Jump to content

Cum plimbă deținuții gălățeni drogurile prin pușcării


Recommended Posts

Cum plimbă deținuții gălățeni drogurile prin pușcării. Cocaină și hașiș în bilețele

22 de percheziții au avut loc în Galați și alte trei județe joi, 25 mai, cu scopul depistării persoanelor și probelor într-un amplu dosar de trafic de stupefiante între mai multe pușcării din țară. Suspecți sunt chiar deținuți care au pus bazele unei rețele de distribuție, în care erau prinse alte persoane private de libertate, dar și aparținători care aveau misiunea de a primi și preda materiale care conțineau stupefiante de mare risc.

Rețeaua de care vorbesc procurorii DIICOT ar fi extinsă în nu mai puțin de patru județe, are nucleul la Galați și ar fi început să funcționeze la finele anului trecut. Inițiatori, mai mulți deșinuți încarcerați în penitenciar, care au început să se aprovizioneze cu droguri de mare risc, preferate de multe persoane private de libertate, pe care mai apoi le prelucrau și le redistribuiau fie în interiorul unității de detenție, fie în alte penitenciare.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, au angrenat în mecanism persoanele care îi vizitau și cărora le predau foi de hârtie impregnate cu substanțele psihoactive, dar și pe alți deținuți care ajungeau în alte două penitenciare din țară, unde erau ”cazați” pentru probleme juridice în localitățile respective, susțin polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, cei care au instrumentat dosarul aflat acum pe masa parchetului. 

”Într-o unitate de penitenciar a fost creată o structură infracțională specializată în introducerea în spațiile de deținere a unor importante cantități de droguri de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive, păstrate și distribuite, în schimbul unor importante sume de bani, persoanelor private de libertate. Drogurile de mare risc și substanțele cu efecte psihoactive au fost impregnate în foi de hârtie şi remise persoanelor private de libertate cu ocazia vizitelor efectuate de aparținători. De asemenea, o parte importantă a drogurilor și/sau substanțelor cu efecte psihoactive introduse în mediul penitenciar a fost traficată către alte unități de deținere, prin intermediul persoanelor private de libertate care erau transferate în vederea soluționării diverselor afaceri judiciare pe care le aveau în fața diferitelor instanțe din țară”, au precizat procurorii DIICOT Galați la finalul celor 22 de percheziții care a avut loc joi, 25 mai, în Galați, Brăila, Giurgiu și Vrancea.

În urma descinderilor făcute de polițiștii BCCO Galați, la care au participat inclusiv polițiștii din cadrul BCCO București, dar și ofițeri de la trei penitenciare, mai multe persoane au fost aduse la audieri, la sediul DIICOT Galați, urmând ca procurorii, în funcție de probatoriul existent, să dispună luarea măsurilor legale. 

viata-libera.ro

Procurorii DIICOT efectuează joi dimineaţa 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Giurgiu şi Vrancea, inclusiv la trei penitenciare, în cadrul unei anchete care vizează destructurarea unei reţele de traficanţi de droguri. Potrivit unor surse judiciare, au loc descinderi la penitenciarele din Galaţi, Brăila şi Giurgiu.

Liderul reţelei care distribuia droguri deţinuţilor ar fi un bărbat condamnat pe viaţă.

Conform unui comunicat al DIICOT, la sfârşitul anului 2022, într-un penitenciar a fost creată o structură infracţională specializată în introducerea în spaţiile de deţinere a unor importante cantităţi de droguri de mare risc şi substanţe cu efecte psihoactive care erau distribuite deţinuţilor în schimbul unor importante sume de bani. Drogurile şi etnobotanicele au fost impregnate în foi de hârtie şi remise deţinuţilor cu ocazia vizitelor efectuate de aparţinători. De asemenea, o parte importantă a drogurilor şi/sau substanţelor cu efecte psihoactive introduse în penitenciare a fost traficată către alte unităţi de deţinere, prin intermediul deţinuţilor care erau transferaţi în vederea soluţionării diverselor afaceri judiciare pe care la aveau în faţa instanţelor din ţară.

