Jump to content

Doar 30% dintre candidaţii la şoferie obţin permisul


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Promovabilitate scăzută la examenele auto

Din datele de bilanţ ale Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), pe primul trimestru al acestui an, reiese că doar aproximativ 32% dintre candidaţii la examenele auto din judeţul Galaţi au reuşit să promoveze testele pentru obţinerea permisului de conducere. Astfel, în primul trimestru al anului 2008, s-au înscris la examenele auto 9.867 persoane, dintre care 9.150 au optat pentru categoria „B”, şoferi amatori, iar 717 au optat pentru alte categorii, încercînd astfel să intre în rîndul şoferilor profesionişti. În urma susţinerii probei teoretice (sala), 4.323 candidaţi au promovat examenul (47,16 %), însă doar 2.541 dintre aceştia au reuşit să treacă şi de proba practică (traseul), adică 31,62 %, devenind astfel posesori ai permisului de conducere. La categoria „şoferi amatori”, din cei 7.422 de candidaţi, doar 2.305 (31,06%) au promovat cele două probe ale examenului auto şi au reuşit să devină posesori de permis de conducere. Ceva mai pregătiţi s-au dovedit aspiranţii la un carnet de conducere pentru şoferi profesionişti. Din 717 de candidaţi, 236 au reuşit să intre în posesia permisului auto (38,37 %). În judeţul Galaţi există la ora actuală 145.235 de posesori ai permisului de conducere.

Link to comment
Share on other sites

Grabitiva acu" cat mai este 200 euro spaga, ca vine vara, vin si cei din-afara si creste pretu'. Hai lasati-o balta cu promovabilitatea, sunt pline drumurile de soferi din astia facuti cu 200 euro. Am auzit ca a existat o incercare timida in cadrul politiei sa se faca o corespondenta intre cei care fac accidente dese, instructorii si politistii care i-au facut cu permise si s-a constatat o grupare limitata a acestei categorii, dar.... incercarea a fost suspendata imediat cand s-a constatat ce rezultate poate avea.

Sincer , a devenit o moda cu spaga , chiar daca conduci bine sau nu, instructorul care intermediaza treaba iti propune acest targ din care castiga atat el cat si politistul, iar daca nu "pui botu", s-ar putea sa pici.

De aceea, eu personal nu cunosc pe nimeni in categoria de varsta 20-30 ani, care sa nu fi contribuit in acest fel la obtinerea acestui permis, in baza caruia probabil, candva, va produce un accident cu consecinte grave sau mai putin grave si care posibil sa se reflecte chiar asupra integritatii....... celor care i-au dat permisul!

Link to comment
Share on other sites

Eu unul as creste durata de suspendarea permisului de pana la 6 luni cu reexaminare obligatorie pentru abateri grave si as duce-o la 3 luni inclusiv pentru: stationare, oprire si parcare neregulamentara, accidente in care sunt implicate mai mult de 2 masini, depasire de viteza cu mai mult de 10kmph, nesemnalizare la schimbarea directiei de mers, centura de siguranta, masini murdare, cu urme de rugina, cu defectiuni la lumini, manevre periculoase etc.

Permisul de conducere nu este un drept al cetateanului, iar pentru a conduce o masina trebuie sa fiu responsabil atat fata de mine cat si fata de ceilalti.

Link to comment
Share on other sites

@gvincentiu

Nici chiar asa. Pentru "masina murdara" si "urme de rugina" e exagerat. Am ramane fara permis mai toti dintre noi. Pentru celelalte, ok. Oricum, problema e usurinta cu care se elibereaza aceste permise... Strazile devin nesigure, asigurarile se scumpesc... Nemaivorbind de cozile si listele de asteptare de la service :d

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Lipsa de indemanare, "pacatul" candidatilor la soferie

* 26.000 de galateni s-au inscris sa isi ia permis de conducere in primele 7 luni ale anului, dar doar 47% dintre ei au luat examenul la sala, in timp ce procentul de promovabilitate total, inclusiv cu traseu, nu depaseste 31% din numarul candidatilor.

Politistii examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto si Inmatriculari din cadrul Prefecturii Galati sustin ca in ultima perioada pregatirea candidatilor la soferie este din ce in ce mai precara. "In ceea ce priveste promovabilitatea candidatilor inscrisi pentru obtinerea permiselor de conducere, putem spune ca ea se afla intr-un continuu trend descendent. De exemplu, in luna iunie doar 47% din candidati au promovat sala si au intrat la traseu, in timp ce in mai au fost 48,5%. Per total procentul final al celor care au promovat in primele 7 luni examinarile necesare luarii permisului de conducere este de 31%. Procentul de promovabilitate dupa ce au dat testul scris este de 47%, in timp ce promovabilitatea dupa traseu este de 77%. Din experienta pot spune ca in ultima vreme am observat la candidati, mai ales la proba practica, o lipsa de indemanare, care poate fi fatala cand sunt pe sosea, aceasta calitate facand practic diferenta intre a evita sau nu un incident rutier", a declarat cms. sef Antonio Petrea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Daca as fi parlamentar as da o lege prin care toti posesorii de permis auto sa il revalideze la fiecare doi ani (ca ITP-ul) iar cei profesionisti anual. Macar numai verificarea teoretica. Cine nu trece, se pregateste o luna, cu drept de condus apoi da iar examen. cine nu i-a a doua oara sa mai faca inca o data scoala de soferi. Sustin: prernisul de conducere nu este un drept al fiecarei persoane de peste 18 ani, el inseamna obligatii si responsabilitate.

