Jump to content

Mărfuri de zeci de mii de euro, vândute pe bani falși


dcp100168

Recommended Posts

Mărfuri de zeci de mii de euro, vândute pe bani falși

O grupare pricepută şi extrem de periculoasă a fost recent anihilată după ce, de la începutul acestui an, a reușit să plaseze pe piață zeci de mii de euro falși. Procurorii susțin că bancnotele erau atât de bine contrafăcute, încât ar fi reușit să înșele vigilența oricui, acesta fiind și principalul atu al infractorilor, care au reușit să plaseze atât de mulți bani, în contul achiziționării diferitor mărfuri, într-un interval de doar câteva luni.

Primele semne ale escrocheriilor au apărut în județul Neamț, unde a și fost înregistrată o plângere care a dus la deschiderea unui dosar penal care a culminat cu nu mai puțin de 19 descinderi ce au avut loc marți, 30 mai, în județele Galați, Neamț și Iași, unde se presupunea că s-ar afla artizanii acestei inginerii.

"În cauză s-a reţinut faptul că a fost constituit un grup infracțional organizat, având ca scop punerea în circulație de bancnotă falsificată. Astfel, în perioada ianuarie - mai 2023, au fost puse în circulație aproximativ 900 de bancnote falsificate, în cupiură de 50 și 100 euro, activitate desfășurată pe raza a patru județe. Grupul infracțional organizat a indus în eroare, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare, mai multe persoane vătămate, reușind  plasarea a peste 72.000 de euro în bancnote contrafăcute. Având în vedere calitatea ridicată a bancnotelor contrafăcute, acestea au fost facil acceptate de către persoanele nefamiliarizate cu acest tip de valută", au explicat procurorii DIICOT Neamț, la finalizarea perchezițiilor.

Doi dintre membrii grupării au fost depistați în flagrant în timpul descinderilor, aceștia având asupra lor o sumă și mai mare de bani decât cea presupusă a fi fost "investită". Polițiștii i-au "ridicat" cu tot cu 90.700 de euro și 39.900 de lei. Alte sume de bani au fost găsite în locațiile verificate. Este vorba despre 15.650 de euro și 4.900 de lei, bani care urmează să fie expertizați pentru a li se verifica autenticitatea, mai ales că, susțin anchetatorii, în privința sumelor în euro există bănuieli rezonabile că ar fi contrafăcute.

Persoanele ridicate au fost duse pentru audieri la DIICOT Neamț, unde vor fi continuate cercetările în dosarul deschis pentru înșelăciune, falsificare de monede și punerea în circulaţie de valori falsificate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Șapte afaceriști cu „averi” în euro falși au fost reținuți

La finalul audierilor maraton care au avut loc la DIICOT Neamț, ca urmare a perchezițiilor făcute în patru județe, nu mai puțin de șapte suspecți de falsificare de valori și înșelăciune au fost reținuți.

Descinderile, care au avut loc la începutul acestei săptămâni în județele Galați, Neamț, Bacău și Iași, au vizat strângerea de dovezi care să probeze escrocheriile unei grupări care se ocupa cu contrafacerea de valută și plasarea acesteia prin cumpărarea de diverse mărfuri, de la bijuterii la utilaje agricole. Peste 70.000 de euro, extrem de bine "confecționați", ar fi fost astfel plasați în decurs de circa patru luni, membrii grupării pregătind însă sume și mai mari pentru viitoare achiziții. Dovadă stau banii găsiți la două flagrante făcute de procurori chiar în ziua perchezițiilor, când doi dintre suspecți au fost prinși cu 106.350 de euro și 44.800 de lei.

"În cauză s-a reținut că, în perioada ianuarie - mai 2023, inculpații au pus în circulație aproximativ 900 de bancnote falsificate, în cupiură de 50 și 100 euro, aproximativ 72.000 de euro în bancnote contrafăcute, și au indus în eroare mai multe persoane vătămate, care aveau spre vânzare, direct sau pe platforme de achiziții on-line, bunuri reprezentând utilaje agricole, telefoane mobile performante, bijuterii din aur, cereale sau îngrășăminte agricole", au anunțat procurorii de la DIICOT Neamț, la finalul audierilor.

Șapte suspecți dintre cei duși la audieri au fost reținuți inițial, procurorii cerând arestarea preventivă a șase dintre ei pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată. Propunerea a fost înaintată  Tribunalului Neamț.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.