Jump to content

Exerciţii de mobilizare pentru rezervişti în judeţul Galaţi


Recommended Posts

Posted

EXERCIȚII DE MOBILIZARE A REZERVIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O PARTE DINTRE ANTRENAMENTE VOR FI GĂZDUITE DE GALAȚI

Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că va continua să desfăşoare şi în 2024 verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii de mobilizare, care vor fi organizate în şase judeţe, printre care și Galați. Militarii profesionişti care au ieşit din sistem şi civilii care au făcut armata obligatorie până în 2007 (dar nu au depășit vârsta de 55 de ani) sunt luaţi acum în evidenţă de Ministerul Apărării Naţionale.

„Perioadele şi locurile de desfăşurare ale acestor exerciţii, precum şi oportunităţile de documentare pentru mass-media vor fi anunţate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN. Scopul exerciţiilor este de a verifica completarea cu resurse umane şi materiale a unităţilor, realizarea coeziunii acţionale între militarii activi şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme”, transmite MApN.

Trebuie menționat că angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Documentele pentru convocarea rezerviştilor la exerciţii vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Important de precizat este că rezerviştii militari care nu se vor prezenta la exerciţii riscă amenzi începând de la 4.800 de lei.

„Exerciţiile de mobilizare se desfăşoară anual conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale „Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviştilor din evidenţă, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare”, mai precizează MApN.

Primele stagii de pregătire vor fi organizate în unităţile militare şi poligoanele din judeţele Galaţi şi Brăila. Instrucţia durează o zi sau două, iar în cazul stării de alertă sau de conflict, rezerviştii pot fi ţinuţi la antrenamente până la două luni.

Reprezentanţii MApN spun că aceste exerciţii sunt ceva obişnuit şi nu au legătură cu războiul din Ucraina. Totuși, nu pare chiar o întâmplare că mobilizarea dispusă de Ministerul Apărării Naţionale vine în momentul în care NATO a anunţat că va disloca 90.000 de militari în Europa, în cel mai mare exerciţiu militar din istorie.

impartial.ro

  • 2 months later...
Posted

Exerciții de mobilizare armată în Galați

Timp de cinci zile, în intervalul 8-12 aprilie, în județul Galați au loc ample exerciții de mobilizare a structurilor de apărare și siguranță națională, pentru verificarea capacității populației de a se apăra în caz de conflict armat.

Conform unui comunicat transmis luni, 8 aprilie, de Prefectura Galați, ”Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare – MOBEX BR-GL-24 este condus de Ministerul Apărării Naționale, în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor și se va desfășura simultan în județele Galați și Brăila”.

”Exercițiile de acest tip se planifică și se organizează periodic în toate județele țării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora. Pe timpul antrenamentului, o parte din militarii rezerviști cu domiciliul în județul Galați, cuprinși în planurile de mobilizare, va fi chemată la unități militare în vederea efectuării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare”, au dat asigurări reprezentanții Garnizoanei Galați. 

În programul militarilor rezerviști este planificată o secvență de antrenament în Poligonul de tragere Smârdan, județul Galați, care va avea loc miercuri, 10 aprilie.

viata-libera.ro

Posted

Ce amenzi riscă cei care nu se prezintă la unitatea militară

Rezerviștii gălățeni au fost chemați la unitățile militare. Fiecare rezervist a primit câte o fițuică la domiciliu, prin care este înștiințat despre chemarea la unitate. Scrie acolo despre ora, locul și actele pe care trebuie să le prezinte la unitatea militară.
În ordinele de chemare scrie că „rezerviștii sunt obligați să participe la antrenamentele și exercițiile de mobilizare”. În caz contrar, ei pot primi o amendă cuprinsă între 2 și 6 puncte. "Un punct de amendă reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut pe economie", mai scrie în document.
Amenzile sunt deci între aproximativ 1.300 de lei și 3.800 de lei.

antidotul.ro

Posted

6.000 de rezerviști din Brăila și Galați au fost chemați la poligon. „Sperăm să fie pace, dar trebuie să fim pregătiți”

Este mobilizare generală în rândul rezerviștilor din județele Galați și Brăila.  6.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 37 și 63 de ani, care au făcut armata pe vremea când era obligatorie, au fost chemați la Smârdan, la un exercițiu de trageri cu muniție de război.