Avantaje: cu 30%-50% mai putin dementi pe drumurile publice, cu 60%-80% mai putine victime, mai putine accidente, asigurari mai mici, mai putina poluare, etc. Adica avem numai de castigat !!!

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

1.500 de gălăţeni au devenit şoferi în 2009

6.133 de gălăţeni şi-au încercat puterea, de la începutul anului şi până acum, cu testele şi traseul, probele necesare intrării în posesia mult râvnitului permis de conducere. Doar 35,2% dintre ei, adică 1.554 de persoane, au reuşit să ia sala şi să ajungă la traseu, iar aici au promovat 75,6%."Faţă de anul trecut, când, în ceea ce priveşte examinarea teoretică, se ajunsese la un procent de promovabilitate şi de 18 sau 20%, putem spune că acum lucrurile stau mai bine. S-au obişnuit probabil şi candidaţii cu sistemul de examinare informatic. Multe şcoli am înţeles că fac simulări ale examenului pe calculator pentru a-şi obişnui elevii cu acestea", a precizat cms. şef Antonio Petrea, de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare Vehicule din cadrul Prefecturii Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Sunt mai uşoare examenele pentru permisul auto?

August 2010 a creat animaţie nu numai la paşapoarte, ci şi la ghişeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Galaţi. Ne confirmă această realitate comisarul-şef Petrică Bejan, şeful serviciului amintit. „La noi, activitatea s-a intensificat din momentul sosirii valurilor de cetăţeni ce muncesc în alte ţări ale Uniunii Europene. Vă pot spune că înainte de această situaţie primeam zilnic câte 60-70 de solicitări de eliberări sau preschimbări de permise pe zi. Acum, nivelul acestor cereri a crescut la 150-200 pe zi”.

A crescut considerabil promovabilitatea la examenul de obţinere a permisului de conducere şi asta mai ales din septembrie-octombrie 2009, adică de atunci de când s-a trecut la examinarea pe sistem electronic. Dacă înainte de această perioadă proporţia promovabilităţii era de doar 14 la sută, acum s-a ajuns la 50 la sută. „Candidaţii iau mai în serios sistemul electronic de examinare, la şcolile de şoferi există programe de examinare şi, în plus, pe internet, candidaţii pot găsi toată plaja de întrebări cuprinse în chestionarele ce li se pun apoi în faţă la examen”, apreciază comisarul-şef Bejan.

Câţi candidaţi s-au programat pentru obţinerea, prin examen, a permisului de conducere? Da la 1 ianuarie – 15.514. Au fost examinaţi 12.925 dintre aceştia, adică cei care s-au prezentat la examen.

La traseu, în aceeaşi perioadă, au fost examinaţi 6.281, din care 4.383 au trecut proba cu bine. Deci, la traseu, din 10 pică 3.

Tot de la începutul anului în curs şi până acum au fost eliberate 13.646 de permise din care 10.484 reprezintă permise preschimbate; au fost eliberate şi 11.658 de certificate de înmatriculare din care 4.103 au fost preschimbate; au mai fost eliberate şi 4.713 de autorizaţii provizorii, documente ce pot fi folosite până la înmatricularea propriu-zisă a autovehiculelor.

http://www.viata-libera.ro/articol-August_fierbinte_si_la_permise_auto_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

37,35% - procent de promovare la permise auto

Candidaţii gălăţeni la şoferie au făcut ce făcut şi, în ultimele două luni, cel puţin, mai mult de 37% dintre cei înscrişi nu au reuşit să treacă examenul în urma căruia se obţine mult râvnitul permis auto. Potrivit datelor obţinute de la Serviciul Public Regim Permise Conducere şi Înmatriculari ale Vehiculelor din cadrul Prefecturii Galaţi, cam jumătate din cei înscrişi reuşesc să treacă prin furcile caudine ale probei teoretice, în timp ce, din cei rămaşi, 72% au trecut şi de proba teoretică. Totuşi, ca procent final, promovabilitatea nu ajunge la 40%.

„În luna iulie 2011 au fost examinate la proba teoretică 1.602 persoane. Dintre acestea doar 825, adică 51,5%, au promovat proba teoretică. La proba practică de traseu, 594 de persoane, 72%, au obţinut permisul de conducere. Procentul final de promovabilitate este de doar de doar 37,35%.

Faţă de luna precedentă nu s-au înregistrat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte numărul persoanelor examinate sau al procentelor de promovabilitate. De la începutul anului 2011, la nivelul Serviciului Public Regim Permise Conducere şi Înmatriculari ale Vehiculelor Galaţi, au fost examinate 10.800 de persoane, din care 3.780, adică 35,3%, au obţinut permisul de conducere. Vom vedea care va fi evoluţia la sfârşitul lunii august. Se poate remarca faptul că faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, procentul de promovabilitate la proba teoretică a crescut de la 48,9% la 52,1%. În schimb, la proba practică, procentul a scăzut de la 69,5% la 68,2%”, a precizat cms. şef Antonio Petrea, de la Serviciul Public Regim Permise Conducere şi Înmatriculari ale Vehiculelor din cadrul Prefecturii Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

3.588 de gălăţeni au devenit şoferi de la începutul acestui an

Numărul gălăţenilor care au reuşit să intre în posesia permisului care le dă dreptul că conducă o maşină în 2011 este mai mare decât cel raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi, în 2010, numărul celor înscrişi la examene a fost mai mare cu câteva sute.

