Jump to content

Primul episod sever de iarnă a lovit cu furie Galațiul


Recommended Posts

Posted

Primul episod sever de iarnă a lovit cu furie Galațiul. Drumuri blocate, copaci căzuţi, pene de curent și școli închise

Codul portocaliu, anunțat de vineri, 24 noiembrie, pentru partea de sud-est a țării, s-a transformat în "roșu" duminică dimineață, când inclusiv peste Galați a nins abundent, iar vântul a bătut chiar și cu 100 de kilometri pe oră. Zeci de localități au rămas fără curent, drumurile naționale au fost închise circulației, sute de arbori s-au rupt și mai multe trenuri au fost anulate. Gălățenii din judeţ cu probleme medicale au fost ajutați numai după intervenția șenilatelor, pentru că localitățile în care se aflau erau izolate din cauza nămeților.

Oricât de bine s-ar fi pregătit autoritățile pentru primul episod de iarnă severă, anunțat de săptămâna trecută pentru Galați, evoluția condițiilor meteo a dat peste cap pronosticurile și a scos, din nou, la iveală, "restanțele" administrației privind gestionarea anumitor probleme edilitare, dar și inconștiența unor oameni care nu au ținut cont de avertizări și au plecat la drum în plin viscol.

Faptul că anunțatul Cod portocaliu, devenit "roșu" în cursul dimineții, a picat într-o zi de weekend i-a făcut pe mulți să ignore avertismentele și să își urmeze planurile, chiar dacă acestea nu erau urgente. Așa se face că, și după ora 10,30, când a fost anunțată închiderea drumurilor naționale cel puțin până la expirarea Codului roșu, la ora 16,00, la ieșirile din municipiu către principalele drumuri naționale s-au format cozi de mașini. Măsura, luată tocmai pentru a nu se crea blocaje în trafic și a permite intervenția utilajelor sau a echipajelor de urgență, s-a dovedit astfel inutilă pentru mulți, care s-au trezit blocați în trafic ori, și mai rău, în plin câmp, cum s-a întâmplat în zona Vârlezi - Crăiești.

Utilajele CJ au făcut față cu greu zăpezii

Pe lângă utilajele pe care fiecare primărie din județ a trebuit să le mobilizeze pentru curățarea drumurilor și căilor principale de acces, Consiliul Județean a trebuit să asigure intervenția pe rețeaua de drumuri județene din nord. 16 angajați de la Drumuri și zece utilaje de curățare și împrăștiere a materialului antiderapant au fost trimise la Nicorești, Ghidigeni, Țepu, Cerțești, Tg. Bujor, Băneasa, Berești, Vârlezi sau Cudalbi. Intervențiile au fost îngreunate de viscol, dar și de faptul că mulți șoferi s-au încăpățânat să plece la drum, în ciuda avertismentelor care recomandau amânarea deplasărilor fără caracter urgent.

Zeci de localități fără curent

Circa 50 de localități nu aveau curent electric după prânz, după ce peste 430 de puncte de transformare au fost afectate de viscol și de căderile masive de zăpadă. Peste 35.000 de oameni erau afectați de lipsa energiei electrice, toate problemele raportate de autorități fiind înregistrate în mediul rural. Conform Prefecturii Galați, printre localitățile în care nu a fost posibilă alimentarea cu energie electrică s-au numărat Tămăoani, Frumușița, Ijdileni, Stoicani, Rogojeni, Șovârca, Foltești, Scânteiești, Fântânele, Matca, Corod, Cernicari, Ciorăști, Boaghia, Priponești, Gohor, Pechea, Cișmele, Independența, Braniștea, Vasile Alecsandri, Șerbești, Șendreni, Cuca, Plevna, Pechea, Călmățui, Salcia, Vânători, Tulucești, Tătarca, Șivița, Căușești, Fundeanu, Adam, Nicopole, Băneasa, Moscu, Târgu Bujor, Balintești, Jorăști și Zărnești.

