Jump to content

Un tecucean a primit cel mai înalt titlu academic al ASE Bucureşti


dcp100168

Recommended Posts

Un tecucean a primit cel mai înalt titlu academic al ASE Bucureşti

Senatul Academiei de Studii Economice (ASE) București i-a înmânat, în cadru solemn, diploma Meritul Universitar cu medalie de aur "Virgil Madgearu", prof. univ. dr. Moisă Altăr. Distincția, echivalentă cu titlul de Doctor Honoris Causa, a fost înmânată de rectorul academiei, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, care a susținut și un laudatio, primit cu ropote de aplauze în Aula Magna, la finalul mereu emoționantului "Gaudeamus igitur".

Moisă Altăr s-a născut pe 22 noiembrie 1938, la Tecuci. Pasiunea sa pentru matematică și, în special, pentru matematică aplicată în economie, a început în timpul studenției la Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii din București. Specializarea a fost aprofundată în 1979 prin susținerea unui doctorat în științe matematice, specializarea Economie matematică.

Ce nu uită distinsul universitar să amintească, cel puțin în taifasurile noastre telefonice despre oamenii din târgul Tecuci, este faptul că a dobândit dragostea pentru matematică de la Aurel Petică, profesorul său de la Liceul "D.A. Sturdza".

După absolvirea facultății, cel care îi va deveni mentor, academicianul Grigore Moisil, l-a selectat în prima grupă de viitori specialiști în cibernetică. După un timp, a migrat de la matematică la economie, mai cu seamă macroeconomie. După șase ani în Ministerul de Finanțe, a intrat în corpul academic al ASE Bucureşti, unde predă și astăzi, având o activitate de peste 60 de ani. A scris 23 de cărți și manuale, sute de articole în publicații de specialitate din țară sau străinătate, este director și fondator al Școlii doctorale DOFIN, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Prognoză al Academiei Române.

Profesorul Moisă Altăr se bucură de un prestigiu internațional deosebit, este considerat o legendă vie în rândul economiștilor și finanțiștilor din sistemul bancar românesc, cărora într-un fel sau altul le-a fost profesor sau mentor doctoral. O glumă care circulă în mediul universitar spune că "atunci când are nevoie, Moisă Altăr nu merge la bancă, pentru că băncile îşi deschid sedii unde are Moisă Altăr nevoie".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.