Jump to content

Recommended Posts

Posted

Câți bani pentru dezvoltare va avea municipiul Galați în 2024

Peste 982,8 milioane de lei, acesta ar putea fi bugetul total de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2024, potrivit datelor pe care administrația locală ni le-a furnizat la solicitarea noastră. Nu sunt deloc puțini bani, mai ales dacă avem în vedere destinația lor: 549,4 milioane de lei pentru funcționarea orașului, iar 433,4 milioane de lei pentru dezvoltarea lui.

Proiectul bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pe anul 2024 a fost adus la cunoștința publică pe site-ul Primăriei. Potrivit anunțului administrației locale, până pe 27 ianuarie 2024, gălățenii pot transmite propuneri și sugestii. Cum? Prin e-mail buget@primariagalati.ro, prin poștă - pe adresa strada Domnească nr. 54 sau direct la sediul Primăriei.

Pentru a înțelege mai ușor documentele afișate de Primărie - mai ales că nu toți suntem economiști de profesie - am solicitat punctual informații relevante privind proiectul de buget. Iată cele mai importante informații privind bugetul local al Galațiului.

Conform Primăriei, totalul veniturilor și al cheltuielilor prevăzute în bugetul local depășește 982,8 milioane de lei. Asta înseamnă un total de venituri și cheltuieli pentru Funcționare de 549,4 milioane de lei, dar și un total de venituri și cheltuieli destinate Dezvoltării de 433,4 milioane de lei.

Iată care sunt sursele de finanțare pentru Dezvoltare: fonduri PNRR – 277,85 milioane de lei, fonduri externe nerambursabile – 46,32 milioane de lei; fonduri rambursabile – 63,49 milioane de lei; fonduri din bugetul local – 45,72 milioane de lei.

Vă prezentăm și cele mai importante cheltuieli de funcționare pentru anul 2024, pe capitole: Administrația publică locală – 210,85 milioane de lei; Asigurări și asistență socială – 130,02 milioane de lei, Transporturi – 70 milioane de lei. Pentru Învățământ sunt prevăzute 42,07 milioane de lei, dar suma se va modifica după ce se va publica în Monitorul Oficial costul standard/elev. Pentru Cultură, recreere și religie sunt propuse 41,22 milioane de lei, pentru Sănătate – 27,22 milioane de lei, iar pentru Ordine publică – 28 milioane de lei.

Rămâne de văzut cum va arăta forma finală a bugetului, care va fi supusă aprobării Consiliului Local.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Un minus de 64 milioane de lei la bugetul local

"La mulți ani pe anul acesta și să ne dea Dumnezeu fiecăruia cam ce cred cetățenii că merităm!", aceasta a fost urarea pe care primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, le-a adresat-o aleșilor locali reuniți vineri, 26 ianuarie, în prima ședință ordinară de Consiliu Local din 2024. În mai puțin de o oră, cele 49 de proiecte aflate pe ordinea de zi au fost votate fără dispute. Vestea mai puțin bună a fost dezvăluită la finalul întrunirii - Galațiului îi lipsesc 64 milioane de lei și se caută soluții la problemele orașului. Perspectivele financiare strâmtorate ale Galațiului în 2024 au fost dezvăluite la finalul ședinței Consiliului Local.

Consiliera locală USR Flavia Susnoschi a abordat subiectul sensibil al asistenților personali pentru persoanele încadrate în grad de handicap: "Din ce am discutat cu asociațiile care ajută aceste persoane, numărul asistenților personali este insuficient. Întrebarea mea ar fi dacă există soluții astfel încât în 2024 să putem asigura numărul necesar. Eventual un proiect de hotărâre în sensul acesta".

"Depindem de bugetul disponibil", a fost răspunsul viceprimarului PSD Sorin Enache. Politicianul a arătat că până nu va fi aprobat bugetul orașului, e dificil de spus în ce măsură poate fi majorat numărul asistenților personali, deși nevoia este una reală: "Noi ne dorim, este o solicitare și o nevoie reală de a crește numărul asistenților personali, dar vă spun că, în acest moment, la bugetul pe care îl știam noi anul trecut n-au mai venit 64 milioane de lei. O sumă consistentă. La ora actuală căutăm soluții pentru toate problemele orașului și este greu să promitem că vom crește acest număr al asistenților personali. Avem minus 64 milioane de lei, iar asta afectează întregul buget. Banii pe care îi avem la dispoziție se vor duce către problemele cele mai grave, cele mai stringente. Va fi luată în calcul și posibilitatea creșterii numărului asistenților, dar nu pot să promit nimic", a declarat Sorin Enache.

