Jump to content

Controale la azilele de bătrâni din Galați


Recommended Posts

Controale la azilele de bătrâni din Galați. Zeci de nereguli depistate numai în prima zi

Scadalul declanșat în urma dezvăluirilor privind modul inuman în care erau tratați vârstnici în căminele din județul Ilfov a determinat demararea de controale în toată țara la institițiile care ar trebui să adăpostească și să ocrotească categoriile vulnerabile, de la copii, la bătrâni și persoane cu dizabilități.

În baza unui ordin emis la finele săptămânii trecute, astăzi, 10 iulie, s-a dat startul controalelor mixte la aceste așezăminte. Aproape 40 de deficiențe au fost identioficate de echipele constituite sub coordonarea prefectului Claudiu Sorin Gavril cu ocazia verificărilor care au vizat opt centre de pe raza județului.

”Ca urmare a ordinului prefectului județului Galați, au fost constituite patru echipe mixte de control constituite din reprezentanții următoarelor instituții: Instituția Prefectului, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Județean de Poliție. În prima zi au fost controlate opt centre și au fost constatate 37 de deficiențe, pentru 22 dintre acestea fiind aplicate avertismente. Pentru restul deficiențelor constatate s-au stabilit termene de remediere, urmând ca echipele de control să revină pentru verificări”, au anunțat, în urmă cu puțin timp, reprezentanții Prefecturii Galați, care nu au făcut nicio referire la numele centrelor verificate, la neregulile pentru care s-au dat avertismente ori s-a dispus termen de remediere.

Potrivit sursei citate, controalele vor continua și marți, 11 iulie, când vor fi verificate alte 15 centre. 

viata-libera.ro

Toate cele 31 de cămine publice și private din județul Galați sunt controlate începând de luni, 10 iulie 2023, decizia fiind luată după scandalul provocat de situația descoperită în azilele din Ilfov.

Din ordinul prefectului județului Galati, Claudiu Sorin Gavril, toate cele 31 de cămine publice si private din județul Galați, care găzduiesc persoane vârstnice cu sau fără dizabilități, sunt verificate. Echipele sunt compuse din reprezentanți ai Prefecturii, Inspectoratului Județean de Poliție, ISU, DSP, DSVSA, ITM, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului și Agenția Județeana pentru Plăți și Inspecție Socială. Echipele de control verifică în ce condiții sunt găzduiți beneficiarii acestor centre.

În prima zi au fost verificate opt cămine de vârstnici, susțin reprezentanții Prefecturii Galați. Controalele vor continuă și zilele următoare, iar rezultatele vor fi făcute publice la finalul controalelor.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte 55 de deficiențe în căminele pentru vârstnici din județ

Cele patru echipe mixte constituite sub coordonarea Instituției Prefectului au verificat marți, 11 iulie, alte 15 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice și persoanelor adulte cu dizabilități (nouă private și șase publice) din județ

Cu această ocazie, au fost constatate 55 de deficiențe, pentru care au fost aplicate 48 de sancțiuni, dintre care și nouă amenzi, în valoare totală de 37.100 lei. Pentru restul deficiențelor constatate, s-au stabilit termene de remediere, urmând ca echipele de control să revină pentru verificări. Instituția Prefectului menționează, într-un comunicat primit la redacție, că deficiențele constatate de echipele de control nu vizează direct asistența și îngrijirea acordată beneficiarilor.

Acțiunile vor continua și în zilele următoare, 15 astfel de centre fiind programate pentru control în cursul zilei de miercuri, 12 iulie 2023

Până în prezent, în primele două zile ale acțiunilor de control, dispuse la nivel național, au fost controlate 23 de centre sociale din județ, fiind constatate 92 de deficiențe, per total, și aplicate 70 de sancțiuni, inclusiv avertismente și amenzi.

