Jump to content

Taxa de habitat devine taxă de salubrizare şi va fi mai mare


dcp100168

Recommended Posts

Se scumpeşte taxa de habitat

Conform unei hotărâri a Consiliului Local, tradiţionala taxă de habitat creşte de la 38 de lei la 45 lei, transmite corespondentul AMOS News. Taxa specială de habitat se plăteşte în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie 2009. Potrivit primarului Galaţiului, Dumitru Nicolae, fondurile strînse din taxa de habitat vor fi folosite la igienizarea oraşului. Taxa de habitat ar urma să intre în vigoare din luna ianuarie 2009 şi ar trebui plătită la Serviciul de taxe şi impozite din cadrul Primăriei. Sunt scutiţi de la plata taxei de habitat veteranii de război, beneficiarii Decretului-Lege nr. 118/1990 şi Legii nr. 189/2000, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război nerecăsătorite.

Link to comment
Share on other sites

:o Foarte interesanta optica de rezlvare a problemelor ...O vom duce din ce in ce mai "bine" ... :? Daca taxa de habitat ar tine cont si de bugetul unei familii ,nu doar de numarul membrilor ,ar fi excelent ,dar asa... Ce vor face cei cu salariul minim si familia numeroasa ?(de exemplu cazul meu : 5 persoane si un singur venit...si acela foarte mic )

Si in acest an am platit taxa de habitat la valoare dubla fata de impozitul locuintei ,iar in cazul acestei majorari nu stiu ce voi face. :|

Link to comment
Share on other sites

:o Foarte interesanta optica de rezlvare a problemelor ...O vom duce din ce in ce mai "bine" ... :? Daca taxa de habitat ar tine cont si de bugetul unei familii ,nu doar de numarul membrilor ,ar fi excelent ,dar asa... Ce vor face cei cu salariul minim si familia numeroasa ?(de exemplu cazul meu : 5 persoane si un singur venit...si acela foarte mic )

Si in acest an am platit taxa de habitat la valoare dubla fata de impozitul locuintei ,iar in cazul acestei majorari nu stiu ce voi face. :|

Ce vor face cei cu salariu minim ??Se vede prin spatiu verde, opera unora dintre ei,gunoi aruncat la intimplare diferite resturi menajere etc.Cred ca prin majorarea taxei de habitat constintetizeaza pe multi dintre noi ca trebuie sa invatam a cere organelor competente sa-si faca treaba si cind depistam ca acestea nu se incadreaza cerintelor noastre sa-i taxam!Uniti vom fi invingatori!

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Primăria vrea să majoreze taxa de habitat

O taxă de habitat de 86 de lei de persoană pe an am putea plăti, în 2016, în locul celor 56 de lei de persoană pe an, cât dăm acum pentru colectarea gunoiului. Majorarea cu 30 de lei a taxei speciale de habitat s-a aflat, vineri, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local, dar a fost retrasă de iniţiatorul ei, primarul Marius Stan, în urma observaţiilor făcute de aleşi, dar şi a faptului că niciun reprezentant al Serviciului Public Ecosal nu se afla în sală pentru a da lămuriri.

Obiecţiunile aleşilor

Viceprimarul PSD Florin Popa a remarcat că ar fi fost necesare precizări cu privire la colectarea şi la utilizarea acestei taxe în anii anteriori: „Dacă gradul de colectare a acestei taxe nu este corespunzător, atunci cred că cei care au plătit taxa de habitat de-a lungul timpului vor fi frustraţi că trebuie să plătească mai mult, iar cei care nu au plătit, probabil că or să ţopăie iar într-un picior: «Noi nu plătim!»”. Popa a propus un amendament prin care Direcţia de Buget Finanţe şi Serviciul Taxe şi Impozite să se ocupe de urmărirea şi executarea silită a celor care nu plătesc. Primarul Marius Stan a acceptat propunerea, afirmând că e o măsură corectă.

Liberalul Viorel Trif a remarcat, însă, că majorarea cu 30 de lei a taxe trebuia însoţită de un memoriu tehnico-justificativ, pentru că aşa prevede legea. Pentru că în sală nu se afla niciun reprezentant al Ecosal care să dea explicaţii, primarul a anunţat că retrage proiectul de pe ordinea de zi.

