Jump to content

Trei gălățeni, lovituri la pont și numai în case bogate


dcp100168

Recommended Posts

Trei gălățeni sunt ”hoții Crăciunului 2023”. Lovituri la pont și numai în case bogate (VIDEO)

”Tradiționalele” furturi din locuințe în perioada sărbătorilor i-au avut în acest sezon drept protagoniști pe trei indivizi din Galați care au terorizat toată zona Moldovei cu spargeri repetate, în urma cărora au furat sume impresionante de bani și bijuterii. Gruparea a fost prinsă în trafic, în urma unui flagrant făcut de polițiștii care aflaseră de o lovitură într-un sat din județul Neamț.

Șirul furturilor de care sunt acuzați cei trei gălățeni ar fi început în luna noiembrie, înainte de sărbători, când la poliția din Galați au și început să curgă primele plângeri de la păgubiți. Oamenii reclamau că le fuseseră sparte locuințele, când nu erau acasă, și că le dispăruseră bani și bijuterii. În general, lucruri mici și de valoare, sustrase de hoți care păreau că știu când, cum să acționeze și mai ales ce să caute. Până zilele trecute, zeci de păgubiți au ajuns la poliție cu astfel de sesizări, mulți dintre ei și din județele limitrofe. Unii, chiar din județele Bacău și Neamț, unde de altfel, așa cum aveau să afle oamenii legii, hoții plănuiseră o lovitură ”grea”, weekendul trecut. Vizată, o proprietate dintr-o comună nemțeană, unde infractorii știau că nu se va afla nimeni, dar în care erau valori consistente.

”Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Galați au stabilit identitățile posibilelor persoane, fiind vorba despre trei bărbați, cu vârstele de 49, 38, respectiv 35 de ani, toți cu domiciliul în municipiul Galați. La data de 14 ianuarie 2024, cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.G.P.R. - Direcția Operațiuni Speciale, precum și al celor de la IPJ Bacău și IPJ Neamț, i-au prins în flagrant delict pe cei trei bărbați, în zona centrală a municipiul Bacău, la scurt timp după ce aceștia ar fi comis un furt dintr-o locuință din localitatea Zănești, județul Neamț. Cei trei bărbați s-ar fi deplasat din municipiul Galați la adresa din localitatea Zănești cu un autoturism, iar, spre seară, după ce ar fi escaladat gardul împrejmuitor al proprietății și ar fi forțat o fereastră, ar fi pătruns în imobil, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, precum și bijuterii”, a precizat cms. șef Felicia Tudoran, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Conform anchetatorilor, numai prejudiciul creat la furtul din Neamț se ridică la 40.000 de lei. Cum la momentul flagrantului hoții aveau bijuteriile furate la ei, polițiștilor nu le-a fost greu să îi rețină pentru 24 de ore. Ei urmează a fi duși în fața unui procuror care va decide dacă va cere arestarea lor preventivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Până acum, ”hoții Crăciunului 2023” au fentat pușcăria

Cei trei indivizi din Galați, arestați în trafic după ce au dat o spargere în județul Neamț și asupra cărora planează suspiciuni rezonabile că ar fi autori ai unor spargeri în serie comise în mai multe județe în ultimele trei luni, au un trecut ”fabulos”. Au ajuns preventiv după gratii pentru 30 de zile și deoarece, în cazierul fiecăruia, sunt trecute fapte pentru care însă nu prea au stat în pușcărie. 

Judecătoria Galați a admis solicitarea procurorilor de a-i aresta pe cei trei suspecți de comiterea mai multor furturi din locuințe și i-a trimis dup gratii, pentru 30 de zile pe Mihai Patea, Auraș Ciprian Donciu și Ionel Ali, toți din Galați. Indivizii au fost reținuți în trafic duminică, 14 ianuarie, la Bacău, în urma unei operațiuni la care au pus umărul polițiști din trei județe. Asta după ce, timp de trei luni, gruparea a dat lovituri pe bandă, vânând locuințe bogate din Galați și județele limitrofe, din care au furat bani și bijuterii. Numai la ultima spargere, dată duminică într-o casă dintr-un sat din județul Neamț, au plecat cu o pradă de circa 40.000 de lei, constând în mare parte în bijuterii. Nici nu e de mirare că în câteva luni au reușit să se ”miște” atât de eficient fără să fie prinși, folosind metode diferite de operare, pentru că fiecare dintre ei are o ”bogată” și variată practică infracțională. Deși au trecut prin arestul poliției, în închisoare au stat mai puțin, asta deoarece ori au fost scutiți complet de pedepse, au primit condamnări cu suspendare sau beneficiază de măsuri preventive fără privare de libertate în cadrul proceselor pe care le au pe rol. 

Scurtă istorie a recidivelor

Cei trei suspecți reținuți și cercetați acum pentru furt calificat au dobândit ”calificarea” de infractori cu state vechi în ani de zile, în care au fost arestați, judecați și condamnați pentru diverse fapte, de la simple furturi și violențe, la infracțiuni de crimă organizată. Paradoxal, nu prea au stat în pușcării, pentru că sentințele au fost blânde. Bunăoară, unul dintre cei arestați acum ca spărgător de locuințe este Mihai Patea. Un gălățean care în urmă cu exact un an primea o condamnare de 8 luni de închisoare cu suspendare în urma unui scandal în care folosise fără drept o armă și tulburase grav liniștea și ordinea publică. Mult mai „bine” stă complicele său, Auraș Ciprian Donciu, aflat sub control judiciar din vara anului trecut într-un dosar penal de furt, aflat în stare de judecată. Trecutul infracțional al lui Donciu este unul greu. Are la activ mai multe ordine de protecție, dar acestea pălesc în fața unui dosar de crimă organizată, trimis în judecată de DIICOT Galați în 2015. Atunci, alături de alte 15 persoane printre care și tatăl lui, Donciu a fost cercetat și judecat pentru constituire de grup organizat și contrabandă calificată.

Dosarul a stat cinci ani pe masa Tribunalului Galați, care, în cele din urmă, l-a condamnat pe Donciu la 5 ani și 5 luni de închisoare

Trei ani mai târziu, în martie anul trecut, Curtea de Apel admitea desființarea sentinței Tribunalului și constata încetarea procesului pentru Donciu și alți inculpați din dosar, pe motiv că intervenise prescripția. Lucru firesc de altfel, după opt ani de la trimiterea în judecată. La acestea se mai adaugă o condamnare de 6 luni de închisoare, tot cu suspendare, aplicată de Judecătoria Botoșani, în ianuarie 2022, care l-a obligat în schimb la 90 de zile de muncă în folosul comunității. De precizat că magistrații botoșăneni nu aveau cum să îi rețină recidiva pentru contrabandă, întrucât Curtea de la Galați nu se pronunțase încă asupra apelului, hotărârea primei instanțe nefiind definitivă. Conform informațiilor publice la acest moment pe portalurile instanțelor de judecată, ultimul pe listă la capitolul ”obrăznicii” penale este Ali Ionel. Suspect de furt calificat, Ali face și el parte dintr-o grupare, trimisă în judecată sub acuzația de ”infracțiuni la regimul vamal”. Procesul este deocamdată pe rolul Judecătoriei Galați, nefiind pronunțată o condamnare care să-l califice, oficial, ca recidivist.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.