În plus, reprezentanții Prefecturii ne-au asigurat că, mai probabil în cursul săptămânii viitoare, după încheierea tuturor verificărilor la aceste centre rezidențiale, va fi dat publicității un raport exhaustiv. Ne dorim ca acesta să conțină detaliat deficiențele constatate, precum și numele centrelor unde au fost aplicate sancțiuni sau au fost stabilite termene de remediere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În trei zile, au fost verificate 38 de centre rezidențiale din județ

Miercuri, 12 iulie, în a treia zi de controale dispuse sub coordonarea Instituției Prefectului, cele patru echipe mixte au verificat alte 15 centre rezidențiale din județ, dintre care opt sunt destinate persoanelor vârstnice și persoanelor adulte cu dizabilități și șapte sunt destinate copiilor. Din cele 15 centre controlate pe 12 iulie, patru sunt private și 11 sunt publice, conform celei mai recente informări primite de la Prefectura Galați.

Potrivit acesteia, verificările au scos la iveală 63 de deficiențe, pentru care au fost aplicate 49 de sancțiuni, din care șase amenzi, în valoare totală de 32.500 de lei.

Pentru restul deficiențelor constatate s-au stabilit termene de remediere, urmând ca echipele de control să revină pentru verificări. Deficiențele constatate de echipele de control nu vizează direct asistența și îngrijirea acordată beneficiarilor.

Dacă este să facem un prim total al acțiunilor de control dispuse la nivel național de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, cifrele arată că, pe parcursul a trei zile, au fost verificate 38 de centre rezidențiale din județul Galați, fiind constatate 155 de deficiențe. În plus, au fost aplicate 15 amenzi, totalizând 69.600 de lei și o serie de avertismente. Acest bilanț este în așteptarea detaliilor concrete promise de oficialități.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nereguli descoperite în centrele rezidențiale destinate copiilor

În judeţul Galaţi, 15 centre rezidențiale destinate copiilor au fost verificate joi, 13 iulie, în cadrul acțiunii naţionale de control al centrelor destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor. Patru echipe mixte au verificat centrele rezidențiale destinate copiilor, dintre care trei sunt private și 12 sunt publice. La finalul acţiunii, au fost constatate 41 de deficiențe, pentru care au fost aplicate 39 de avertismente. Pentru două dintre deficiențe s-au stabilit termene de remediere, urmând ca echipele de control să revină pentru verificări. Deficiențele constatate nu vizează direct asistența și îngrijirea acordată beneficiarilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Potop de amenzi în căminele de bătrâni din județ

Instituția Prefectului a centralizat și a furnizat, luni, 17 iulie, rezultatele verificărilor efectuate pe parcursul săptămânii trecute în centrele rezidențiale din judeţ destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor. Astfel, echipele mixte au controlat 53 de centre rezidențiale, din care 37 de stat și 16 private, fiind aplicate amenzi contravenționale ce totalizează 74.400 de lei.

În top, dacă putem spune așa, se află Căminul pentru persoane vârstnice "Sfântul Ilie", singura unitate socială amendată de două instituții diferite, atât de DSP, cât și de Protecția Consumatorilor, în total cu 13.000 de lei.

Cu câte 10.000 de lei fiecare au fost sancționate UMS Gănești (pentru lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru sistemul propriu de alimentare cu apă potabilă), "Casa cu Bunici" din Vânători, tot pentru nereguli privind apa potabilă, dar și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități "Bunul Samaritean" din Nicorești, pentru lipsa analizei de risc, solicitată de organele de Poliție.

Cu câte 5.000 de lei au fost amendate căminul de bătrâni de pe strada Columb, pentru nerespectarea gramajului porțiilor preparate din carne la micul dejun și Centrul de îngrijire și asistență "Sfântul Efrem", de această dată pentru lipsa analizei de risc și a camerelor video de pe holuri. În același timp, "Casa Speranței" a primit amenzi de 4.000 de lei pentru nerespectarea gramajelor și neprezentarea meniului fără alergeni, dar și exfolierea varului în zona chiuvetei de pe hol.

O sancțiune în valoare de 3.500 de lei a fost aplicată la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Galați, pentru curățenia curentă neefectuată în toate spațiile, inclusiv la grupurile sanitare, în vreme ce, la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități "Casa Hannah" din Nicorești, amenda a fost de 3.000 de lei, pentru lipsa informațiilor obligatorii cu privire la ingrediente, alergeni și valori nutriționale.