Rămâne de văzut dacă proiectul va reveni la votul aleşilor şi în ce formă. Reamintim că taxa specială de habitat pentru persoane fizice se percepe pentru precolectare, colectarea, transportul, depozitarea şi compactarea deseurilor provenite de la persoanele fizice.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Pe ce se duc banii din taxa pentru curăţenie Galaţiului

 • "Trebuie să renunţăm uşor la curăţenia cu târnul şi să evoluăm spre automăturători", declară Ionuţ Pucheanu, directorul Ecosal

Străzile sunt pline de angajaţi Ecosal care dau la mătură, fie vară, fie iarnă. Este praf şi, în orice caz, curăţenia nu poate fi realizată la fel de bine cum ar fi făcută cu o mătură profesionistă, mecanică. Ce-i drept, dacă ar fi să gândim un pic mai profund, nici străzile nu sunt făcute pentru automăturători. Prea bine nu stăm nici când vine vorba de utilaje pentru deszăpezire; în fiecare an, Ecosal trebuie să închirieze utilaje sau oameni cu utilaj, pentru a-şi putea face treaba, dar asta ţine şi de modul în care este programat procesul de deszăpezire, pentru că o împărţire pe cartiere, aşa cum ni se promite iarna aceasta, nu e rea deloc. Oricum ar fi, rămâne întrebarea, ce se întâmplă cu taxa de habitat pe care o plătim către Primărie? Ei bine, am fost curioşi să vedem câţi bani a investit Primăria în utilarea serviciului care se ocupă de curăţenia străzilor, de colectarea gunoiului şi de deszăpezirea pe timp de iarnă. Dar să vedem şi cât a cerut Ecosalul de la Primărie, pentru a-şi îmbunătăţi activitatea.

Ce s-a cerut şi ce s-a recepţionat

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, în ultimii ani, serviciul pe care îl conduce a fost dotat cu utilaje ba din taxa de habitat, ba din fondul de amortizare, însă o dotare majoră nu s-a mai întâmplat de la ISPA. "Sunt maşini de gunoi luate în fiecare an, ba din fondul de amortizare, strâns în fiecare an, ba, până anul acesta, din excedentul care nu era cheltuit din taxa de habitat. Fiind o taxă specială, nu putea fi cheltuită decât pentru salubrizare. Ne consultam de fiecare dată. Făceam solicitare către Primărie, Primăria analiza şi, în funcţie de limitele financiare, demara procedurile", ne-a explicat şeful Ecosal.

Aşa se face că, în 2014, dintr-un necesar de utilaje în valoare de 9,6 milioane, din taxa de habitat s-a realizat o achiziţie în valoare de 4,8 milioane de lei. S-au achiziţionat din banii respectivi patru măturători mecanice, în valoare de 744.000 de lei, un excavator multifuncţional, cerut din 2013, în valoare de 220.000 de lei, patru automăturători de cinci metri cubi, cerute tot din 2013, în valoare de 3 milioane de lei, trei tractoare, în valoare de 579.390 de lei, şi trei remorci de tractor, în valoare de 200.570 de lei.

Ecosal a mai cerut în 2014 şi au fost aprobate pe lista de investiţii, din taxa de habitat, trei încărcătoare frontale, în valoare de aproape 1,6 milioane de lei, trei autogunoiere de 15 metri cubi, în valoare de peste 1,7 milioane de lei, trei autogunoiere de 3,5 metri cubi, în valoare de 849.000 lei, dar şi o maşină de spălat recipiente, în valoare de 544.000 de lei.

În 2015, au mai fost cerute ca investiţii, de către Ecosal, din taxa de habitat, motocultoare şi maşini de tăiat vegetaţia. La sfârşitul lunii octombrie, Primăria a atribuit un contract de furnizare a patru motocultoare şi trei maşini de tuns vegetaţia, la preţul 150.750 de lei.

