Jump to content

Mafia surdo-muților din Gara de Nord, anihilată de procurori


dcp100168

Recommended Posts

Grupare care se ocupa cu traficul de persoane surdo-mute, destructurată de poliţişti şi procurori DIICOT. Victimele erau racolate din zona Gării de Nord şi obligate să vândă diverse obiecte în trenuri

Şase percheziţii au avut loc, sâmbătă, în Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa, Galaţi şi Timiş, la persoane cu dizabilităţi auditive şi de vorbire care se ocupau cu traficul de persoane cu aceleaşi dizabilităţi, cu şantajul şi care încasau bani de la statul italian în numele percoanelor racolate. Infracţiunile de care sunt acuzaţi cei care fac parte din grupare sunt constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, şantaj în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale.

”În cauză s-a reţinut faptul, în anul 2017, mai mulţi suspecţi (persoane cu dizabilităţi auditive şi de vorbire) au constituit un grup infracţional organizat, în scopul principal de săvârşire a infracţiunii de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficienţe auditive şi de vorbire.  Suspecţii au racolat persoanele vătămate (surdo-mute) din perimetrul Gării de Nord şi le-au constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior însuşindu-şi în totalitate sumele astfel obţinute. În situaţia în care persoanele vătămate au refuzat, au fost ameninţate, date jos din trenuri şi puse în imposibilitatea de a desfăşura activităţi conform propriei voinţe”, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă, al DIICOT.  

De asemenea, gruparea a adăpostit victimele într-o garsonieră de câţiva metri pătraţi, situată in apropierea Gării de Nord, şi prin constrângere morală şi fizică le-a determinat să vândă diverse produse, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obţinute fiind însuşite aproape în totalitate de membrii grupării. 

”Ulterior racolării, în vederea exploatării prin muncă forţată, liderii grupului infracţional organizat au determinat o parte dintre persoanele vătămate să le remită suma de 5000 euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obţinerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia. În fapt, sumele de bani astfel obţinute de la statul italian au fost însuşite, în totalitate, de către grupul infracţional organizat”, precizează sursa citată.  

Audierile în cauză se vor desfăşura la sediul DIICOT - Structura Centrală.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Surdo-muți din Galați, exploatați pentru ajutoare sociale în Italia

Cercetările într-un dosar cu subiecți mai puțin obișnuiți în anchetele de crimă organizată au culminat cu descinderi la Galați, la finele săptămânii, polițiștii și procurorii DIICOT fiind pe urmele unei rețele care se ocupa cu exploatarea persoanelor cu dizabilități. Interesant este că membrii grupării anchetate pentru trafic de persoane și șantaj sunt, la rândul lor, oameni cu deficiențe.

Ancheta în dosarul care vizează activitatea unei grupări despre care procurorii DIICOT susțin că ar fi formată din persoane cu deficiențe de auz și de vorbire vizează fapte petrecute în urmă cu șase ani, nucleul fiind localizat în București. Mai exact, în Gara de Nord, loc de unde surdo-muții organizați își recrutau victimele, tot din rândul persoanelor cu aceleași probleme, care ajungeau în Capitală cu diverse probleme. Inițial, "ca între frați de suferință", recruții erau convinși să muncească, fiind urcați în trenuri și obligați să vândă diverse obiecte. Numai că banii nu ajungeau la ei, ci la exploatatorii care i-ar fi supus ulterior la amenințări, șantaj și chiar i-ar fi împiedicat să se miște conform propriei voințe.

"Suspecții au racolat persoanele vătămate, surdo-mute, din perimetrul Gării de Nord și le-au constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior însușindu-și în totalitate sumele astfel obținute. În situația în care  persoanele vătămate au refuzat, au fost amenințate, date jos din trenuri și puse în imposibilitatea de a desfășura activități conform propriei voințe. De asemenea, gruparea infracțională organizată a adăpostit victimele într-o garsonieră de câțiva metri pătrați, situată în apropierea Gării de Nord, și prin constrângere morală și sau fizică le-au determinat să realizeze zilnic activități de comerț, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obținute fiind însușite aproape în totalitate de membrii grupării", au precizat procurorii DIICOT București, care anchetează dosarul.

Ajutoare cu acte false

Potrivit investigatorilor, activitățile grupării nu s-ar fi limitat la atât. Sub imperiul constrângerilor, dar și profitând de nevoia de bani a celor exploatați, acestora li se promitea că vor fi ajutaţi să obțină acte false pentru a beneficia de ajutoare sociale în Italia. Prețul "ajutorului", 5.000 de euro de persoană. "În fapt, sumele de bani astfel obținute de la statul italian au fost însușite, în totalitate, de grupul infracțional organizat", au completat anchetatorii, care au ajuns pe urmele mai multor persoane exploatate, atât în București, cât și în Galați, Timiș și Ialomița.

Mai multe persoane, suspecți, martori și victime, au fost duse la audieri în urma celor șase descinderi care au avut loc sâmbătă, 24 iunie. La finalul acestora, procurorii vor decide ce măsuri vor lua vizavi de cei suspectați de comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, trafic de persoane, șantaj și fals material în înscrisuri oficiale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Comunicat de presa 25.06.2023

La data de 24.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 3 inculpați,  cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de  constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, șantaj şi răzbunare pentru ajutorul dat justiției.

În cauză s-a reținut şi faptul că, inculpaţii au ameninţat şi au agresat parte din persoanele vătămăte care au oferit date cu privire la activitatea infracţională. De asemenea, inculpaţii, în mod constant au exercitat violențe psihologice (jigniri, ameninițări, intimidare, urmărire și supraveghere) pentru ca persoanele vătămate să accepte să lucreze în beneficiul grupului infracţional organizat, să nu își câștige existența pe cont propriu, să fie supuse și să nu formuleze denunțuri către autorități. Totodată, pe parcursul activităţii infracţionale, membrii grupului au crescut în mod constant pretențiile financiare solicitând sume din ce în ce mai mari de la persoanele vătămate, prin exercitarea de violenţe psihice şi/sau fizice.

În urma percheziţiilor domicilare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă. A fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra  a trei apartamente situate în municipiul Bucureşti şi a mai multor conturi bancare, în lei şi euro.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 de zile.

Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.