Jump to content

Fructe de pădure cultivate la marginea Galaţiului


dcp100168

Recommended Posts

Culturile de zmeură și mure, noua „modă” din agricultură. Ce avantaje nutriționale au fructele amintite

Fructele de pădure sunt tot mai căutate și tot mai mulți fermieri aleg să investească în astfel de culturi. Zmeura și murele sunt apreciate de consumatori și sunt foarte sănătoase pentru organism, fiind o sursă excelentă de antioxidanți naturali.

O cultură de mure și zmeură bio a înființat, la marginea orașului Galați, în urmă cu câțiva ani și George Bodea, un tânăr fermier de 34 de ani. El a renunţat la o carieră de succes în arhitectură navală pentru a se apuca de agricultură, o pasiune mai veche. A luat în arendă un teren şi cu banii economisiţi a plantat 1.000 metri pătraţi de zmeur şi 1.000 metri pătraţi de mure. „Am considerat mereu că această activitate nu se va stinge oricât de mult ar evolua tehnologia. Cert este că, încă din timpul liceului, am vrut sa devin agricultor. Drept urmare, am urmat un curs de legumicultură”, spune George Bodea.

Autoditact din fire, tânărul a început să citească tot mai multe cărţi despre fructele de pădure. A adus câţiva butaşi de la munte pe care i-a plantat în curtea casei. Nu mică i-a fost mirarea când a observat că plantele se dezvoltă bine. Astfel, i-a venit ideea să meargă mai departe şi să cultive o plantaţie de mur şi zmeur. „Iniţial am adus de la munte câţiva butaşi de mur pe care i-am plantat acasă. Văzând ca se dezvoltă bine, am achiziţionat şi un soi de mur fără spini. A fost doar o curiozitate şi o încercare petru a vedea dacă plantele se aclimatizează în zonă. Nu ştiam dacă în Galaţi sunt plantaţii de acest gen. Încercarea a fost un succes şi aşa mi-a venit ideea să înfiinţez o plantaţie de mur şi zmeur”, spune tânărul.

După absolvirea facultăţii s-a angajat în Şantierul Naval Damen, iar cu banii câştigaţi a început să-şi pună în practică planul.  „Totuşi, ceva nu îmi dădea pace, mi-am facut curaj, am luat în arendă un teren şi cu banii economisiţi din salariu am plantat 1.000 metri pătraţi de zmeur şi 1.000 metri pătraţi de mur. Încă nu ştiam agricultura, horticultura, mai bine zis, aşa că am avut nevoie de ajutorul tătalui meu, care provenind de la sat avea ceva experienţă cu plantele. Începutul a fost bun, aproape toate plantele s-au prins aşa ca am fost încrezător, iar anul următor am dublat suprafeţele”,  povesteşte George.

George spune că zmeura si murul nu sunt pretenţioase, însă cultura în câmp este predispusă la bolile şi dăunătorii culturilor din vecinătate.  Era nevoie să petreacă tot mai mult timp în plantaţie, aşa că a fost nevoit să aleagă între agricultură şi carierea de inginer navalist. „Sper, totuşi, ca experienţa de proiectant să mă ajute sa mecanizez, să automatizez mai multe activităţi, astfel încât timpul petrecut pe câmp să fie diminuat. Şi de ce nu, să reiau activitatea de navalist”, spune tânărul. 

Pentru a se dezvolta, a trebuit să investească: de la utilaje, plasă de protecţie, sistem fotovoltaic pentru a micşora utilizarea combustibilului şi trecerea către electricitate. Cel mai important, a început livrarea către un lanţ  important de magazine. Produsele acestuia sunt promovate şi pe pagina sa de Facebook Zmeură şi Mure Galaţi, iar clienţii primesc produsele direct acasă. 

De asemenea, tânărul a început şi procesarea fructelor prin producerea vinului din mure. „Altă idee, altă distracţie, alt timp alocat pentru documentare, cărţi şi tratate despre vin. Reţeta a fost îmbunătăţită de la an la an, aparatura pentru filtrat/îmbuteliat/depozitat, dar zic eu că acum s-a ajuns la o băutură fină, cu un gust deosebit, care încă păstrează beneficiile antioxidante ale fructelor de padure pentru care sunt şi renumite”, susţine George Bodea.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.