Permisul de conducere a fost, în 2011, unul dintre cele mai dorite documente de către gălăţeni. Fie că au avut nevoie de carnet pentru a se putea angaja sau a-şi păstra locul de muncă, fie pentru a putea conduce maşina personală, nu mai puţin de 18.183 de gălăţeni care au aspirat la statutul de conducător auto s-au înscris în acest an la examene, faţă de 18.545 în 2010.

Proba teoretică a făcut însă diferenţa, mulţi dintre cei înscrişi dovedind că legislaţia şi regulile nu sunt tocmai uşor de însuşit. În primele nouă luni ale acestui an au intrat la proba de la sală 14.500 de candidaţi (faţă de 15.350 anul trecut), iar dintre aceştia au fost admişi doar jumătate, respectiv 7.366.

Proba practică a fost mai puţin tranşantă, numărul candidaţilor respinşi dintre cei care s-au prezentat fiind de 2.273.

Potrivit statisticii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, în primele nouă luni ale anului 3.588 de candidaţi la examenele pentru permis au reuşit să îşi ia carnetul, devenind şoferi cu acte în regulă. Numărul este sensibil mai mare decât cel înregistrat anul trecut, când 3.486 de candidaţi au intrat în posesia permisului.

Potrivit statisticii pe nouă luni a Serviciului de Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, la finele lunii septembrie, în judeţ figurau 164.501 conducători auto.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Doar un candidat din trei obţine permisul de conducere

Fără îndoială, unul dintre visurile oricărui adolescent ajuns la vârsta majoratului este obţinerea permisului de conducere. De la vis şi până la realitate, însă, drumul se dovedeşte a fi adesea mult prea greu de parcurs.

Dintre cei peste 19.000 de candidaţi care au susţinut examenul pentru obţinerea permisului auto, în anul 2011, doar aproximativ 6.800 au reuşit, promovabilitatea fiind de 36,26 la sută. Cei mai mulţi s-au încurcat la sală, acolo unde rata de promovabilitate a fost de doar 53 la sută. Dintre cei 9.819 candidaţi care au ajuns la proba traseului, au promovat 69,17 la sută. Cifrele înregistrate în anii 2009 şi 2010 sunt comparabile cu cele din anul 2011.

„Principalul motiv al promovabilităţii destul de mici constă în pregătirea slabă a candidaţilor. Până la introducerea examinării în format electronic, pe 13 august 2008, promovabilitatea la sală depăşea sensibil procentul de 50 la sută. Imediat după trecerea de pe formatul pe hârtie la cel electronic, promovabilitatea a scăzut chiar şi la 30 la sută, în ciuda testelor care au devenit mai uşoare. Singura explicaţie constă în faptul că unii candidaţi de dinainte de 2008 reuşiseră să afle răspunsurile la formulare înainte de a intra în sală”, ne-a explicat comisarul-şef George Căpătan, şeful Biroului Permise de Conducere şi Examinări Auto Galaţi.

Pentru primele trei luni ale anului 2012, promovabilitatea finală la examenul auto a fost de 38 la sută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Din 15.277 de candidaţi, doar 4.583 au obţinut permisul auto

În primele unsprezece luni ale anului, promovabilitatea la probele examenului pentru obţinerea permisului de conducere a scăzut în raport cu promovabilitatea din aceeaşi perioadă din 2012, cu 1,5% la proba teoretică şi cu 6% la proba practică.

În perioada ianuarie - noiembrie 2013, s-au înscris la examentul pentru obţinerea permisului de conducere 17.116 gălăţeni.

Cum era de aşteptat, cei mai mulţi, adică 15.277 de persoane, au susţinut examenul pentru categoria B. Aproape jumătate au picat la proba teoretică, la care promovabilitatea a fost de 54,91%. Din cei 8.080 care au promovat proba chestionarului şi au ajuns să susţină proba practică în traseu, aproape jumătate nu au reuşit să obţină permisul, promovabilitatea şi la această probă foarte redusă: 56,73%. Au reuşit să obţină permisul categoria B numai 4.583, adică aproximativ o treime din numărul candidaţilor.

Din statisticile prezentate la Comisia Judeţeană pentru Siguranţa Circulaţiei Rutiere de comisarul şef George Căpătan, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehicolelor, rezultă că la examenul pentru obţinerea permisului categoria B este înregistrată ce mai slabă promovabilitate, la probele pentru obţinerea permiselor de conducere pentru celelalte categorii fiind înregistrate, în general, procente de promovabilitate de peste 70%.