Apeluri disperate la 112

Gălățenii care s-au lovit de probleme medicale sau de situații neplăcute legate de copaci căzuți peste case, mașini sau cabluri electrice au înroșit firul la 112. Duminică după-amiază, peste o sută de apeluri care semnalau numai cazuri de copaci rupți se acumulaseră în dispecerat, la acestea adăugându-se solicitările medicale. Printre cei pentru care s-a cerut ajutor de urgență s-au numărat un adult cu o fractură, din Bălășești, și un copil care manifesta vărsături violente, la Smulți. Pentru ambele cazuri au fost trimise vehicule șenilate, care i-au preluat și transportat ulterior la spital, pentru îngrijiri medicale.

Codul roșu a închis școlile

Elevii din județul Galați nu vor merge la școală luni, 27 noiembrie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței CJSU care a avut loc duminică și în care s-a stabilit să fie suspendate cursurile în toate unitățile de învățământ din județul Galați. Orele vor fi recuperate în funcție de cum va stabili Inspectoratul Școlar Județean.

Copacii au căzut pe viscol ca popicele

Dacă la capitolul curățat străzi municipalitatea s-a pregătit cu 70 de utilaje pentru intervenție, amplasate în mai multe zone ale orașului încă de sâmbătă seară, nu la fel de pregătiți au fost administratorii domeniului public în privința gestionării copacilor, care au căzut ca popicele sub forța vântului și a greutății zăpezii. Peste mașini, imobile și pe carosabil, blocând străzi și căi de acces, arborii, mulți dintre ei netoaletați la timp, le-au dat de furcă gălățenilor care s-au trezit cu pagube importante, dar și echipelor de intervenție, care cu greu au apucat să facă față solicitărilor care, în jurul prânzului, depășiseră o sută.

Probleme s-au înregistrat în mai toate zonele din oraș, primii copaci căzând peste clădiri și mașini parcate în Micro 17 și I.C. Frimu. Potrivit Primăriei Galați, în ciuda viscolului care a plasat județul sub Cod roșu timp de șase ore, utilajele de intervenție pentru curățarea și degajarea drumurilor principale din oraș au acționat continuu. Au fost folosite sărărițe, tractoare cu lamă și perie, buldoexcavatoare, pe stoc existând și 2.000 de tone de sare.

viata-libera.ro

Posted

Probleme grave cauza lipsei de curent. O treime din județ, în pericol să rămână fără apă

Penele de curent de după fenomenele meteo de duminică, 26 noiembrie, au afectat grav alimentarea cu apă în județul Galați. Confom operatorului Apă-Canal, în 16 localități s-a asigurat cu greu alimentarea cu apă după punerea în funcțiune a generatoarelor, în timp ce altele nu aveau apă deloc sau aveau la capacitate foarte redusă.

Ivești, Umbrărești, Slobozia-Conachi, Cuza-Vodă, Cuca, Băleni, Scânteiești, Frumușița, Tg. Bujor, Moscu, Balintești, Cavadinești, Rădești, Vlădești, Brănești, Suceveni erau localitățile unde Apă-Canal a înregistrat probleme încă de duminică, odată cu penele de curent care au afectat alimentarea cu energie la gospodăriile de apă și foraje. Acolo unde a fost posibil, au fost puse în funcțiune generatoatele, astfel încât oamenii afectați să nu rămână și în întuneric, și fără apă. 

"Imediat dupa oprirea energiei electrice, în data de 26 noiembrie, la gospodăriile de apă unde a fost tehnic posibil, am procedat la punerea în funcțiune a generatoarelor, astfel încât să putem asigura alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor. La acest moment (luni, la prânz - n.r.), dintre toate localitățile afectate de lipsa energiei electrice, probleme în alimentarea cu apă avem în Rădești, Brănești, Independența, unde este întreruptă alimentarea, iar în Slobozia-Conachi, Cuza Vodă și Balintești furnizăm apă pentru circa 30 la sută dintre abonați", ne-a transmis luni, 27 noiembrie, Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal Galați.

Rezervele, scăzute de la o oră la alta

Mii de locuitori de pe ruta Galați-Tg. Bujor erau luni, 27 noiembrie, în pericol de a rămâne fără apă la robinete, deoarece rezervele de apă scădeau încontinuu, iar refacerea acestora era imposibilă în condițiile în care localitățile din zonă nu aveau curent electric chiar și de 30 de ore.

