Jump to content

Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice


dcp100168

Recommended Posts

Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice

Începutul de an aduce și la Galați, la fel ca în alte 19 județe incluse în primul lot de implementare a sistemului de monitorizare electronică, brățările speciale pentru anumite categorii de infractori

Cei pe numele cărora sunt emise ordine de protecție, cei aflați sub control judiciar sau arestații la domiciliu vor putea fi detectați imediat dacă încalcă vreo regulă stabilită, polițiștii putând ajunge la ei într-un timp foarte scurt. Consecința încălcării regulii va fi o măsură mai aspră și, eventual, încă un dosar penal.

Sistemul de monitorizare electronică a infractorilor cercetați pentru acte de violență sau aflați sub diverse forme de control judiciar ori sub imperiul unor măsuri restrictive a fost deja implementat din 1 octombrie 2022 în trei județe și în Municipiul București și continuă în 2024, cu alte 20 de județe, printre care se află și Galațiul. Astfel, de la 1 ianuarie, grație programului finanțat cu 165.782.991 de lei fără TVA, prin care Poliția Română a achiziționat 15.000 de kituri de monitorizare și sistemul informatic aferent, gălățenii certați cu legea și care trebuie ținuți sub un control mai strict vor fi ”echipați” cu dispozitive de urmărire, respectiv brățările electronice ce vor fi montate la gleznă și, în mod excepțional, la mână. Potrivit legii, persoanele care vor putea fi supravegheate în acest mod la distanță sunt cele pe numele cărora sunt emise ordine de protecție provizorii și ordine de protecție, ordine europene de protecție, cele aflate sub control judiciar și control judiciar pe cauțiune și cele aflate sub arest la domiciliu. Monitorizarea se va realiza exclusiv pe teritoriul României, sistemul nefiind operațional în afara țării.

”Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele”, au precizat reprezentanții IPJ Galați, care au ținut să menționeze că au fost deja luate toate măsurile ca în județ să fie implementat programul prin amenajarea spațiilor destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică și dotarea acestora cu logistica necesară. 

Alerta pune poliția pe urme

În momentul producerii unei alerte prin încălcarea unei reguli stabilite, datele de identificare a persoanei monitorizate sunt transmise automat dispeceratului de Monitorizare și Serviciului Unic 112, astfel încât cel mai apropiat echipaj de poliție să poată fi direcționat pentru intervenție. ”În cadrul monitorizării nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă, ce notifică încălcarea unei reguli stabilite, va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare”, au mai arătat reprezentanții Poliției. 

Ruperea brățării se pedepsește penal

Realitatea constatată în cele trei județe în care s-a implementat proiectul-pilot, respectiv Vrancea, Mureș și Iași, dar și în Capitală, a arătat că un procent semnificativ de ”purtători” de brățări au ignorat ”puterea” dispozitivului ori au încercat să scape de el și, implicit, de monitorizare. Astfel, din cele 428 de situații în care s-a considerat oportună obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv de urmărire, înregistrate în primele 11 luni ale anului 2023 în circumscripțiile amintite, s-au constatat 16 infracțiuni de distrugere, 278 de nerespectare a ordinului de protecție și 71 de nerespectare a ordinelor de protecție provizorii, emise de poliție, în regim de urgență. Pentru fiecare dintre aceste situații au fost dispuse măsuri preventive, cei vizați alegându-se și cu noi dosare penale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

I s-a montat prima brățară electronică de monitorizare din Galaţi, după ce şi-a bătut concubina şi "socrul"

Nefericitul "câștigător" al primei brățări electronice prin care va fi monitorizat deoarece a dovedit un comportament extrem de violent în familie este un tânăr de 29 de ani, din municipiul Galați.

Bărbatul a ajuns în atenția poliției în primele zile ale acestui an, în urma unui apel la 112, prin care concubina sa le cerea ajutorul polițiștilor pentru că ea și tatăl ei, un bărbat de 44 de ani, fuseseră agresați de concubin. Părintele, care intervenise să-și apere fiica, ar fi încasat mai mulți pumni de la "ginere", violența tânărului nefiind o premieră și nici o necunoscută pentru oamenii legii. În timp ce tatăl tinerei a ajuns la spital din cauza loviturilor încasate, bărbatul mai tânăr a ajuns în custodia poliției.

Citește și Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice

"Din verificări s-a stabilit faptul că între cei doi concubini au mai avut loc în trecut stări conflictuale, care au fost sesizate la poliție, astfel că s-a procedat și la întocmirea formularului de evaluare a riscului, rezultând că există riscul ca viața, integritatea fizică ori libertatea femeii să fie puse în pericol printr-un nou act de violență domestică. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de cinci zile, prin care i s-a interzis bărbatului să păstreze o distanță minimă de o sută de metri față de concubina sa și i-a fost montată o brățară electronică de monitorizare a respectării acestei interdicții", au anunțat vineri, 12 ianuarie, reprezentanții IPJ Galați.

Tânărul monitorizat este acum cercetat penal, pentru lovire și alte violențe. El va apărea în fața Judecătoriei Galați săptămâna viitoare, pentru ca un judecător să decidă dacă va emite un ordin de protecție pe o perioadă mai lungă și cu măsuri mai restrictive. Până una alta, el nu are voie să se apropie la mai puțin de o sută de metri de concubina lui, de casa și de familia acesteia. Dacă va încălca regula și brățara va înregistra o alertă, el va putea fi identificat rapid și reținut de cel mai apropiat echipaj de poliție.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.