Jump to content

Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice


Recommended Posts

Posted

Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice

Începutul de an aduce și la Galați, la fel ca în alte 19 județe incluse în primul lot de implementare a sistemului de monitorizare electronică, brățările speciale pentru anumite categorii de infractori

Cei pe numele cărora sunt emise ordine de protecție, cei aflați sub control judiciar sau arestații la domiciliu vor putea fi detectați imediat dacă încalcă vreo regulă stabilită, polițiștii putând ajunge la ei într-un timp foarte scurt. Consecința încălcării regulii va fi o măsură mai aspră și, eventual, încă un dosar penal.

Sistemul de monitorizare electronică a infractorilor cercetați pentru acte de violență sau aflați sub diverse forme de control judiciar ori sub imperiul unor măsuri restrictive a fost deja implementat din 1 octombrie 2022 în trei județe și în Municipiul București și continuă în 2024, cu alte 20 de județe, printre care se află și Galațiul. Astfel, de la 1 ianuarie, grație programului finanțat cu 165.782.991 de lei fără TVA, prin care Poliția Română a achiziționat 15.000 de kituri de monitorizare și sistemul informatic aferent, gălățenii certați cu legea și care trebuie ținuți sub un control mai strict vor fi ”echipați” cu dispozitive de urmărire, respectiv brățările electronice ce vor fi montate la gleznă și, în mod excepțional, la mână. Potrivit legii, persoanele care vor putea fi supravegheate în acest mod la distanță sunt cele pe numele cărora sunt emise ordine de protecție provizorii și ordine de protecție, ordine europene de protecție, cele aflate sub control judiciar și control judiciar pe cauțiune și cele aflate sub arest la domiciliu. Monitorizarea se va realiza exclusiv pe teritoriul României, sistemul nefiind operațional în afara țării.

”Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte. Alertele vizate sunt alerta de apropiere, alerta de părăsire neautorizată a imobilului, alerta de depășire neautorizată a unui perimetru stabilit (zona de incluziune), alerta de intrare neautorizată într-un perimetru stabilit (zona de excluziune), alerta de atingere a nivelului critic de descărcare a acumulatorului și altele”, au precizat reprezentanții IPJ Galați, care au ținut să menționeze că au fost deja luate toate măsurile ca în județ să fie implementat programul prin amenajarea spațiilor destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică și dotarea acestora cu logistica necesară. 

Alerta pune poliția pe urme

În momentul producerii unei alerte prin încălcarea unei reguli stabilite, datele de identificare a persoanei monitorizate sunt transmise automat dispeceratului de Monitorizare și Serviciului Unic 112, astfel încât cel mai apropiat echipaj de poliție să poată fi direcționat pentru intervenție. ”În cadrul monitorizării nu sunt cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive. După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă, ce notifică încălcarea unei reguli stabilite, va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare”, au mai arătat reprezentanții Poliției. 

Ruperea brățării se pedepsește penal

Realitatea constatată în cele trei județe în care s-a implementat proiectul-pilot, respectiv Vrancea, Mureș și Iași, dar și în Capitală, a arătat că un procent semnificativ de ”purtători” de brățări au ignorat ”puterea” dispozitivului ori au încercat să scape de el și, implicit, de monitorizare. Astfel, din cele 428 de situații în care s-a considerat oportună obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv de urmărire, înregistrate în primele 11 luni ale anului 2023 în circumscripțiile amintite, s-au constatat 16 infracțiuni de distrugere, 278 de nerespectare a ordinului de protecție și 71 de nerespectare a ordinelor de protecție provizorii, emise de poliție, în regim de urgență. Pentru fiecare dintre aceste situații au fost dispuse măsuri preventive, cei vizați alegându-se și cu noi dosare penale.

viata-libera.ro

Posted

I s-a montat prima brățară electronică de monitorizare din Galaţi, după ce şi-a bătut concubina şi "socrul"

Nefericitul "câștigător" al primei brățări electronice prin care va fi monitorizat deoarece a dovedit un comportament extrem de violent în familie este un tânăr de 29 de ani, din municipiul Galați.

Bărbatul a ajuns în atenția poliției în primele zile ale acestui an, în urma unui apel la 112, prin care concubina sa le cerea ajutorul polițiștilor pentru că ea și tatăl ei, un bărbat de 44 de ani, fuseseră agresați de concubin. Părintele, care intervenise să-și apere fiica, ar fi încasat mai mulți pumni de la "ginere", violența tânărului nefiind o premieră și nici o necunoscută pentru oamenii legii. În timp ce tatăl tinerei a ajuns la spital din cauza loviturilor încasate, bărbatul mai tânăr a ajuns în custodia poliției.

Citește și Infractorii gălățeni, urmăriți cu brățări electronice

"Din verificări s-a stabilit faptul că între cei doi concubini au mai avut loc în trecut stări conflictuale, care au fost sesizate la poliție, astfel că s-a procedat și la întocmirea formularului de evaluare a riscului, rezultând că există riscul ca viața, integritatea fizică ori libertatea femeii să fie puse în pericol printr-un nou act de violență domestică. Polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de cinci zile, prin care i s-a interzis bărbatului să păstreze o distanță minimă de o sută de metri față de concubina sa și i-a fost montată o brățară electronică de monitorizare a respectării acestei interdicții", au anunțat vineri, 12 ianuarie, reprezentanții IPJ Galați.