Mulți spun că sunt cu inima strânsă, gândindu-se la conflictul din Ucraina vecină.

Rând pe rând, rezerviștii aduși în poligon au primit arme și au fost instruiți să le folosească. Au fost împărțiți în grupe de câte zece și au luat la ochi țintele. Cu mișcări mai stângace decât la 20 de ani, bărbații chemați pentru acest program au pus mâna din nou pe arme. Unii dintre ei sunt chiar bunici.

”Viorel Caimacam, rezervist: 60.
Reporter: Sunteți unul dintre veterani, probabil.
Viorel Caimacam: Nu chiar, poate veteran aici. Fost cadru militar, rezervist, subofițer.
Reporter: De cât timp nu ați mai fost la trageri?
Viorel Caimacam: Sincer, de zece ani".

”Dan Gobiaje, rezervist: Am făcut armata în 1996.
Reporter: Ați mai fost chemat până acum la exerciții de felul ăsta?
Dan Gobiaje: Nu, e prima dată. Am mărime mare la picior și nu au găsit echipament pe măsură. 45,5, spre 46”.

Prezența la astfel de stagii este obligatorie prin lege și, teoretic, în fiecare județ, ar trebui să se întâmple măcar o dată la 5- 6 ani. Acum, mulți bărbați se tem că rolul convocării nu este altul decât de a-i pregăti pentru un conflict armat apropiat.

Rezervist: ”Sigur are legătură. Sperăm să fie pace, dar trebuie să fim pregătiți".

”Reporter: De ce credeți că tocmai acum sunt chemați rezerviștii?
Dănuț Corodeanu: De ce oare? Din cauza războiului de lângă noi. Dar trebuie militari instruiți ca lumea. Nu chemi om de aproape 50 de ani să alerge".

”Col. Mihai Bălțătescu, directorul exercițiului: Sunt rezerviști cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților.
Reporter: Există limită de vârstă?
Col. Mihai Bălțătescu: Da, pentru soldați gradați este 55 de ani, iar pentru cadre militare, 63. Este limita de trecere în retragere.
Reporter: Tinerii încorporabili?
Col. Mihai Bălțătescu: Nu participă, pentru că nu au îndatoriri militare".

Anul trecut au avut loc astfel de exerciții cu rezerviștii din Timișoara - Caraș-Severin, Harghita - Covasna și Vrancea – Vaslui. Anul acesta vor urma alte două, la care vor fi convocați bărbații din patru județe.

Gen. Iulian Danieliuc, Șeful Direcției Personal și Mobilizare: ”Locațiile exercițiilor sunt stabilite. Ele sunt deocamdată clasificate, pentru că se declanșează la un anumit indicativ dat de către noi. Sunt exerciții pe tot teritoriul național".

Până în 2006, serviciul militar a fost obligatoriu în România. Acum este suspendat prin lege.

stirileprotv.ro

Posted

Marea mobilizare a rezerviștilor la Smârdan

Circa 600 de gălățeni și brăileni participă în aceste zile la un exercițiu de mobilizare a rezerviștilor. Mulți dintre ei cred că stagiul militar obligatoriu ar fi o idee bună, dar ar trebui scurtat ca timp. Cu un război la ușă, autoritățile ne spun că nu e pericol și că aceste exerciții se fac periodic, iar rezerviștii trebuie instruiți.

Înainte de a ajunge la trageri, inițial, după ce la unitate au fost luați în evidență și au făcut verificările medicale și psihologice, rezerviștii primesc uniforme și apoi ajung în centrul secundar de instruire Smârdan. Pentru trageri primesc muniția. Mai apoi, rezerviștii așteptau și primeau indicații cum să tragă. Numai că un cățel s-a rătăcit în zonă și s-a așteptat până ce acesta a fost scos din zona de pericol.

