Jump to content

Recommended Posts

Posted

Când are loc sesiunea specială de Bacalaureat

Bacalaureatul olimpicilor 2023 va avea loc în perioada 11-29 mai, conform calendarului aprobat prin ordin de ministru. La această sesiune specială pot participa absolvenții de liceu selectaţi în loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat din sesiunea iunie - iulie. Probele vor avea loc la centre de examen din județul Prahova. Înscrierea candidaților se va face pe 11 şi 12 mai. Pe 16 mai se va da proba obligatorie a profilului, la Istorie sau Matematică, pe 17 mai proba la alegere, iar pe 18 mai proba scrisă la Limba şi literatura română. Între 19 şi 25 mai se vor desfăşura probele de competenţe, urmând ca pe 26 mai să se afişeze rezultatele iniţiale. În aceeaşi zi se vor depune contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie făcute publice pe 29 mai.

viata-libera.ro

Posted

Peste 70 la sută promovare la simularea Bacalaureatului 2023

Elevii gălăţeni din clasa a XII-a au reuşit să obţină procentaje de promovare de peste 70 la sută la toate cele trei probe scrise de la simularea Bacalaureatului.

Pentru prima dată la simulare, Ministerul Educaţiei nu a mai fost interesat de un procentaj general de promovare, situaţia fiind cerută inspectoratelor şcolare doar pentru cele trei probe.

Prin urmare, procentajele nu oglindesc o rată de promovare normală a Bacalaureatului. De exemplu, un elev care a obţinut la toate cele trei probe note peste 5,00 nu ar fi considerat promovat la Bacalaureat pentru că media de la testele scrise nu este minimum 6,00.

La Limba şi literatura română, 82,68 la sută dintre candidaţi au obţinut cel puţin 5,00. Doar cinci elevi au obţinut nota 10,00, iar 296 au primit note între 9,00 şi 9,99. 460 au avut note între 8,00 şi 8,99, iar 478 au avut note între 7,00 şi 7,99. 631 de elevi au luat între 6,00 şi 6,99 şi 669 între 5,00 şi 5,99. Totuşi, 352 nu au reuşit să obţină minimum 5,00 la Română.

La proba obligatorie a profilului, cea la Matematică sau Istorie, rata de promovare a fost de 74,81 la sută. Note de 10 au fost 30, dintre care 16 la Matematică şi 14 la Istorie. 283 au fost note peste 9,00, 488 între 8,00 şi 8,99 şi 522 între 7,00 şi 7,99. 454 au luat între 6,00 şi 6,99 şi 493 între 5,00 şi 5,99. Numărul notelor între 1,00 şi 1,99 a fost destul de semnificativ, 125 dintre viitorii candidaţi la Bacalaureat nereuşind să obţină nici măcar un punct peste cel din oficiu. Numărul notelor sub 5,00 a fost de 764, dintre cei 3.033 de participanţi la probă.

La cea de-a treia probă, cea la o disciplină la alegere, promovarea a fost de 73,52 la sută. 45 de elevi au luat note maxime, 487 între 9,00 şi 9,99, 511 între 8,00 şi 8,99 şi 447 între 7,00 şi 7,99. 362 au primit între 6,00 şi 6,99 şi 341 între 5,00 şi 5,99. Note sub 5,00 au fost 790, dintre care 97 între 1,00 şi 1,99.

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

Înscrierea la Bacalaureat a început cu stângul, din cauza grevei

De la inspectoarea generală Gina Brînzan, am aflat că înscrierea la Bacalaureat a debutat cu dificultăți, din cauza grevei generale a profesorilor. "Sunt licee unde nu tot personalul e în grevă, iar acolo înscrierea se face, deşi nu pentru toţi elevii. Unii nu au încă situaţia şcolară încheiată. Sunt şi licee unde numai directorii nu sunt în grevă, pentru că aceştia nu pot face grevă. Aici nu s-au făcut înscrieri. Însă luni, 29 mai, este abia prima zi de înscrieri. Ultima zi este 7 iunie. Dacă va fi nevoie, se va prelungi perioada. Nu rămâne niciun absolvent de liceu fără să fie înscris", ne-a declarat inspectoarea generală Gina Brînzan.