Pe listă se mai află Căminul pentru persoane vârstnice "Cinque Stelle Residence", amendat cu 2.500 de lei pentru faptul că nu fost obținută autorizația de securitate la incendiu. Tot la acest centru rezidențial nu se asigură dotarea construcției cu instalație de detecție și semnalizare a incendiilor, iar instalația electrică se exploatează necorespunzător, cu becuri fără abajur și improvizații. Totodată, amenzi de câte 2.400 de lei au fost aplicate la Căminul pentru persoane vârstnice "Ștefan cel Mare și Sfânt", dar și la Căminul pentru persoane vârstnice "Sfântul Spiridon", în ambele situații pentru modul de depozitare a deșeurilor medicale. O amendă de 1.600 de lei a fost aplicată la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități "Elena" pentru cabine de duș și parchet dormitoare în stare de degradare.

Nu în cele din urmă, cele mai "blânde" sancțiuni au fost aplicate la Centrul de Îngrijire și Asistență Medico-Socială pentru persoane vârstnice și bolnavi cronici în fază terminală din Pechea, dat fiind faptul că personalul angajat nu a urmat cursurile privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, dar și la Căminul "Sfânta Sofia" din Șendreni, unitate ce a obținut aviz, dar nu a solicitat autorizație de securitate la incendiu.

În plus, au fost aplicate 155 de avertismente, iar echipele mixte de control vor reveni acolo unde au fost dispuse termene pentru remedierea deficiențelor. În cele 57 de centre sociale din județ se află, la această dată, un număr de 1.172 de persoane.

Trebuie precizat faptul că deficiențele constatate de echipele de control nu vizează direct asistența și îngrijirea acordată beneficiarilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Controalele au confirmat dezastrul generalizat din azilele de bătrâni din Galați

Controalele efectuate în azilele de bătrâni din Galați la cererea premierului confirmă că una dintre problemele grave ale societății românești e lipsa de omenie cu care sunt tratați bătrânii care nu mai pot trăi independent sau pe care rudele nu îi pot îngriji și ajung la azil.

La finalul campaniei de control efectuate la cele 53 de centre rezidențiale din județ, 37 de stat și 16 private, în care sunt asistate 1.172 de persoane, Prefectura Galați a centralizat rezultatele, iar concluzia care se conturează din acest document este că, deși nu s-a ajuns la dosare penale și nu a fost necesară închiderea vreunui centru, cum s-a întâmplat la Voluntari sau în Sectorul 5 din București, în județul Galați există un dezastru generalizat, deoarece aproape toate azilele de bătrâni și centrele pentru copii, indiferent dacă sunt de stat sau private, sunt administrate dezastruos. Au fost aplicate 172 de amenzi în valoare de 74.000 de lei și au fost date 155 de avertismente, pentru o sumedenie de nereguli, de la asigurarea apei și hranei pentru persoanele internate, instalații electrice improvizate și lipsa autorizației de securitate la incendiu la depozitarea anapoda a deșeurilor medicale.

Nereguli mari la azilele private

Au fost descoperite nereguli la mai multe azile sancționate sistematic de „Protecția Consumatorului” și DSP, printre acestea aflându-se centrele Primăriei Galați și Consiliului Județean Galați, dar și mai multe centre private.

Unul dintre acestea este Căminul privat „Sf Ilie”, care perioada pandemiei a fost primul mare focar de Covid – 19 dintr-un azil de bătrâni din țară, condițiile de igienă precare provocând moartea a zeci de bătrâni. Ministrul Sănătății de la vremea aceea, Nelu Tătaru, s-a deplasat în mod special la Galați pentru a pune lucrurile în ordine. Acum, Căminul „Sf Ilie” este singurul centru rezidențial amendat de două instituții, de DSP Galați și de „Protecția Consumatorului”, cu amenzi în valoare totală de 13.000 de lei. Administratorul centrului a primit o amendă de 8.000 de lei de la DSP pentru neefectuarea dezinsecției și a primit și o amendă de 5.000 de lei de la „Protecția Consumatorului” pentru următoarele nereguli: „lipsă protecție saltele, grătar calorifer desprins, pervaz geam cale de acces deteriorat, hol cu plafon fals cu pete și plăci desprinse, listă meniu fără cantități”.

