Jump to content

Exerciţii de mobilizare pentru rezervişti în judeţul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

EXERCIȚII DE MOBILIZARE A REZERVIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O PARTE DINTRE ANTRENAMENTE VOR FI GĂZDUITE DE GALAȚI

Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că va continua să desfăşoare şi în 2024 verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii de mobilizare, care vor fi organizate în şase judeţe, printre care și Galați. Militarii profesionişti care au ieşit din sistem şi civilii care au făcut armata obligatorie până în 2007 (dar nu au depășit vârsta de 55 de ani) sunt luaţi acum în evidenţă de Ministerul Apărării Naţionale.

„Perioadele şi locurile de desfăşurare ale acestor exerciţii, precum şi oportunităţile de documentare pentru mass-media vor fi anunţate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN. Scopul exerciţiilor este de a verifica completarea cu resurse umane şi materiale a unităţilor, realizarea coeziunii acţionale între militarii activi şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme”, transmite MApN.

Trebuie menționat că angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Documentele pentru convocarea rezerviştilor la exerciţii vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Important de precizat este că rezerviştii militari care nu se vor prezenta la exerciţii riscă amenzi începând de la 4.800 de lei.

„Exerciţiile de mobilizare se desfăşoară anual conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale „Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviştilor din evidenţă, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare”, mai precizează MApN.

Primele stagii de pregătire vor fi organizate în unităţile militare şi poligoanele din judeţele Galaţi şi Brăila. Instrucţia durează o zi sau două, iar în cazul stării de alertă sau de conflict, rezerviştii pot fi ţinuţi la antrenamente până la două luni.

Reprezentanţii MApN spun că aceste exerciţii sunt ceva obişnuit şi nu au legătură cu războiul din Ucraina. Totuși, nu pare chiar o întâmplare că mobilizarea dispusă de Ministerul Apărării Naţionale vine în momentul în care NATO a anunţat că va disloca 90.000 de militari în Europa, în cel mai mare exerciţiu militar din istorie.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.