Jump to content

Măşti şi echipamente de protecţie împotriva COVID-19, ajunse cu mare întârziere la Galaţi


Recommended Posts

Posted

Măşti şi echipamente de protecţie împotriva COVID-19, primite cu mare întârziere de Primăria Galaţi

Nu mai puţin de 65.000 de măști şi 5.300 de perechi de mănuși au fost distribuite, din octombrie 2023, în școli din municipiul Galaţi. Achiziţia de echipamente și dispozitive medicale necesare pentru protecţia împotriva COVID-19 a fost contractată în vara anului 2023 de Primăria Galaţi. Oricât de tardivă - ca să nu spunem nenecesară - ar fi, în acest moment, aprovizionarea cu asemenea echipamente, ea nu poate fi stopată, pentru că face parte dintr-un proiect cu fonduri europene atrase de municipalitatea gălăţeană.

Măști de protecție, dezinfectanți, combinezoane şi alte echipamente de protecție COVID-19, aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului, dar şi echipamente și produse de curățenie fac obiectul unei achiziţii contractate de Primăria municipiului Galaţi, pentru dotarea a 48 de şcoli. Cumpărarea lor se face deoarece municipiul Galați este beneficiarul finanțării proiectului "Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru unitățile școlare din municipiul Galați", aprobat în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

"Am primit multe, în cantităţi foarte mari"

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, licitaţia pentru furnizarea materialelor şi a echipamentelor de protecţie la COVID-19 a fost lansată de Primăria Galaţi în decembrie 2022 şi a fost marcată de numeroase contestaţii.

În vara acestui an s-au atribuit patru dintre cele şase loturi de echipamente şi dispozitive, iar din luna octombrie a început distribuirea către beneficiarii finali, unităţile de învăţământ.

"O serie întreagă de unități de învățământ din municipiul Galaţi au primit, în ultima perioadă, materiale destinate protecției împotriva COVID-19. Au primit foarte multe, în cantități foarte mari. Este un proiect al Primăriei. Cred că ceea ce se poate folosi acum, şi mă gândesc la dezinfectanţi, trebuie utilizaţi. Cu siguranță, pe celelalte vom încerca să le donăm, să le distribuim celor care au reală nevoie", a declarat, pentru Antena 3 CNN, prof. Adrian Silivestru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galați.

Conform datelor făcute publice, în Galaţi au ajuns nu mai puţin de 65.000 de măşti şi 5.400 de perechi de mănuşi!

Şi mai urmează…

Spunem asta pentru că, potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, "prin proiect se urmărește dotarea a 48 unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Galați cu echipamente de protecție/ dispozitive medicale, în special, dar fără a fi limitate la măști de protecție, dezinfectanți, combinezoane, aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor".

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, s-au atribuit loturile pentru: măşti de protecţie - ofertant câştigător Dolex Com, valoarea contractului fiind de 197.847 de lei fără TVA; aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor - ofertant câştigător Andcor, valoare contract 976.587 de lei fără TVA; echipamente de protecţie - ofertant câştigător Lime Medicals SRL, valoare contract - 43.727 de lei fără TVA; alte echipamente și produse de curățenie - ofertant câştigător Cleanexpert Shop SRL, valoare contract 194.851 de lei fără TVA.

Figurează ca fiind încă în desfăşurare procedura pentru dezinfectanți şi a fost anulată, reluată individual şi, din nou, anulată licitaţia pentru dispensere.

Ce spune Primăria Galaţi

"Este vorba despre proiectul «Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru unitățile școlare din municipiul Galați», finanțat integral prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, proiect demarat chiar în vara anului 2020, dar procedurile privind contractarea, apoi achizițiile au durat foarte mult. Proiectul prevedea achiziția de materiale (substanțe dezinfectante, săpun, măști etc.) pentru a putea aplica masurile sanitare de protecție minime în unitățile de învățământ. Nerespectarea clauzelor contractuale ar conduce la sancțiuni din partea Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește accesarea de fonduri pe viitor", ne-a transmis administraţia locală.

viata-libera.ro

Posted

În școlile din Galați vor fi distribuite 65.000 de măști anti-Covid, comandate în 2021 și furnizate acum

La Galați au ajuns 65.000 de măști de protecție și dezinfectanți, care au fost comandați de Primăria Galați în 2021 în cadrul Proiectului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19”, dar au fost furnizate abia acum.

Haosul achizițiilor pe bani publici din perioada pandemiei, când orice firmă primea un contract prin atribuire directă pentru aprovizionarea unităților spitalicești și altor instituții publice cu măști și mănuși de protecție sau dezinfectanți, este demonstrat prin faptul că la Galați a ajuns un lot de 65.000 de măști de protecție și dezinfectanți, materiale pentru protecția împotriva Covid-19 achiziționate în baza unei finanțări UE și livrate cu o întârziere de doi ani, când nu mai este nevoie de ele.

