Jump to content

Avertizare Ro-Alert la Galaţi, la miezul nopţii


dcp100168

Recommended Posts

Avertizare Ro-Alert la Galaţi despre "căderea unor obiecte din spaţiul aerian"

O avertizare Ro-Alert despre "căderea unor obiecte din spaţiul aerian" fost primită vineri seara, în jurul orei 23.40, pe toate telefoanele din municipiul Galaţi şi din comunele limitrofe.

Înainte de primirea alarmei, mai mulţi gălăţeni au semnalat faptul că au auzit zgomotul unui avion care este posibil ca ulterior să fi spart bariera sonică.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, mesajele Ro-Alert sunt emise în cazul atacurilor ruseşti cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni şi Ismail.

Până la această oră, autorităţile române nu au anunţat concret motivul pentru care a fost transmisă alerta în judeţul Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nu a fost găsit niciun obiect suspect. Radarele Armatei au depistat o dronă cu traseu către Galaţi

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), în noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, MApN a alertat forțele din Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, la ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați.

Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați, unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Poliția Aeriană a NATO a survolat zona cu avioane de vânătoare, care au patrulat la mică înălțime. Până la ora 01.41, după patru ore de căutări, nu au fost identificate obiecte căzute pe teritoriul național şi a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

Căutările au fost reluate sâmbătă dimineață, în apropierea cartierului Dimitrie Cantemir. Forțe sporite de la ISU, Poliție, Jandarmerie, Armată, SRI şi Poliția de Frontieră au luat iar la pas câmpul din apropierea orașului, unde se presupune că ar fi căzut o dronă. Potrivit prefectului de Galați, Claudiu Gavril, o persoană a sunat la 112 și a anunțat că s-ar fi auzit o bubuitură în apropiere de cartierul Cantemir.

UPDATE. Căutările de pe terenul din vecinătatea cartierului Cantemir au fost oprite sâmbătă, în jurul orei 12.00, iar forțele mobilizate în zonă au fost retrase, după ce nu a fost găsit niciun obiect suspect.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dispută între Raed Arafat şi Ionuţ Pucheanu, după mesajul Ro-Alert de la miezul nopţii

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a spus că primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, ar trebui să le explice cetăţenilor că n-au de ce să se agite şi să se panicheze, referindu-se la alertarea privind prezenţa dronelor în judeţele Tulcea şi Galaţi prin RO-Alert, consemnează hotnews.ro. Potrivit lui Arafat, Direcția pentru Situații de Urgență nu poate să nu trimită alerte cu gândul că nu va fi nimic și că deranjează.

„Dacă ne-ar ajuta domnul primar să le explice cetăţenilor că n-au de ce să se agite şi să se panicheze, pentru că aceste lucruri sunt totuşi pentru ei, ar fi mult mai bine. Există un risc şi dacă este 0,0001, este un risc şi populaţia trebuie să ştie şi cine doreşte să ia măsuri. Să intre în casă, să nu stea lângă geamuri, să meargă în adăpost, dacă au. E suficient o singură dată să se întâmple ceva şi tot narativul ăsta se va schimba, lumea va începe să se întrebe de ce n-aţi alertat”, a declarat Arafat, potrivit News.ro.

Ionuț Pucheanu, edilul municipiului Galați, a declarat  la Digi24 că nu simte nevoia de trimitere a unor mesaje Ro-Alert, așa cum s-a întâmplat vineri seară, când populația a fost avertizată că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian. Primarul a spus că nu s-a speriat și că acest gen de informare ar fi de folos doar dacă ne-am afla „în stare de război”.

"Cred cu tărie că aceste alerte nu sunt deloc binevenite, nu le înțeleg. Cu tot respectul pentru armată, dar pentru sănătatea mentală a publicului, a cetățenilor din România și mai ales din această zonă, cred că tot acest spectacol ar trebui puțin redus. Sau dacă e ceva mai mult, să ne spună și nouă, să ne pregătim. Ce aș putea eu să le spun cetățenilor? Nu aș putea să îi îndemn să nu creadă genul acesta de mesaje, dar consider că ar trebui setată limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați. Se bombardează în Ucraina de un an și ceva, dar nu am avut la 12 noaptea genul ăsta de treziri din somn", a spus Pucheanu, la Digi24.

MApN a transmis sâmbătă dimineaţă că sistemul de supraveghere radar al Armatei a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galaţi. Un mesaj Ro-Alert a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii au fost avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi au fost sfătuiţi să se adăpostească. Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră au făcut căutări, sâmbătă dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea municipiului Galaţi, după ce o persoană a sunat, vineri noaptea, la 112 şi a anunţat că ar fi auzit o bubuitură puternică în această zonă, potrivit Agerpres. Căutările au fost oprite sâmbătă, în jurul orei 12.00, după ce forțele mobilizate în zonă nu au găsit niciun obiect suspect.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.