Jump to content

Comisarul european Elisa Ferreira vine la Universitatea "Dunărea de Jos"


dcp100168

Recommended Posts

Comisarul european Elisa Ferreira vine la Galați. Vizită la nivel înalt la Universitatea "Dunărea de Jos"

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, va efectua, în perioada 27-28 noiembrie 2023, o vizită oficială în România, în cadrul căreia una dintre zile este rezervată Galațiului

Conform programului oficial, în cursul zilei de luni, 27 noiembrie, Elisa Ferreira va fi oaspete al Universităţii "Dunărea de Jos", alături de ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Adrian Câciu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan. De la ora 12.00, alături de conducerea universităţii, oficialii vor vizita nava de cercetare "Rexdan", construită printr-un proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

De la ora 15.00, înaltul oficial european va participa, alături de cei doi miniștri, europarlamentarul Dan Nica și rectorul Puiu Lucian Georgescu, la un dialog cu gălăţenii, organizat la sediul central al Universităţii. Cetăţenii interesaţi vor avea oportunitatea de a-și prezenta viziunile, îngrijorările și așteptările cu privire la politica de coeziune și dezvoltare a regiunii. Dialogul cu gălăţenii va fi urmat de o conferință de presă, programată la ora 16.30. Dialogul şi conferința de presă vor fi transmise în direct pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România şi Universității "Dunărea de Jos".

Marţi, Elisa Ferreira se va întâlni la Bucureşti cu premierul Marcel Ciolacu şi va participa la conferinţa "Transformarea verde şi digitală susţinută prin fonduri UE: politica de coeziune a viitorului, reconcilierea tranziţiei industriale cu provocările teritoriale", care va avea loc la Parlament.

Elisa Ferreira va fi al doilea oficial important al Comisiei Europene care va vizita Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, după prezența în septembrie 2022 a comisarului pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Proiectele Galațiului, prezentate comisarului european Elisa Ferreira

Proiectele și investițiile cu fonduri europene au fost tema unei discuții pe care președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, a avut-o luni, 27 noiembrie, la București, cu comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira.

”La inițiativa europarlamentarului Dan Nica, raportor al Parlamentului European pe programul Orizont Europa, această întâlnire ar fi trebuit, în mod normal, să aibă loc la Galați, pentru a discuta la nivel local despre proiectele și oportunitățile de finanțare europeană. Ar fi fost a doua vizită a unui comisar european la Galați, după cea din 2022 a comisarului pentru Inovare și Cercetare, Mariya Gabriel, tot la inițiativa europarlamentarului Dan Nica. Din păcate, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, vizita la Galați a comisarului european Elisa Ferreira a fost anulată, însă am avut posibilitatea de a ne întâlni și discuta la București despre unele dintre proiectele importante ale Galațiului”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Întâlnirea de la București a avut loc în cadrul unui eveniment la care, alături de reprezentanții Galațiului, respectiv europarlamentarul Dan Nica, președintele CJ, Costel Fotea, și rectorul Universității ”Dunărea de Jos”, Puiu Lucian Georgescu, la întâlnirea cu comisarul european Elisa Ferreira și oficiali ai Reprezentanței Comisiei Europene la București au fost prezenți și ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Adrian Câciu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan.

”A fost o discuție constructivă și aplicată, în care am prezentat proiectele cu fonduri europene ale Galațiului depuse sau care urmează să fie depuse spre finanțare pe programele europene 2021-2027.  De asemenea, un aspect extrem de important care a fost adus în discuție a fost cel legat de rata mare de absorbție a fondurilor europene la nivelul țării noastre, de 90 la sută în acest moment, cea mai mare de la integrarea noastră în Uniunea Europeană. Este crucial să maximizăm utilizarea fondurilor europene disponibile pentru a aduce beneficii comunităților pe care cu onoare le reprezentăm”, a explicat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Consiliul Județean (CJ) Galați are mai multe proiecte depuse pe programele cu finanțare europeană, fie că e vorba de programele operaționale sectoriale (Transporturi, Sănătate, Mediu etc.), Programul Operațional Regional (Regio) Sud-Est sau programele de vecinătate ale Uniunii Europene. Județul Galați mai beneficiază, printre altele, de fonduri europene și prin Programul Operațional Tranziție Justă.

De asemenea, la inițiativa europarlamentarului Dan Nica, raportor al Parlamentului European pe programul Orizont Europa, a fost facilitat accesul unor instituții gălățene, precum Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, la fonduri europene dedicate Inovării și Cercetării. Un exemplu în acest sens este proiectul ”Rexdan”, derulat de universitatea gălățeană, prin intermediul căruia Galațiul beneficiază în prezent de cea mai modernă și complexă navă de cercetare de pe cursul Dunării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.