Alte solicitări de dotări şi achiziţii

Dincolo de ce a aprobat Primăria pentru a fi achiziţionat din taxa de habitat, au fost făcute o serie de investiţii şi din fondul de amortizare, potrivit directorului Ecosal. Astfel, în 2014, au fost achiziţionate, pentru secţia de colectare a gunoiului, trei autogunoiere cu o capacitate de nouă tone, în valoare de 1.457.000 de lei. Tot în 2014, pe lista aprobată de investiţii a Primăriei pentru dotarea Ecosal se află şi achiziţia a trei automăturătoare de trotuar, dar investiţia în cauză nu apare ca realizată. Asta înseamnă că ori nu a fost făcută achiziţia de către Primărie, ori utilajele încă nu au ajuns la Ecosal, deşi a trecut un an de când municipalitatea a aprobat investiţia. În 2015, lista de investiţii aprobată pe fondul de amortizare pare să se fi axat mai mult pe utilaje de iarnă, respectiv trei sărăriţe, patru freze de zăpadă şi două tractoare, în valoare de 756.000 de lei, care sunt în curs de livrare.

"S-ar justifica o creştere a taxei de habitat"

După cum ştim, consilierii locali au hotărât păstrarea taxei de habitat la aceeaşi valoare pentru 2016, respectiv, 56 de lei pe an. Cu toate acestea, directorul Serviciului de Salubrizare consideră că ar fi fost necesară o creştere a acestei sume. "Până în 2012, colectarea deşeurilor se făcea cu şase maşini. Din 2012, de când a devenit operaţional Programul ISPA, se face colectarea cu 16 maşini, uneori chiar 19, în funcţie de nevoile zilei respective. Astfel, costurile şi standardele au crescut. În plus, pentru fiecare punct de colectare a gunoiului este necesar uneori să facem câte trei, patru, uneori chiar şase drumuri. Pentru a prelua sticla se face un drum, pentru a prelua cartonul şi PET-urile - că se iau în aceeaşi maşină, dar compartimentată - faci alt drum, apoi mai faci un drum şi pentru deşeurile menajere. Dar se întâmplă să trebuiască ridicăm şi materiale inerte", a explicat directorul Serviciului Public Ecosal.

Evoluţie cu târnul nu se poate

Totodată, şeful Ecosal consideră că, fără o utilare profesionistă a serviciului, acesta va face în continuare salubrizare în stil medieval. Prin urmare, este nevoie o modernizare a acestui segment, pentru a da roade. "Lumea evoluează. Există automăturători stradale, dar şi de trotuar. Noi ne axăm încă pe târn. Sunt game de produse ce pot fi utilizate acasă, ca hobby, dacă te pasionează grădinăritul sau vrei să îţi cumperi o automăturătoare pentru curte, mai sunt cele semiprofesionale, tot pentru acasă, dar pentru o utilizare mai intensivă şi sunt utilajele profesionale. Lumea caută pe internet „maşină”. Maşină înseamnă şi Trabant, şi Mercedes, dar cu siguranţă nu ajungi la performanţele unui Mercedes cu un Trabant. Într-adevăr, poţi privi simplist, cum a fost şi cu maşinile de măturat stradal, care potrivit unora au costat prea mult. Măturat stradal putem face şi cu mătura, nu înţeleg de ce nu au fost comparate cu o mătură din bambus de 17 lei”, ne-a explicat directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Vom plăti mai mult pentru curăţenia oraşului. Taxa de habitat a fost majorată de Consiliul Local Galați

Într-o atmosferă de armonie politică post-electorală, şi după un moment emoţionant de colinde oferite de elevii Seminarului Teologic şi de grupul Kalofonis, aleşii locali, întruniţi în şedinţă ordinară, au aprobat nu mai puţin de 60 de proiecte de hotărâre, dintre care una dintre cele mai importante vizează majorarea taxei de habitat. În loc de 56 de lei de persoană pe an, cât au plătit anul acesta, gălăţenii vor achita, în 2017, o taxă de habitat de 67 de lei de persoană pe an.

Curăţenia putea fi şi mai scumpă!

Trebuie spus că, potrivit documentelor care au ajuns pe masa aleşilor, Serviciul Public Ecosal propusese o taxă de habitat de 85,09 de lei de persoană pe an, respectiv 7,09 lei pe lună de persoană fizică. Şi argumenta că în alte oraşe taxa de habitat este mult mai mare: Focşani - 7,26 lei de persoană pe lună, Vaslui - 8,50 lei de persoană pe lună, Timişoara - 10,50 lei de persoană pe lună. Ecosal explica faptul că pe teritoriul oraşului la nivelul unui an se colectează o cantitate de 140.986 de tone de gunoi menajer, costul serviciului de precolectare, colectare şi transport gunoi menajer, depozitare fiind de 183,68 de lei tona.

