Jump to content

Weekend sub semnul eclipsei de Lună


dcp100168

Recommended Posts

Weekend sub semnul eclipsei de Lună

Cel de-al treilea fenomen astrologic vizibil de pe teritoriul Galaţiului va avea loc la finele acestei săptămâni. Este vorba despre eclipsa parţială de Lună, eveniment care, speră reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, va atrage la Planetarium sute de gălăţeni pasionaţi de astre.

Eclipsa parţială de Lună va avea loc în noaptea de 16 spre 17 august, şi constituie, pentru secţia Planetarium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi un nou prilej, cel de-al treilea în cursul lunii august, să organizeze pentru publicul larg observaţii astronomice pe terasa instituţiei. Aşteptăm publicul vizitator de toate vârstele să vină la muzeu pentru că nu vor regreta. Începând cu ora 21.30 a serii de sâmbătă, 16 august, în sala Auditorium de la muzeu va avea loc o conferinţă de informare asupra acestui fenomen. Începând cu ora 22.00 vor începe observaţiile pe terasa de observaţii astronomice", a precizat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariumului. Această eclipsă va fi vizibilă în întregime din Africa, estul Europei şi vestul Asiei, aceasta având magnitudinea de 0,812 ( 81,2%). Eclipsa se va desfăşura după cum urmează:

Momentul Eclipsei Ora de vară

Intrarea Lunii în penumbră 21h 24m 49s

Începutul eclipsei parţiale 22h 36m 07s

Faza maximă 00h 10m 09s

Sfârşitul eclipsei parţiale 01h 44m 16s

Ieşirea Lunii din penumbră 02h 55m 25s

Eclipsele de Lună se produc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt în linie dreaptă pe cer, ca o consecinţă a mişcării Pământului şi Lunii în jurul Soarelui. Pământul luminat de Soare lasă în urma sa o umbră sub forma unui con, iar ca o eclipsă de Lună să aibă loc este necesar ca Luna să intre în conul de umbră al Pământului. Aceasta s-ar putea întâmpla ori de câte ori Luna este în opoziţie cu Soarele, adică în faza de Lună Plină. Dacă orbita Lunii ar fi coplanară cu ecliptica(cu orbita planetei noastre), eclipsele de Lună ar avea loc în fiecare lună sinodică (29,53 zile solare medii), în aşa fel încât fenomenele de eclipsă ar deveni banale, ca şi fazele Lunii. Dar aşa cum am arătat, orbita Lunii are o înclinare de 50 09aa' faţă de ecliptică, de aceea o eclipsă de Lună se produce numai atunci când Luna se află în imediata vecinătate a unuia dintre nodurile sale.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

Dacă familionul a profitat din plin de după-amiază şi au tras la aghioase până aproape de şapte seara, normal, acum nu mai au somn. Şi au ieşit la eclipsă. Iar odată cu ei şi eu :d Am stat până pe la 12 şi un sfert, era faza maximă de acum...

Link to comment
Share on other sites

Cu sutele, la eclipsă!

Canicula nu i-a impiedicat pe amatorii de astronomie să observe eclipsa parţială de Lună. Sute de gălăţeni s-au adunat, în noaptea de sâmbătă spre duminică pe terasa de observaţii a planetariumului Grădinii Botanice pentru a urmări cel de-al treilea eveniment astronomic al lunii august. Peste 600 de vizitatori au urmărit eclipsa parţială de Lună, din noaptea de 16 spre 17 august 2008, de pe terasa de observaţii astronomice a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, beneficiind de o vreme perfectă pentru a studia la parametri optimi fenomenul. „Aceasta eclipsă parţială de Lună a putut fi observată în condiţii optime: vremea a fost excelentă, cei care au venit la muzeu având parte de un cer senin în toate fazele de desfăşurare a fenomenului. Publicul a fost numeros şi acest lucru ne bucură mult", a declarat Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariumului de la Complexul Muzeal. Astronomii anunţă că următorul eveniment de acest gen va mai putea fi observat de pe teritoriul României abia la anul, o eclipsă parţială de lună fiind anunţată pe data de 9 februarie 2009.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.