Jump to content

Gălăţeni laureaţi la Premiile Gopo


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţeni pe podium, la Premiile Gopo 2023

Gălăţeanul Bogdan Ionescu a câștigat, marți seară, Premiul "Gopo", la secțiunea "Cele mai bune decoruri", pentru filmul "Metronom", apărut în 2022, în regia lui Alexandru Belc.

Bogdan Ionescu are o vastă experienţă în lumea teatrului şi a filmului. Aventura în lumea teatrului a început-o de pe vremea când era copil şi îl însoţea la muncă pe tatăl său, Marcel Ionescu, fost director al Teatrului de Copii "Gulliver" şi al Liricul gălăţean.

Nu este singurul premiu pe care pelicula "Metronom" l-a câştigat la Festivalul "Gopo". În plus, "Metronom" a primit şi premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes 2022, secțiunea "Un Certain Regard".

Acțiunea filmului se petrece în anul 1972, în timp ce Ilie Năstase și Ion Țiriac jucau finala Cupei Davis, contra echipei Statelor Unite. În paralel, doi liceeni care se iubesc scriu scrisori la emisiunea "Metronom" de la Radio Europa Liberă, emisiune considerată unul dintre cele mai importante simboluri ale rezistenței anticomuniste prin muzică. Ulterior, familia băiatului primește aprobarea să plece definitiv din țară, iar cei doi tineri știu că trebuie să se despartă, dar aceste ultime zile împreună devin hotărâtoare pentru restul vieților lor.

Scenografia s-a făcut în cele mai mici detalii, după o documentare foarte riguroasă, după cum povesteşte însuşi Bogdan Ionescu: "A fost o muncă extrem de minuțioasă de documentare, în toate aspectele cotidianului anilor ‘70, pornind de la «meniul» de petrecere cu rețetele clasice de succes, ce produse existau atunci în magazine, ambalaje, stiluri de amenajare a interioarelor, obiecte de recuzită de epocă. Electrocasnicele și electronicele folosite în film și chiar vinilurile sunt din '72 sau de dinainte. Am tipărit ziare, reviste și reclame, dar am și găsit la un colecționar un număr dintr-un ziar de epocă destul de bine conservat, tipărit în săptămâna în care are loc la București Cupa Davis, pe care îl are Vlad Ivanov pe birou în film. Apoi a urmat documentarea pentru interiorul clădirii Securității, foarte anevoioasă, deoarece nu există referințe foto sau video. Am vorbit pentru asta cu foști deținuți din Brașov, care mi-au descris spațiile prin care treceau între camera de bătaie și celula în care stăteau", povesteşte Bogdan Ionescu într-un interviu.

Un alt premiu câştigat la "Gopo" care are legătură cu Galaţiul este cel pentru Cea mai bună actriţă, acordat Andreei Grămoșteanu, pentru rolul Alina Moga din filmul "Dog Poop Girl", regizat de gălăţeanul Andrei Huţuleac. Filmul şi actriţa au primit premii şi la prestigiosul Festival de Film de la Moscova.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Gălăţeni pe lista nominalizărilor la Premiile Gopo

"Antrenamentul de noapte", regizat de tânărul gălăţean Bogdan Alecsandru, este nominalizat la Premiile Gopo pentru "Cel mai bun film de scurtmetraj". Mai mult, în filmul "Libertate", al regizorului Tudor Giurgiu, intrat în competiţie pentru Trofeul Gopo la categoria "Cel mai bun film de lungmetraj", joacă şi actori gălăţeni: Ionuț Moldoveanu, Răzvan Clopoțel, Cristian Gheorghe și Ștefan Forir de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", George Cristian Vintilă și Adelin Ilie.

O nouă performanţă în palmaresul tânărului gălăţean Bogdan Alecsandru, "regizorul poveștilor nespuse într-un secol de film", după cum îl numeam în interviul pe care ni l-a acordat în septembrie anul trecut!

La acel moment, proaspăt absolvent de master în Regie de Film, în cadrul Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) "I.L. Caragiale" din București, Bogdan Alecsandru tocmai obţinuse, cu "Antrenamentul de noapte", Premiul publicului pentru ”Cel mai bun scurtmetraj românesc” la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent "Anonimul". Iar la finele anului trecut, "Antrenamentul de noapte" a obţinut Premiul de Imagine şi Premiul de Montaj la Festivalul "Cinemaiubit".

Cele mai multe nominalizări

Iată că recunoaşterea şi aprecierea pentru acest film continuă şi în 2024. Dintr-o listă de 58 de filme, propusă la categoria de scurtmetraj pentru nominalizări la Premiile Gopo, au fost alese şase. Iar unul dintre cele şase este "Antrenamentul de noapte", regizat de Bogdan Alecsandru.

Nu este însă singura prezenţă gălăţeană pe lista nominalizărilor la Premiile Gopo. Un alt film celebru, în care joacă actori gălăţeni, este în luptă pentru Trofeul Gopo la categoria "Cel mai bun film de lungmetraj". Este vorba despre filmul lui Tudor Giurgiu, "Libertate", care a primit cele mai multe nominalizări - 14! - la Premiile Gopo, spre deosebire de celelalte competitoare: "Spre nord" (13 nominalizări), "Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii" (11 nominalizări), "Boss" (9 nominalizări), "MMXX" (6 nominalizări) și "Visul" (6 nominalizări). De altfel, Tudor Giurgiu se luptă cu acest film pentru premii la categoria "Cea mai bună regie" şi "Cel mai bun scenariu".

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", din distribuţia filmului "Libertate" fac parte şi actorii gălăţeni: Ionuț Moldoveanu, Răzvan Clopoțel, Cristian Gheorghe, Ștefan Forir, Adelin Ilie şi George Cristian Vintilă.

Este important să mai spunem şi că în filmul "Visul", intrat în competiţia pentru lungmetraje, joacă şi regretatul artist gălăţean NOSFE.

Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul celei de-a 18-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 29 aprilie, la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.