Jump to content

Mamă şi bunică la 27 de ani!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Paradoxuri şi tradiţii

Mamp şi fiică... născute (legal) ieri!

* După o sarcină la 11 ani, Stănescu Lenuţa şi-a înregistrat ieri tardiv fetiţa * Mama are identitate tot de ieri * Viorica Gotu reclamă că micuţei nu i s-a făcut până acum vaccin * Nici mama, nici bunica nu ştiu carte * Bunica a fost învoită ieri din spital, după o recentă naştere

Cu ceva vreme în urmă, televiziunile relatau alarmate că o fetiţă de 11 ani din Iveşti trebuia să nască! Fapt neobişnuit la româncele de azi, dar tradiţional la romi, unde căsătoriile se "aranjează" din pruncie, iar mireasa doarme cu soacra până devine, biologic, femeie... Stănescu Maria s-a născut în octombrie 2007 - a făcut deja unsprezece luni. Mămica minoră, care are însă look de domnişoară, Stănescu Lenuţa, n-a fost niciodată înregistrată legal, şi n-a putut deci înregistra nici fetiţa. Mama mamei, Stănescu Daniela Dorina, de 27 de ani, a venit ieri să le înregistreze tardiv naşterile amândurora: una, după 12 ani de existenţă, cealaltă, după 11 luni. Un paradox: legal, cu drepturi în România, cele două s-au născut abia ieri! Bunica Stănescu Dorina a ieşit ieri din spital, unde este internată cu pruncul de câteva luni, învoită special pentru a le înscrie la Starea Civilă pe fiică şi nepoată. După care, s-a întors la spital. Tânăra bunică vrea s-o dea la şcoală pe Maria, s-o facă doctoriţă, dar toţi cei de faţă au căzut mai întâi de acord că or s-o mărite. Tatăl fetiţei nu era prezent. Soacra lui spunea că e la muncă, ca să aibă cu ce-şi întreţine familia. Alt paradox: bunica, de numai 27 de ani, dată la care multe românce nu s-au măritat, are un băiat de câteva săptămâni, în timp ce fiica ei de 12 ani are o fetiţă de aproape un an� "Se practică la noi, la romi. Băiatul soră-mii e mai mare cu un an decât mine" - ne-a spus şi Viorica Gotu, şefa Biroului judeţean pentru romi din cadrul Prefecturii, cea care a urmărit şi rezolvat cazul care a stârnit dispute în presă: un copil - mamă?!

"De la şapte ani se logodeşte, la 13 ani se culcă la casa ei, ca să n-o ia altul. Dar nu se culcă de când sunt mici, că trebuie să fie cinstite", spune una dintre femei. Viorica Gotu ne-a spus că, în afară de tam-tam, minora nu s-a ales cu nimic până la intervenţia ei. "E surprinzător că structurile care trebuia să se ocupe, după ce a fost un caz atât de mediatizat, se pare că nu s-au implicat, dovadă că acest copil, la 11 luni, nu are nici măcar un vaccin. Deşi doctoriţa de la Iveşti a fost atenţionată şi de Protecţia Copilului şi de noi că urmează procedurile de înregistrare tardivă a naşterii mamei şi a copilului", a declarat Gotu.

Acum, cele două au intrat în legalitate şi, de fapt, în viaţă. Fără buletin, nici mamă, nici fată, nu existau! Mama puberă nu ştie carte şi fără acte nu se poate înscrie la şcoală şi nu beneficiază nici de ajutorul legal. "În primul rând, o să-i facem dosarul pentru alocaţie", a promis Gotu. Ca să se ajungă aici, la recunoaşterea identităţii, Birolul judeţean pentru romi a urmat o procedură complicată, cu termene de judecată, dar judecătoriile din Tecuci şi Lieşti s-au mişcat foarte repede, a remarcat şefa biroului. "Mulţumim Judecătoriei Lieşti, care a fost foarte operativă, şi salariaţilor de la Starea Civilă Galaţi, care ne-au primit chiar în pauza lor, ca să ne poată rezolva", ne-a spus Gotu. Urmează ca, la împlinirea vârstei legale, mămica puberă să-şi obţină şi buletinul. Viorica Gotu e încă supărată că, la alegerile locale, romii "au votat orice, numai pe oamenii lor, romi ca şi ei, nu!" Cu mai mulţi consilieri locali, ar fi fost mai mulţi romi care să-i sprijine pe romii fără identitate, să devină cetăţeni cu acte în regulă...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26159

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.