În 2021, Primăria Galați a accesat fonduri europene în cadrul Proiectului „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19” pentru asigurarea măsurilor de protecție în unitățile școlare din oraș, prin achiziționarea de măști de protecție și dezinfectanți.

Materialele sanitare au ajuns la Galați abia acum. Este vorba de 65.000 de măști, 5.600 de mănuși și o mare cantitate de dezinfectați.

„A venit furnizorul și le-a predat. Erau necesare în perioada pandemiei. Acum nu știm ce să facem cu ele. Am primit 65.000 de măști la începutul lunii octombrie și 5.300 de mănuși”, au precizat reprezentanții Primăriei Galaţi. 

De fapt, primăria va face ceea ce ar fi făcut și în anul 2021, va transfera măștile, mănușile și dezinfectanții la Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Galați, care ar trebui să le distribuie în școli.

Reprezentanții IȘJ Galați spun că dezinfectanții sunt utili pentru igienizarea unor spații din unitățile școlare și vor fi distribuiți, dar nu este clară utilitatea distribuirii măștilor și mănușilor de protecție.

„O serie întreagă de unități de învățământ din județul Galați sau cel puțin din municipiu, au primit în ultima perioadă materiale destinate protecției împotriva Covid-19. Au primit foarte multe, în cantități foarte mari. Este un proiect al Primăriei, din câte am văzut. Este un proiect destinat protecției împotriva Covid-19.

Cred că ceea ce se poate folosi acum și mă gândesc la dezinfectanți, trebuie utilizați. Cu siguranță, vom încerca să le donăm, să le distribuim celor care au reală nevoie”, a declarat Adrian Silivestru, purtătorul de cuvânt al IȘJ Galați.

Nici medicii nu văd utilitatea distribuirii în școli a celor 65.000 de măști, în condițiile în care numărul cazurilor de infecții respiratorii din această perioadă este destul de mic și nu justifică o astfel de măsură: „Avem un număr relativ mediu de infecții respiratorii, ceea ce nu impune măsuri de protecție exagerate, cum ar fi purtarea măștilor de protecție”, a explicat medicul Valentin Boldea. 

În urmă cu doi ani, Ministerul Fondurilor și Proiectelor Europene dădea undă verde finanțărilor europene pentru Programul „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19”. Primăria Galați a depus 3 proiecte în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul Apelului  POIM/819/9/1 „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19”. Erau proiecte pentru creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (în valoare de 38,65 milioane de lei)la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” (în valoare de 882.566 lei) și proiectul implementat la Spitalul de Psihiatrie, cu o valoare de circa 1,12 milioane de lei. Valoarea celor trei proiecte, peste 40 milioane de lei.

Tot atunci, Primăria Galați a mai depus și Proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19” pentru creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare în unitățile şcolare prin dotarea cu echipamente de protecţie și dispozitive medicale, măşti de protecţie, dezinfectanţi, combinezoane, aparatură destinată dezinfecţiei şi sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor.

puterea.ro

Posted

CINE „A DAT” CU MĂȘTI ÎN GĂLĂȚENI

Cine a beneficiat de acest „ajutor de stat” mascat? Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, s-au atribuit loturile pentru: măşti de protecţie – ofertant câştigător Dolex Com, valoarea contractului fiind de 197.847 de lei fără TVA; aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor – ofertant câştigător Andcor, valoare contract 976.587 de lei fără TVA; echipamente de protecţie – ofertant câştigător Lime Medicals SRL, valoare contract – 43.727 de lei fără TVA; alte echipamente și produse de curățenie – ofertant câştigător Cleanexpert Shop SRL, valoare contract 194.851 de lei fără TVA.

Am vrut să vedem de unde vin măștile cu bucluc. Ei bine, tocmai de la Râmnicu Vâlcea, căci de acolo este firma contractantă Dolex Com. Iar patronul este este politicianul Dorel Jurcan, care a activat în Parlamentul României ca deputat din 1996 până în 2000 și ca senator din 2004 în 2021. El a fost trimis în parlament de către Partidul Democrat Liberal, iar după ce PDL a virat în PNL, Jurcan a „parcat” la PSD.

Iar firma este bine ancorată la bugetul public, de unde-și trage toată seva, practic. Vinde în special hârtie și rechizite către instituțiile publice. Dar și măști și mănuși, că-i la modă! Cu peste 300 de contracte fără licitație (!!!) și peste 140 de contracte câștigate după proceduri simplificate, firma din Vâlcea a închis anul 2022 cu un rulaj de aproape 20 de milioane de lei. În primele șase luni ale acestui an, firma politicianului a adunat alte 270 de contracte fără licitație. Practic, a monopolizat achizițiile publice de hârtie pentru imprimante. Printre clienții Dolex Com se află SNCFR (care a cumpărat în 2022 hârtie de imprimantă în valoare de 100.000 de euro!), Banca Națională a României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, aproape toate inspectoratele școlare, Poșta Română, ANAF, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, dar și sute de primării.

