Jump to content

Salariații Casei de Pensii Galați protestează faţă de salarizarea injustă


Recommended Posts

(26 octombrie 2023)

Angajații Casei Județene de Pensii Galați vor salarii egale cu cei din București

Joi dimineață, salariații Casei Județene de Pensii (CJP) Galați s-au alăturat colegilor lor din toate instituțiile similare de pe teritoriul României, într-un protest referitor la salarizarea injustă

Zeci de angajați au ieșit în fața instituției, la sediile din Galați și Tecuci, cu sloganuri despre injustiția din sistem, pentru un protest de 30 de minute, timp în care nu a fost însă afectată activitatea instituțiilor. Alături de colegii lor din țară, funcționarii din sistem cer salarii egale la muncă egală cu angajații Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit reprezentantei salariaților din CJP Galați, Mihaela Iacob, a fost înaintată o scrisoare deschisă premierului României, Marcel Ciolacu, în care sunt detaliate nemulțumirile funcționarilor referitor la această situație.

În prezent, se află în dezbatere parlamentară un proiect de lege, inițiat de deputatul UDMR Seres Denes, referitor la completarea art. 141 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea unui nou alineat, alineatul (1A1), cu următorul cuprins: "(1A1)Personalul caselor teritoriale de pensii beneficiază, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul CNPP, stabilite potrivit legislației privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice". Acest proiect de lege a primit vot negativ, în data de 16 octombrie 2023, în Senatul României.

Angajații CJP Galați consideră că, prin votul de respingere dat de către senatori, se încalcă principiile care guvernează Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și solicită sprijinul premierului pentru aprobarea proiectului în Camera Deputaților.

Dacă la Fisc s-a putut, se poate și la Pensii!

Salariații de la casele teritoriale de pensii exercită funcții generale similare cu cele din cadrul aparatului central al CNPP, se menționează în document, care atrage atenția că "există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariul nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii noastre și a nivelului de specializare (dobândit în ani de zile)".

Angajații CJP Galați menționează că în cazul funcționarilor de la nivelul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice s-a găsit înțelegere și în prezent aceştia beneficiază de salarii stabilite prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor publice și contractuale din cadrul aparatului central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Funcționarii publici din casele teritoriale de pensii au salarii mult mai mici decât cele de la nivelul administrației publice locale și județene, din Ministerul Finanțelor Publice și al Justiției, existând diferențe salariale de 1.000 - 3.000 lei pentru aceeași încadrare, potrivit documentului transmis premierului.

În ultimii șapte ani, majorările salariale acordate conform Legii 153/2017 nu au acoperit rata inflației, în timp ce salariul minim brut pe economie, salariul mediu brut și valoarea punctului de pensie aproape s-au dublat. În 2018, salariul minim brut pe economie era de 1.900 lei, acum este 3.300 de lei, câștigul salarial mediu brut era 4.162 lei, iar acum este de 6.789 lei, valoarea punctului de pensie era 1.000 lei, iar acum este de 1.758 lei, urmând să fie majorată de la 1 ianuarie 2024.

Angajații CJP Galați mai adaugă că, deși înțeleg contextul actual, consideră că adoptarea legii de egalizare a salariilor personalului din casele teritoriale de pensii cu cele de la nivelul CNPP nu presupune un efort bugetar major, fiindcă salariații vizați la nivelul întregii țări sunt în număr de circa 3.000.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Salariații Casei de Pensii Galați au ieșit din nou la protest, acuzând salarizarea injustă

Salariații Caselor de Pensii din Galați și Tecuci au ieșit din nou cu pancarte în fața sediilor, într-un protest spontan, de solidaritate cu acțiunile colegilor din țară, în care acuză salarizarea injustă din sistem. Cu o durată de o oră și jumătate, acesta a fost cel de-al doilea protest pe această temă al angajaților din Casa Județeană de Pensii (CJP) Galați, după cel din 26 octombrie.