"Am tras, a fost ok, mi-am reamintit cum a fost odată, nu prea mai știam, tipul de armă nu este chiar nou, este de vârsta mea. Dacă se ajunge într-o situație de conflict, în principiu sunt pregătit, depinde cât îmi permite și sănătatea. Părerea mea este că în condițiile actuale ar trebui readus serviciul militar obligatoriu, pe perioadă mai scurtă. Dar să se facă și lucruri care contează într-o situație de conflict", a spus Ionel Râciu, rezervist, 53 de ani, inginer de profesie.

Militarii de carieră urmăresc acum să îi integreze pe foștii militari în termen și să îi ajute să se adapteze și la nou. Nu reprezintă un semn de pericol aceste exerciții, ne liniștesc autoritățile. "Avem astăzi în poligonul Smârdan rezerviștii din peste 5 unități și ne sprijină și vremea frumoasă de afară, vrem să îi aducem la un nivel minim de instuire. Astăzi executăm o secvență de instruire aici, este ceea ce ne dorim să facem și închegarea relațiilor cadrelor militare active cu personalul reservist. O parte dintre rezerviști mai au nevoie de pregătire, armamentul pe care îl avem în dotare are alte caracterstici cu excepția armamentului individual care a fost și în dotarea lor. Nu am constatat pe nimeni să aibă o atitudine negativă, sunt oameni maturi și își îndeplinesc datoria de a-și apăra țara în caz de nevoie", a precizat col. Mihai Bălțătescu, directorul exercițiului Mobex Brăila-Galați 2024, șef serviciu stat major al apărării.

La final, o ciorbă și o fasole cu cârnați le-a readus rezerviștilor aminte cu totul de armată. 600 de rezerviști din județele Galați și Braile se antrenează în aceste zile în cadrul MOBEX BR-GL-24, exercițiu de mobilizare.

monitoruldegalati.ro

Un număr de 6.000 de rezerviști din Brăila și Galați au fost chemați la poligon, pentru a desfășura activități de pregătire, potrivit unui anunța al MApN.

6.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 37 și 63 de ani, care au făcut armata pe vremea când era obligatorie, au fost chemați la Smârdan, la un exercițiu de trageri cu muniție de război. MApN vrea să testeze stadiul de pregătire al populației, economiei și teritoriului pentru apărare.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, exercițiul se numește MOBEX BR-GL-24 și se realizează în cooperare cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor. „Exerciţiile de mobilizare se planifică şi se organizează periodic în toate judeţele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora. Scopul MOBEX – care vizează, în medie, aproximativ zece judeţe anual – este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane şi materiale a structurilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, realizarea coeziunii între militarii în activitate şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme”, informează MApN.

Persoanele vizate vor beneficia de câteva zile libere la locul de muncă. Rezerviștii militari care nu se prezintă la unități riscă să fie amendați cu sume începând de la 4.800 de lei.

b1tv.ro

Circa 6.000 de rezerviști din Galați și Brăila sunt verificați, în aceste zile, de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Militarii în rezervă participă la exerciții de instruire în Poligonul Smârdan, inclusiv la trageri. Mobex 2024 este un exercițiu de rutină, planificat încă de anul trecut și organizat pentru a verifica gradul de pregătire a populației pentru apărare.

Rezerviștii au fost chemați la unitățile militare din cele două județe, la începutul săptămânii. Cei care îndeplinesc condițiile de sănătate merg în poligonul Smârdan din județul Galați. Acolo sunt instruiți în folosirea armelor. Cei mai mulți dintre militarii în rezervă nu au mai pus mâna pe o armă de mai bine de 20 de ani. Dar au fost încântați să-și reîntâlnească foștii camarazi și să depene amintiri.