"În condițiile în care nu se reia alimentarea cu energie electrică nu putem reface stocurile, pentru că electropompele de la foraje nu funcționează. Astfel, la gospodăriile de apă Băleni, Frumușița, Tg. Bujor şi Moscu rezerva de apă este deja la jumătate, iar în Cuca, Scânteiești, Cavadinești, Vlădești şi Suceveni este la 30 la sută", a explicat reprezentantul Apă-Canal. Căderile repetate de tensiune din partea de vest a județului au cauzat și acolo probleme, comune mari confruntându-se cu o criză acută nu doar de electricitate, ci și de apă. Lipsa de tensiune pe frontul de captare Salcia Lieşti a afectat în totalitate comuna Independența și jumătate din comuna Piscu.

Zeci de ore în întuneric și frig

Luni, la prânz, 32 de localități nu aveau încă curent electric, conform raportării făcute publice de Prefectură. Aproape 10.000 de persoane erau afectate. Era vorba de localnicii din Tămăoani, Frumușița, Ijdileni, Rogojeni, Șovârca, Brănești, Vlădești, Oancea, Slobozia Oancea, Scânteiești, Fântânele, Vânători, Cuca, Plevna, Lupele, Cișmele, Independența, Salcia, Moscu, Tulucești, Tătarca, Șivița, Căuești, Adam, Târgu Bujor, Balintești, Jorăști, Zărnești, Cosmești Vale, Schela, Condrea și Nămoloasa.

viata-libera.ro

Posted

DN 26 se redeschide. Circulația rămâne interzisă pe un singur drum național

Două drumuri naţionale din judeţul Galaţi sunt în continuare blocate, luni dimineaţă, iar 35 de localităţi sunt parţial nealimentate cu energie electrică.

Potrivit Instituţiei Prefectului Galaţi, se menţin închise circulaţiei DN 26 Galaţi - Cavadineşti şi DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti, se circulă îngreunat pe patru drumuri naţionale, dar şi pe 11 drumuri judeţene.

De asemenea, 35 de localităţi sunt parţial fără energie electrică, iar echipele distribuitorului de electricitate acţionează pentru remedierea situaţiei în 15 puncte.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Galaţi au fost deblocate 116 autovehicule şi 238 de persoane, au fost soluţionate 15 cazuri medicale, au fost degajaţi 40 de arbori căzuţi peste autovehicule sau care blocau căile de acces.

UPDATE ora 11,57: Începând cu ora 12,00 se va relua circulația pe Drumul Național 26, urmând ca în câteva ore să fie redeschisă și circulația pe Drumul Național 24D, a anunțat, în urmă cu puțin timp Prefectura Galați. La acest moment, numărul localităților unde nu este curent electric a scăzut la 32, fiind afectați 9.345 consumatori din Tămăoani, Frumușița, Ijdileni, Rogojeni, Șovârca, Brănești, Vlădești, Oancea, Slobozia Oancea, Scânteiești, Fântânele, Vânători, Cuca, Plevna, Lupele, Cișmele, Independența, Salcia, Moscu, Tulucești, Tătarca, Șivița, Căuești, Adam, Târgu Bujor, Balintești, Jorăști, Zărnești, Cosmești Vale, Schela, Condrea, Nămoloasa.

viata-libera.ro

Posted

Vântul îngreunează deszăpezirea drumurilor judeţene

Peste 30 de utilaje - sărărițe, vole și autogredere - acționau, în cursul zilei de luni, pentru deszăpezirea drumurilor județene. De asemenea, s-a intervenit și cu material antiderapant. Conform Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, s-a acționat toată noaptea de duminică spre luni pentru redeschiderea drumurilor județene mari, cu trafic ridicat. Drept urmare, pe drumurile principale se circula în condiții de iarnă, iar utilajele se concentrau la deszăpezirea tronsoanelor pe care se circula încă pe un singur fir.