Cu şase abţineri din partea grupului PNL şi un vot împotrivă din partea consilierei independente Simona Vreme, taxa de habitat a fost majorată la 67 de lei de persoană pe an. Viceprimarul PSD Sorin Enache a ţinut să spună că este una dintre cele mai mici taxe de habitat din întreaga ţară, peste tot depăşeşte 85 de lei.

Ce spune primarul

Fost director general al Ecosal, primarul Ionuţ Pucheanu a explicat de ce a fost necesară majorarea taxei de habitat: „În primul rând, taxa ar fi trebuit, sincer, modificată încă de acum doi sau trei ani, dar fosta administraţie a tot tărăgănat. Taxa de 56 de lei nu mai acoperă nici pe departe cheltuielile pe care Ecosal le generează pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor. De pildă, anul acesta, banii pentru salubrizare s-au terminat în luna iulie, cel puţin cei care proveneau din taxa de habitat.

În ultimii ani Primăria a rămas cu datorii către Ecosal. A fost o morişcă care s-a tot învârtit şi cred că a venit momentul în care să punem punct unei astfel de practici şi să avem un buget consistent pentru ca Ecosal să-şi poată duce activitatea, cu bune şi cu rele, la bun sfârşit, măcar din punct de vedere financiar”, a explicat Ionuţ Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Aproape 5.000 de firme pot fi scutite de majorări

Companiile gălăţene care îşi achită, până la 15 decembrie 2017, debitele fiscale restante la bugetul local, vor putea beneficia de scutirea de la plata majorărilor de întârziere. Schema de minimis a fost aprobată luni, 27 noiembrie, de Consiliul Local.

4.800 este numărul estimat al firmelor din municipiul Galaţi care ar putea beneficia de scutirile prevăzute prin schema de minimis aprobată de consilierii locali în şedinţa de luni, 27 noiembrie. Concret, firmele din municipiul Galaţi care înregistrează întârzieri la plata obligaţiilor fiscale locale vor putea beneficia de scutirea de la plata majorărilor de întârziere dacă, până la data de 15 decembrie 2017, achită debitele restante la data depunerii cererii.

Schema de minimis are un buget de patru milioane de lei şi are ca obiective atragerea de venituri la bugetul local al municipiului Galaţi, stimularea mediului economic şi, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare. „Estimăm încasări de aproximativ 300.000 de lei şi renunţăm la 150-170.000 de lei. Această schemă este de fapt o prelungire a schemei adresată persoanelor juridice pe care am discutat-o în septembrie, când ne-a trebuit avizul Consiliului Concurenţei pentru a aplica prelungirea perioadei”, a declarat, în cadrul şedinţei de CL, Daniel Stadoleanu, director general al Direcţiei Impozite, taxe şi alte venituri locale din cadrul Primăriei Galaţi. Întrebat dacă termenul-limită de aplicare, 15 decembrie, nu este prea scurt, reprezentantul Primăriei a spus: „Agenţii economici ştiu că urmează să intre în CL aprobarea acestei scheme de minimis, o aşteptau. Nu putem prelungi perioada din cauza faptului că avizul Consiliului Concurenţei este până la 15 decembrie”.

Pentru a beneficia de facilităţile fiscale instituite de prezenta schemă, solicitantul trebuie să depună la registratura Primăriei Galaţi - Direcţia Generală Impozite, taxe şi alte venituri locale, până la data de 15 decembrie, o cerere prin care solicită acordarea scutirii de la plata majorărilor de întârziere la plata impozitelor şi taxelor locale, aflate în sold la data depunerii cererii, însoţită de mai multe documente. Printre acestea: situaţiile financiar-contabile aferente perioadei de referinţă, codul unic de înregistrare sau codul fiscal al societăţii, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere. După verificarea îndeplinirii tuturor criteriilor de eligibilitate (pentru că există şi anumite condiţii care trebuie îndeplinite), se va calcula suma totală a ajutoarelor de minimis primite de întreprinderea respectivă pe ultimii trei ani fiscali (inclusiv anul fiscal în curs), sumă care nu trebuie să depăşească 200.000 de euro (100.000 de euro în cazul întreprinderilor care efectuează transport de mărfuri). Dacă şi acest criteriu va fi îndeplinit, solicitantului îi va fi acordat ajutorul de minimis.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Se schimbă modul de taxare al gunoiului în Galaţi: Plăteşti cât şi cum arunci!

Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 26 iunie 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (taxa de salubritate), precum şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor (gunoiului). În acest context, de la 01 iulie 2019, taxa specială de habitat va creşte la 90,27 de lei/an/ persoană, faţă de 86 de lei/an/ persoană, cât a fost până acum, iar această taxa va dispărea, pentru început, la persoanele care locuiesc la casă.

În privinţa tarifelor practicate de Ecosal pentru colectarea deşeurilor, lucrurilor sunt mai complicate. La întrebările consilierilor opoziţiei adresate în şedinţă, dacă populaţia va plăti mai mult gunoiul, viceprimarul Sorin Enache a explicat: "Unele tarife au dispărut, dar au fost adăugate tarife noi, speciale. Deşeul selectat va avea costuri mai mici, iar deşeul neselectat va avea costuri mai mari. Nu poţi taxa la fel un deşeu luat la grămadă cu unul care este selectat".

Concret, începând cu 01 iulie 2019, taxarea diferenţiată în funcţie de deşeurile selectate sau neselectate, va începe de la zona de case a municipiului Galaţi. Vor fi încheiate contracte individuale, iar gălăţenii care locuiesc la casă vor plăti în funcţie de cum predau gunoiul: selectat (hârtie, plastic, sticlă, etc.) sau neselectat, taxa pentru deşeurile selectate fiind mai mică pentru a încuraja populaţia să colecteze gunoiul selectiv. În scurt timp, modul diferenţiat de taxare va fi implementat şi la blocuri, urmând a se introduce metoda de taxare diferenţiată prin intermediul asociaţiilor de locatari. Gălăţenii care locuiesc la casă şi care au plătit deja taxa de habitat pentru tot anul, vor beneficia de recalcularea sumelor plătite.

Fundamentarea acestei metode de tarifare are la bază legislaţia în domeniu care impune ca România să crească gradul de colectare separată, fiind singura ţară din Europa, în prezent, care nu aplică mecanismele recomandate de către Comisia Europeană, şi nu a implementat încă sistemul de taxare de tipul "plăteşti pentru cât arunci". Potrivit OUG 74/2018, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere care provin din gospodării, iar până la 30 iunie 2019, legea prevede obligativitatea primăriilor de a stabili tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor selective care să includă şi contribuţia pentru economie circulară.

Datorită acestui sistem de taxare diferenţiat ar trebui să ducă la creşterea cantităţii de deşeuri reciclabile şi să reducă cea de gunoi nesortat, iar populaţia să plătească mai puţin dacă colectează selectiv deşeurile din gospodărie.

Ce este contribuţia pentru economie circulară

Potrivit informaţiilor oferite de site-ul oficial al Parlamentului European, - AICI -, economia circulară este un model de producţie şi consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea şi reciclarea materialelor şi produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viaţă al produselor este extins. În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deşeurilor. Când un produs ajunge la sfârşitul duratei sale de viaţă, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economiei de câte ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou şi din nou, creând astfel o valoare suplimentară.

Economia circulară se abate de la modelul economic tradiţional, liniar, care se bazează pe un model de ia-fă-consumă-aruncă. Acest model se bazează pe cantităţi mari de materiale şi energie ieftine, uşor accesibile. De asemenea, o parte a acestui model este programarea uzurii - conceperea unui produs pentru a avea o durată limitată de viaţă pentru a încuraja consumatorii să cumpere unul nou. Parlamentul European a solicitat măsuri de combatere a acestei practici.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Majorarea taxei de habitat, în dezbatere publică

În vara acestui an, gălăţenii au avut parte de o surpriză neplăcută: taxa specială de habitat a fost majorată la 90,27 de lei/an/persoană, de la 86 de lei/ an/ persoană, cât fusese stabilit prin hotărârea anuală privind taxele şi impozitele locale.

