Jump to content

Festivalul "Acasă peste Prut", muzică și ateliere de creație populară


dcp100168

Recommended Posts

Muzică și ateliere de creație populară în centrul orașului

Timp de trei zile, Galațiul a fost gazda unui festival de amploare care a adus la un loc părinți, copii și oaspeți din Republica Moldova.

Vremea frumoasă din weekend și diversitatea evenimentelor care s-au succedat de-a lungul celor trei zile au scos din casă sute de gălățeni care s-au întors la tradițiile populare și s-au delectat cu activități de olărit, împletituri, pictură de icoane etc. 

Festivalul „Acasă peste Prut”, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galați în parteneriat cu omologi din Republica Moldova, a debutat vineri după-amiază, cu spectacol de muzică și dans al elevilor Centrului Cultural. Pe scena amenajată în centrul orașului, la "Fata pe Valuri", au urcat, rând pe rând, elevii de la mai multe clase ale Centrului Cultural, care au încântat gălățenii prezenți cu reprezentații la pian, canto și muzică populară, coordonați de profesorii centrului. În aplauzele publicului, Fanfara de la Centrul Cultural a bucurat spectatorii cu melodii tradiționale. Tot atunci, 45 de meșteri populari, veniți din toate colțurile țării, și-au expus produsele tradiționale pe trotuarele din parcul de la „Spicu” și au oferit celor mari și mici bunătăți culinare tradiționale. Oamenii au admirat exponate realizate din flori, picturi, veșminte antice, dar și colaci și plăcinte coapte, la cererea celor mici, în cuptoarele amenajate în aer liber. Spectacolul s-a încheiat seara, iar meșterii populari au rămas să ne delecteze până duminică la prânz.

Ateliere de îndemânare pentru copii 

Sâmbătă, organizatorii au realizat, cu ajutorul meșterilor populari de la noi din județ, ateliere de îndemânare pentru toți copiii care au ieșit la plimbare cu părinții în zona centrală a orașului. „Am adus pentru acest eveniment șapte meșteri populari care au realizat ateliere . Noi am vrut să ne adresăm celor mici, însă la fel de încântați au fost și părinții. Atracția zilei a fost războiul de țesut care a fost adus de la Odaia Manolache. Gălățenii s-au întors astfel la tradițiile populare străvechi și au văzut cum se țese la război. Este un spectacol de tradiții și obiceiuri desfășurat în fața gălățenilor în cadrul evenimentului «Acasă peste Prut», proiect implementat de Consiliul Judeţean Galați, în parteneriat cu  Republica Moldova”, ne-a spus Viorel Sandu, managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galați, realizatorul festivalului de la Galați.

Duminică, în jurul prânzului, oficialitățile gălățene și cele din Raionul Hâncești, Republica Moldova, și-au dat mâna în cadrul unei ceremonii de final și au discutat despre beneficiile pe care evenimentul cultural le-a adus în implementarea tradițiilor și obiceiurilor populare. Proiectul „Acasă peste Prut” va continua în Republica Moldova, acolo unde reprezentanți ai unei delegații gălățene vor fi oaspeți și vor aduce acasă elemente noi despre tradițiile și obiceiurile din Republica Moldova.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.