Jump to content

Congres al şcolilor de dans popular, organizat de un gălăţean


dcp100168

Recommended Posts

Coregraful care a readus dansul popular în inimile românilor. Proiectul unic la nivel european pe care l-a pus în practică

Profesorul coregraf Virgil Tăbuș din Galați este inițiatorul Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc, eveniment ce reunește numeroși maeștri și profesori coregrafi din țară și sute de iubitori de joc și voie bună.

După o primă ediție foarte reușită și cu un nivel ridicat organizată la Mamaia, Congresul Național al Școlilor de Dans Popular Românesc și-a păstrat etalonul reușind în cea de a două ediție, care a avut loc la Tulcea, să aducă un număr mai mare de școli de dans decât în anul precedent, dar a crescut și ca număr de participanți. 

Ceea ce profesorul coregraf Virgil Tăbuș, din Galați, a gândit și a pus în aplicare, astăzi se bucură de un real succes.  „Congresul Național al Școlilor de dans Popular Românesc are ca scop promovarea jocului popular românesc în rândul oamenilor iubitori de folclor, oameni care urmează cursurile de dans ale școlilor private și nu numai. Aceștia pot învăța jocul popular din diferite zone ale țării de la maeștrii coregrafi și coregrafii din cele mai multe zone etnofolclorice ale țării”, a explicat coregraful Virgil Tăbuș pentru „Adevărul”.

Școala de dans „Tăbuș” din Galați, împreună cu Școala de dans „Coman” din Tulcea sunt organizatorii celei de-a doua ediții a Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc. Evenimentul a fost organizat la hotelul „Delta”, o locație selectă, poziționată chiar pe malul fluviului Dunărea, unde timp de trei zile, 7-9 Aprilie 2023, participanții s-au bucurat de șase workshop-uri de dans popular predate de către oameni experimentați în tradiția jocului popular românesc. 

Pleiadă de maeștri și profesori coregrafi

Cei care au împărtășit din experiența lor sunt maestrul coregraf Virginel Solomon din Huși (Vaslui), maestrul coregraf Marius Ursu din Timișoara, profesorul coregraf Virgil Tăbuș din Galați, instructorii Vlad Ivan și Andreea Vulpe din Ploiești, profesorii coregrafi Alexandra și Andrei Mezdrea din Cluj și profesorul coregraf Irenne Stănculescu din Ploiești.

Participanții la congres s-au bucurat de o prima seară plină de joc și voie bună, etalând tradiționala ie, articol vestimentar recomandat în prima seară a evenimentului. 

În cea de-a doua zi, cei 250 de participanți au dat mână cu mână și au format o horă mare pe Faleza Dunării din Tulcea.

10 școli de dans popular și sute de participanți

Elevii celor 10 școli de dans popular participante s-au bucurat de trei zile de socializare, de joc și de schimb de experiență în domeniul jocului popular românesc. Școlile de dans popular care au participat la congres sunt:
-Școala de dans „Tăbuș” – Galați;
-Școala de dans „Coman” – Tulcea;
-Școala de dans popular românesc „Virginel Solomon” – Huși – Vaslui;
-Școala de dans popullar românesc „Maria și Marius Ursu” – Timișoara;
-Dor de Joc – Cluj;
-Școala de dans „Marius Enache” – Buzău;
-Drag mi-e jocul românesc – Ploiești;
-Școala de dans – Let’s Dance – București;
-Școala de dans „Brâu Muntenesc” – Ploiești;
-Școala de dans „În pași de dans” – București.

De la eveniment nu au lipsit invitații speciali. „Acest proiect pe care dumneavoastră îl implementați este unic la nivel european. Vă felicit și aveți recunoștința și dragostea mea pentru ceea ce dumneavoastră dăruiți oamenilor pentru că JOCUL este o bucurie și această bucurie, dumneavoastră o aveți de la Dumnezeu și trebuie să o împărtășiți celorlalți“, a declarat Maria Tănase Marin, realizator la TVR.

Ediția a treia a Congresului Național al Școlilor de Dans Popular Românesc va avea loc la Cluj, organizatori fiind Școala de Dans Tăbuș din Galați împreună cu „Dor de joc” din Cluj.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.