Jump to content

Taxă pentru autodemolarea construcțiilor, de cel puțin 200 de lei


dcp100168

Recommended Posts

(3 noiembrie 2023)

Taxă nouă, de cel puțin 200 de lei, pe masa aleșilor locali

„Se aprobă instituirea taxei pentru emiterea adeverinței privind autodemolarea construcțiilor”, prevede un proiect de hotărâre ajuns la comisiile Consiliului Local. Cuantumul propus este de 0,1 la sută din valoarea impozabilă stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri aferentă părții desființate, „dar nu mai puțin de 200 de lei”. Taxa constituie venit la bugetul local.

Iată cum este argumentată noua taxă în documentele supuse atenției aleșilor: „În vederea simplificării procesului de radiere a construcțiilor din sistemul integrat de cadastru și carte funciară a fost elaborată procedura pentru emiterea adeverinței privind autodemolare construcții. Taxa este fundamentată de necesitatea emiterii unui act administrativ prin care să se confirme desființarea construcției, iar cuantumul acesteia este propus astfel încât să acopere cel puțin nivelul minim al taxei datorate pentru eliberarea autorizației de desființare a clădirii, precum și în funcție de necesitățile bugetare”.

Conform proiectului de hotărâre, la depunerea solicitării privind emiterea adeverinței se va achita suma de 200 de lei. Iar la eliberarea adeverinței se va regulariza și achita, dacă este cazul, diferența de până la 0,1 la sută din valoarea impozabilă a construcției pentru care se emite adeverința. „Instituirea unei valori minime are în vedere și situațiile fiscale în care există clădiri nereevaluate conform standardelor în vigoare”, precizează autoritățile.

Nivelul taxei se va stabili anual prin hotărârea Consiliului Local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Noua taxă locală, de cel puţin 200 de lei, a picat la vot

Instituirea taxei pentru emiterea adeverinţei privind autodemolarea construcţiilor a fost respinsă joi, în şedinţa Consiliului Local, cu 12 voturi „pentru” (PSD) şi 11 voturi „împotrivă” (PNL, USR şi PACT). Proiectul de hotărâre ar fi avut nevoie de 14 voturi favorabile pentru a fi aprobat.

„Taxă nouă, de cel puțin 200 de lei, pe masa aleșilor locali”, anunţam în ediţia de vineri, 3 noiembrie 2023, a ziarului „Viaţa liberă”. „În vederea simplificării procesului de radiere a construcțiilor din sistemul integrat de cadastru și carte funciară a fost elaborată procedura pentru emiterea adeverinței privind autodemolare construcții. Taxa este fundamentată de necesitatea emiterii unui act administrativ prin care să se confirme desființarea construcției, iar cuantumul acesteia este propus astfel încât să acopere cel puțin nivelul minim al taxei datorate pentru eliberarea autorizației de desființare a clădirii, precum și în funcție de necesitățile bugetare”, explicau autorităţile în documentaţia proiectului de hotărâre.

Cuantumul propus pentru noua taxă era de 0,1 la sută din valoarea impozabilă stabilită pentru determinarea impozitului pe clădiri aferentă părții desființate, „dar nu mai puțin de 200 de lei”.

În şedinţa de joi, 23 noiembrie 2023, discuţiile au fost deschise ce consilierul liberal Laurenţiu Onose, care a propus eliminarea plafonului minim de 200 de lei. Acest plafon ar corespunde unei valori impozabile de 2 miliarde de lei vechi: „Dacă cineva are mai multe astfel de construcţii desfiinţate, pe o anumită zonă industrială, mi se pare, totuşi, o povară destul de mare să-l taxăm la nivelul a 2 miliarde de lei vechi pe fiecare dintre ele”, a explicat consilierul.

Viceprimarul PSD Sorin Enache a explicat că acest plafon a fost instituit pentru cazurile în care clădirea desfiinţată nu are o evaluare financiară, pentru a putea calcula acel 0,1 la sută: „Au venit foarte mulţi oameni de afaceri, investitori, care deţin platforme industriale şi platforme agricole. Aceste platforme sunt eligibile pentru dezvoltarea unor proiecte pe Programul pentru o Tranziţie Justă. Oamenii s-au trezit că au construcţii autodemolate, au magazii care nu mai există, au fost date la fier vechi, şi nu le pot radia. Iar în zona agricolă şi în cea industrială aceste cazuri sunt frecvente.

Am reuşit să facem această procedură de autodemolare, prin care să le dăm un act doveditor că acea construcţie nu mai există, iar omul să poată să o radieze şi să depună proiecte de dezvoltare pentru care să acceseze fonduri”, a declarat viceprimarul Sorin Enache. Politicianul PSD a admis că proiectul poate fi imperfect, dar oferă o soluţie corectă comunităţii de afaceri.

„200 de lei reprezintă o taxă care nu îngroapă niciun investitor. Oamenii au venit şi ne-au arătat că data deschiderii programului este 20 decembrie, când trebuie să aibă un extras de carte funciară curat”, a mai spus Sorin Enache. Şi a mai arătat că au fost şi oameni de afaceri care şi-au făcut toate documentele şi au plătit taxe la valoarea evaluată a construcţiei pe care au desfiinţat-o.

Consilierul Gregor Teodorescu a anunţat că grupul PACT nu va vota această taxă, pentru ca mai apoi să propună reducerea ei la 2 lei, iar mai apoi la 195 de lei. Discuţia a alunecat, apoi, către o licitaţie pe principiul cine dă mai puţin pentru taxă.

Grupul USR a anunţat, de asemenea, că nu susţine introducerea taxei.

Rezultatul s-a văzut la vot: proiectul privind instituirea taxei a picat cu 12 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.

Rămâne de văzut dacă proiectul va reveni pe masa aleşilor locali şi în ce formă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.