Jump to content

Focar de scarlatină la o şcoală din Galaţi


Recommended Posts

Focar de scarlatină la o şcoală din Galaţi. Mai mulți copii au început să se simtă rău la cursuri

Este focar de scarlatină la o şcoală din Galaţi. Părinţii şi medicii au fost alertaţi după ce zilele trecute, trei copii au început să se simtă rău la cursuri. Doi dintre aceştia au fost testaţi pozitiv. Astăzi, alţi doi elevi au fost trimişi acasă după ce au acuzat stări de rău şi febră.

Trei dintre copii au fost depistați, luni, cu simptome specifice bolii, motiv pentru care au fost chemați părinții și luați acasă. Doi dintre elevi au ajuns la spital pentru analize medicale, iar rezultatul a confirmat prezența bolii. 

În ceea ce privește al treilea caz, Inspectoratul Școlar încă nu știe dacă părinții l-au dus la spital sau nu. Cert este că elevul nu a mai venit la ore. 

Conducerea școlii a luat măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea bolii. A fost dezinfectată clasa și s-a făcut un triaj epidemiologic în urma căruia, ieri spre exemplu, un alt copil a fost depistat cu dureri în gât și trimis acasă. 

Scarlatina este o boală contagioasă care se manifestă, în special, la copiii cu vârste între 5 și 10 ani din colectivități, școli, grădinițe. Tratamentul este unul antibiotic.

observatornews.ro

Link to comment
Share on other sites

Focare de scarlatină în școlile din Galaţi

La Galați, modulul IV din anul școlar 2022-2023 se încheie sub semnul unei epidemii de scarlatină. În mai multe unități de învățământ din oraş, situația este alarmantă încă de la începutul acestei săptămâni.

În timp ce părinții se tem pentru viața copiilor și sunt plimbați pe la spitalele din oraș pentru analize și confirmări, autoritățile locale, care ar trebui să rezolve sitația, fac apel la calm.

Situația gravă din școlile gălăţene datează de câteva zile. În cel puţin două unităţi de învăţământ, rând pe rând, micuții școlari au acuzat dureri de cap și de gât (simptomele de debut ale infecției), iar părinții au fost chemați să îi ia acasă, cu recomandarea de a merge la specialist, pentru investigații suplimentare și tratament. Pe grupurile de whatsapp ale claselor s-a creat o adevărată isterie în rândul părinților, care își exprimă temerile. "Sunt familii cu doi copii. Unul dintre ei merge la școală, îl iau de acolo bolnav și până ajung la medic și aflu ce are deja îi transmite virusul și celuilalt. Nu mi se pare corect că lucrurile, în situații de genul acesta, decurg așa. Ar trebui să se urgenteze cumva, să aflăm imediat despre ce este vorba și măcar să luăm măsura izolării celui bolnav", scrie o mămică.

Joi, în ultima zi în care școlarii au avut cursuri, situația deja se agravase în prima şcoală despre care am aflat că se confruntă cu scarlatina. La o altă unitate de învățământ din oraș au fost testați toți elevii, iar nouă elevi au fost depistaţi pozitiv, până la finalizarea programului școlar.

Inspectoratul Școlar Județean cunoaşte situația

Contactat telefonic, profesorul Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Galați, ne-a declarat, încă de la începutul acestei săptămâni, că se cunoaște situaţia din școli. Acesta a făcut apel la calm și ne-a asigurat că fiecare unitate de învățământ în care au apărut cazuri de scarlatină a luat măsuri suplimentare de igienă și de dezinfecție și că s-a ținut permannet legătura cu Direcția de Sănătate Publică Galați, instituție care s-a preocupat permamnent de monitorizarea situației din școli. Pe de altă parte, însă, inspectorul Silivestru spune că, în momentul de față, singura măsură care se poate lua într-o clasă unde un copil are scarlatină este ca acesta să fie izolat de colectiv și să se facă dezinfecție în clasă. "Nu avem voie să închidem școala, nici măcar clasa respectivă. Din păcate, legislația în vigoare nu ne permite să mai face cursuri online", a mai spus acesta.