Flavia Susnoschi a întrebat cine a tăiat această sumă consistentă, iar răspunsul a fost fără echivoc "Legea bugetului de stat". "Deci Guvernul PSD-PNL", a conchis Flavia Susnoschi.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Bugetul Galaţiului - mai mic decât cel supus consultării publice luna trecută

Sensibil mai mic este bugetul Galațiului pentru 2024, în proiectul ajuns la comisiile Consiliului Local, față de cifrele pe care le-a cuprins documentul supus consultării publice. Interesant este că diferența între sumele inițiale și cele actuale este pregnantă doar la secțiunea funcționare.

Aleșii locali sunt convocați joi, 8 februarie 2024, în ședință extraordinară. Cel mai important punct de pe ordinea de zi este bugetul municipiului Galați pentru anul 2024.

"Bugetul general de venituri și cheltuieli s-a modificat față de propunerea inițială prezentată pe site, ca urmare a analizei necesarului de fonduri pentru realizarea obiectivelor propuse", atrage atenția Primăria, în raportul de specialitate.

"Peste 982,8 milioane de lei, acesta ar putea fi bugetul total de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2024, potrivit datelor pe care administrația locală ni le-a furnizat la solicitarea noastră. Nu sunt deloc puțini bani, mai ales dacă avem în vedere destinația lor: 549,4 milioane de lei pentru funcționarea orașului, iar 433,4 milioane de lei pentru dezvoltarea lui", scriam în ediția din 16 ianuarie 2024 a ziarului "Viața liberă".

Situația s-a schimbat, în documentele ajunse acum pe masa aleșilor. "Prin proiectul bugetului local al municipiului Galați pentru anul 2024 s-au stabilit venituri și cheltuieli în sumă de 937,01 milioane de lei, din care 499,6 milioane de lei la secțiunea funcționare și 437,3 milioane de lei la secțiunea dezvoltare", se arată acum în raportul de specialitate.

Cu alte cuvinte, sunt mai puțini bani de funcționare, dar mai mulți pentru dezvoltare!

Iată cele mai importante cheltuieli de funcționare, pe capitole bugetare: Asigurări și asistență socială - 120,4 milioane de lei; Cultură, recreere și religie - 74,6 milioane de lei; Administrație publică locală - 51,3 milioane de lei; Învățământ - 44,46 milioane de lei; Transporturi - 42,19 milioane de lei; Protecția mediului - 40,8 milioane de lei; Datoria publică - 40,5 milioane de lei; Ordine publică - 25,9 milioane de lei; Sănătate - 22,9 milioane de lei. Ar mai fi de spus că bugetul creditelor interne și externe al orașului este de 56,65 milioane de lei, reprezentând finanțare rambursabilă de la UniCredit Bank.

Rămâne de văzut ce modificări ar putea suferi bugetul, dacă aleșii vor depune amendamente și în ce formă va fi aprobat la ședința de joi.

viata-libera.ro

Posted

Ce face Galațiul cu banii rămași de anul trecut

Nu la fel de mulți ca în anii trecuți - când suma depășea 8 și chiar 9 milioane de lei, dar suficienți pentru ca aleșii să poată decide ce fac cu ei. Vorbim despre repartizarea excedentului bugetului local pe anul 2024, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de joi, 8 februarie 2024.

Suma rămasă de anul trecut se ridică la 2.588.790 de lei și ar urma să fie împărțită între funcționare și dezvoltare. Astfel, proiectul de hotărâre propune repartizarea sumei de 1.771.984 de lei pentru acoperirea temporară a golurilor de casă la secțiunea de funcționare, iar pentru acoperirea temporară a golurilor de casă la secțiunea de dezvoltare - suma de 800.000 de lei. Ceea ce mai rămâne - 16.806 de lei - ar urma să devină sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare - proiecte fonduri europene.

