Jump to content

Facultatea şi armata nu se mai iau în calcul pentru vechimea minimă de 15 ani


Recommended Posts

Facultatea şi armata nu se mai iau în calcul pentru vechimea minimă de 15 ani

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Acestea sunt o parte din prevederile noii legi a pensiilor, convenite în coaliția guvernamentală.

Ministerul Muncii a lansat, marți, în consultare publică, noul proiect de lege privind sistemul public de pensii. Potrivit acestuia, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale, respectiv: 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv; 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv; 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie, respectiv acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii etc.

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, cu perioade de la şase luni (pentru un copil) la trei ani și șase luni (şapte copii şi peste).

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte.

Noua formulă de calcul

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte realizate. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate. La data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv, recomandat de Comisia Europeană. Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de cel mult trei ani. În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, se vor modifica stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul la care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/ venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie. Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, indicatori pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Tipurile de pensie

- Pensie pentru limită de vârstă - condiționată de realizarea unui stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate (facultate, armată), sporul de grupă, perioadele necontributive;

- Pensie de invaliditate - se mențin cele trei grade (grav, accentuat şi mediu), care vor fi redefinite: gradul I - deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută; gradul II - deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial; gradul III - deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;

- Pensie anticipată - condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă etc.

- Pensie de urmaș - se mențin prevederile actuale.

Calendarul adoptării legii

Proiectul noii legi a pensiilor urmează să intre în dezbatere publică pentru următoarele zece zile, iar Parlamentul are termen de adoptare până pe 29 noiembrie 2023.

Legea ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2024. Articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. În primă etapă, pensiile vor creşte o dată de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8% şi apoi, încă o dată, la 1 septembrie 2024.

Valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% la 1 ianuarie 2024 și va fi de 2.032 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.