Deși am solicitat date oficiale şi de la reprezentanții DSP Galați, nu am primit încă răpsuns. Vom reveni cu amănunte, imediat ce vom intra în posesia acestora.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Din ce în ce mai multe cazuri de scarlatină la Galaţi. Din 20 de teste la un laborator, doar două negative

Deși autoritățile locale se bâlbâie când vine vorba despre epidemia de scarlatină izbucnită în școlile și grădinițele din oraș în ultimele zile, situația din teritoriu este cu adevărat alarmantă.

Zbuciumul părinților pleacă de la faptul că, deși în mass-media au apărut informații concrete despre copii cu scarlatină, iar profesorii i-au chemat la școală să ia copiii cu simptome, la spitalele de specialitate din oraș lucrurile se blochează.

Du-te-vino, pe banii și nervii părinților

M. este o mămică ce are un copil la una dintre unitățile școlare din oraș unde au apărut cazuri de scarlatină. Ajunsă la limita răbdării, femeia ne-a povestit cât de încurcate sunt lucrurile în spitalele din oraș. „După ce am aflat că mai mulți copii din clasa fiicei mele au scarlatină, directorul unității și învățătoarea ne-au trimis să facem și noi copiilor exudat faringian. Aici începe distracția, dacă o pot numi așa. În cazul în care copilul are simptome (dureri în gât, febră, moleșeală), atunci se merge la Spitalul de Copii. Dacă, însă, copilul nu prezintă simptome, ești obligat să îi faci exudat la un cabinet particular, pentru că, la Spitalul de Boli Infecțioase, unde recoltarea costă 17 lei, nu îți face decât când copilul are simptome. Așa că nu poți decât să te înarmezi cu răbdare și să alegi clinica unde dorești să îi faci copilului exudatul”, ne-a povestit mămica respectivă.

Trei cabinete de recoltare la un singur laborator

Pentru a afla care este situația în oraș, cât de mult durează și cât costă să faci o analiză antigen în sistem privat, vineri dimineață ne-am dus la unul dintre centrele private unde puteam face analize. Menționăm faptul că la laboratorul respectiv erau funcționale trei cabinete de recoltare. În timp ce așteptam să ne vină rândul, am intrat în vorbă cu una dintre mămici. Aceasta ne-a spus că își testează copilul pentru că în clasa lui mulți copii au scarlatină. „Noi recoltăm pe zi cel puțin 20 de exudate copiilor cu simptomatologie specifică scarlatinei. Dintre acestea doar două ies negative. În cazul unui test pozitiv, trebuie anunțat medicul de familie și luarea imediată a măsurilor ce se impun”, ne-a declarat asistenta. Am aflat că un test rapid costă în jur de 50 de lei și este gata în două ore.

Sunt medicamentele necesare în farmacii

Creșterea numărului mare de pacienți infectați cu streptococul care poate produce scarlatina a avut efecte și în farmacii. Vestea bună pe care farmacista Florina Bonifate, reprezentanta Colegiului Farmaciștilor din Galați, o transmite gălățenilor este că, în acest moment, stocul de medicamente  pentru tratarea streptococului care a pus pe jar mulți părinți în această perioadă, este suficient. „Am observat, la nivelul farmaciilor, un număr crescut de cazuri, după numărul mare de rețete pe care le eliberăm din farmacii. Din discuțiile cu pacienții mei, pot spune că foarte mulți adulți și-au făcut exudat, dar toți cei care au dezvoltat infecția cu streptococ sunt copii. Probabil și pentru că a fost o perioadă în care cei mici au mers la școală și au fost mai expuși. Sperăm că acum, odată cu vacanța, lucrurile se vor mai aranja. Avem suficiente medicamente să tratăm toți pacienții”,  a concluzionat farm. Florina Bonifate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.