viata-libera.ro

• 4 weeks later...
Posted

Peste 3.000 de liceeni gălăţeni încep luni examenul de bacalaureat

Emoții pentru absolvenții de liceu care luni vor începe susținerea examenului de bacalaureat

Greva profesorilor de la sfârșitul anului școlar, care a durat mai bine de trei săptămâni, a ușurat examenul, pentru că probele orale, cu care ar fi trebuit să debuteze bacalaureatul, au fost echivalate cu media notelor din liceu.

Luni, 26 iunie, absolvenții de liceu vor susţine proba scrisă la limba și literatura română, prima din sesiunea iunie-iulie 2023. Calendarul examenului de bacalaureat continuă cu proba obligatorie a profilului (marți, 27 iunie) și apoi cu proba la alegere conform profilului (miercuri, 28 iunie) și se va finaliza (joi, 29 iunie) cu proba la limba maternă. În Galați, niciun elev nu va susține examen la limba maternă.

Afişarea rezultatelor iniţiale va avea loc pe 3 iulie, până la ora 12.00, iar candidații nemulțumiți de note le pot contesta în aceeași zi, în intervalul orar 12.00-18.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 iulie.

"Pentru susţinerea examenului național de bacalaureat 2023, la nivelul judeţului Galaţi sunt înscrişi 3.119 candidați. Comisia Națională de Organizare a aprobat desfășurarea probelor scrise în condiții speciale pentru 22 dintre aceștia, pe baza cererilor formulate. Probele se susţin în zece centre de examen, în municipiul Galați și în municipiul Tecuci. De asemenea, au fost organizate trei centre zonale de evaluare a lucrărilor", ne-a declarat  profesoara Gina Brânzan, inspector școlar general la Galați.

Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidatul trebuie să obțină cel puțin nota 5.00 la fiecare probă, iar media finală să fie cel puțin 6.00. Un elev care nu a reușit să obțină, la una din probele scrise, cel puțin nota 5.00 sau a fost absent va susține în sesiunea din toamnă doar proba nepromovată, celelalte fiind recunoscute.

viata-libera.ro

Posted

Aproape 60 de absolvenți gălăţeni au ratat proba la Română

Peste 3.000 de absolvenți de liceu din Galați au fost înscriși pe listele de Bacalaureat pentru sesiunea iunie 2023, dintre aceștia 58 absentând la prima probă, cea de Limba și literatura română. Astfel, conform datelor furnizate de Inspectoraul Şcolar Judeţean (ISJ) Galați, s-au prezentat în sălile de examen, pentru a le fi testate cunoștințele, 2.973 de candidați.

Elevii au primit la primul subiect un fragment din "Ion Creangă, viața și opera", de George Călinescu, pe baza căruia să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați. La subiectul al doilea, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia "A mele visuri…", de Alexandru Vlahuță. La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au avut la dispoziție trei ore.

Bacalaureatul va continua marți, 27 iunie, cu proba obligatorie a profilului și apoi, miercuri, 28 iunie, cu proba la alegere conform profilului și se va finaliza, joi, 29 iunie, cu proba la limba maternă. În Galați, niciun elev nu va susține examen la limba maternă.

Afişarea rezultatelor iniţiale va avea loc pe 3 iulie, iar cele finale vor fi cunoscute pe 7 iulie.

viata-libera.ro

Posted

Peste 3.000 de absolvenți au dat proba obligatorie a profilului

3.166 de absolvenți de licee din județul Galați se aflau, marți dimineață, pe listele de examen la cea de-a doua probă a Bacalaureatului, cea de verificare a cunoștințelor la materiile de bază în profilul studiat. 90 de candidați nu s-au prezentat însă în sălile de examinare, astfel că doar 3.076 de absolvenți au luat startul celei de-a doua probe. Unul dintre ei, însă, a părăsit sala mai devreme.

