Jump to content

Blocul care-ţi mută nasul


dcp100168

Recommended Posts

În zona Portului

Blocul care-ţi mută nasul

* După un secol de scurgere, o canalizare din 1908 a fost scoasă (parţial) la pensie...

Ni s‑a părut incredibil atunci, în septembrie 2007, când, în urma unor sesizări din partea Asociaţiei de Proprietari nr. 134 (din zona Portului, blocurile Bistriţa) am aflat că în Galaţi, în spatele ICEPRONAV, funcţionează încă o canalizare veche din 1908� Ei bine, aşa s‑a dovedit a fi şi iată că respectiva canalizare a împlinit acum venerabila şi aberanta vârstă de un secol de scurgere. Problema nu era însă pitorescul unei asemenea dotări ancestrale, ci efectele ei asupra proprietarilor blocurilor Bistriţa, şi mai ales a celor de la Bistriţa 1A, scara 1, de la care plecase sesizarea.

Promisiune ruginită

Iată însă, pe scurt, povestea, relatată în ziarul nostru din 11 septembrie 2007, sub titlul "Canalizare din anul 1908". Date în folosinţă în anii 1980‑1981, blocurile Bistriţa au fost racordate provizoriu la bătrâna canalizare care servise cândva strada Dogăriei, înainte de a se construi pe o porţiune a ei, cea care comunica pe atunci cu strada Portului, în preajma Palatului de Navigaţie, ICEPRONAV şi mai apoi cele cinci blocuri de locuinţe cu nume de râu. Se promitea atunci că, de îndată ce se va finaliza canalizarea modernă, se va face reconectarea. Cum la români promisiunea este doar o amânare sau un fel de a îngropa lucrurile, după mai bine de 30 de ani, tot ţevăria îngustă de fontă trecută prin proba unui secol întreg prelua scurgerile menajere. E un fel de a spune "a prelua", pentru că, de fapt, nu prea mai puteau să facă mare lucru bătrânele conducte, apele menajere infiltrându‑se mai degrabă în pământ, sau deversându‑se în subsoluri şi producând ceea ce pot produce scurgerile fecaloid‑menajere... În septembri 2007, la Bistriţa 1 A, scara 1, unde situaţia era cea mai gravă, nu se putea respira. La parter se auzeau apele scurgându‑se generos în subsol, iar pe toată scara blocului aerul pestilenţial îţi tăia răsuflarea. Între timp, Asociaţia de Proprietari strânsese dosare întregi de sesizări, reclamaţii şi cereri către toate instituţiile cu atribuţii, dar mai ales către Primărie, solicitându‑se un lucru, la urma urmei, extrem de simplu: racordarea la adevărata canalizare şi renunţarea la cea care‑şi făcuse datoria timp de un secol.

Bucuria şi disperarea "bistriţenilor"

Fie că este an electoral, fie că a sosit, în sfârşit, momentul pensionării conductei care aproape că apucase răscoala de la 1907, Primăria a decis racordarea la canalizarea modernă şi, în luna mai, au şi început lucrările, demarate vertiginos de SC Construcţii Reparaţii SA, cu sediul în strada Al. I. Cuza, 30. Mare bucurie pe chipul "bistriţenilor"! Vor scăpa de subsoluri inundate, de mirosuri pestilenţiale, de ţânţari, muşte, alte gângănii, pericol de îmbolnăvire etc., etc, şi vor intra, în sfârşit, în adevăratul confort urban.

Se pare însă că bucuria n‑a fost de bun augur. Pământul excavat de pe ţevile vechi şi depozitat la ferestrele locatarilor (în loc să fie cărat) miroase mai rău decât prin subsoluri, el fiind impregnat de scurgerile produse în timp de la ţevile îmbătrânite. Nu au mai pus locatarii la socoteală gălăgia inerentă şantierului care din mai şi până acum le zumzăie cu avânt pe la ferestre şi urechi. Aşa‑i pe şantier, bine că o să fie bine. Dar nu e�

Catastrofă şi speranţă

O nouă sesizare ne‑a parvenit din partea Asociaţiei de Proprietari nr. 134. Iată un fragment: "De ani de zile, resturile fecaloid‑menajere s‑au infiltrat în pământul care acoperea aşa‑zisa canalizare, iar acum când au început lucrările, surplusul de pământ scos este depozitat lângă bloc, fapt care face ca în această perioadă să nu se poată respira". Aspectul este confirmat şi de un proces verbal constatator încheiat de Inspecţia Sanitară de Stat, una dintre multele instituţii sesizate de Asociaţie.

Dar ceea ce este şi mai grav ţine aproape de domeniul bancurilor cu nebuni sau al filmelor SF. Iată ce se mai scrie în sesizare: "Ieri, 31.07. 2008, când au fost scoase conductele de fontă de la ieşirea din subsolul blocului şi până la canalizarea stradală (cca 10‑12 m), pe două fire, s‑a rupt legătura din subsol unde era îmbinarea ţevilor din PVC cu cele de fontă. Din acest motiv, tot ce se deversează din scara 1 a blocului Bistriţa 1A se scurge direct în subsol, nemaiexistând posibilitatea de scurgere în canalizarea veche, şi acum este şi mai rău ca înainte". Mai mult decât atât, după cum am aflat de la Asociaţie, nu se mai pozează cămin de vizitare şi se lasă scurgerea pe fosta canalizare. Ne întrebăm, odată cu proprietarii: Atunci, la ce bun toată această lucrare? Chiar nu se poate finaliza ceva bun, durabil, eficient, din toate punctele de vedere? Sigur că se poate, numai că, pentru aceasta, trebuie regândită întreaga strategie de lucru, astfel încât şi locatarii de la Bistriţa 1 A, scara 1, adică tocmai cei de la care a pornit sesizarea, să beneficieze deopotrivă cu ceilalţi gălăţeni de o canalizare rezonabilă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26179

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.