Jump to content

Sudul Moldovei plăteşte cele mai scumpe gaze


dcp100168

Recommended Posts

Sudul Moldovei plăteşte cele mai scumpe gaze

* Noua modalitate de calcul al consumului de gaze, în unităţi energetice, diferenţiază facturile cu până la 20 lei, în funcţie de zona geografică.

Începând cu 1 iulie, gazele naturale nu se mai facturează în modul clasic, în funcţie doar de cantitatea consumată, ci a fost introdus parametrul de calitate, exprimat, pe facturi, în unităţi energetice, respectiv kilowaţi/oră (kWh). Cu toate că această modificare nu a fost obligatorie pentru conformarea la normele europene, valorificarea consumului în funcţie de calitatea produsului este încurajată în spaţiul comunitar. Formula de calcul este mai complicată pentru consumatorul casnic. Astfel, volumul de gaze utilizate, exprimat în metri cubi, este înmulţit cu puterea calorifică, indicator care arată calitatea gazelor, pentru a se stabili consumul final facturat.

Centrul ţării, cel mai ieftin

La nivel naţional, puterile calorifice ale gazelor sunt diferite în funcţie de câmpurile de unde sunt extrase şi sunt stabilite lunar de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pe baza măsurătorilor efectuate la intrarea gazelor în sistemul naţional de transport. Potrivit datelor oferite de distribuitorii de gaze, puterea calorifică superioară, luată în calcul la stabilirea facturii aferente ultimei luni, este cuprinsă între 9,7 kWh şi 11,6 kWh pentru un metru cub. Cele mai mari puteri calorifice au fost stabilite pentru zonele din sudul Moldovei, respectiv judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea sau Buzău, iar cele mai mici se găsesc în centrul ţării, în Prahova, Braşov, Covasna şi Sibiu.

Calitatea reduce consumul

Prin urmare, factura unui client casnic din sudul Moldovei, cu un consum mediu lunar de 100 de metri cubi, se va stabili înmulţind volumul de gaze (100 de metri cubi) cu puterea calorifică (11,6 kWh pe metru cub) şi cu tariful reglementat de ANRE, de 0,1047 lei/kWh. Astfel, valoarea facturii se ridică la 121,4 lei, fără TVA. Repetând calculul pentru un consumator din zona unde puterile calorifice sunt cele mai mici din ţară, sub 10 kWh pe metru cub, pentru aceeaşi cantitate de gaze vom plăti 101,5 lei, fără TVA. Diferenţa de 20 de lei dintre cele două facturi reprezintă luxul de a arde un gaz mai eficient. Teoretic, însă, utilizarea gazului de calitate superioară trebuie să ducă la reducerea volumului consumat.

Consumatorii acuză umflarea facturilor

Introducerea acestui sistem de la 1 iulie a coincis cu majorarea cu 12,5% a tarifelor reglementate pentru gaze. Astfel, facturile mai mari, exprimate în kWh, au bulversat consumatorii, care au acuzat noua modalitate de calcul. „Ultimele facturi au inclus atât luna iunie, când facturarea era în metri cubi, cât şi iulie, astfel că acestea conţineau ambele moduri de calcul şi au fost cazuri în care clienţii ne-au cerut lămuriri“, au precizat, pentru EVZ, reprezentanţii Distrigaz Sud. La rândul lor, oficialii E.ON Gaz au explicat abonaţilor că majorarea facturii nu este din cauza noului sistem de facturare, ci a creşterii tarifelor reglementate. De la începutul anului, facturile conţin şi consumul exprimat în kWh, pentru a obişnui populaţia cu noua metodă de calcul.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... umpe-gaze/

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.