”A fost înregistrată o tentativă de fraudă la unul dintre centrele de examinare. Un candidat a fost surprins cu telefonul mobil asupra lui și a fost eliminat din examen”, ne-a declarat Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați.

Candidații examinați marți au fost testați la istorie, în cazul celor care au absolvit profilul umanist și filiera vocațională, la matematică, cei care au absolvit la profilul real - matematică-informatică și, respectiv, la științele naturii, cei care au studiat această specializare, tot la profilul real. Bacalaureatul va continua miercuri, 28 iunie, cu proba la alegere conform profilului. Va fi ultima zi de Bacalaureat pentru absolvenții din Galați, deoarece la nivel județean nimeni nu va susține proba la limba maternă, care, la nivel național, este programată pentru joi, 29 iunie. Primele rezultate vor fi afișate luni, 3 iulie.

viata-libera.ro

Posted

Aproape o sută de absolvenți nu au dat proba la alegere

Ultima zi a Bacalaureatului pentru absolvenții de licee din Galați a adus la startul probei de testare a cunoștințelor într-o materie la alegere peste 3.000 de candidați. Potrivit ISJ Galați, din totalul de 3.115 înscriși, în sălile de examinare s-au prezentat 3.022 de absolvenți, 93 alegând să nu susțină proba. Candidații au avut de ales între zece materii, respectiv, biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie și psihologie.

La fel ca în ziua precedentă, un candidat a fost eliminat, după ce a încercat să ”se asigure” ca va trece cu bine de testare. ”A fost un caz înregistrat la centrul de examinare de la Liceul Tehnologic ”Carol I”, unde un candidat a fost surprins cu un dispozitiv de ascultare. A fost eliminat din examen, conform tuturor procedurilor aplicabile în astfel de cazuri”, ne-a declarat Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați.

Primele rezultate ale sesiunii iunie 2023 vor fi afișate luni, 3 iulie, urmând ca cei nemulțumiți să depună contestațiile în aceeași zi, în intervalul orar 12,00-18,00, inclusiv prin mijloace electronice. Acestea vor fi soluţionate între 4 şi 6 iulie 2023. Rezultatele finale vor fi date publicității pe 7 iulie. 

viata-libera.ro

Posted

O singură medie de 10.00 la bacalaureat, în judeţul Galați

Luni, 3 iulie, absolvenții de liceu au aflat primele rezultate la examenul de bacalaureat. Un elev de la Colegiul Național "Mihail Kogălniceanu" Galați este singurul care a reușit să obțină media generală 10.00 la examenul din acest an. Conform datelor făcute publice de minister, rata de promovare în Galaţi este de 84,2% pentru promoția curentă și 78,8% pe total.

Trebuie făcută precizarea că la examenul de bacalaureat au posibilitatea să participe și absolvenții seriilor anterioare care nu au reușit de-a lungul anilor să promoveze. Conform lui Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Judeţean Galați, "în funcție de procentajul total, 78,8%, Galațiul se află pe locul 7, dar în funcție de procentajul pe promoția curentă (care e relevant pentru sesiunea aceasta) se află mult mai sus". Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minim nota 5.00 la fiecare probă, iar media finală să fie cel puțin 6.00.

Singurul liceu cu promovare 100% din județ este Colegiul Național "Costache Negri", urmat de Colegiul Național "Mihail Kogălniceanu" (99,44%) și Colegiul Național "Vasile Alecsandri" (99,05%). La polul opus se află Liceul Tehnologic "General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican" Galați, unde promovarea a fost 0%. Trebuie spus că la această unitate școlară au participat doi elevi din seriile anterioare, nici unul nereuşind să promoveze. Şi la Liceul Tehnologic "Simion Mehedinți" din Galați s-a înregistrat o rată de promovare zero, la examen participând un singur elev. Majoritatea directorilor liceelor industriale din Galați susțin că au mulţi absolvenți din generațiile anterioare, care susțin ani la rând examenul de bacalaureat, până reușesc să-l promoveze, ceea ce face ca liceele respective să se claseze pe locuri inferioare în ceea ce privește procentajul de promovare.

