Jump to content

Accident de muncă la negru

Recommended Posts

Posted

Accident de muncă la negru

Schilodit pentru un pumn de bani

Victima unui accident de muncă îşi caută dreptatea după ce angajatorul l‑a trimis� la plimbare. Rămas infirm pe viaţă, Marian Balercă spune că a acceptat să lucreze la o firmă de reciclare a deşeurilor (SATOR SRL) în speranţa că, în timp, va avea o carte de muncă şi că va câştiga banii necesari pentru a‑şi întreţine familia. El cere acum ajutor şi îşi doreşte tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Fără contract, fără echipament...

Cu speranţa că va putea duce o viaţă mai bună, un gălăţean s‑a angajat la o firmă al cărei obiect de activitate este reciclarea deşeurilor. Din câte ne‑a povestit, a acceptat slujba pentru că i s‑a promis că va avea încă de la început contract de muncă, toate actele în regulă. S‑a prezentat la sediul angajatorului, a adus din câte spune, toate documentele necesare şi s‑a apucat de lucru. În a treia zi la noul loc de muncă, Marian Balercă a suferit un accident. "Am încercat să ridic un butoi cu ulei uzat de pe un palet aşezat pe motostivuitor. Cum nu aveam echipament (nu mi s‑au dat nici mănuşi, nici salopete, nici bocanci) butoiul a alunecat şi mi‑a retezat degetul mare de la mâna stângă. Am fost dus mai întâi la Centru medical Irina şi apoi la Spitalul Judeţean. Şefii mi‑au spus că o să aibă grijă de mine, că nu o să mă lase aşa, dar mi‑au cerut să le spun medicilor că accidentul s‑a produs în timp ce eram acasă. Eu am zis să fiu de bună credinţă şi să fac cum m‑au sfătuit ei. După toate astea s‑au făcut că nici nu mă mai cunosc", ne‑a spus, cu lacrimi în ochi, omul.

"Eu ce fac acum?"

Aşadar, după doar trei zile de muncă la noul serviciu în care îşi pusese atâtea speranţe, cel ce spune că ar fi fost victima unui accident de muncă a ajuns infirm şi consideră că a fost trădat de către cei ce ar fi trebuit, din toate punctele de vedere, să îi asigure condiţii optime de lucru şi să respecte legea încheind un contract de muncă.

"Eu ce mă fac acum? Am ajuns aşa cum am ajuns, n‑am fost nici angajat legal, mi s‑au promis diverse lucruri după accident, dar au fost numai minciuni", a spus deznădăjduit Marian Balercă.

Din păcate, reprezentanţii firmei Sator, la care Marian Balercă spune că ar fi lucrat fără forme legale, nu au putut fi contactaţi pentru a ne spune opinia lor în legătură cu acest caz.

Vina este împărţită

Munca la negru şi riscurile la care mulţi se expun fără să se asigure măcar de faptul că sunt angajaţi reprezintă din spusele conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, o problemă serioasă. "Astfel de cazuri constituie unele dintre cele mai dificile probleme cu care ne confruntăm. Vă pot spune că în controalele noastre întâmpinăm destule probleme pe care chiar şi cei care lucrează fără forme legale le creează. Se ascund sau spun că nu sunt angajaţi, ci doar dau o mână de ajutor, folosesc diferite astfel de metode, însă ar trebui să ştie că o fac în detrimentul lor", a declarat inspectorul şef al ITM Galaţi, ing. Ionel Petrea.

Riscuri, riscuri

Pentru că munca la negru nu înseamnă decât asumarea unor riscuri pentru un beneficiu foarte mic, reprezentanţii ITM fac un apel către toţi cei ce îşi caută un loc de muncă să nu accepte sub nicio formă să lucreze până nu au semnat un contract de muncă. "Îi sfătuim pe toţi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să refuze categoric să muncească fără să aibă forme legale. Orice secundă de muncă fără contract legal înseamnă expunerea la riscuri pe care nu şi le asumă decât aceia ce muncesc", ne‑a mai declarat inspectorul şef al ITM.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26112

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.