Iată care sunt statisticile pentru primele 11 luni ale anului:

Total candidaţi examinati la proba teoretică = 17.116

Pe categorii de permis de conducere :

Cat A = 107 ( promovabilitate = 71.03 % );

Cat A1 = 18 ( promovabilitate = 94.44 % );

Cat A2 = 6 ( promovabilitate = 66.67 % );

Cat AM = 214 ( promovabilitate = 44.39  % );

Cat B = 15.277 ( promovabilitate = 54.91 % );

Cat B1 = 7 ( promovabilitate = 42.86 % );

Cat BE = 28 ( promovabilitate = 89.29 % );

Cat C = 1.080 ( promovabilitate = 70.75 % );

Cat CE = 808 ( promovabilitate = 93.95 % );

Cat D = 471 ( promovabilitate = 75.83 % );

Candidaţi admişi la proba teoretică = 9.764 ( promovabilitate = 57.05 %) ;

Candidaţi respinşi la proba teoretică = 7.352 ;

Total candidaţi examinaţi la proba practică = 9.367

Pe categorii de permis de conducere :

Cat A = 76 ( promovabilitate = 89.61 % );

Cat A1 = 17 ( promovabilitate =  58.82 % );

Cat A2 = 4 ( promovabilitate =  75.00 % );

Cat AM = 91 ( promovabilitate = 82.42  % );

Cat B = 8.080 ( promovabilitate = 56.73 % );

Cat B1 = 2 ( promovabilitate = 100 % );

Cat BE = 18 ( promovabilitate = 72.22 % );

Cat C = 480 ( promovabilitate = 75.21 % );

Cat CE = 384 ( promovabilitate = 76.82 % );

Cat D = 214 ( promovabilitate = 73.36 % );

Candidaţi admişi la proba practică = 5.569 ( promovabilitate = 59.45 %)

Candidaţi respinşi la proba practică = 3.798

Procentele de promovabilitate sunt în scădere faţă de statisticile din primele unsprezece luni ale anului trecut. În 2012, au susţinut proba teoretică 17.751 de candidaţi, cu 635 mai mulţi decât în acest an şi procentul de promovare de 57,05%, faţă de 55,6% în acest an. În perioada ianuarie – noiembrie a anului trecut, proba practică a fost susţinută de 9.542 de candidaţi şi promovabilitatea a fost de 66,60%, cu 7% mai mare decât în acest an.

Examenul susţinut în vederea obţinerii permisului de conducere constă în 2 probe, proba teoretică şi cea practică, de conducere. Proba teoretică constă în rezolvarea unui chestionar care cuprinde noţiuni privind regulile de circulaţie pe drumurile publice, noţiuni de mecanică şi cunoaştere a automobilului, noţiuni de conduită preventivă, noţiuni de prim ajutor, etc. şi are un număr diferit de întrebări, în funcţie de categoria de permis de conducere pentru care se susţine examenu. Chestionarul are  26 întrebări în cazul susţinerii examenului pentru categoriile B, B1, C, C1, D, D1, 11 întrebări în cazul examenului pentru categoriile BE, CE, C1E, DE, D1E şi 20 întrebări pentru candidaţii care susţin examenul pentru obţinerea permiselor la categoriile AM, A1, A2 şi A.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Proba de traseu taie în carne vie la examen

* Unul din cinci candidaţi ajunge să obţină permisul de conducere după ce susţine ambele probe ale examenului * Exigenţa a crescut odată cu înmulţirea examinatorilor care au dreptul să-i verifice pe aspiranţi la proba de traseu

Mulţi chemaţi, puţini aleşi! Cam aşa s-ar putea descrie situaţia gălăţenilor care vor să obţină un un permis de conducere. Documentul, necesar în cele mai multe cazuri pentru obţinerea unui job, dar şi dorit de cei care vor să îşi conducă maşina care îi aşteaptă în faţa scării, nu este totuşi chiar atât de uşor de obţinut. Explicaţia e simplă: testele sunt uşoare, astfel încât mai toţi candidaţii care pun cât de cât mâna pe carte au şanse mari să treacă "sala". Şoferia nu ţine însă doar de "tocirea" noţiunilor, ci şi de aprofundarea lor, dar şi de îndemânare, iar asta se vede la probele de traseu. O arată raportul dezastruos între numărul candidaţilor înscrişi la examen şi cel al gălăţenilor care pot deschide şampania după proba practică.
"Am avut 26.674 de candidaţi înscrişi la examen în 2013, dintre care au trecut de proba teoretică mai puţin de jumătate, respectiv 10.915. După proba practică au fost admişi doar 5.972. Tendinţa s-a păstrat şi în primele două luni ale acestui an, în ianuarie 441 de candidaţi din 1.905 înscrişi reuşind să treacă de traseu, iar în februarie, 621 din 2.094", explică cms. şef George Căpătan, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi.
Mai mulţi examinatori

Numărul mare al candidaţilor care treceau de sală şi ajungeau la proba practică a pus, spre finele anului trecut, Serviciul de Permise în situaţia de a extinde perioada dintre cele două examene, din cauză că poliţiştii atestaţi să facă verificările erau prea puţini, respectiv opt. Astfel, un candidat trebuia să aştepte pentru aşi demonstra abilităţile chiar şi 45 de zile, termenul fiind redus în prezent la 30 de zile.
"Cu sprijinul Direcţiei Generale am reuit să mai trimitem la curs şi să atestăm încă şase poliţişti. Acum suntem 14 examinatori, ceea ce ne permite şi o rotire mai eficientă  cadrelor la probele practice", a subliniat cms. şef Căpătan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Iată câţi gălăţeni au permis de conducere

Prima maşină ar putea avea un real succes la Galaţi, dacă stăm să ne gândim doar la numărul posibililor clienţi.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor Galaţi  (S.P.C.R.P.C.I.V.), numărul posesorilor de permis de conducere este unul uriaş.

Astfel, ieri, 4.081 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani deţineau permis de conducere. Numărul şoferilor cu vârste cuprinse între 21 şi 30 de ani este de 50.787. Alţi 170.589 de şoferi gălăţeni au vârste cuprinse între 31 şi 50 de ani.