Absolvenții nemulțumiți de nota obținută la probele scrise pot depune constestații astăzi, în intervalul orar 12,00 - 18,00. Zilele de  4 - 6 iulie 2023 sunt destinate soluționării cererilor de recorectare, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 7 iulie.

viata-libera.ro

Posted

Elevă născută și crescută în Italia, singura care a obținut media 10 la bacalaureat în județul Galați

Laura Stoicu, o tânără de 19 ani născută și crescută în Italia, este singura absolventă din județul Galați care a obținut media 10 la examenul de bacalaureat în 2023. Ea a absolvit Colegiul Național Mihail Kogălniceanu și trăiește cu părinții în județul Galați, informează Adevărul.

Laura a revenit în țară definitiv la vârsta de 7 ani. Născută și crescută în Italia până la acea vârstă, s-a mutat cu părinții în localitatea Smârdan, din județul Galați. Anul acesta a susținut examenul de bacalaureat și a fost singura din județ care a obținut nota 10 la toate probele.

Visează să devină medic și să profeseze în România. În această vară, intenționează să viziteze Italia, țara natală unde a copilărit. „Rețeta mea pentru un zece perfect înseamnă încredere, învățare la timp și în primul rând, încredere. Cred că acest lucru contează foarte mult. Vreau să studiez la Facultatea de Medicină din Iași. În viitor, îmi doresc să rămân în țară. În această vacanță, mi-aș dori să merg în Italia, unde m-am născut și unde nu am mai fost de mult timp, de aproximativ 8 ani. În Sardinia, pe insula Sardinia”, a declarat Laura Stoicu.

Dana Bălăuță, directorul adjunct al Colegiului Național Mihail Kogălniceanu, a felicitat-o pe Laura pentru performanța sa, spunând: „Suntem foarte mândri. Laura este o elevă excepțională, a fost șefa promoției. A muncit din greu și ne bucurăm foarte mult pentru ea.”

Și primarul comunei Smârdan, Silviu Zinică, a felicitat-o pe Laura: „Vestea bună a zilei. Singura medie de 10 la Bacalaureatul din acest an aparține unei domnișoare din comuna Smârdan. Felicitări și mult succes pe mai departe! Felicitări, de asemenea, părinților și cadrelor didactice!”

Ministerul Educației a publicat luni, 3 iulie, rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie/iulie, înainte de contestații. Rata de promovabilitate a fost de 72,8%, menținându-se peste 70% pentru al doilea an consecutiv. În total, 56 de candidați au obținut media 10 la examenul de bacalaureat în România.

rotalianul.com

Posted

Cu media 10 la bacalaureat, Laura Stoicu se pregătește să devină medic

Laura Stoicu, eleva care a obținut singura medie de 10 la examenul de bacalaureat din judeţul Galaţi în acest an, s-a aflat în vizită la redacția "Vieții libere"

Adolescenta ne-a vorbit despre planurile sale, despre faptul că își dorește să devină medic în România, dar nu a omis să ne spună că, fără Dumnezeu, eforturile ei ar fi fost zadarnice.

După ce a terminat gimnaziul cu media 10 și a obținut nota maximă și la examenul de Evaluare Națională, Laura susține că implicarea și seriozitatea profesorilor de la Colegiul "Mihail Kogălniceanu" din Galați au ajutat-o să obțină performanțele actuale.

Fără Dumnezeu nu aș fi reușit!

Este crezul cu care Laura Stoicu a intrat în sala de examen, la fiecare din cele trei probe și a reușit să se mobilizeze și să facă un examen perfect. "Eram acasă în ziua în care s-au afișat rezultatele. M-am trezit foarte devreme în dimineața aceea și nu aveam stare. Am chemat-o pe mama în camera mea și ne-am uitat împreună la rezultate. Am plâns de fericire. Mă așteptam la chimie să iau notă mare, dar nu mă așteptam să iau 10 pe linie", ne-a povestit Laura.

