Jump to content

Generalul gălățean Iulian Berdilă, „călit” în Irak și Afganistan


dcp100168

Recommended Posts

Generalul gălățean Iulian Berdilă, „călit” în Irak și Afganistan

În ședința Consiliului Județean (CJ) de joi, 27 aprilie, a fost acordat titlul de "Cetăţean de Onoare al judeţului Galaţi" generalului-locotenent Iulian Berdilă, ofiţer de elită al armatei române, educat în instituţii prestigioase din ţară şi din străinătate, "călit" în numeroase misiuni în teatrele de operaţii, profesionist desăvârşit la comanda unor unităţi dintre cele mai renumite.

Pe scurt, generalul-locotenent Iulian Berdilă s-a născut pe 8 ianuarie 1971, la Galaţi. A absolvit Liceul Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza în 1989 şi Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie "Ioan Vodă" din Sibiu, trei ani mai târziu (la arma artilerie şi rachete).

Ulterior, în anul 2003, a urmat cursurile Colegiului de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre din Statele Unite ale Americii. Un an mai târziu, a fost înaintat la gradul de maior şi a devenit primul ofiţer român selecţionat să urmeze cursurile Şcolii Militare de Studii Avansate din Fort Leavenworth (Kansas), unde a obţinut masterul în arta şi ştiinţa militară.

La sfârşitul anului 2006, a fost numit ofiţer executiv al locţiitorului şefului de stat major pentru operaţii din cadrul Forţei Multinaţionale din Irak. Odată cu înaintarea la gradul de locotenent-colonel, în anul 2009, a primit comanda Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", cu care a participat la a doua sa misiune în teatrele de operaţii, în perioada iunie - decembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan. În ianuarie 2012, cu ocazia ceremoniei de repatriere a Batalionului "Călugăreni", a fost avansat la excepţional la gradul de colonel.

În 2014, a absolvit Colegiul de Război al Forţelor Terestre din Statele Unite ale Americii, obţinând al doilea masterat, în studii strategice. Nu în cele din urmă, din martie 2020 şi până pe 18 aprilie 2023 a deţinut comanda Statului Major al Forţelor Terestre, un mandat plin de provocări.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.