O nouă majorare este propusă de la 1 ianuarie 2020, când taxa este propusă la 94,42 lei/an/persoană.

Proiectul de hotărâre a fost lansat în dezbatere publică de Primăria Galaţi şi poate fi consultat atât pe site-ul primariagalati.ro, cât şi la sediul din strada Domnească nr. 54. Opiniile gălăţenilor sunt aşteptate până pe 27 octombrie.

În raportul de specialitate al proiectului se arată că indexarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2020, cu rata inflației, 4,6 la sută, a fost decisă încă din primăvară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Taxa de habitat creşte din nou în municipiul Galaţi

Consilierii locali gălăţeni, întruniţi în şedinţă ordinară, joi, 12 decembrie 2019, au aprobat o nouă majorare a taxei de habitat plătită de gălăţeni. Astfel, începând cu data de 01 ianuarie 2020, taxa de habitat se va indexa cu indicele de inflație de 4,6%. Taxa specială de habitat are 2 componente care vor avea următoarele valori: 83,03 de lei taxa de habitat + 10,88 de lei taxa de economie circulară. Aşadar, gălăţenii vor plăti, începând de la 01 ianuarie 2020, o sumă totală de 93,92 de lei/an/persoană.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Taxa de habitat devine taxă de salubrizare şi va fi mult mai mare

În locul taxei de habitat în valoare de 104,39 lei/persoană pe an, pe care unii dintre gălăţeni au şi achitat-o deja pentru anul 2023, în municipiul nostru ar urma să fie instituită o taxă de salubrizare substanţial mai mare.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost lansat în consultare publică pe portalul Primăriei Galaţi, sâmbătă, 4 martie 2023. Administraţia locală pare a nu fi foarte sigură cât o să fie taxa de salubrizare, deoarece proiectul de hotărâre prevede 14,14 lei/persoană/lună, iar raportul de specialitate şi referatul de aprobare consemnează 13,04 lei/persoană/lună. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt greşite calculele noastre, gălăţenii ar avea de achitat fie 169,68 de lei pe an, fie 156,48 de lei pe an. Majorarea se va simţi din plin în buzunarele gălăţenilor.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru instituirea și administrarea taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare a fost publicat sâmbătă, 4 martie 2023, pe portalul Primăriei Galaţi. Documentaţia, care poate fi consultată fie online, fie la sediul administraţiei locale de pe strada Domnească nr. 54, se află în consultare publică până pe 14 martie 2023.

Ce prevede proiectul de hotărâre

"Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentului Regulament, în anul 2023, utilizatorii casnici și non-casnici ai serviciului public de salubrizare, persoane fizice și juridice care beneficiază de servicii de salubrizare vor datora taxa de salubrizare. Cuantumul taxei de salubrizare se aprobă de către Consiliul Local Galați și se datorează de către utilizatori, atât în cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunități locale, cât și în cazul prestațiilor de care se beneficiază individual", stipulează regulamentul aflat în dezbatere.

În privinţa cuantumului taxei de salubrizare, Primăria pare să nu se fi hotărât. "Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici este în sumă totală de 14,14 lei/persoană/lună, din care 2,65 lei/persoană/lună reprezintă contribuția pentru economia circulară. Cuantumul sumelor achitate anticipat, cu titlul de taxă habitat, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se va compensa din oficiu, cu cuantumul sumelor ce se vor datora pentru taxa de salubrizare", prevede actul normativ. Cu alte cuvinte, cetăţenii care şi-au achitat deja taxa de habitat ar avea de plătit doar diferenţa, de la 104,39 lei/persoană pe an la noua sumă ce va fi instituită.

Numai că raportul de specialitate şi referatul de aprobare care însoţesc proiectul de hotărâre cuprind o altă informaţie: "Începând cu 1 aprilie 2023, taxa de salubrizare este în sumă totală de 13,04 lei/persoană/lună, din care 2,65 lei/persoană/lună reprezintă componentă contribuție pentru economia circulară". "Începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, taxa de salubrizare pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare, fără contract încheiat cu operatorul, este de 3 ori mai mare decât nivelul rezultat din tariful aplicat utilizatorilor cu contract", mai stipulează proiectul de hotărâre. La stabilirea taxei de salubrizare se preiau informațiile deja existente în evidența fiscală actuală, cu privire la beneficiarii serviciului de salubrizare (număr persoane, scutiri etc.).