Per total, la un număr de 113.664 de autoturisme înmatriculate în Galaţi, avem un număr de 330.466 de şoferi, dintre care 240.233 de bărbaţi şi 90.233 de femei.

Potrivit ultimului recensământ, judeţul Galaţi are 536.167 locuitori.

viata-libera.ro

 

8-}

Cifrele sunt de senzaţie. Conform recensământului, în Galaţi sunt cam 200.000 de bărbaţi, 200.000 de femei şi 100 şi ceva de mii de copii sub 18 ani. De unde dracu' are Poliţia în evidenţe 240.000 de şoferi bărbaţi, eu nu pricep :-? 

Ca să nu mai spun că au apărut parcă peste noapte, pentru că datele din acest topic arată cam aşa: 2008 - 145.235, 2011 - 164.501, 2014 - 330.466!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Sala, piatră de moară la gâtul aspiranţilor la permisul de conducere!

* Doar o treime dintre gălăţenii care au dat examen de permis în intervalul 1 ianuarie - 15 septembrie au plecat acasă cu carnet *Dintre cei 12.401 înscrişi, aproape 5.000 au fost eliminaţi după „sală”

Permisul de conducere rămâne un obiectiv greu de atins pentru mulţi aspiranţi la statutul de şofer. Fie pentru că nu învaţă, fie pentru că au parte de instructori slabi, ori pur şi simplu pentru că au ghinion, mii de candidaţi rămân cu buza umflată, dacă nu după proba teoretică, atunci după ce îşi arată (ne)îndemânarea la traseu.

În jur de 60 la sută dintre cei 12.401 candidaţi la cele zece categorii de permis, pentru care s-au susţinut examene în acest an la Galaţi, au reuşit să treacă de cele două probe, ştacheta fiind ridicată, la fel ca în anii anteriori, de gălăţenii care au aplicat pentru categoriile profesioniste. La polul opus, grosul examinaţilor, verificaţi în vederea acordării permisului de categoria B (cel care conferă dreptul de a conduce autoturisme şi vehicule cu masa de până la 3,5 tone), a făcut cu greu faţă testărilor teoretice şi practice, peste 5.000 de candidaţii fiind trimişi acasă, să se mai pregătească.

Motocicliştii şi profesioniştii, în top

Conform rezultatelor raportate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, pentru intervalul 1 ianuarie - 15 septembrie 2014, printre cel mai bine pregătiţi candidaţi s-au numărat cei care au vrut să dobândească dreptul de a conduce motociclete. Din cei 83 de candidaţi înscrişi la proba teoretică pentru categoria A, peste 83 la sută au trecut cu brio, în timp ce la traseu au luat peste 87 la sută din numărul celor testaţi.

În top, cu o promovare de peste 75 la sută, atât la proba teoretică, dar şi la cea practică, s-au numărat candidaţii la categoriile BE, C, CE şi D, adică cei care au obţinut dreptul de a se urca la volanul vehiculelor de peste 3,5 tone cu remorcă sau cei care activează în transportul de persoane cu vehicule care au mai mult de opt locuri.

La polul opus s-au aflat doritorii care au vrut să se înscrie în marea masă a conducătorilor de autoturisme. Aproape 11.000 de gălăţeni au aplicat pentru permisul de categoria B, însă doar 57,55 la sută dintre ei au obţinut punctajul valabil la proba teoretică şi cam tot atâţia dintre cei care au ajuns la traseu i-au convins pe examinatori că merită permisul.

Şcoli bogate, şcoli sărace

Este vorba, desigur de numărul candidaţilor pe care fiecare şcoală a reuşit să şi-i atragă. După vechime, notorietate ori alte criterii, care nu fac obiectul prezentei analize, cele 30 de instituţii acreditate în pregătirea teoretică şi practică a viitorilor conducători auto care au participat la examene, s-au diferenţiat, în unele cazuri flagrant.

Şcoala care a adus cei mai mulţi candidaţi la proba de „sală” este „Hadrianus”. 1.808 de elevi pregătiţi de instructorii acestei unităţi au intrat la testarea care a avut însă darul să îi înjumătăţească, puţin peste 58 la sută fiind declaraţi apţi să participe la proba de traseu, promovată de un procent similar, de 57,99 la sută. Următoarea şcoală pe lista celor cu cei mai mulţi elevi a fost „Scatec”, cu 1.755 de candidaţi şi cu o promovare la „sală” de 58,75 la sută, iar la traseu de aproape 61 la sută. Coada clasamentului din punct de vedere al numărului de candidaţi este ocupată de şcoala „Regata”, cu 13 elevi, care au înregistrat o promovare de aproape 77 la sută la „sală” şi de 75 la sută la traseu, şi de şcoala de şoferi „Budiris”, care a adus la probele teoretice doar cinci candidaţi, un singur elev al acestei şcoli reuşind să ajungă să dea traseul, probă pe care a trecut-o cu bine.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Am si eu o rugaminte la oricine imi poate raspunde la o intrebare privind ex. auto. Sunt din Tecuci, dar am resedinta in Iasi. Deoarece am picat ex. la traseu si aici programarea se face dupa 2 luni de la sala, vreau sa dau ex. la Tecuci...stiu ca sala se da la Galati, dar as vrea sa stiu ce trebuie sa fac pentru a transfera dosarul si care este termenul in zile/sapt./luni dintre sala si traseu?? Multumesc anticipat.