„Spatele” firmei Dolex Com este imens. Spre exemplu, a livrat Ministerului de Interne mânușile necesare protecției anti-covid pentru alegerile din 2020. Valoarea afacerii a fost de 2,2 milioane de lei. Din portofoliul de clienți ai firmei mai fac parte și numeroase inspectorate școlare județene, cărora Dolex le vinde o gamă largă de rechizite școlare pentru elevii nevoiași din învățământul preuniversitar.

impartial.ro

Posted

DE CE CUMPĂRĂ PRIMĂRIA GALAȚI NEBULIZATOARE ÎN VALOARE DE PESTE 11,5 MILIARDE DE LEI VECHI, DACĂ PANDEMIA S-A TERMINAT? DETALIILE AFACERII

În articolul publicat pe 4 decembrie, pe tema achizițiilor dubioase ale Primăriei Galați, vă arătam că în spatele scandaloasei achiziții de măști medicale (teoretic anti-Covid, deși pandemia s-a terminat de mult) se află de fapt interesele unei găști politice. Și poate chiar mai mult de atât, dat fiind că în politicianul din spatele firmei furnizoare (Dorel Jurcan, patronul Dolex Com SRL) este branșat la bani publici prin peste 500 de contracte pe an, la toate nivelurile administrației din România.

Astăzi vom vorbi despre o altă achiziție dubioasă, venită la pachet cu prima conform documentelor SEAP. Este vorba de un contract de aproape cinci ori mai mare decât cel cu măștile și vizează achiziția de „aparatură destinată dezinfecției și sterilizării aerului de tipul nebulizatoarelor”, ofertant câştigător fiind firma Andcor SRL Caracal, iar valoarea contractului ridicându-se la 976.587 de lei fără TVA, adică aproape 11,5 miliarde de lei vechi cu tot cu taxe.

Nu comentăm prețul de achiziție ale nebulizatoarelor, dat fiind că nu le știm caracteristicile tehnice. Însă putem să contestăm pe bună dreptate achiziția, dat fiind două aspecte esențiale. Primul este acela că pandemia s-a încheiat, aparatura NU ESTE NECESARĂ (vă reamintim că a fost comandată în august 2023, când nu mai exista nici urmă de pandemie!!!). Al doilea aspect este acela că eficiența acestor dispozitive s-a dovedit egală cu zero în cazul infecțiilor virale.

Există o sumedenie de expertize care arată că dispozitivele sunt fix frecție la piciorul de lemn. Un astfel de document este folosit chiar într-o cauză penală, în care fostul primar Marian Vaghelie (fost edil al sectorului 1 din București) este judecat, alături de mai multe persoane, pentru fapte de corupție, în legătură cu achiziția de nebulizatoare la suprapreț, dar și fără să fie dovedită în vreun fel utilitatea lor, chiar dacă erau cumpărate în plină pandemie.

Așadar, la Galați avem de-a face cu o achiziție de două ori inutilă, pe un purcoi de bani publici.

Întrebarea firească este cine se află în spatele acestei afaceri. Ei bine, de data aceasta nu mai este vorba de un politician, ci de un „om al sistemului”. În fapt, este vorba de o combinație de familie, patronul firmei furnizoare – Costinel Bălăceanu – fiind soțul unei renumite doctorițe, Lavinia Bălăceanu pe numele lei, care are o funcție importantă în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din București, dar care prestează și pentru două rețele foarte mari de clinic private. De asemenea, este profesor la Universitatea de Medicină din București. Nu putem contesta calitățile profesionale ale doctoriței. Ele sunt certe, o dovedesc spusele foștilor pacienți. Pe partea morală, însă, afacerile cu dispozitive ale soțului trezesc multe suspiciuni.

Practic, în cazul livrării pentru Galați, avem de-a face cu o conexiune cam standard din zona sistemului medical românesc, acolo unde orice doctor important are o rudă care face afaceri cu medicamente și dispozitive medicale. Coincidență? S-o credeți voi că e coincidență!

Unde livrează Andcor SRL Caracal dispozitive medicale? Păi, primăriilor și unităților medicale de stat. Că doar nu în mediul privat, căci nu-i nimeni atât de nebun încât să-și toace banii proprii pentru a cumpăra aparatură care nu folosește la nimic. Pe bani publici e voie, căci ăștia sunt ai tuturor, deci ai nimănui, adică a celor care reușesc să pună gheara pe ei! DNA, te-ai prins?

impartial.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.