Jump to content

Sală multifuncţională, între-un fost punct termic din centrul Galaţiului


Recommended Posts

Proiect pentru o sală multifuncţională, în centrul Galaţiului

"Valul renovării" din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar putea aduce o sală multifuncţională în centrul Galaţiului, pe strada Maior Iancu Fotea nr. 6.

Acolo se degradează clădirea unui fost punct termic, devenită nefuncţională de multă vreme. Costurile transformării acestei construcţii în sală multifuncţională au fost aprobate la recenta şedinţă ordinară a Consiliului Local. O parte din finanţare ar trebui să fie asigurată din fondurile europene de redresare şi rezilienţă.

Proiectul renovării energetice a imobilului din strada Maior Iancu Fotea nr. 6 a fost aprobat în unanimitate de aleşii locali reuniţi joi, 27 aprilie 2023, în şedinţă ordinară. Este vorba, conform documentelor, despre un imobil proprietatea publică a municipiului Galați, construit în anul 1974. Construcţia are doar parter şi o suprafaţă desfăşurată de 238 de metri pătraţi.

"Pitită" în spatele blocului "Delta", flancată de un garaj şi înconjurată de alte imobile, clădirea se degradează cu fiecare zi ce trece, după cum au constatat şi autorităţile, în urma expertizei pe care au plătit-o. "Clădirea este într-o stare avansată de degradare. De la data construirii, până la realizarea expertizei, nu s-au realizat intervenții asupra structurii ei. Se observă tencuielile degradate, fisuri locale în pereţi, trotuarul degradat şi lipsa de etanşeitate între trotuar şi clădire. Din punct de vedere al izolării termice și al economiei de energie, construcția nu corespunde reglementărilor în vigoare. Construcţia, momentan, este nefuncţională. Deoarece în ultimii ani nu au fost executate decât reparaţii curente, starea tehnică a imobilului este precară şi necesită lucrări de modernizare. De la momentul în care a fost dată în folosinţă, a avut destinaţia de centrală termică şi se dorește amenajarea unei săli multifuncționale. Pentru punerea în siguranţă a imobilului şi asigurarea condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţii, municipiul Galaţi doreşte realizarea proiectului «Renovare energetică a imobilului din strada Maior Iancu Fotea nr. 6»", se arată în proiectul de hotărâre şi în documentaţia care îl însoţeşte.

Ce lucrări sunt prevăzute în proiect

În primul rând, în proiect sunt prevăzute lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopare a clădirii - tâmplărie exterioară termoizolantă, izolarea cu vată minerală a pereților exteriori, a planșeului peste sol și a planșeului peste parter, refacerea terasei necirculabile, a finisajelor interioare și exterioare şi a trotuarelor de protecţie. Realizarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde de consum este dublată de instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu - pompe de căldură.

Proiectul mai cuprinde: lucrări de instalare a sistemelor de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior - recuperatoare de căldură, modernizarea instalațiilor de iluminat în clădiri, montarea unei centrale termice, a unui sistem de supraveghere video şi a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Valoarea totală a investiției a fost calculată la 1.788.626 de lei cu TVA, iar durata de realizare propusă ar fi de 18 luni.

Deşi, în proiectul de hotărâre adoptat, sursa de finanţare indicată este doar bugetul local, trebuie să reamintim că în noiembrie anul trecut Primăria a nominalizat acest proiect printre cele care au fost aprobate pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu suma de 759.901 lei. E drept, nu ar acoperi în întregime valoarea lucrărilor, dar orice finanţare, cât de mică, este importantă.

În ce s-au transformat fostele puncte termice

Jumătate punct de lucru al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, jumătate lăcaş de cult ortodox, aceasta este una dintre destinaţiile pe care le-a primit un fost punct termic din municipiul Galaţi, pe care municipalitatea l-a pus la dispoziţie celor două instituţii. Primăria Galaţi s-a mai implicat financiar şi în alte proiecte de transformare a fostelor puncte termice. De pildă, în Micro 21, a transformat un fost punct termic dezafectat în centru medical de permanenţă. Deocamdată, acesta nu a fost dat în folosinţă, deşi lucrările de amenajare s-au încheiat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Contract atribuit pentru o sală multifuncţională, în centrul Galaţiului

Situată în centrul oraşului, pe strada Maior Iancu Fotea nr. 6, clădirea unui fost punct termic, devenită nefuncţională de multă vreme, ar urma să fie renovată şi transformată în sală multifuncţională. Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor, în valoare de 1.023.000 de lei fără TVA a fost atribuit în urma licitaţiei firmei Dascon Global Construct. Termenul de realizare a investiţiei este de 12 luni, dintre care patru pentru proiectare şi opt pentru lucrările propriu-zise.

„Proiect pentru o sală multifuncţională, în centrul Galaţiului”, era titlul articolului publicat în ediţia din 30 Aprilie 2023 a cotidianului „Viaţa liberă”. La acel moment vă informam că proiectul renovării energetice a imobilului din strada Maior Iancu Fotea nr. 6 a fost aprobat în unanimitate de aleşii locali. Este vorba, conform documentelor, despre un imobil proprietate publică a municipiului Galați, construit în anul 1974. Imobilul are doar parter şi o suprafaţă desfăşurată de 238 de metri pătraţi.

Conform documentelor, starea tehnică a construcţiei este precară şi necesită lucrări de modernizare.

Dacă, la momentul în care a fost dată în folosinţă, a avut destinaţia de centrală termică, acum se dorește amenajarea aici a unei săli multifuncționale.

Proiectul dorit de autorităţi cuprinde lucrări de reabilitare termică, instalare a sistemelor de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior - recuperatoare de căldură, modernizarea instalațiilor de iluminat, montarea unei centrale termice, a unui sistem de supraveghere video şi a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Pentru realizarea investiției, Primăria a semnat, la începutul anului, contractul de finanțare prin Programul National de Redresare și Reziliență.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.