"Au fost situații, nu puține, în care pe drumuri s-au format troiene foarte mari, ceea ce a îngreunat operațiunile de deszăpezire. Mai mult, vântul spulberă în continuare zăpada de pe câmp", a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

În cursul după-amiezii de luni se circula în condiții de iarnă pe următoarele tronsoane: DJ 251 Galati - Smârdan - Schela - Slobozia Conachi - Pechea - Matca -Tecuci, DJ 242 Foltești - Tg. Bujor - Vârlezi, DJ 252 Barcea - Nicorești - limită județul Vrancea, DJ 242 B Târgu Bujor - Berești, DJ 252 intersecția cu DN 24 - Buciumeni, DJ 252 I Nicorești - Poiana - Vișina - Buciumeni, DJ 255 C Smârdan -Cișmele, DJ 255 Slobozia Conachi - Independența, DJ 261 A Frumușița - Scânteiești, DJ 251 A Matca - Drăgușeni, DJ 251 B Blânzi - Cerțești - Bălășești, DJ 240 Munteni - Negrilești - Ghidigeni,  DJ 241 Berheci - Gohor, DJ 254 Costache Negri - Ivești, DJ 252 G Țepu - intersecția cu DN 24, DJ 251 C Smulți - Valea Mărului, DJ 242 H Tg. Bujor - Jorăști, DJ 251 H Valea Mărului - Corod, DJ 252 H Tecuci - Cosmești, DJ 255 Pechea - Cuca, DJ 253 Băleni - Viile, DJ 254 C Adam - intersecția cu DN 24 D, DJ 251 G Valea Mărului - Măcișeni - Corni - Vârlezi.

În acelaşi timp, se lucra pe: DJ 242 E Băneasa - Roșcani, DJ 242 A Rădești - Berești - Gănești, DJ 253 Cudalbi - Băleni, DJ 251 C Smulți - Mândrești - Crăiești, DJ 240 A Cerțești - Gârbovăț, DJ 251 F Drăgușeni - Smulți.

În oraş, au continuat intervențiile pentru deszăpezire și pentru ridicarea arborilor căzuți. S-a acționat, de asemenea, pentru eliberarea căilor de acces din cartiere.

Începând de luni, ora 13.00, s-a redeschis şi circulația pe podul peste Dunăre de la Brăila.

viata-libera.ro

Posted

Betonul nu ține copacii în picioare. Iernii nu-i pasă de regenerarea urbană

Smulși din rădăcini ori cu trunchiurile frânte de la jumătate, așteaptă cuminți, pe pavajul piațetei Spicu-Romarta, să fie ridicați de autorități și valorificați, cel mai probabil, ca lemn de foc. Sunt cel puțin zece arbori înalți, care supraviețuiseră modernizării urbane, dar pe care codurile prelungite, portocaliu și roșu, de vreme rea, i-au pus la pământ. Nu-i mai punem la socoteală pe cei care s-au înclinat periculos de tare încât vor trebui tăiați sau, dacă vor fi mai norocoși, scoși și replantați în altă parte.

Vântul puternic, dezlănțuit al doilea weekend la rând în Galați, a rărit semnificativ arborii oraşului. Încă de sâmbătă, 25 noiembrie, cetățenii au inundat grupurile de sesizări de pe Facebook cu reclamații privind arbori căzuți sau rupți în cartiere, peste autoturisme, cabluri sau alte bunuri, crengi sau trunchiuri care au blocat străzi și trotuare. Într-o postare pe pagina de Facebook, societatea Gospodărire Urbană centralizase, în urmă cu o zi, peste 100 de sesizări din partea cetățenilor care reclamau arbori rupți, prăbușiți sau înclinați periculos. Câți dintre aceștia ar fi trebuit să fie demult tăiați, pentru că erau uscați... e greu de spus.

O imagine dezolantă, dar revelatoare pentru tot ceea ce s-a petrecut în întreg orașul, se află în zona Spicu-Romarta. Aici, arborii smulși din rădăcină concurează cu cei frânți de la jumătate sau de la baza trunchiului. Crengile rupte acoperă pavajul şi fântânile arteziene sau atârnă dramatic în cabluri ori de șiragurile de luminițe care îmbrăcau arborii.