De ce este necesară modificarea

Conform Primăriei, în urma modificărilor legislative recente, în tot cuprinsul Legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101/2006 sintagma "taxă specială" a fost înlocuită cu sintagma "taxă de salubrizare", care poate fi ajustată sau modificată oricând pe parcursul anului. "Taxa de salubrizare, conform modificărilor legislative, reprezintă contravaloarea lunară a serviciului de salubrizare plătită de utilizatori către autoritățile administrației publice locale. Având în vedere: necesitatea asigurării salubrizării municipiului Galați la un nivel cât mai performant, pentru asigurarea protecției mediului și a sănătății populației; necesitatea acoperirii costurilor pentru prestarea serviciilor către operator, creșterea nivelului de colectare a contravalorii serviciilor prestate de către operatorul serviciului de salubrizare Serviciul Public Ecosal Galați; calcularea și aprobarea de taxe distincte pentru utilizatorii serviciului de salubrizare la nivelul tarifelor distincte aferente activităților desfășurate de operatori, se impun instituirea și aprobarea taxei de salubrizare", se precizează în proiectul de hotărâre.

Mai mult decât se preconizase iniţial

Cititorii ediţiei on-line a ziarului "Viaţa liberă" au putut afla că, pe 31 ianuarie 2023, pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre privind creşterea taxei de habitat. Documentul propunea o taxă în sumă totală de 11,88 lei/persoană/lună, din care 2,92 lei persoană/lună reprezintă componenta Contribuţia pentru Economia Circulară", dar nu a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei.

Cert este că, până pe 14 martie 2023, Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre. Gălăţenii se pot exprima completând formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției la secțiunea Transparență decizională, prin mesaj pe adresa de e-mail petrina.horghidan@primariagalati.ro sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Vom plăti mai mult pentru salubrizarea oraşului

Gălăţenii au nevoie de aritmetică pentru a afla cât trebuie să plătească pentru salubrizarea oraşului în 2023, chiar dacă au achitat deja integral taxa de habitat pentru anul acesta! Şi asta deoarece Consiliul Local a decis cu 14 voturi „pentru” (toate PSD) şi zece „împotrivă” (PNL, USR şi PACT) ca taxa de habitat să fie înlocuită cu o taxă de salubrizare, în cuantum mai mare. Astfel, pentru 2023, cetăţenii vor avea de plătit atât habitatul - pe primele luni ale anului, cât şi salubrizarea - pentru lunile rămase din momentul intrării în vigoare a acestei taxe.

Nu mai puţin de 14,14 lei/persoană/lună reprezintă taxa de salubrizare pe care gălăţenii o datorează la bugetul local, potrivit hotărârii aprobate cu 14 voturi favorabile, de aleşii locali ai PSD, joi, 127 aprilie 2023.

Consilierul PACT Doru Căstăian a prezentat o solicitare potrivit căreia taxa ar trebui să poată fi plătită lunar, nu doar într-o singură tranşă, având în vedere valoarea consistentă. Acest fapt este posibil, au dat asigurări autorităţile.

Consilierul local PNL Laurenţiu Onose şi-a exprimat rezervele în privinţa modului de calcul. De asemenea, a arătat că, din 2016 şi până în prezent, taxa de habitat a suferit o creştere de 303 la sută, în condiţiile în care inflaţia nu a fost de 303 la sută şi nici modul de colectare şi de gestionare a deşeurilor nu s-a îmbunătăţit într-o asemenea măsură! În opinia consilierului, "cetăţenii nu trebuie să suporte costuri care pot fi optimizate".

"Ce justifică această creştere? Ce servicii aducem în plus pentru această creştere de 63 la sută? Nu cred că este cineva din sală căruia i-a crescut salariul cu 63 la sută", a arătat consilierul USR Daniel Zinica.

