Jump to content

Şpagă de un milion de euro pentru un contract cu AFDJ Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență și spălare a banilor.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: La sfârșitul lunii aprilie 2021, cei doi inculpați, împreună cu o altă persoană, ar fi promis unui om de afaceri un procent de 2%, reprezentând circa 1.100.000 lei din valoarea de 55.000.000 lei pe care aceștia o mai aveau de încasat din executarea unui contract încheiat cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, privind livrarea a două drage fluviale. În schimbul banilor respectivi, omul de afaceri ar fi urmat să-și exercite influența pe care ar fi pretins că o are asupra unui director din cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru ca acesta să asigure, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare derulării în bune condiții a contractului respectiv. În contextul menționat mai sus, în datele de 18.05.2021 și 28.05.2021, unul dintre inculpați i-ar fi remis omului de afaceri suma totală de 1.074.243 lei, disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, dar în realitate inexistente.

Într-una dintre cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Cele două dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

pna.ro

Cauza este disjunsă din dosarul fostului director al Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole. În iulie 2021, directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Alături de Manole a fost cercetat şi Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani) şi Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani), cele două firme fiind cele care ar fi trebuit să execute contractul încheiat cu AFDJ Galaţi. Antohi şi Iorga sunt cei doi afacerişti trimişi acum de procurorii DNA în judecată.

Achiziţiile de nave au avut loc în 2020, în pandemie, când criza economică era deosebit de accentuată în România. Achiziţiile au fost aprobate prin ordine ale ministrului Transporturilor de la acel moment, Lucian Bode, contractele fiind semnate după doar câteva luni. În cadrul urmăririi penale din dosarul de luare de mită, trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, procurorii DNA au montat tehnică de supraveghere audio-video şi în biroul ministrului Transporturilor de atunci, Cătălin Drulă, şi au surprins mai multe discuţii.

Este vorba de scandalul de proporții în care au fost implicați senatorul PNL de Galați George Stângă şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, care au fost înregistraţi de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Transporturilor în timp ce îi cereau să îi păstreze în funcţie pe şefii Asociaţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare şi Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, precum şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi. Deocamdată, despre rolul în dosarul penal al celor trei politicieni nu se știe nimic, DNA a pus batista pe țambal, preferând să „execute” plevușca și să lase deoparte „rechinii”.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.