Jump to content

Gălățence moarte după ce li s-au implantat stimulatoare cardiace la Iaşi


Recommended Posts

Posted

Gălățeancă moartă după ce i s-a implantat un stimulator cardiac

Printre sutele de pacienți care au ajuns în ultimii ani la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași, cu indicație de montare a unor stimulatoare cardiace, și care au fost operați de doctorul Dan Tesloianu, s-a numărat și o femeie din Galați. Se întâmpla în 2017, la începutul perioadei când se presupune că a debutat "afacerea" cu aparate prelevate de la persoane decedate, gălățeanca, pe atunci în vârstă de 62 de ani, murind acasă, la cinci zile de la intervenția chirurgicală.

Din start trebuie spus că situația Lucreției Șnaider din Galați nu are o legătură cauzală directă cu scandalul în care este implicat medicul ieșean Dan Tesloianu, pentru că nu s-a stabilit că femeia ar fi fost una dintre sutele de pacienți căruia i-ar fi fost implantat un stimulator prelevat de la un mort și care să îi fi agravat astfel starea, până la deces. Cu toate acestea, există o serie de date care au determinat familia gălățencei ca, la șase ani de la decesul acesteia, să aducă în atenție povestea încheiată tragic la nicio săptămână de la o intervenție chirurgicală de care aceasta a beneficiat la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași.

Pacientă cu probleme, operată de urgență

Lucreția Șnaider era o pacientă cu probleme cardiace grave. Avusese, de-a lungul vieții, mai multe operații, iar la finalul anului 2016, pe fondul agravării stării de sănătate, a făcut mai multe analize care să îi indice pașii ce îi avea de urmat. Doi medici i-au recomandat, pe baza investigațiilor, o intervenție de urgență pentru un stimulator cardiac, operație care nu se putea face la Galați. "Ni s-a recomandat Brașovul, dar pentru că acolo nu o puteau primi decât peste cel puțin o lună, fiind foarte aglomerați, ne-am îndreptat către Iași, la Spitalul «Sf. Spiridon», la doctorul Tesloianu. Am luat legătura cu el, i-am prezentat situația și ne-a spus să venim imediat, că o operează. Pe 5 ianuarie 2017, am fost acolo, a internat-o și a și operat-o în aceeași zi. Nu a operat-o el personal, ci altcineva. Fără să îi facă vreo investigație, vreo analiză, nimic. Pe 9 ianuarie a și externat-o, cu tratament. Ne-au spus că nu o mai pot ține, că e foarte aglomerat și că nu au locuri. Ea era bine, avea pulsul crescut de la 38 la 60, se simțea bine", ne-a relatat Gheorghe Șnaider, soțul femeii. Lucrurile au mers bine doar 24 de ore de la externare. Pe 10 ianuarie, în timp ce se afla în casa fiicei, stabilită în Iași, Lucreției Șnaider i s-a făcut brusc rău. Ambulanța chemată în ajutor nu i-a mai fost de folos, medicii fiind nevoiți ca după zeci de minute de manevre de resuscitare, să declare decesul. "Au resuscitat-o 40 de minute, dar nu au mai putut face nimic. E incredibil cum deodată să moară, când se simțea atât de bine. Mă gândesc că poate ar fi trebuit să o țină mai mult în spital, să o supravegheze, pentru că ea avea probleme mai complicate. Dar au făcut totul pe repede înainte. Nici foaia de externare, pe care scrie că evoluția e favorabilă, nu e semnată de medic", completează soțul femeii. În certificatul constatator al decesului Lucreției Șnaider, eliberat de un medic legist de la Serviciul de Medicină Legală de la Iași, scrie negru pe alb că principala cauză a decesului a fost "insuficiența cardio-respiratorie acută", ivită pe fondul afecțiunii de "fibroză miocardică". Rudele gălățencei nu s-au gândit atunci să răscolească în căutarea unor eventuale alte cauze care ar fi putut grăbi sau contribui la sfârșitul femeii, punând totul pe seama bolii. În lumina scandalului izbucnit la Iași în urmă cu câteva zile, se gândesc acum la orice posibilitate, de la varianta ca Lucreției să îi fi fost montat un stimulator refolosit sau chiar să îi fi fost scos aparatul la autopsia care a avut loc la nicio săptămână de la operație.

Sute de pacienți, "stimulați" cu aparate reciclate

Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală a Parchetului General, care l-au reținut pe 17 februarie, în urma mai multor percheziții, medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, ar fi refolosit 238 de stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate. Aparatele ar fi fost montate unor pacienți care veneau pentru operație la Iași, motiv pentru care Dan Tesloianu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată. Doctorului i se mai aduc acuzații de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejată. Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru dare de mită.

