Jump to content

S-a stins din viață plasticiana Anca Tofan


dcp100168

Recommended Posts

S-a stins din viață plasticiana Anca Tofan

Peisajul cultural gălățean primește încă o lovitură, în acest final de an 2023, prin dispariția plasticienei Anca Tofan, o creatoare cu totul aparte în lumea artelor vizuale de la Dunărea de Jos, dar nu numai.

Anca Tofan s-a născut la Galați, pe 28 iunie 1959, iar talentul și aplecarea către pictură i-au fost remarcate de timpuriu, ea fiind absolventă a Liceului de Artă ”Dimitrie Cuclin” din orașul natal. Ulterior, a studiat la Academia de Artă „Ion Andreescu” din Cluj, absolvind, în 1982, secția Artă decorativă a acestei prestigioase instituții de învățământ superior.

În perioada care a urmat, pictorița și graficiana Anca Tofan a confirmat cu asupra de măsură, devenind un reprezentant de referință al artei plastice locale. A fost, până la pensionare, în 2021, muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, scenografă la diverse teatre din ţară, realizator de grafică de carte pentru mai multe edituri româneşti, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Galaţi şi a Grupării artistice „Axa” din Galaţi.

Referitor la ceea ce dorea să facă în artă, spunea, la un moment dat, că încearcă să elimine tot ce înseamnă linie sau pată de culoare în plus: "Dacă luăm toată istoria artei sunt o mulţime de creatori care‑mi plac, cum este Hundertwasser, pentru care am o mare slăbiciune, sau Paul Klee. Dar am rămas cu concizia în exprimare de la Hemingway: n‑am mai întâlnit un alt scriitor, şi am citit mult la viaţa mea, care să descrie, în trei cuvinte, o lume, aşa cum a reuşit Hemingway. Asta încerc, prin mijloace plastice, să fac eu în artă", declara artista, pentru „Viața liberă”.

Afiș realizat în 2021 pentru Congresul Internațional de Istorie a Presei, ediția a XIV-a

Expoziţii personale: "Masculin" (1999); "Masca" (2002); "Clown" (2003); "Jazz" (2004); "Mâţe", Galeriile de Artă "N. Mantu", Galaţi (2005); "Tango", Galeriile de Artă "N. Mantu", Galaţi (2006).

Expoziţii de grup: Galeriile de Artă "N. Mantu", Galaţi (1982-2001); Salonul Naţional de Grafică, Galeriile "Apollo", Bucureşti (1994); "Toleranţa - Intoleranţa", Galeria "Podul", Bucureşti (1995); Galeriile "Apollo" Bucureşti (1995); "Eu", Centrul Cultural Român Paris (1995); "Fără temă", Galeriile "Helios", Timişoara (1998).

Expoziţii naţionale: Salonul Naţional de Grafică, Galeriile "Apollo", Bucureşti (1994, 1995).

Lucrările sale se află în colecţii de stat şi particulare din România, Arabia Saudită, Italia și SUA.

Tablouri semnate de plasticiana Anca Tofan se află și în patrimoniul „Vieții libere”, mărturie a talentului, a spiritului neînfricat și a imensei capacități de a se dărui de care mereu dădea dovadă. O apărătoare neobosită a necuvântătoarelor, a celor slabi și a libertății gândului și a ideii, Anca Tofan trece într-o altă dimensiune exact în perioada când îi comemorăm pe cei care și-au dat viața, în decembrie 1989, pentru libertatea noastră, a tuturor. O zi de iarnă cu cer senin și soare deasupra noastră, dar cu un frig ce ne cuprinde, din ce în ce mai mult, pe dinăuntru, pe măsură ce valorile noastre se sting. Dumnezeu s-o odihnească!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.