Greu de spus ce soartă vor avea copacii periculos de înclinați, care pot deveni, lesne, pericol public. Săptămâna trecută scriam că unul dintre copacii de la Spicu a fost scos pentru a fi replantat în altă parte. Dar cu restul de rădăcini pe care i le-au lăsat muncitorii doar o minune l-ar putea face să supraviețuiască.

"Nici betonul turnat la rădăcină nu i-a ținut în picioare!", glumesc amar gălățenii, privind dezastrul semănat printre copaci.

viata-libera.ro

Posted

Copacii înclinaţi de vântul din weekend, noile pericole publice ale Galaţiului

Copacii pe care vântul puternic, dezlănţuit în weekend, i-a doborât la pământ reprezintă o problemă, mai ales dacă blochează căi de acces. Dar măcar nu mai constituie un pericol pentru oameni sau bunuri! Aşa cum sunt copacii înclinaţi, parţial dezrădăcinaţi sau care au fost rupţi şi se pot prăbuşi, rănind persoane sau distrugând autoturisme. Cetăţenii semnalează aceste situaţii aşa cum cred de cuviinţă, cel mai adesea prin postări pe Facebook.

Grupurile de sesizări la adresa autorităţilor gălăţene, create pe reţelele sociale, abundă în ultimele zile, şi nu numai, de reclamaţii privind arborii care ar putea deveni pericole publice.

"Strada Gheorghe Doja nr. 4, în faţa blocului 4 A. Poate se intervine până să apară daune materiale. Copacul este aproape smuls de vânt!"; "Bună ziua! Știe cineva unde ar trebui să fac o sesizare în legătură cu doi copaci care stau să cadă peste mașini? Îi mai ţine  doar gardul", sunt doar două dintre mesajele postate pe Facebook.

Nu lipsesc nici situaţiile în care copacul periculos se află în grădina unui bloc, dar riscă să se prăbuşească peste imobilul ori parcarea vecină, motiv pentru care locatarii se întreabă care dintre asociaţiile de proprietari este mai îndreptăţită să ceară tăierea lui.

Fireşte, apar şi cazuri paradoxale, în care intervenţiile nu au rezolvat, de fapt problema: "La intersecţia străzii Traian cu Vultur, au venit și au tăiat, dar nu ce trebuie. Cablurile au rămas între crengile copacilor. La următoarea furtună se vor rupe din nou. Oricum, iluminatul stradal nu funcţionează. Stâlpul de susţinere este aplecat", semnalează un gălăţean.

Răspunsuri cu indicaţii vin din partea altor cetăţeni: "În aplicaţia Galati City App. Faceţi fotografii, descrieţi amănunţit şi punctaţi pe hartă şi locaţia… şi până de Paște se vor lua măsuri".

Din când în când mai răspunde şi Gospodărire Urbană, societatea care trebuie să intervină pentru a fasona, tăia şi îndepărta copacii cu probleme: "Avem peste 200 de sesizări. Încercăm, în cel mai scurt timp posibil, să ajungem şi la dumneavoastră".

Replica unui cetăţean ajuns la capătul răbdării nu întârzie: "Gospodărire Urbană Galați, am făcut trei sesizări către dvs., una în 2021 și două în 2023 (iulie și noiembrie) cu privire la trei plopi de pe strada Siderurgiștilor, aleea aferentă Şcolii Nr. 7. V-am prezentat atât scriptic cât și prin fotografii, pericolul la care sunt supuși atât pietonii cât și mașinile parcate în acea zonă. De câte sesizări este nevoie pentru a rezolva această problemă? Asta se traduce prin "cel mai scurt timp posibil"?".

De cealaltă parte a baricadei, în fiecare zi, Gospodărire Urbană îşi raportează activitatea pe Facebook şi dă asigurări că "echipele noastre sunt pe teren pentru a remedia problemele semnalate, garantând o intervenție promptă".

Pentru ziua precedentă, societatea edilitară a enumerat 15 zone în care a intervenit pentru a îndepărta copaci rupţi, dezrădăcinaţi sau care au crengi frânte.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.