Anchetatorii au indicii că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora. La percheziții, 24 la număr, au fost ridicate sume mari de bani, aparatură electronică și dispozitive de stocare, precum și 25 de stimulatoare cardiace. Potrivit IPJ Iași, în custodia autorităților au ajuns și 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, care au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Cardiacă din Galați, moartă la zece zile după un implant la Iași

Tragedie la indigo în scandalul stimulatoarelor cardiace. La 70 de ani, o gălățeancă și-a pierdut viața pe fondul problemelor de sănătate, care au pus-o în situația de a ajunge pe masa de operație a doctorului Dan Tesloianu, cardiologul ieșean în jurul căruia se derulează o anchetă privind folosirea de dispozitive medicale reciclate de la morți. Povestea femeii pare trasă la indigo după un alt caz, prezentat într-o ediție trecută a ”Vieții libere” și adus la cunoștință de rudele defunctei, la șase ani de la tragedie.

Lucreția Șnaider, a cărei poveste v-am relatat-o pe larg în ediția din 2 martie 2023 a cotidianului nostru, nu este singura pacientă din Galați care a murit după ce a fost operată la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, acolo unde medicul Dan Tesloianu a devenit "celebru" efectuând sute de intervenții chirurgicale de montare a stimulatoarelor cardiace.

Povestea Anei Racu ne-a fost adusă la cunoștință de soțul acesteia, Constantin Racu, după ce a fost făcut public cazul Lucreției Șnaider, nu din dorința de a căuta dreptate, ci de a informa. Drama familiei Racu este de dată mai recentă, petrecându-se în toamna anului 2019. Ana Racu avea să ajungă pe masa de operație la Iași pentru că avea probleme grave de sănătate, inclusiv un diabet de tip doi, care se soldase cu amputarea unui picior. Hipertensiunea arterială și diagnosticul de "bloc atrio-ventricular grad III intermitent" au impus montarea unui stimulator cardiac, recomandare pe care a primit-o de la medicii din Galați. Firește, intervenția urma să se facă într-un centru universitar, București sau Iași. Drumurile i-au condus la Iași, la Spitalul "Sf. Spiridon" și la doctorul Tesloianu, pe care nu l-au ales, ci l-au întâlnit întâmplător, pentru că era de gardă în acea zi.

"Transportul bolnavei s-a făcut cu salvarea, tur-retur, din două motive: pentru că avea nevoie de monitorizare din cauza stării de sănătate și pentru că avea piciorul drept amputat. Am vorbit cu doctorul Tesloianu, a spus că o va opera, fără probleme. Nu ne-a explicat nimic despre ce presupunea operația sau despre ce aparat urma să îi implanteze. A efectuat intervenția, soția mea rămânând în spital timp de cinci zile. Se simțea mai bine. A fost externată tot cu salvarea, cu recomandare de transfer la Cardiologie, la Spitalul de Urgență din Galați. Ceea ce s-a și făcut. Numai că, după alte cinci zile, i s-a făcut rău, au transferat-o la Reanimare, unde a murit, pe 1 octombrie 2019", ne-a povestit Constantin Racu, soțul femeii decedate în urmă cu mai bine de trei ani.

O sumă de coincidențe

La fel ca în cazul Lucreției Șnaider, nici în situația Anei Racu nu se poate spune cu certitudine că există o legătură de cauzalitate indubitabilă între calitatea intervenției chirurgicale și a stimulatorului implantat pe de o parte, și deces, pe de altă parte. Stranii sunt însă similitudinile care apar între cele două tragedii, ambele având câteva puncte comune imposibil de ignorat și care conduc către o concluzie deloc optimistă: pacienți cu probleme grave, care au avut nevoie de implantarea de stimulatoare cardiace, nu au supraviețuit decât câteva zile operației, deși trăiseră ani buni cu afecțiunile cronice. Operații care s-au făcut la același spital, de către sau sub coordonarea aceluiași medic și sub supraveghere medicală de scurtă durată. Procurorii Parchetului General spun că medicul Dan Tesloianu ar fi folosit, împreună cu echipa sa, 238 de stimulatoare cardiace prelevate de la persoane decedate în mai multe spitale din țară. Numai la perchezițiile făcute în luna februarie, anchetatorii, care fac cercetări în cadrul unui dosar în care Tesloianu este acuzat de  abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită și complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejată, au găsit 25 de dispozitive despre care urmează să se stabilească dacă au fost prelevate de la pacienți decedați și cu ce scop.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.