, 375,3 cauze/ judecător, raportate la volumul de activitate efectiv, şi 902,8 cauze/ judecător, raportate la volumul de activitate adiţionat. (Mă tochesc după acest limbaj de…rumeguş !)
La nivel naţional suntem vioi şi în materia falimentului, unde ne-am clasat pe un dezonorant loc 2, cu 219 cauze/ judecător.
Dar ia să vedeţi voi potop de TOP: Tribunalul Galaţi este pe locul 2 în ţară cu 1.299,2 cauze/ judecător ! La nivel de Judecătorii, cea din Tecuci e pe locul 1 din Curtea de Apel Galaţi, cu un număr de 1.814 cauze/ judecător !
Gradul obţinut este „Foarte eficient”, fiind pe locul 3 din cele 10 Curţi de Apel care au obţinut „foarte eficient”, la cei cinci indicatori.

Din 765 de salariaţi, doar 46 sunt judecători

Stahanovistic vorbind, normele au fost sparte cam în acest hal, în ce priveşte rata de soluţionare a dosarelor: Curtea de Apel Galaţi – 104%, iar Judecătoria Galaţi – 101,4%.
La 1 ianuarie 2022 erau 830 de posturi aprobate în schema instanţelor judecătoreşti de pe raza Curţii de Apel Galaţi.
La 31 a 12-a 2022, statul de funcţiuni arăta aşa: 46 de posturi de judecători, 60 de posturi de personal auxiliar de specialitate şi conex (grefieri şi secretare), 13 posturi de funcţionari publici şi 7 posturi de personal contractual. Total, 830 de posturi, din care au fost ocupate doar 765, restul de 65 fiind vacante, semn că nu se bagă lumea la ghebărit pe salarii de parlamentar de Bruxelles !

impact-est.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.