Jump to content

Autorităţile locale vor să scoată sediul Ecosal din oraş


Recommended Posts

Autorităţile locale vor să scoată Ecosal din oraş

Hangar transformat în spaţiu neconvenţional pentru spectacolele Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, parcuri şi o parcare supraterană, asta îşi doresc autorităţile locale să amenajeze pe amplasamentele pe care, în acest moment, le ocupă Ecosal. Acest serviciu public ar urma să fie relocat în zona Barboşi, după cum a anunţat, recent, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Regenerarea urbană - care, până acum, s-a manifestat cu precădere în zona centrală a oraşului - ar urma să ajungă şi în cartiere. Şi să transforme spaţiile generoase dintre blocuri, pe care le ocupă Serviciul Public Ecosal, în parcuri şi zone de socializare.

Documentaţie actualizată pentru ultimul hangar

Recent, Primăria municipiului Galaţi a atribuit un contract pentru servicii de proiectare necesare actualizării documentaţiei pentru obiectivul „Amenajare parc strada Anghel Saligny/ strada Basarabiei”. Valoarea contractului este de 40.000 de lei fără TVA, durata va fi de patru luni, iar câştigătorul este firma ieşeană VRLA – Vlad Rachieru Landscape & Architecture SRL.

„Imobilul supus analizei, amplasat pe strada Basarabiei nr. 121E, este proprietatea publică a municipiului Galaţi. Terenul supus analizei are o suprafaţă de 5.870 mp, iar construcţia are o suprafaţă de 1.272 mp”, se arată în caietul de sarcini al achiziţiei publice. Este, de fapt, amplasamentul pe care în acest moment îl ocupă Ecosal, iar construcţia este hangarul, folosit ca atelier auto: „Municipiul Galaţi doreşte reabilitarea construcţiei corp C3 şi amenajarea unui parc pe terenul aferent imobilului. Proiectul va cuprinde actualizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi realizarea lucrărilor de modernizare/ punere în siguranţă a corpului C3 - hangar şi transformarea acestuia în sală de spectacole, ţinând cont de propunerile Teatrului Dramatic”, se arată în caietul de sarcini.

„Hangarul este ultima reminiscenţă care aminteşte că aici a existat aviaţie şi o întreagă cultură aferentă aviaţiei. Va fi transformat într-un spaţiu inedit de spectacole pentru cei de la Dramatic, care vor avea încă o casă într-un viitor extrem de apropiat”, a declarat primarul în emisiunea „Ediţie specială” de la Pro Lider FM.

„Adăpost pentru maşinile de gunoi. Ultimul hangar al aviaţiei militare, în pericol de demolare”, respectiv „Salvat de la demolare. Ultimul hangar al aviaţiei militare va intra în circuitul turistic” sunt doar două dintre articolele publicate în „Viaţa liberă” în 11 august 2017 şi, respectiv, 2 februarie 2018, prin care atrăgeam atenţia că impozanta construcţie merită o soartă mai bună. Merită spus că, în 2022, Primăria a încercat să atragă fonduri din PNRR pentru hangar. 

Achiziţie publică în derulare

Primăria derulează o achiziţie publică pentru serviciile proiectare necesare studiului de fezabilitate pentru obiectivul “Amenajare parc și parcare supraterană str. Nufărului nr. 24-26”. Este vorba despre un amplasament generos, ocupat tot de Ecosal: „În prezent, pe teren funcţionează Serviciul Public Ecosal, care va fi relocat pe alt amplasament”, se arată în caietul de sarcini. Studiul de fezabilitate ar trebui să prevadă realizarea unei parcări supraterane, reabilitarea suprafeţei şi amenajarea unui spaţiu public destinat activităţilor de agrement şi socializare. Asta înseamnă, desigur, demolarea construcţiilor existente - birouri, magazii, pompe, bazine etc.

Proiectul trebuie să cuprindă: alei pietonale, spaţii de joacă pentru copii pe categorii de vârstă, amenajare peisagistică prin plantare de arbori şi arbuşti, montare de mobilier urban specific parcurilor, sistem de iluminat exterior şi ambiental, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, după caz, sistem automat de irigaţii spaţii verzi şi montare sistem de supraveghere video. Valoarea estimată a contractului este de 70.000 de lei fără TVA, criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut”, iar documentaţia ar trebui să fie gata în trei luni.

Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat la Pro Lider FM că se doreşte relocarea Ecosal de pe toate cele trei amplasamente pe care în momentul de faţă le ocupă. Deci nu e vorba doar despre Basarabiei 121E, Nufărului nr. 24-26, ci şi despre strada Prelungirea Brăilei nr.7A: „Zona pe care Ecosal o ocupă cu birourile în faţa Dedeman va fi şi ea eliberată. Vom vedea ce va fi: dacă vor să cumpere cei de la Dedeman să extindă parcarea sau vom construi un parc aferent zonei respective”, a spus edilul-şef.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.