Mai rămâne doar ca aleșii să fie de acord.

viata-libera.ro

Posted

Bugetul municipiului Galați, cel mai mare din ultimii 8 ani

Bugetul municipiului Galați pentru anul 2024 a fost aprobat în ședința de astăzi a Consiliului Local, la propunerea primarului Ionuț Pucheanu. Municipiul Galați are astfel un buget total de 1,34 miliarde de lei, cu 10 la sută mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii opt ani.

„Orașul nostru este în plină dezvoltare și trebuie să continuăm în această linie. Bugetul pentru 2024, cel mai mare din ultimii opt ani, este croit pe așteptările gălățenilor. Pe de o parte, ne asigurăm că vom oferi servicii mai bune pe ceea ce înseamnă funcționare, iar pe de altă parte vom demara noi proiecte la capitolul dezvoltare. Practic vorbim despre 222 de obiective de investiții pe care le avem și care privesc domeniile esențiale precum educația, sănătatea și infrastructura. Continuăm astfel parcursul bun din ultimii ani pentru un oraș modern, deschis și primitor”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Bugetul general consolidat al municipiului în 2024 este de 1.342.538.300 lei, din care 502.549.000 lei pentru dezvoltare și 839.989.300 lei pentru funcționare, distribuit pe indicatori principali astfel: Sănătate - 224.861.000 lei; Învățământ - 52.051.000 lei; Transport public -  46.320.000 lei; Salubrizare - 31.142.000 lei; Asistență socială - 120.430.000 lei; Teatre  -  22.200.000 lei;  Întreținere domeniu public - 17.000.000 lei; Reparații străzi - 16.000.000 lei; Zone verzi - 18.000.000 lei.

Pentru anul acesta, Primăria municipiului Galați și-a propus peste 200 de obiective de investiții în infrastructură, învățământ și sănătate. Și asta după ce prin Planul Național de Redresare și Reziliență s-au obținut fonduri în valoare de peste 161 milioane de euro pentru 76 de obiective.

Printre cele mai importante obiective propuse pentru anul 2024 se află modernizarea cartierelor, a bulevardului George Coșbuc, a străzii Domnească (tronson str. Gamulea – str. Gării), a Parcului de la Elice, a Piațetei de la Biserica Greacă, a Parcului de la Turnul TV, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, de noi locuri de parcare etc. În plus, pentru modernizarea Falezei Dunării și a Văii Țiglinei am obținut finanțare pentru proiectare și urmează obținerea fondurilor europene pentru execuția lucrărilor.

Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați

Posted

A fost aprobat bugetul municipiului Galaţi pe 2024. Raport mai bun între dezvoltare şi funcţionare

Cu 21 de voturi "pentru" (PSD şi PNL) şi patru voturi "împotrivă" (USR), bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru anul 2024 a fost aprobat în şedinţa extraordinară de joi, 8 februarie, a Consiliului Local. Atât consilierii PNL, cât şi cei ai USR au apreciat faptul că s-a îmbunătăţit raportul dintre dezvoltare şi funcţionare. Conform Primăriei, Galațiul are un buget total de 1,34 miliarde de lei, cel mai mare din ultimii opt ani.

"Bugetul pentru 2024, cel mai mare din ultimii opt ani, este croit pe așteptările gălățenilor. Pe de o parte, ne asigurăm că vom oferi servicii mai bune pe ceea ce înseamnă funcționare, iar pe de altă parte vom demara noi proiecte la capitolul dezvoltare. Practic vorbim despre 222 de obiective de investiții pe care le avem și care privesc domenii esențiale precum educația, sănătatea și infrastructura", a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați, după aprobarea proiectului, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local.

Aprecierile opoziţiei

"Este pentru prima oară în actualul mandat când construcţia bugetară pleacă de la un raport de aproape 1 la 1 între funcţionare şi dezvoltare. Anul precedent a fost un raport de 1 la 2. Mai avem până să ajungem la raportul de la Oradea, dar suntem pe drumul cel bun. Componenta de dezvoltare este importantă şi pentru partea de funcţionare, pentru că orice sută de lei cheltuită în dezvoltare se întoarce la bugetul statului prin impozite şi TVA. Sunt vreo 30 de lei, din care 20-25 de lei ajung în bugetul de funcţionare a municipiului, într-o formă sau alta. O evoluţie încurajatoare a construcţiei bugetare. Rămâne problema execuţiei, pentru că trebuie să vedem capacitatea de a pune în operă aceste investiţii", a declarat consilierul liberal Laurenţiu Onose.