Link to comment
Share on other sites

Numai 26% din gălăţenii care dau examen reuşesc să obţină permisul auto

În perioada ianuarie - 15 septembrie, la nivel național s-au prezentat la proba teoretică 499.634 de candidați, au promovat 57,3%, s-au prezentat la ”traseu” 280.049, promovând doar 61,37%, adică 171.866. Rezultatele examenului pentru obținerea permisului de conducere demonstrează că promovabilitatea este în continuare foarte redusă.

Potrivit datelor prezentate la Comisia Judeţeană pentru Siguranţa Circulaţiei de comisarul-şef George Căpătan, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea ­Autovehiculelor Galați, din cei 17.116 gălățeni care s-au prezentat la examen în aceeași perioadă, numai 4.461, adică un sfert, au reușit să obțină permisul.

Promovabilitatea la proba teoretică a crescut în raport cu promovabilitatea din aceleaşi perioade din 2012 și 2013, însă la proba practică promovabilitatea e la nivelul din 2013, cu 6% mai mică decât în 2012. Cei mai mulţi, adică 10.986 persoane, au susţinut examenul pentru categoria B, la care este înregistrată şi cea mai scăzută promovabilitate. Din cei 10.986 au luat ”sala” 6.342, care și-au încercat abilitățile și la ”traseu”, dar numai jumătate dintre aceştia, adică 3.614, au reuşit să obţină permisul.

Promovabilitatea înregistrată la proba teoretică pentru obținerea permisului categoria B, de 57,55%, este puțin mai bună decât anul trecut (54,91%). La proba practică, promovabilitatea este la fel de redusă, fiind de 57,08%. La probele pentru obţinerea permiselor de conducere pentru celelalte categorii sunt înregistrate, în general, procente de promovabilitate de la 70 la 90%.

Luând în considerare rezultatele pentru toate categoriile, până pe 15 septembrie s-au prezentat la examenul pentru permis 17.116 gălățeni și au promovat ”sala” numai 7.484 (60,35%). La proba practică s-au prezentat 7.450 de candidați, luând ”traseul” numai 4.461. Promovabilitate - 59,88%. Astfel, în perioada ianuarie-15 septembrie, au obținut permisul numai 26% din gălățenii înscriși la examen.

Un atu decisiv: școala de șoferi

Procentele de reușită depind de școlile de șoferi. Sunt școli care pregătesc un număr mare de candidați și și-au format propriul sistem de evaluări, foarte riguroase, candidatul intrând în examenul susținut la Poliția Rutieră numai după ce a trecut de aceste evaluări. Dar sunt și școli care se rezumă la simpla predare a cursurilor de legislație rutieră și ”consumarea” orelor de traseu.

În materialul prezentat la Comisia Judeţeană pentru Siguranţa Circulaţiei, a fost prezentată și o situație a promovabilității la 30 de școli de șoferi din Galați. Sunt și școli care în acest an au obținut un singur permis auto: în primele nouă luni, Școala Budiris a instruit 5 candidați, din care au luat ”sala” 40%, un singur candidat s-a prezentat la ”traseu” și a luat examenul.

Promovabilitate de 100%, însă la un singur candidat. Şcoala Regata a prezentat la examen 13 candidați, au ajuns la ”traseu”  8, din care au obţinut permisul 75%, adică 6. Şcoala Scatec din Tecuci a trimis la examen 1.755 de candidaţi, au luat ”sala” 58,75%, au intrat la ”traseu” 1.024 şi au promovat 60,94%, adică 624. Dincolo de statistici, este notabilă diferenţa de la obţinerea unui singur permis la obţinerea a câteva sute.   

Un trend confirmat la nivel național

Evoluția promovabilității respectă un trend, nu diferă prea mult de la un județ la altul, dar nici nu este mai proastă la Galați decât în alte județe. În 2012, promovabilitatea la proba teoretică a fost la Galați de 57,05%, în 2013 a fost înregistrată o scădere la 55,6%, pentru ca în acest an procentul să fie de 60,35 %, cu 3% peste media națională, care este de 57,3%.

Galațiul ocupă locul 6 pe țară la promovabilitatea la sală, după Iași (62,76%), Cluj (62,33%), București (61,23%), Bihor (61,14%) și Vrancea (60,52%). În ceea ce privește proba practică, în 2012, promovabilitatea a fost 66,60%, în 2013 a scăzut cu 7%, iar în cele nouă luni din 2014 s-a menținut cam la același nivel, procentul de 59,88 % fiind sub media națională, de 61,37%. Din punctul de vedere al rezultatelor la ”traseu”, Galațiul este situat pe locul 24 pe țară.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Peste 8.000 de gălăţeni s-au visat şoferi în 2015

* Circa o treime din numărul de candidaţi au reuşit să treacă de cele două probe pentru obţinerea unui carnet de şofer * Procentajul atribuit şcolii cu cei mai mulţi candidaţi deveniţi şoferi depăşeşte cu puţin 50 la sută

Galaţiul se situează pe locul 22 în topul judeţelor privind promovabilitatea la examenele pentru obţinerea permisului de conducere, poziţia fiind una constantă în ultimii ani, în condiţiile în care o treime din numărul candidaţilor obţine carnetul mult visat. Proba teoretică taie în continuare în carne vie, eliminând mii de candidaţi înainte ca aceştia să apuce să arate ce ştiu pe traseu. Chestionarele par greu de învins de doritorii de permis, care fie nu pun mâna pe carte, fie au ghinionul de a face cursurile la şcoli unde programa nu este respectată întocmai.