Audierile în cauză urmează a fi realizate la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Criminalul Gigi Englezu, reprofilat: și-a făcut rețea de distribuție a stupefiantelor în trei închisori

22 de percheziţii au fost făcute săptămâna aceasta de poliţişti şi parchetul antimafia pentru desfiinţarea unei reţele de distribuţie de droguri chiar în sistemul penitenciar. Descinderile au avut loc în trei puşcării din Galaţi, Giurgiu şi Brăila, dar şi la 19 adrese din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bucureşti. Anchetatorii aveau informaţii că puşcăriaşii făceau trafic de droguri chiar în spatele gratiilor.

Potrivit unor surse din anchetă, liderul cartelului de traficanţi din penitenciare ar fi Vasile Gheorghe Văscăuţanu, zis Gigi Englezu. Un individ deosebit de periculos, recidivist, ultima dată fiind condamnat la închisoare pe viaţă pentru asasinarea unui om de afaceri din judeţul Vrancea.
În februarie 2019, Constantin Chiriţă, patron al unei case de schimb valutar din Focşani, plecase cu maşina personală spre casa familiei, situată în comuna Slobozia Ciorăşti, limitrofă oraşului. Pe drum, maşina lui Chiriţă a fost blocată de o maşină de teren, în care se aflau doi indivizi, unul dintre ei fiind Gigi Englezu. Ştiau că patronul avea în maşină o sumă mare de bani. Aşa şi era. Abia scosese din casa de schimb valutar 13.000 de lire sterline, 37.000 de euro, 4.000 dolari americani şi 200.000 de lei, iar ei au acţionat la pont.
După ce i-au blocat maşina, Chiriţă s-a baricadat înăuntru. Doi dintre atacatori au început să tragă în maşină. Aveau un pistol de calibru 5,6 mm şi o puşcă de 9 mm. Patronul a murit pe loc. Banii nu au mai putut să-i ia, pentru că nu au putut deschide maşina.
La o săptămână de la asasinat, atacatorii au fost arestaţi, iar anul trecut, Văscăuţeanu şi celălalt individ care au tras în patronul vrâncean au fost condamnaţi definitiv pe viaţă.

Droguri impregnate în hârtie. O coală A4 conținea 100 de doze

Văscăuţeanu nu era însă la prima condamnare. În 2018 abia fusese eliberat condiţionat, după ce în 2017 fusese condamnat la 2 ani şi 8 luni pentru trafic de droguri. Şi, la traficul de droguri s-a întors acum, spun surse din anchetă, deşi este încarcerat. „La sfârșitul anului 2022, într-o unitate de penitenciar a fost creată o structură infracțională specializată în introducerea în spațiile de deținere a unor importante cantități de droguri de mare risc și substanțe cu efecte psihoactive, păstrate și distribuite, în schimbul unor importante sume de bani, persoanelor private de libertate”, ne-a declarat un ofiţer BBCO Galaţi, care a lucrat în acest caz. „Drogurile de mare risc și substanțele cu efecte psihoactive au fost impregnate în foi de hârtie şi remise persoanelor private de libertate cu ocazia vizitelor efectuate de aparținători“, a precizat poliţistul.

Odată introduse în Penitenciarul Galaţi, drogurile disimulate în documente erau uşor scoase. Deţinuţii făceau denunţuri mincinoase despre fapte care s-ar fi petrecut în alte zone ale ţării şi, pentru a fi audiaţi, erau transportaţi din puşcăria gălăţeană în penitenciarele Giurgiu şi Brăila. Odată ajunşi în aceste puşcării, traficanţii reuşeau să vândă o doză cu 100 de lei. O singură coală tip A4 era transformată într-o sută de doze pentru consumatorii de droguri. 23 de deţinuţi, dealeri şi aparţinători au fost luaţi pe sus la audieri.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.