Tânărul monitorizat este acum cercetat penal, pentru lovire și alte violențe. El va apărea în fața Judecătoriei Galați săptămâna viitoare, pentru ca un judecător să decidă dacă va emite un ordin de protecție pe o perioadă mai lungă și cu măsuri mai restrictive. Până una alta, el nu are voie să se apropie la mai puțin de o sută de metri de concubina lui, de casa și de familia acesteia. Dacă va încălca regula și brățara va înregistra o alertă, el va putea fi identificat rapid și reținut de cel mai apropiat echipaj de poliție.

viata-libera.ro

  • 8 months later...
Posted

(2 octombrie)

Prea puțini gălățeni abuzați își țin agresorii la distanță. Monitorizarea, neagreată într-un județ tot mai violent

Deși au la îndemână posibilitatea unei măsuri suplimentare de a se proteja, prea puține victime ale violenței domestice apelează la monitorizarea electronică a agresorilor. Puțin peste 17 la sută din numărul beneficiarilor ordinelor de protecție emise de Poliția Galați de la începutul anului au cerut ca celor care i-au bătut ori amenințat să le fie montate brățări, deși astfel de sisteme le pot proteja viața. 

În primele opt luni ale acestui an, de când se implementează la Galați sistemul de monitorizare electronică a agresorilor din cazurile de violență domestică, 80 de persoane au fost plasate sub această măsură, deși numărul cazurilor în care polițiștii au fost solicitați să emită ordine de protecție provizorii a fost unul mult mai mare, de ordinul sutelor.

Asta în contextul în care violența domestică în județul nostru a cunoscut o amplificare pe toate palierele, susțin reprezentanții Poliției Galați, care au contabilizat creșteri atât în cazul agresiunilor fizice, care sunt majoritare, cât și a celor de amenințare. Ce este și mai grav, a crescut cu peste sută la sută numărul cazurilor în care agresori puși sub interdicție prin ordine de protecție au încălcat documente emise de polițiști și respectiv instanțele de judecată. 

”În primele opt luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 1.479 de cazuri de violență domestică, dintre care 716 în mediul urban și 763 în mediul rural. În perioada menționată, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 14 la sută, față de perioada similară a anului 2023, de la 1.022 la 1.199 de fapte. Au fost înregistrate creșteri pentru loviri sau alte violențe, de la 725 la 764 de fapte, amenințare, de la 94 la 182 de fapte, și nerespectarea ordinelor de protecție, de la 44 la 105 de fapte”, a explicat, în cifre, cms. șef Lucian Căulea, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Galați. 

Frica și pericolul se pierd pe drum

Deși numărul faptelor de violență domestică sesizate a crecut, majoritare fiind cele petrecute în spațiu privat, iar cei care au cerut polițiștilor chemați ”la cald” să le emită ordine de protecție pentru cinci zile a fost de circa 200, doar jumătate au putut susține, cu probe, în instanță, necesitatea unei astfel de interdicții. Asta pentru că emiterea unui ordin de protecție provizoriu se face când se constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, iar agresatul răspunde afimativ la câteva întrebări dintr-un chestionar completat de polițist. Așa cum s-a consemnat, o simplă hârtie nu îi ține de multe ori pe agresori la distanță, numărul încălcărilor ordinelor de protecție fiind de ordinul zecilor. Mai exact, de la începutul anului au fost încălcate, în Galați, 19 de ordine de protecție provizorii emise de poliție și 86 emise de instanțele de judecată. 

Un semnal poate salva o viață

În oricare dintre situații, a ordinelor provizorii, ori a celor emise de instanțele de judecată, persoanele agresate pot solicita montarea de sisteme de monitorizare, care le pot oferi un grad sporit de siguranță. Prin aceste sisteme, orice apropiere a agresorului la o limită mai mică decât cea stabilită va fi semnalată în dispeceratul Poliției și astfel se pot preveni situații grave. Monitorizarea implică montarea unei brățări la piciorul agresorului, care va primi și un telefon mobil. Un alt terminal va ajunge la victimă, ambele telefoane urmând a fi conectate cu brațara care va emite un semnal în momentul în care persoana monitorizată se va apropia de persoana protejată. Semnalul va fi recepționat în dispecerat, care va direcționa alerta către cel mai apropiat echipaj de poliție. 

”Recomandăm, astfel, tuturor persoanelor care sunt victimele unor acte de violență, indiferent de natura acesteia, să sesizeze de îndată organele de poliție, prin orice modalitate, și să ia în considerare posibilitate dispunerii măsurii de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, măsură ce poate fi luată doar în urma acordării consimțământului de către victimă”, a mai precizat cms. șef Lucian Căulea.