"Protestăm împotriva salariilor mici, de mizerie, pe care le avem la momentul acesta, salarii care au rămas la nivelul anului 2017. A scăzut puterea noastră de cumpărare, prețurile s-au dublat, chiar triplat. Nu mai facem față cheltuielilor. Avem familie, rate la bănci, meditații la copii, nu mai putem duce", spun salariații Casei Județene de Pensii Galați.

"Aceeași lege, aceeași funcție, același salariu" și "Muncă egală = salarii egale" se putea citi pe cele mai multe dintre pancartele afișate de salariați.

"Suntem categoria de bugetari cea mai vitregită. Suntem funcționarii publici cu cele mai mici salarii din sectorul bugetar. Ca funcționari publici, suntem îngrădiți, nu putem presta alte activități din cauza incompatibilității impuse de statutul funcționarului public. Nu avem voie decât activități didactice (Unde să mă duc să predau după ora 18,00?) sau activități artistice și culturale (Îmi pare rău, nu am voce ca să cânt la Teatrul Muzical)", spun salariații CJP Galați.

Ei afirmă că la Casa de Pensii se muncește 8-10 ore pe zi, fără plata orelor suplimentare. "Volumul de muncă a crescut foarte mult, iar personalul este tot mai puțin. În ultimii doi ani, mulți colegi au plecat la mai bine, la salarii mai mari. Nu înțelegem DE CE cele mai mici salarii din sectorul bugetar sunt la Ministerul Muncii. Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice (Legea 153/2017) - care numai unitară nu este - a adâncit și mai mult diferențele între funcționarii din diferite instituții publice".

"Părinții, bunicii tuturor își primesc pensiile la timp, datorită muncii noastre. Vrem ca munca noastră să fie apreciată și să nu mai existe discriminare din punct de vedere al salarizării în rândul funcționarilor publici", mai afirmă salariații Casei Județene de Pensii Galați.

Miercuri, 8 noiembrie, este anunțat un nou protest similar, în fața sediului CJP Galați, începând cu ora 10,00.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Casa Județeană de Pensii, peste 700 de litigii

În primele opt luni ale anului 2023, Casa Județeană de Pensii Galați a fost parte în 703 litigii cu persoane fizice. 131 dintre acestea au fost soluționate în favoarea CJP, iar 31, în defavoarea instituţiei. Pe rolul instanțelor de judecată se mai află 541 de cauze. Subiecte ale litigiilor au fost, printre altele, contestații la unele decizii de pensionare, nevalorificarea de către CJP a adeverințelor privind unele sporuri care nu aveau caracter permanent, precum și contestații la deciziile de recalculare a pensiilor de serviciu ale unor categorii de beneficiari (aviatori, controlori de curte de conturi, personal auxiliar al instanțelor de judecată).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Angajații Casei de Pensii continuă protestele

Zi de zi, dar mai puțini vizibili în presă decât colegii lor din CJAS-uri, salariații caselor de pensii teritoriale au continuat protestele față de salarizarea injustă din sistem. Timp de o oră și jumătate zilnic, oamenii au ieșit cu pancarte prin care cer "Aceeași lege, aceeași funcție, același salariu" și "Muncă egală = salarii egale". La Galați, protestele vor continua și de luni încolo, fără a fi afectate în vreun fel activitățile de la ghișee. "Vom continua să protestăm până la rezolvarea situației. Deocamdată sunt numai promisiuni", ne-a declarat Mihaela Iacob, reprezentantă a salariaților Casei Județene de Pensii Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Protestele de la Casa de Pensii continuă

Salariații caselor teritoriale de pensii au continuat, miercuri, protestele care au ca scop obținerea unei salarizări echitabile. La Galați, angajații CJP au ieșit din nou în fața sediului, chiar dacă ploua, unde au stat timp de o oră, dar fără să afecteze în vreun fel activitatea de la ghișee. Același lucru l-au făcut și colegii lor de la Casa Locală de Pensii din Tecuci, dar fără ploaie.