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD, Sorin Enache, a arătat că, la nivel naţional, Galaţiul a avut una dintre cele mai mici taxe de habitat şi că noua taxă de salubrizare este una suportabilă - aproape 50 de bani pe zi: "Este adevărat că nicio scumpire nu este motiv de aplauze. Pur şi simplu, acestea sunt costurile. S-au mărit preţurile la combustibil, la piese de schimb, s-au mărit salariile. Unii percep o îmbunătăţire a modului de salubrizare, alţii mai puţin. Avem peste 80 de puncte de colectare modernizate cu sisteme de colectare separată, am investit în dotări cu utilaje la Ecosal şi ne dorim să devenim şi mai eficienţi", a spus politicianul.

Mod de calcul

Conform hotărârii votate, noua taxă se aplică din luna următoare intrării ei în vigoare. La solicitarea noastră, Primăria ne-a explicat modul de calcul a acestei taxe.

Dacă se va aplica din luna mai, înseamnă că, până la finele anului 2023, taxa de salubrizare le va uşura buzunarele de 113,2 lei de persoană (14,14 lei x 8 luni). Numai că asta nu e tot! Pentru primele patru luni ale anului 2023, cetăţenii ar avea de plătit taxa de habitat, de 8,69 lei/persoană/lună (104,39 lei/an), adică 34,76 de lei de persoană. În total, pe tot anul, 147,96 de lei de persoană!

Cei care au achitat deja integral taxa de habitat pe 2023 vor avea de plătit diferenţa până la 147,96 de lei/an/persoană, pentru opt luni, respectiv 43,57 de lei. Şi gălăţenii bun-platnici nu sunt deloc puţini. Conform datelor oficiale furnizate la solicitarea noastră de Primăria Galaţi, numai pe primele patru luni din 2023 s-a încasat deja aproximativ 70 la sută din suma estimată pentru întregul an, adică nu mai puţin de 12 milioane din cele peste 17 milioane de lei previzionate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Gălăţenii care s-au grăbit să-şi plătească taxele pentru a primi 10% reducere au un nou impozit de achitat. Oamenii cred că e o glumă proastă a autorităţilor

Gălăţenii care s-au grăbit să-şi plătească taxele şi împozitele anuale până la finalul lunii martie pentru a benefica de 10% reducere au avut parte de o surpriză. Sunt, din nou, buni de plată, pentru că administraţia locală a introdus o nouă taxă de salubrizare a oraşului. Oamenii cred că e doar o glumă proastă a autorităţilor locale.

Cine plătește impozitul până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10 la sută. Așa că două treimi dintre gălăţeni au făcut asta. Acum, toți aceștia s-au trezit cu sume noi de plată. "Pe tot anul am platit impozitul. Și acum a apărut, s-a mărit o taxa pentru salubritate și chiar am fost și am achitat-o că sa ne luam de o grija", spune o femeie. "Nu mi se pare corect. Mă abțin in cazul asta. Ce sa facem? Asta e. Trebuie să plătim taxe. Trebuie sa trăiască și orașul ăsta", spune un bărbat. "Mi se părea anormal să fie de la începutul anului, nu pe parcurs. Dar trăim în România", a declarat un gălăţean.

Fosta taxă de habitat s-a transformat în taxă de salubrizare și a crescut de la 107 lei la 169 de lei

Fosta taxă de habitat s-a transformat în taxă de salubrizare și a crescut de la 107 lei la 169 de lei. Iar asta s-a întâmplat de luna trecută, decizia fiind a consiliului local. "Problema cea mai mare a acestei taxe este că a fost introdusă la mijlocul anului. Astfel ca cei care au plătit deja taxa de habitat trebuie să plătească aceasta taxă de salubritate care este mai mare cu 62%. Cel mai probabil nu sunt bani la buget și atunci tre să cauți de oriunde și să suprataxezi", a declarat Daniel Zinică, consilier local. Faptul că nu mai sunt bani la buget este confirmat și de reprezentanții primăriei.

"Având în vedere creșterile de prețuri la combustibil, energie și toate celelalte, practic sumele colectate acopereau foarte puțin cheltuielile privind gestionarea deșeurilor", a declarat Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați. Până la 31 martie 70% din locuitorii orașului au achitat impozitul. Astfel la buget s-au strâns deja 12 milioane de lei. Iar sume în plus apărute peste noapte, diferă de la o locuinta la alta, în funcție de numărul de persoane. 

observatornews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.