Așteptând să se aşeze lucrurile și să obțină fizic diploma de bacalaureat, pentru a se putea înscrie la facultate, la Iași, fata de 10 spune că își petrece timpul liber lucrând la chimie și biologie (materii care îi sunt necesare pentru admitere) și că cel mai mult îi place să citească și să cânte. În ceea ce privește literatura, Laura este pasionată de scrierile lui Tolstoi. Despre cântat ne-a mărturisit că nu a făcut o carieră din asta, însă cântă la biserică, acesta fiind modul în care ea se apropie de Dumnezeu și prin care îi mulțumește pentru ajutorul primit ori de câte ori a avut de trecut o încercare în viață.

Pasiune pentru medicină încă din copilărie

Laura a moștenit pasiunea pentru medicină din copilărie, de la mătușa ei, care este medic la Timișoara. "Am admirat-o foarte mult pe mătușa mea. De mică mi-am dorit să ajung ca ea. Acum ea profesează la Timișoara. Eu vreau să ajung medic pediatru, dar nu vreau să plec din țară. Vreau să profesez aici, la noi", ne-a dezvăluit aceasta unul din planurile ei de viitor.

Profesoara Mădălina Popescu, directoarea Colegiului Național "Mihail Kogălniceanu" Galați, ne-a povestit despre Laura că a terminat șefă de promoție, absolvind liceul cu media generală 10. "Este o onoare pentru noi să o avem elevă pe Laura. Ne-a impresionat prin modestia și simplitatea sa. Deși merge la medicină, în calitate de profesor de informatică, am cunoscut-o personal la examenul lor de atestat și pot să vă spun că are competențe foarte, foarte bune și la informatică. Îi felicităm pe toți absolvenții noștri, suntem foarte mândri de ei și le dorim mult succes în carierele viitoare. Deși am avut un an școlar greu, în care am fost împărțiți în trei școli în perioada în care clădirea liceului era în reabilitare, sunt foarte bucuroasă că am reușit să ne mobilizăm, atât noi, profesorii, cât și elevii și să obținem, în final, rezultate foarte bune la examenele naționale. La seria curentă, la bacalaureat, avem anul acesta o rată de promovare de 100%", ne-a spus Mădălina Popescu.

viata-libera.ro

Posted

Mai mulți promovați la bacalaureat, după contestații

Din nou emoții pentru absolvenții de liceu care au susținut săptămâna trecută examenul maturității. Vineri, 7 iulie, candidații care au participat la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2023 au aflat rezultatele finale, după contestații.

În ceea ce privește județul Galați, rezultatele finale plasează Colegiul Național "Mihail Kogălniceanu" printre şcolile cu rată de promovare de sută la sută, după ce absolvenții promoțiilor anterioare care au dat bacul anul acesta au obținut, după contestații, note de trecere.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galați susțin că reevaluarea lucrărilor trimise spre analiză a fost favorabilă elevilor, majoritatea celor nemulțumiți de nota inițială fiind punctați în plus. "Acest lucru a făcut ca rata de promovare, după contestații, să crească cu 2,7 la sută", ne-a declarat profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați.

Finalul examenelor de bacalaureat aduce cu sine forfotă în toate liceele, unde se lucrează intens pentru eliberarea documentelor necesare absolvenților pentru înscrierile la facultate, atât în țară, cât și în străinătate.

În luna august, cei care nu au promovat nici după contestații examenul de bacalaureat își pot încerca norocul din nou, la următoarea sesiune a examenului. Cei nepromovați au posibilitatea să susțină doar probele la care nu au obținut nota 5.00, celelalte putând fi echivalate, pe baza unei cereri.

viata-libera.ro

• 1 month later...
Posted

A început sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, cu 861 de candidați înscrişi la Galaţi

Examenul de bacalaureat, sesiunea august 2023, a debutat miercuri, 16 august, cu proba scrisă la limba și literatura română

În județul Galați, și-au exprimat dorința de a-și încerca din nou norocul 861 de candidați. Pentru aceștia, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galaţi a pus la dispoziție săli de clasă la două licee în municipiul Galaţi, "Dunărea" și Liceul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", iar pentru candidații din Tecuci și din împrejurimi s-a organizat un centru de examen la Liceul Agricol din oraș.