„Noi vrem egalizarea salariilor cu cele de la Casa Națională de Pensii și modificarea art. 141 al Legii 263/2010. Am cerut și modificarea legii pensiilor care se află în dezbatere, prin adăugarea unui articol prin care să avem legiferat acest aspect al salariilor egale, dacă îl vom obține”, ne-a declarat Mihaela Iacob, reprezentantă a salariaților din Casa Județeană de Pensii Galați.

Aceasta ne-a mai spus că, după două săptămâni în care protestele au fost organizate numai de salariați, s-a cerut și sprijinul sindicatului din cadrul Ministerului Muncii, sprijin care se pare că a fost obținut începând de miercuri, 15 noiembrie.

Până în acest moment, protestele salariaților caselor de pensii nu au avut niciun rezultat, nici măcar pe cel al obținerii unor promisiuni din partea guvernanților. „Deocamdată suntem încă la stadiul de revendicări. Dar, la fel ca toți colegii noștri din țară, vom continua până când lucrurile vor intra pe un făgaș pozitiv”, ne-a mai spus Mihaela Iacob.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O nouă grevă generală la orizont, în instituţiile Ministerului Muncii

Membrii sindicatelor afiliate Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii avertizează că vor declanşa grevă generală în data de 27 noiembrie, dacă revendicările lor privind condiţiile de muncă şi salarizarea nu vor fi soluţionate.

Prima formă de protest este anunţată pentru miercuri, 22 noiembrie, când aceştia vor organiza o grevă de avertisment de două ore, între 8.00 și 10.00. Conform unui comunicat al federației, sindicaliștii protestează față de "condiţiile actuale de muncă, deficitul de personal, salariile inechitabile şi neplata orelor suplimentare".

"Avertizăm că, în absenţa soluţiilor imediate, vom fi nevoiţi să declanşăm grevă generală în data de 27 noiembrie. În contextul grevei generale, vă informăm că activitatea în toate instituţiile noastre va fi oprită pe termen nelimitat. Din păcate, modul în care clasa politică a înţeles să se raporteze la diferitele categorii sociale, măsurile adoptate, cât şi măsurile neasumate, atitudinea samavolnică, toate acestea au condus spre această decizie radicală - grevă", se afirmă în comunicat.

E greu de spus ce impact vor avea aceste mișcări de protest în cadrul instituțiilor din Galați subordonate Ministerului Muncii. Conform surselor noastre, sindicate afiliate Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii nu se regăsesc la niciuna dintre principalele instituții "de muncă" din Galați: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Casa Județeană de Pensii (CJP) Galați. O posibilă explicație pentru acest lucru ar putea fi cea dată de reprezentanta sindicală din cadrul ITM Galați, Mioara Felea: "Suntem foarte puțini în sindicat. Am mai rămas o mână de oameni".

În paranteză fie spus, salariații Casei Județene de Pensii Galați continuă și în această săptămână protestele zilnice, cu durata de o oră, în fața sediilor din Galați și Tecuci, solicitând o salarizare echitabilă, adică salarii egale la muncă egală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Activitatea Casei de Pensii, blocată zilnic, timp de două ore

În condițiile în care salariații Casei Județene de Pensii (CJP) Galați, la fel ca mulți alți colegi de-ai lor din țară, protestează zilnic pentru o salarizare echitabilă, deocamdată fără vreun rezultat concret, se trece la "pasul următor". "Având în vedere circumstanțele actuale, vă informăm că, începând cu data de 22 noiembrie 2023, până la soluționarea favorabilă a revendicărilor, în intervalul orar 8.00-10.00, activitatea Casei Județene de Pensii Galați va fi suspendată, inclusiv în ceea ce privește relația directă cu publicul", se arată într-o informare trimisă "Vieții libere" de salariații CJP.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.