Jump to content

Trafic de influenţă la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi


Recommended Posts

Angajata unui spital trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Galați au desfășurat activități procedurale într-o cauză penală în care procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unei inculpate, funcționar în cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Elena Doamna” Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, respectiv trafic de influență în formă continuată (10 acte materiale).

În fapt, în perioada septembrie 2022 – iulie 2023, inculpata, în calitatea mai sus-menționată, a pretins diferite sume de bani cuprinse între 800 de lei și 6.000 de lei de la un număr de 11 persoane, cărora le-a creat convingerea că are influență pe lângă funcționari ai unității medicale în care își desfășura activitatea, funcționari ce aveau atribuții cu privire la angajarea de personal, promițându-le că-i va determina pe aceștia din urmă să le faciliteze angajarea lor în diferite posturi vacante existente la nivelul spitalului, respectiv de infirmieră (5 situații), asistentă medicală (2 situații), îngrijitoare (3 situații) și bucătăreasă (1 situație).

În aceste condiții, în baza rezoluției infracționale, inculpata a pretins și primit suma totală de 13.200 de lei și 3.800 de euro.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unui denunț formulat de un martor denunțător la sediul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Galați, ulterior, pe parcursul cercetărilor penale, fiind înregistrate alte patru denunțuri cu privire la săvârșirea de către inculpată a unor infracțiuni de corupție cu aceeași rezoluție infracțională.

Pe parcursul cercetărilor efectuate, au mai fost identificate alte acte materiale ale infracțiunii de trafic de influență săvârșite de către inculpată, fapt pentru care a fost dispusă extinderea urmăririi penale față de aceasta și cu privire la aceste fapte, precum și continuarea urmăririi penale față de alte 4 persoane, suspecte în cauză, fiind reținută săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Link to comment
Share on other sites

O funcționară de la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi "angaja" pe bandă infirmiere și asistente

O angajată a Spitalului de Psihiatrie din Galați a ajuns în fața instanței sub mai multe acuzații de trafic de influență, după ce anul trecut a fost reținută și plasată în arest la domiciliu ca urmare a mai multor denunțuri care o indicau drept "coruptă". Împotriva femeii existau indicii că ar fi primit sume de bani pentru a facilita ocuparea a 11 posturi în cadrul unității medicale, sub promisiunea că avea influență asupra factorilor decidenți din conducere și comisii.

Faptele de care este acuzată Gicuța Niculescu, funcționară în cadrul Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" din Galați, s-ar fi petrecut timp de aproape un an, în perioada septembrie 2022 - iulie 2023. În acel interval, unitatea medicală a scos la concurs mai multe posturi vacante, atât în cadrul corpului medical, cât și în aparatul administrativ, prilej de care angajata ar fi profitat, susțin ofițerii Anticorupție, pentru a face rost de bani. Cum? Promițându-le doritoarelor care voiau să ajungă infirmiere, asistente, îngrijitoare sau bucătărese că le va ajuta, în schimbul unor sume care variau în funcție de importanța postului.

"Inculpata, în calitatea sus-menționată, a pretins diferite sume de bani cuprinse între 800 de lei și 6.000 de lei de la un număr de 11 persoane, cărora le-a creat convingerea că are influență pe lângă funcționari ai unității medicale în care își desfășura activitatea, funcționari ce aveau atribuții cu privire la angajarea de personal, promițându-le că-i va determina pe aceștia din urmă să le faciliteze angajarea în diferite posturi vacante existente la nivelul spitalului, respectiv de infirmieră - cinci situații, asistentă medicală - două situații, îngrijitoare - trei situații și bucătăreasă- o situație", au precizat reprezentanții DGA Galați, la finalizarea cercetărilor.

În tot acest timp, promisiunile de angajare îi aduseseră Gicuței Niculescu, susțin polițiștii, 13.200 de lei și 3.800 de euro.

Arestată inițial la domiciliu, judecată în libertate

Ancheta împotriva funcționarei de la Psihiatrie a pornit în toamna anului trecut, odată cu denunțul primit de la o candidată care plătise pentru angajare și care nu primise ce i se promisese, adică postul vizat. Ulterior, alte patru persoane au depus plângeri la DGA împotriva femeii, cercetările extinzându-se astfel pentru trafic de influență în formă continuată.

În baza mărturiilor și a probelor adunate, Gicuța Niculescu a fost reținută, dar nu a ajuns în arestul poliției, Tribunalul hotărând să stea în arest la domiciliu. Asta până zilele trecute, după trimiterea în judecată, când instanța a decis să o elibereze pe funcționară, care a fost plasată sub control judiciar. Ea va trebui însă să stea în continuare la dispoziția organelor de anchetă, care au extins cercetările și cu privire la alte fapte similare, privind alte persoane de la care ar fi luat bani să le angajeze. În aceste cercetări sunt vizate și alte patru persoane suspecte, anchetate acum pentru cumpărare de influență.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.