Jump to content

Gălățean găsit mort, după ce a fost mușcat de un câine


Recommended Posts

Gălățean găsit mort, după ce a fost mușcat de un câine

Poliția Galați a fost sesizată, prin apel la 112, duminică, 16 iulie, cu privire la faptul că un bărbat, în vârstă de 47 de ani,  era la pământ în curtea unei case din satul Roșcani, comuna Băneasa, din Galați, în stare de inconștiență și nu se putea ajunge la el din cauza unui câine agresiv.

La fața locului au ajuns în scurt timp polițiști din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Rădești și un echipaj medical de la Ambulanță, care au constatat că cele sesizate se confirmă. Polițiștii au reușit să ajungă la bărbat, după ce au folosit spray iritant lacrimogen pentru a îndepărta câinele, care face parte din rasa Amstaff, și au scos victima în afara curții, până la echipajul medical. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvată viața bărbatului, care fusese mușcat de gât, fiind constatat decesul.

De asemenea, până la sosirea polițiștilor, o minoră de 14 ani, nepoata persoanei decedate, a fost mușcată de mâna stângă de același câine, când aceasta a încercat să ajungă la unchiul său, reușind apoi să iasă din curte.

Din verificările preliminare efectuate de polițiști s-a stabilit că, de circa trei ani,  proprietarul imobilului și al câinelui lăsase în grija bărbatului de 47 de ani gospodăria și sarcina de a hrăni animalele pe care le deține, pe perioada cât era plecat de acasă la muncă. Câinele din rasa Amstaff ar fi fost închis într-un țarc special confecționat, iar proprietarul ar fi comunicat celui care îl hrănea să nu deschidă și să nu îl lase liber în curte.

În ziua respectivă, victima s-ar fi dus să hrănească animalele în jurul orei 17,00 și, întrucât nu se întorsese la domiciliul său, în jurul orei 20,20, fratele și cu nepoata lui au mers să vadă ce se întâmplă.

În cursul nopții de 16/17 iulie 2023, la adresă a revenit și proprietarul imobilului, iar câinele a rămas în custodia sa până la clarificarea situației, precum și a condițiilor de deținere.

În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, conform art.12 alineat 1, din OUG 55/2002, a infracțiunii de ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă, iar cercetările sunt continuate de polițiști sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cu gâtul sfârtecat, într-o baltă de sânge! Aşa a fost găsit Virgil Paţilea, gălăţeanul ucis de câinele vecinului

Incident şocant la Roşcani, judeţul Galaţi, duminică seară, 16 iulie 2023, în jurul orelor 20.00, unde un bărbat, Virgil Paţilea, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit mort, cu plăgi adânci muşcate la nivelul gâtului, lângă un câine din rasa Amstaff, pe care se dusese să îl hrănească.

Nepoata sa, de 14 ani, a fost cea care l-a găsit şi, cu greu, a scăpat de animalul agresiv. "Când a intrat fata, câinele era la capul lui, în momentul în care s-a apropiat, s-a ridicat câinele de pe gâtul lui şi a muşcat-o şi pe ea de mână. Fratele meu a mai intrat în curte, că l-a lăsat proprietarul să dea mâncare la animale, dar acum nu ştiu ce s-a întâmplat. S-a dus să îi dea de mâncare câinelui şi nu pot să ştiu ce s-a întâmplat. Dacă nu intervenea poliţia cu un spray să îl îndepărtăm, nu putea nimeni intra", povestea Laurenţiu Paţilea, fratele bărbatului mort.

Câinele ucigaş, apărat de stăpân: «Îl am de 4 ani, nu era agresiv!»

Proprietarul câinelui nu îşi explică atacul. "Am câinele de 4 ani, nu era un câine agresiv. Nu ştiu ce s-a întâmplat, nici eu nu îmi imaginez. Băiatul ăsta care a murit era prietenul meu, de 4 ani venea la mine, nu în fiecare zi, dar el venea mai mereu, îi dădeam un bănuţ, era de-al casei. Eu i-am zis băiatului să nu îi dea drumul din ţarc, dar când am venit acasă la 2 dimineaţa era ţarcul deschis. Sunt foarte şocat, era prietenul meu cel mai bun, nu vreau să mai aud de câine", a spus Ioan Rusu, proprietarul câinelui.

Sătenii dau vina pe caniculă sau chiar... alcool

Oamenii din sat dau vina pe caniculă, alţii spun că poate bărbatul era băut şi a dat drumul câinelui din ţarc. "Eu, părerea mea, cred că de la caniculă. Câinele era cuminte, era educat, era îngrijit, din cauza caniculei a atacat fără să vrea", crede un sătean. "Da, era câinele închis în ţarc, dar nu ştiu, unii zic în sat că ar fi fost băut şi ar fi vrut să îi dea drumul să îl plimbe, nu ştiu", spune alt sătean.

Medicii au intrat cu greu în curte

Medicii nu au mai avut ce să îi facă bărbatului când au putut intra în curte. "Echipajul de la Tg.Bujor s-a deplasat şi a constatat că era vorba de un bărbat căzut în curte, lângă care se afla un câine mare, agresiv, care nu le permitea intrarea. Pacientul era decedat, cu o plagă muşcată în regiunea gâtului, în partea stângă, cu o hemoragie foarte mare. Foarte probabil, decesul s-a produs prin exsangvinare, în urma muşcăturii", a explicat dr. Mihai Polinschi, director medical SAJ Galaţi.

Furia câinelui oprită cu spray lacrimogen

Poliţiştii anchetează cazul. "Echipajul de poliţie a folosit un spay cu efect iritând lacrimogen asupra câinelui şi au reuşit să îl îndepărteze, permiţând astfel accesul echipajului ambulanţei. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi cele cu privire a deţinerea câinilor agresivi sau periculoşi", a declarat ag.pp. Ciprian Stoica, IPJ Galaţi.

Medicul veterinar Cornel Gingăraşu: «Câinii izolaţi în ţarcuri se sălbăticesc!»

Care sunt cauzele care au făcut ca animalul să devină atât de agresiv se vor stabili în cursul anchetei, dar sunt multe posibilităţi. "Câinii care stau în curte izolaţi în ţarcuri, în curţi sau în gospodării, unde nu sunt scoşi la plimbare, ei se sălbăticesc. Cât despre caniculă, eu nu am văzut niciodată studii ştiinţifice care să lege irascibilitatea sau agresivitatea animalelor de căldură. Pe de altă parte, singurul factor care ar putea, eventual, să îi facă să devină mai agresivi, este deshidratarea, dar căldura în sine (popular se zice că turbează din cauza căldurii), nu... E posibil, şi dacă trăiesc într-un mediu lipsit de afecţiune să cauzeze astfel de stări", a explicat dr. Cornel Gingăraşu, medic veterinar. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.