Pentru a vedea cum decurge a doua sesiune a examenului, ne-am deplasat la centrul de examen de la Liceul de Industrie Alimentară, unde însă nu ni s-a permis accesul în curtea unității de învățământ. Unul dintre candidații care a susținut miercuri proba la limba română ne-a spus că subiectele au fost accesibile. "Nu a fost nici greu, dar nici ușor. Sper că am făcut de peste 6.00. Mai am de susținut o probă. Asta mă sperie, proba de joi la matematică. Sper doar să iau bacul, ca să mă pot înscrie la o facultate la care au mai rămas locuri. Nu m-am gândit unde. Cred că Inginerie mi-ar plăcea", a mai spus acesta.

Conform calendarului național, în perioada 16-21 august, vor avea loc probele scrise ale examenului de bacalaureat pentru absolvenții de liceu, sesiunea august 2023. La această etapă a bacalaureatului pot participa absolvenți din seriile trecute sau din anul școlar prezent care nu au promovat una sau mai multe discipline. Conform metodologiei, pentru a promova examenul de maturitate, un candidat trebuie să obțină cel puţin nota 5.00 la fiecare probă, iar media finală să fie minimum 6.00. Joi, 17 august, absolvenții vor susține proba scrisă obligatorie a profilului, pe 18 august - proba la alegere a profilului, iar data de 21 august este rezervată minorităților care vor susține proba la limba maternă. Afișarea rezultatelor inițiale va avea loc pe 25 august, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 - 18.00, urmând ca rezultatele finale să se afișeze pe 29 august.

Noutatea din acest an constă în faptul că această sesiune de bacalaureat reprezintă un model pentru implementarea corectării digitalizate. Prof. Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al ISJ Galați, ne-a declarat că la nivelul județului nostru au fost aduse scannere suficiente pentru ca acest tip de corectare digitalizată să poată fi implementat cu succes. "După finalizarea examenului, fiecare teză va fi scanată și urcată pe o platformă digitală și pregătită pentru corectare. Vor fi solicitaţi în primul rând profesorii care au atestat. Informatica nu mai reprezintă acum o necunoscută pentru nimeni, având în vedere faptul că venim după doi ani de pandemie, când baza procesului didactic s-a desfăşurat exclusiv online. Este mai eficient așa, pentru că lucrările sunt în siguranță", a zis profesorul Adrian Silivestru.

viata-libera.ro

Posted

O sută de absenți şi un candidat eliminat pentru fraudă, la Bacalaureatul „de toamnă”

Puțin peste 400 de absolvenți de liceu s-au prezentat joi, 17 august, în sălile de examinare pentru a susține cea de-a doua probă a Bacalaureatului "de toamnă". Din totalul de 500 de candidați înscriși, 98 au lipsit, ne-a informat inspectorul general Gina Brânzan, restul încercându-și șansa de a trece de disciplina cea mai studiată pe durata celor patru ani de liceu.

Un singur candidat a avut neșansa de a ieși din sală înainte să-şi termine lucrarea, pentru că a fost prins în timp ce încerca să copieze, ajutat, desigur, de tehnologie. "Este vorba despre un candidat de la centrul de examinare de la Liceul Teoretic «Dunărea», care a fost surprins cu un dispozitiv de ascultare. S-au întocmit documentele necesare și a fost eliminat din examen", ne-a precizat șefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Galați.

Vineri, 18 august, candidații vor păși din nou pragul sălilor de examinare, pentru a susține ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării. Niciun absolvent din Galați nu va susține în acest an proba de limbă și literatură maternă și nici Bacalaureatul francofon.