Măsura ”brățărilor” se va extinde

O mică parte a gălățenilor care au primit brățări de supraveghere de la începutul cestui an au reușit să scape de ele, după ce au contestat măsura în instanță. Este vorba de patru situații în privina cărora judecătorii au decis că nu se impune purtarea sistemelor de supraveghere. Alți zece au fost absolviți de monitorizare după ce au plecat din țară. O veste mai puțin bună vine pentru cei puși sub interdicție prin ordine de protecție extinse, măsură intrată în vigoare în urmă cu o lună. Și aceștia vor putea fi monitorizați, în viitorul apropiat, doar la cererea expresă a victimei și cu încuviințarea instanței de judecată. Tot judecătorii vor putea decide și asupa oportunității purtării de brățări pentru persoanele arestate la domiciliu sau puse sub control judiciar cu cauțiune. 

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Un gălățean s-a ales cu „brățară” pentru că și-a amenințat familia

Un bărbat în vârstă de 47 de ani este monitorizat de poliție și riscă să ajungă și după gratii, după ce și-a amenințat cu moartea soția și pe cei doi copii. Mai mult, beat fiind, s-a urcat la volan și s-a dus la poliție, pus pe scandal.

Teroarea la care au fost supuși cei trei a avut loc în toiul nopții de 14 spre 15 ianuarie, femeia de 41 de ani și băieții, unul de 15 și altul de 18 ani, fiind nevoiți să se refugieze în sediul Secției 3 Poliție, unde au cerut ajutor. Femeia le-a spus polițiștilor că soțul ei a sunat-o și a amenințat-o cu moartea, fapt care a făcut-o să se teamă și să părăsească locuința, împreună cu cei doi copii.

Verificările polițiștilor și încercarea de a lămuri lucrurile au adăugat un plus de probleme pentru bărbatul acuzat de violență domestică, acesta venind la poliție val-vârtej. "Din cercetările efectuate de către polițiști, s-a stabilit că femeia a fost apelată telefonic, în mod repetat, de către soțul său, în vârstă de 47 de ani, ocazie cu care i-ar fi adresat acesteia amenințări cu moartea. Bărbatul a fost contactat imediat de către polițiști, iar în jurul orei 2,30 acesta s-a prezentat la sediul secției. Întrucât a condus autoturismul și emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, l-au condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei", a precizat comisar-șef Felicia Tudoran, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Soțul acuzat de agresiune nu a plecat cu mâna goală de la poliție. Pentru că soția sa a declarat că se teme pentru viața ei și a copiilor, agenții au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele acestuia și i-au montat o brățară de supraveghere, pentru a se asigura că nu se va apropia de familie. În plus, pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru violență în familie și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Doar un agresor domestic din 17 se află sub monitorizare electronică la Galaţi

A crescut numărul infracțiunilor din sfera violențelor domestice la Galați. În județul aflat printre primele în care a fost implementat sistemul de monitorizare electronică, acest mijloc de control și protecție este totuși prea puțin acceptat de victimele care refuză ca agresorii lor să fie atent supravegheați. Mai puțin de jumătate au obținut ordine de protecție provizorii sau pe termen lung.

Peste 1.700 de fapte de violență domestică au numărat în anul recent încheiat polițiștii gălățeni, care au avut de soluționat mai multe plângeri decât anul trecut. Fie că victimele au învățat să ceară mai mult ajutor, fie că într-adevăr s-a amplificat fenomenul agresiunilor în sfera familială, intervențiile poliției au fost tot mai mult cerute. Prea puțini dintre cei agresați au solicitat însă și măsuri pentru se proteja de agresori, până la eventualele soluționări ale dosarelor penale la parchete sau instanțele de judecată.

Așa se face că din cele 1.728 de cazuri de violență domestică raportate anul trecut, cu circa o sută mai multe decât în 2023, doar într-o sută de situații agresorii au primit brățări de monitorizare. Mult mai obișnuiți cu metodele devenite deja clasice, gălățenii care au avut de suferit de pe urma agresiunilor venite din partea apropiaților au obținut peste 700 de ordine de protecție, puțin peste 300 fiind ordine emise ”la cald”, de poliție, restul de 400 fiind obținute ca urmare a demersurilor în instanță.

Certuri mici și dese, cu poliția la ușă

Doar câțiva zeci de agresori au ajuns temporar după gratii sau au primit alte măsuri restrictive, ceea ce arată că violențele nu sunt atât de grave cât dese și de natură a provoca panică.

”În 40 de cazuri au fost dispuse măsuri de reținere a persoanelor cercetate, iar în 26 de cazuri instanțele au emis mandate de arestare pe o perioadă de 30 de zile. Într-un caz s-a dispus măsura arestului la domiciliu, iar în 13 cazuri procurorii au dispus măsura controlului judiciar”, au precizat reprezentanții IPJ Galați.

Tot anul trecut a intrat în vigoare și legea care reglementează ordinele de protecție extinse, precum și posibilitatea de a solicita monitorizarea electronică a agresorilor din afara sferei domestice. Poliția monitorizează două astfel de persoane, după ce victimele au făcut plângeri împotriva lor și au cerut să fie urmărite.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.