Astfel, din 8.695 de gălăţeni care şi-au depus dosarele pentru permis în primele şase luni ale acestui an, 5.303 au reuşit să adune punctajul necesar promovării, restul de peste 3.000 fiind trimişi acasă să mai studieze. 200 dintre candidaţii care au trecut de „sală” nu s-au mai prezentat şi la „traseu”, din cei 5.100 de candidaţi puşi să îşi demonstreze abilităţile practice, 3.185 dovedind că merită să fie şoferi.

Puţine şcoli cu succes

„Succesul” s-ar traduce, în acest caz, într-un procent de promovabilitate de cel puţin 50 la sută. Doar trei şcoli din judeţul Galaţi, din cele 28 existente, au avut un procentaj care să ateste că cel puţin jumătate din numărul candidaţilor instruiţi au trecut cu brio de cele două probe.

Potrivit datelor centralizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor, un procent de 50 la sută l-au avut în prima jumătate a anului 2015 şcolile „Crigal” şi „Dundevi”, în timp ce o promovabilitate de 54,94 la sută s-a înregistrat la „Aşii Volanului”. Trei şcoli au avut o promovabilitate sub 20 la sută, cea mai scăzută fiind de 16,67 procente, la şcoala „Elite best drive”.

În privinţa numărului de candidaţi trimişi la examinare, oarecum paradoxal, şcoala care a propus cei mai mulţi cursanţi, 251 la număr, nu se află în primele trei la promovabilitate. În schimb, şcoala cu cei mai puţini candidaţi trimişi la examinare, respectiv 8, a reuşit să adune 50 de procente.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

De ce se ia greu permisul de conducere la Galaţi: Şcoală pe maşini defecte şi învăţat după ureche

* Şapte şcoli de şoferi din Galaţi au fost sancţionate pentru starea maşinilor, iar patru pentru că nu respectă programa de învăţământ

Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul! Cele mai căutate şcoli de şoferi din Galaţi nu au scăpat „neşifonate” la verificările efectuate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Specialiştii au constatat că felul în care se derulează cursurile care îi pregătesc pe viitorii conducători auto sunt departe de normele în vigoare.

Cu rezultate bune la promovare în primul semestru al anului 2015 (peste 30 la sută, în condiţiile în care media pe judeţul Galaţi a fost de 36 la sută), multe unităţi de pregătire s-au dovedit deficiente la capitole importante, care ţin atât de siguranţa cursanţilor, de modul în care aceştia învaţă să şofeze, cât şi de chestiuni ce vizează partea teoretică ori administrativă.

Controalele au vizat cinci aspecte: starea maşinilor pe care cursanţii învaţă să şofeze în procesul de pregătire pentru proba de traseu, modul de organizare şi desfăşurare a cursurilor, documentele şcolare, reclamaţiile înregistrate la ISCTR şi modul în care şcolile de şoferi îşi îndeplinesc obligaţiile. Cu excepţia capitolul privind reclamaţiile, unde o sesizare împotriva unei şcoli nu s-a confirmat, toate celelalte puncte s-au soldat cu bile negre pentru o parte a unităţilor verificate.

Maşini defecte la şcoli căutate

Numărul mare de cursanţi şi posibila uzură a maşinilor din dotare ar putea fi explicaţia pentru care câteva şcoli din Galaţi, extrem de frecventate şi cu rezultate dintre cele mai bune, au picat testul inspectorilor ISCTR. Specialiştii au constatat că o parte a autoturismelor au o stare tehnică necorespunzătoare, unele nefiind inscripţionate regulamentar cu sigla „ŞCOALA” sau neavând plăcuţe care să le facă uşor vizibile în trafic. Şapte şcoli au fost găsite în această situaţie, fiecare unitate primind, potrivit raportului înaintat de ISCTR către Prefectura Galaţi, câte un avertisment însoţit de obligarea directorilor să remedieze problemele. Conform situaţiei realizate de Serviciul Permise Auto Galaţi, în primul semestru din acest an, şcolile amendate pentru astfel de nereguli au pregătit peste 1.560 de cursanţi, peste 560 dintre aceştia reuşind să-şi ia permisul.

Suspendare pentru cursuri şi documente

Modul de organizare şi desfăşurarea cursurilor pentru viitorii şoferi nu sunt nici ele „ca la carte”, dar este să dăm crezare concluziilor inspectorilor de la ISCTR. Nu toate şcolile urmează planul de învăţământ şi nici programa şcolară, motiv pentru care patru unităţi au bifat lista cu „minusuri”. „Pentru deficienţele constatate, inspectorii au aplicat avertismente, sancţiuni contravenţionale, iar pentru o şcoală de conducători auto s-a suspendat autorizaţia până la rezolvarea deficienţelor constatate”, se arată în raportul înaintat Prefecturii Galaţi.

Tot cu suspendarea activităţii, dar şi cu amendă, s-au ales două şcoli de şoferi unde au fost identificate probleme serioase la capitolul documente. Într-unul dintre cazuri, inspectorii susţin că nu exista deloc o arhivă pentru documente şcolare. Alte două unităţi cu deficienţe pe această linie s-au ales doar cu amenzi.