Candidații vor aștepta primele rezultate pe 25 august, până la ora 12,00, cei nemulțumiți putând depune contestații în aceeași zi, între orele 12,00 și 18,00. În perioada 26-28 august vor fi rezolvate contestațiile, iar pe 29 august vor fi afișate rezultatele finale.

viata-libera.ro

• 2 weeks later...
Posted

Peste 30 la sută dintre candidații gălăţeni au promovat bacalaureatul de toamnă

Candidații care au susţinut examenul de bacalaureat, sesiunea august 2023, au aflat rezultatele, vineri, 25 august

La nivelul județului Galați s-au înscris la această sesiune de toamnă a examenului 861 de candidați. Conform Inspectoratului Şcolar Județean (ISJ) Galați, au fost prezenți efectiv la examen 712 candidați, iar 222 dintre aceștia au răsuflat ușurați după afişarea rezultatelor, reuşind să obţină medii de promovare. Astfel, în acest moment, înainte de contestaţii, rata de promovare pentru județul Galați este de 31,14 la sută.

Candidații nemulțumiți de notele obținute au putut solicita recorectarea lucrărilor în cursul zilei de vineri, printr-o cerere depusă la centrele de examen. Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent dacă este mai mică sau mai mare decât nota de la evaluarea iniţială a lucrării. Rezultatele finale vor fi făcute publice marți, 29 august.

Pentru a promova examenul de bacalaureat, un candidat trebuie să aibă nota cel puțin 5.00 la fiecare probă, să fi promovat competențele digitale, iar media să fie minim 6.00.

Pentru prima dată, tezele scrise ale examenului de bacalaureat au fost corectate digitalizat. Acest lucru conferă, conform specialiștilor, o mai mare siguranță faţă de metoda clasică, în care lucrările erau transportate de membrii comisiilor de organizare a examenului în județul unde urmau să fie corectate. Recorectarea lucrărilor pentru care au fost depuse contestaţii se va face tot digitalizat.

viata-libera.ro

Posted

Corectarea digitalizată la bacul de toamnă a dat roade

La începutul acestei săptămâni, marți, 29 august, candidații la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat au aflat rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galați, Adrian Silivestru, ne-a declarat că procentajul de promovare după rezolvarea contestațiilor a depășit 34%.

Pentru cei care au obţinut medie de promovare, rezultatul a fost, evident, motiv de bucurie, mai ales că foarte multe facultăți din țară organizează noi sesiuni de admitere, pentru a-şi completa, până la începutul noului an universitar, în octombrie, locurile rămase neocupate după prima sesiune.

Cei care, din păcate, nu au reușit nici de această dată să promoveze examenul maturității se pot înscrie în sesiunile următoare, când, la cerere, le pot fi recunoscute rezultatele obţinute la evaluările şi probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5.00. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.

"A fost o provocare pentru noi"

Noutatea acestei sesiuni de examene a fost, însă, faptul că, pentru prima dată, tezele au fost corectate digitalizat. Pentru a vedea cum s-au descurcat profesorii evaluatori din Galați în fața ecranelor cu lucrări, i-am solicitat părerea unuia dintre aceștia.

"A fost o provocare pentru noi. Teoretic, aveam idee despre metodă de la cursurile de evaluatori, unde ni se spusese câte ceva despre asta. Practic, din fericire, totul a mers bine. Sistemul informatic a fost bine pus la punct, platforma a funcționat fără probleme. Ai un cod cu care te loghezi pe platformă și îți vin aleatoriu teze, fără să ştii de unde sunt. Știi sigur doar că nu sunt din județul tău. Este mult mai simplu, pentru că nu mai ai borderou, totul este digitalizat. La final, platforma îți generează automat un document cu numărul de teze pe care le-ai corectat", ne-a declarat o profesoară de limba română din Galați.

La rândul său, profesorul Silivestru ne-a spus că la Galați nu a fost semnalată nicio problemă în ceea ce privește corectarea digitalizată. "Scannerele au funcționat foarte bine, platforma îi este de ajutor profesorului evaluator. Dacă până acum exista și o potențială marjă de eroare umană, din cauza volumului mare de lucru al fiecărui evaluator în parte, acum acest lucru a fost eliminat. Nu mai există problema transportului tezelor către centrele de corectare, iar profesorul evaluator corectează individual, fără să știe cu cine este pereche", ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISJ Galați.

viata-libera.ro