Exercițiul face parte din programul obișnuit de pregătire al Ministerului Apărării Naționale, aprobat de CSAT. Col. Mihai Bălţătescu, directorul exerciţiului Mobex Brăila Galaţi 2024: Încercăm să realizăm coeziunea dintre personalul rezervist și personalul activ, astfel încât, la finalul perioadei, în caz de nevoie, să putem completa capaciptatea de luptă a unităților.

Gen. Iulian Danieliuc, şeful Direcţiei Personal şi Mobilizare: În fiecare an au loc cel puțin 2, 3 exerciții de acest tip, implicând până la 10 județe ca unități administrativ teritoriale. În fiecare județ participă unitățile MApN, MAI, este un exercițiu interinstituțional, se alătură SRI, STS.

Instrucția s-a terminat la popotă, cu porția de fasole și cârnați.

tvrinfo.ro

Posted

Gălățenii au atacat țintele de la Smârdan cu rezervele. Cea mai mare mobilizare din ultimii ani

În termeni fotbalistici, la modă zilele acestea, titlul nu este exagerat. În termeni reali, câteva mii de rezerviști din județele Galați și Brăila au fost chemați la oaste, prin rotație, începând de luni, 8 aprilie, pentru câteva ore într-o zi, pentru a participa la cea mai mare mobilizare pe timp de pace din ultimii ani. Programul mobilizării a inclus, miercuri, și o "sesiune" de tragere cu muniție reală, în poligonul de la Smârdan.

Conform MApN, exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare MOBEX BR-GL-24 se desfășoară, în perioada 8-12 aprilie, în județele Brăila și Galați. Astfel de exerciții se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciții şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora. Scopul MOBEX - care vizează, în medie, aproximativ zece județe anual - este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, realizarea coeziunii între militarii în activitate și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.

Pentru acest exercițiu, rezerviști cu domiciliul în județele Galați și Brăila, cuprinși în planurile de mobilizare, au fost chemați la unități militare în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire. Au trecut mulți ani de la mobilizări de trupe similare. În Galați, ultimul astfel de exercițiu a fost în 2011, iar în Brăila s-a desfăşurat în 2015.

Sutele de bărbați care au intrat, miercuri, pe porțile unității militare din str. Ștefan cel Mare au fost de toate vârstele, mulți dintre ei cu părul alb, cu burțile "la purtător" sau cu nepoți acasă. "Domnule, am 62 de ani. Până la ce vârstă se fac aceste mobilizări?", întreba unul dintre recruții de o zi. "Sincer, credeam că sunt... expirat pentru mobilizare, fac 57 de ani peste câteva luni. Ultima treabă de genul ăsta la care am fost chemat a fost în 1997", spunea un altul. Alții, mai tineri, abia așteptau să ajungă în poligonul de la Smârdan, pentru tragerile anunțate.

S-a așteptat mult, ca în armată, până s-a finalizat trierea celor mobilizați. Cei mai mulți au primit uniforme, au fost urcați în autobuze și direcția Smârdan, unde, după tragere, au mâncat fasole cu cârnați, ca pe vremuri, iar apoi au fost aduși înapoi la unitatea militară, s-au schimbat la loc în haine civile și au plecat fiecare în drumul lui.

Destul de mulți au fost și cei care au primit verdictul "Nerecomandat", pe baza rezultatelor medicale sau psihologice, unele reale, altele de-a dreptul rupte din filme. Aceștia n-au mai mers la poligon. Li s-a prezentat tehnica militară expusă pe platou și apoi au fost trimiși acasă, mult mai devreme decât ceilalți.

În concluzie, să spunem că au fost convocați în această săptămână rezerviștii de până la 63 de ani care au făcut armata sau care au activat în sistemul național de apărare. Sunt oameni care își amintesc cum să folosească un pistol mitralieră și care știu că, la poligon, nu trebuie să te întorci cu arma încărcată spre cei din spate ca să le explici nu știu ce. Conform MApN, pot fi chemați la instructaj și tineri încorporabili cu vârste între 20 și 35 de ani.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.