Obligaţii... facultative

Pe lângă obligaţiile enumerate mai sus şi încălcate de unele dintre şcolile vizitate de inspectorii ISCTR, s-a dovedit că există o serie de multe alte îndatoriri, dar doar pe hârtie, nu şi în practică. „S-a constatat că nu se respectă orarul stabilit, nu se asigură existenţa la sediu a copiilor după actele, avizele şi atestatele instructorilor auto şi ale profesorilor de legislaţie rutieră şi nu se eliberează foi de parcurs pentru toţi instructorii”, se mai arată în raport. Nouă unităţi găsite în neregulă au fost sancţionate cu avertisment şi li s-a pus în vedere să îşi remedieze problemele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Candidaţii la permisul auto pică proba de traseu în masă. Școlile de șoferi, arătate cu degetul

 • Aproape 50 la sută din numărul candidaţilor care dau prima dată proba de traseu în vederea obţinerii unui permis de conducere primesc calificativul „respins” * Galaţiul se situează sub media naţională la promovabilitate

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Aspiranţii la permisul de conducere ştiu asta cel mai bine, mai ales după ce reuşesc să treacă de examinarea teoretică, iar drumul le este deschis către proba finală, cea de traseu. Îndemânarea, abilităţile personale, dar mai cu seamă ceea ce au învăţat la cursurile de şoferie sunt elemente care tranşează dur cele două tabere, ale admişilor şi respinşilor, făcându-le aproape egale. Cel puţin asta arată rezultatele înregistrate în primele trei luni ale acestui an, când diferenţa între cei admişi la traseu şi cei picaţi a fost de mai puţin de 200. Cea mai mică promovare a fost înregistrată, aşa cum era de aşteptat, acolo unde au existat şi cei mai mulţi examinaţi, respectiv la proba pentru permisul de categoria B. Din cei 2.741 de aspiranţi, puţin peste 49 la sută au demonstrat destule abilităţi practice cât să ia carnetul.

„Totalul candidaţilor examinaţi la proba practică pentru toate categoriile de permis a fost de 3.277, fiind admişi doar 1.719. Procentul de promovare este astfel de 52,46 la sută”, se arată în raportarea Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Galaţi.

Examinatorii sunt de părere că ceea ce duce la o respingere în masă a candidaţilor la proba de traseu este slaba pregătire a acestora de şcolile ale căror cursuri le urmează, susţinând că o exigenţă şi o implicarea mai mare a instructorilor ar duce la o mai bună calificare a viitorilor şoferi.

„O concluzie care poate fi desprinsă din situaţia prezentată mai sus este aceea că procentul de promovare la prima examinare este foarte scăzut. Acest lucru presupune o mai mare implicare a directorilor de şcoli de conducători auto în activitatea de pregătire pe care o desfăşoară proprii angajaţi”, se arată în documentul citat.

În Galaţi funcţionează, la acest moment, 30 de şcoli de şoferi. Unitatea care s-a prezentat la examinări cu cei mai mulţi candidaţi în primul trimestru al acestui an a fost „Scatec”, cu 204 elevi din care au fost admişi 46. Cei mai puţini candidaţi au fost aduşi la examinare de şcoala de şoferi „Regata”, ambii elevi trecând cu bine de proba de traseu.

Galaţiul, sub media pe ţară

Cu un procent de promovare de 52,46 la sută, judeţul Galaţi nu ocupă o poziţie prea onorantă la capitolul pregătire pentru viitorii conducători auto, situându-se destul de jos în clasamentul judeţelor care au avut peste 3.000 de candidaţi la examenul de permis în primul trimestru al lui 2016. Cluj, Constanţa, Maramureş sau Dolj sunt doar câteva dintre judeţele cu mulţi candidaţi unde rata de admitere a fost mai ridicată decât cea de la Galaţi. Media de promovare pe ţară este de 54,55 la sută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Hai ca e tare stirea. Cum, atat de mulți iau permisul? Pai e promovabilitate mai buna decât la bac. Sa fim mândri. Cum ni le mai ridica si poliția la fileu, auzi, pică la proba practica, ce bre' ați ridicat ștacheta la "atenții"?

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Topul celor mai bune şcoli de şoferi din Galaţi

Cum altfel ar putea fi apreciată calitatea unei şcoli dacă nu prin numărul de elevi care sunt admişi la examenul final. În cazul şcolilor de şoferi, etalon de măsură este numărul carnetelor de conducere obţinute de persoanele care au făcut şcoala.

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere Galaţi a prezentat Comisiei de siguranţă rutieră a judeţului Galaţi statistica privind promovabilitatea la prima examinare pe şcoli de conducatori auto, precum şi statistica privind promovarea la prima examinare pe şcoli de conducatori auto. Potrivit rapoartelor, din cele 37 de şcoli de conducători auto autorizate să organizeze şi să desfăşurare cursuri de pregătire teoretică şi practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, cei mai mulţi elevi i-a avut SCATEC care a înregistrat un număr de 1.166 candidaţi examinaţi, din care 607 au fost admişi, înregistrând astfel un procent de promovare de 52,06%.

Cele mai mari procente de promovare la examenul pentru obţinerea permisului auto au fost înregistrate de Transurb (72,73%), AUTOSAB (68,97%) şi Aşii Volanului (67,42%). Pe ultimele locuri ale clasamantului au fost Buduris (0%), Elite Best Drive (33,33%) şi Avidrive (35,59%).

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.