Consiliera USR Daniela Şarpe a remarcat, de asemenea, că s-a îmbunătăţit raportul dintre dezvoltare şi funcţionare, dar a ţinut să spună şi de ce: datorită banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care asigură mai mult de 50 la sută din fondurile destinate dezvoltării.

Amendamente acceptate, propuneri în aşteptare

În urma discuţiilor care au avut loc miercuri, 7 februarie, o serie de obiective pentru care PNL şi USR au formulat amendamente se regăsesc în buget.

Liberala Anamaria Hărăbor a nominalizat: construirea Spitalului Municipal de Urgenţă, reabilitarea bazinului de înot de la Colegiul "Vasile Alecsandri", amenajarea Piaţetei Apărătorilor Oraşului (zona "Stirex"), amenajarea unui parc de joacă pe strada Sucevei, asfaltarea a 12 străzi, regenerarea urbană a străzii Portului, fonduri pentru dotări la Şcoala Nr. 28 şi pentru un teren de sport la Şcoala Nr. 11.

Pentru accesibilizarea parcurilor şi a zonelor de joacă pentru copiii cu dizabilităţi au pledat atât PNL, cât şi USR.

În numele grupului USR, Daniel Zinica a nominalizat la amendamente acceptate: dotarea Grădiniţei cu Program Prelungit Nr. 36 cu maşină profesională de gătit şi sistem de supraveghere video, monitorizarea video a curţilor şcolilor, semaforizarea intersecţiei străzilor Gheorghe Doja şi Nae Leonard şi parcările de tip carusel.

Se caută soluţii pentru includerea Şcolii Nr. 15 în programul "Masă caldă în şcoli" şi surse financiare de câte 10.000 de lei pentru un centru pentru prevenirea şi tratarea dependenţei de alcool, droguri, jocuri de noroc şi un centru pentru victimele violenţei domestice.

Ce s-a aprobat

Potrivit Primăriei Galaţi, bugetul general consolidat al municipiului în 2024 este de 1.342.538.300 de lei, din care 502.549.000 de lei pentru dezvoltare și 839.989.300 de lei pentru funcționare, distribuit pe indicatori principali astfel: Sănătate - 224.861.000 de lei; Învățământ - 52.051.000 de lei; Transport public - 46.320.000 de lei; Salubrizare - 31.142.000 de lei; Asistență socială - 120.430.000 de lei; Teatre - 22.200.000 de lei; Întreținere domeniu public - 17.000.000 de lei; Reparații străzi - 16.000.000 de lei; Zone verzi - 18.000.000 de lei.

Pentru anul acesta, Primăria și-a propus peste 200 de obiective de investiții în infrastructură, învățământ și sănătate, după ce prin Planul Național de Redresare și Reziliență s-au obținut fonduri în valoare de peste 161 milioane de euro, pentru 76 de obiective.

"Printre cele mai importante obiective propuse pentru 2024 se află modernizarea cartierelor, a bulevardului George Coșbuc, a străzii Domnească (tronson Gamulea - Gării), a Parcului de la Elice, a Piațetei de la Biserica Greacă, a Parcului de la Turnul TV, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, de noi locuri de parcare etc", transmite Primăria.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Ce face Primăria cu banii rămași din 2024

Cu toate că anul 2024 n-a fost tocmai cel mai generos, din punct de vedere financiar, și nu o dată autoritățile locale au acuzat întârzierea unor fonduri guvernamentale, ba chiar un minus de 64 de milioane de lei, iată că ne-au mai rămas ceva bani! Cât să numărăm și să decidem cum se cheltuiesc în 2025.

Un proiect de hotărâre prin care se aprobă repartizarea excedentului bugetului local pe anul 2024 va fi supus aprobării aleșilor la prima ședință ordinară a Consiliului Local din 23 ianuarie 2025. Conform documentelor, excedentul este în valoare de 2.710.401 de lei. El va fi repartizat astfel: pentru acoperirea temporară a golurilor de casă la secțiunea de funcționare - suma de 2.659.520 de lei; ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare (proiecte fonduri europene) - 50.881 de lei.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.