Un alt azil de bătrâni cu capital privat, Căminul pentru persoane vârstnice „Cinque Stelle Residence”, din comuna Tulucești, a fost amendat cu 2.500 de lei pentru că nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu, dar și pentru alte nereguli constate de ISU Galați, printre care acelea că „nu se asigură dotarea construcției cu instalație de detecție și semnalizare a incendiilor, iar instalația electrică se exploatează necorespunzător, cu becuri fără abajur și improvizații”.

La căminele de stat, cam aceeași lehamite administrativă

Cam la fel stau lucrurile și la azilele de bătrâni care funcționează sub autoritatea Primăriei Galați și Consiliului Județean Galați.  Spre exemplu, Unitatea Medico – Socială Gănești, aflată în administrarea Consiliului Județean Galați, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru „lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru sistemul propriu de alimentare cu apă potabilă”.

Două azile de bătrâni aflate în administrarea Primăriei Galați, Căminul pentru persoane vârstnice „Ștefan cel Mare” și Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Spiridon”, au primit de la DSP Galați amenzi de câte 2.400 de lei pentru depozitarea anapoda a deșeurilor medicale.

Practic, la toate aceste azile de bătrâni, de la un control la altul se schimbă lista neregulilor constatate de DSP, Protecția Consumatorului, ISU sau DSV, dar nu se întâmpă niciodată să fie respectate toate condițiile impuse prin autorizația de funcționare.

Lista neregulilor constate sistematic la azilele de bătrâni: mâncare stricată, cearșafuri rupte și murdare, lipsa dușurilor

Rezultatele controalelor efectuate acum, la solicitarea premierului Marcel Ciolacu, sunt mai blânde decât cele de la controalele efectuate în ultimele luni. Este posibil ca echipele de control să fi ținut cont de sugestia premierului că nu trebuie să facă uz de exces de zel, să nu închidă un centru pentru descoperirea a patru lămâi mucegăite, cum s-a întâmplat la Timișoara.

În toamna anului 2022 și primăvara lui 2023, comisarii de la „Protecția Consumatorului” au efectuat mai multe controale tematice în centrele rezidențiale din județul Galați. La controalele din luna martie au fost amendate două centre ale Primăriei Galați, Căminul „Ștefan cel Mare”, amendat cu 8.000 de lei și Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale, amendat cu 5.000 de lei, dar cu o amendă de 3.000 de lei s-a ales și căminul privat „Paradisul Bunicilor”.

În martie 2023, comisarii de la „Protecția Consumatorului” au întocmit o listă a principalelor nereguli constatate la cele trei centre sociale:  „Neregulile constatate în timpul controalelor au fost: utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită sau cu starea schimbată, folosirea unor spatii frigorifice neigienizate cu acumulări de gheaţă, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale (instrumente de lemn şi plastic ce nu pot fi igienizate cu uşurinţă), utilizarea unor prosoape și a unor cearșafuri cu un grad avansat de uzură, folosirea unor saltele murdare sau deformate, nerespectarea numărului de grupuri sanitare şi duşuri aferente beneficiarilor cazaţi”.

La azilele Primăriei Galați, cazarea unui bătrân costă până la 7.000 lei lunar

Aceste nereguli sunt constate în centre rezidențiale în care sunt alocate sume imense pentru ca toate lucrurile să fie în regulă. Ne vom referi la costurile cazării în unul dintre azilele Primăriei Galați.

Conform Hotărârii Consiliului Municipal Galați, nr. 38/31.01.2023, costul mediu de întreţinere pentru anul 2023 la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon” Galaţi este 7.041 de lei/lună pentru beneficiarii încadraţi în gradul I de dependenţă, de 4.821 lei/lună pentru beneficiarii încadraţi în gradul II de dependenţă și de 3.633 lei/lună pentru beneficiarii încadraţi în gradul III de dependenţă.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.