Jump to content

Fetiță de 9 ani din Galați, ucisă în bătaie


dcp100168

Recommended Posts

Fetiță de 9 ani din Galați, ucisă în bătaie. Surorile ei, salvate în ultima clipă

O crimă teribilă a avut loc în Galați, în urmă cu câteva ore. O copilă de numai nouă ani a murit miercuri dimineață, la câteva secunde după ce s-a trezit din somn. Unchiul fetiței s-a speriat în momentul în care Alexandra Elena, abia trezită din somn, a leșinat. A sunat la 112, un echipaj SMURD sosit la fața locului nemaiputând face nimic pentru a o readuce în simțiri. 

”Echipajul medical a constatat că pe trupul fetiței erau prezente multiple leziuni. În ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta nu a mai putut fi readusă la viață”, a precizat cpt. Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

La apelul pe 112 au ajuns și polițiștii. Criminaliștii sosiți la fața locului au constatat, la o primă evaluare că fetița prezenta semne clare de violență pe tot corpul și au dispus transportarea cadavrului al Serviciul de Medicină Legală, pentru necropsia care va certifica natura violentă a morții.

Mama, principala suspectă

Primele informații venite din partea celor apropiați familiei Vasilache indică faptul că mama, Eugenia, în vârstă de 30 de ani, cu posibile probleme psihice, ar fi bătut-o frecvent pe copilă.

De aceea, femeia este acum principala suspectă, însă ancheta în acest sens va fi una extrem de dificilă, deoarece nu se știe dacă va putea fi audiată și cât de relevante vor fi afirmațiile ei în dosarul de omor deschis sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Până una alta, celelate două fiice ale femeii, respectiv surori ale Alexandrei, o fetiță de 5 ani și una de 7 ani, au ajuns în custodia statului.

”Am fost sesizați și ne-am deplasat de urgență la domiciliul familiei. Fetițele au fost preluate, se află în siguranță și vor fi date în grija unui asistent maternal. La o primă evaluare, minorele sunt în stare bună, dar vor fi evaluate complet, din punct de vedere psihologic și medical”, ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvât al DGASPC Galați. 

Unei exertize pihiatrice va fi, cel mai probabil, suspusă și mama suspectă. În funcție de rezultat, este posibil ca aceasta să nu răspundă din punct de vedere penal, dacă medicii legiști vor stabili că nu are discernământ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Femeie din Galați reținută după ce și-ar fi ucis fetița de 9 ani. Ar fi lovit-o repetat cu diverse obiecte și ar fi ars-o cu un aprinzător de aragaz

O femeie din Galați a fost reținută, joi, fiind acuzată că și-a ucis fiica în vârstă de 9 ani, pe care a lovit-o în mod repetat cu diverse obiecte, dar a și ars-o cu un aprinzător de aragaz, provocându-i arsuri pe tot corpul. Femeia mai are două fetițe în vârstă de 5 și 7 ani, care au fost date în grija statului.

Femeia a fost reținută după zece ore de audieri, ea spunându-le procurorilor că a comis fapta pentru că s-a enervat. Joi, va fi dusă la Tribunalul Galați cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul Tribunalului Galaţi a precizat, într-un comunicat transmis joi, că femeia a fost reținută pentru infracțiunea de omor asupra unui membru de familie.

Procurorii spun că în perioada 26-30 ianuarie și-a agresat în mod repetat fiica în vârstă de 9 ani, pe care „a lovit-o cu obiecte contondente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”.

Fetița a murit joi, iar procurorii spuneau că au existat „suspiciuni că moartea acesteia a fost violentă, posibil cauzată de acţiunile mamei sale”.

Legiștii au finalizat raportul medico-legal și au stabilit că fetița a murit din cauza unor leziuni externe și interne extrem de grave, conform Digi 24. Avea vânătăti pe tot corpul și arsuri profunde, după ce ar fi fost arsă cu un aprinzător de aragaz cu flacără.

Femeia locuia împreună cu cele trei fetițe ale sale, precum și cu fratele ei și soția acestuia. Ceilalți doi copii - în vârstă de 5 și 7 ani - au fost preluați de asistenți sociali, dar nu se poate comunica cu ei, fiind în stare de șoc.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Fetița ucisă trăia într-o familie ”grijulie și iubitoare”

Detalii șocante în cazul femeii care și-a torturat fiica până la moarte. Este concluzia generală pe care au exprimat-o autoritățile la 24 de ore după ce a ieșit la iveală cumplita crimă, în care o gălățeancă cu probleme psihice și-a omorât cu bestialitate fiica în vârstă de nouă ani. În mod excepțional, un incident violent care a vizat-o pe sora mai mică a fetiței ucise, petrecut anul trecut, s-a soldat cu o anchetă și chiar un dosar penal în care mama, acum ucigașă, a fost cercetată pentru rele tratamente aplicate minorului. 

Filmul morții Alexandrei scoate la iveală o realitate șocantă, greu de înțeles

Informațiile care țin de viața acesteia și mai ales de calvarul mai mult surd prin care a trecut, alături de surorile ei, sunt contradictorii, cu atât mai mult cu cât vin din partea tuturor factorilor care ar fi trebuit să vegheze, și acolo unde ar fi fost cazul, să intervină pentru a le salva. Toată lumea pare să fi știut că micuțele aveau parte de o copilărie fără griji, în casa unchiului, fratele mamei, care alături de soția lui o ajutau pe Eugenia, cu cele trei fiice ale sale, să trăiască decent. Cu toate acestea, periodic, vânătăile apărute pe trupurile copilelor, două la grădiniță și una la școala primară, veneau să contrazică grija pe care adulții le-o purtau în mod deosebit. Totul a culminat în dimineața zilei de 31 ianuarie 2024, când micuța Alexandra a murit sub ochii rudelor iubitoare, după bătăi crunte primite de la mama ei în ultimele zile. Urmele găsite pe trupul copilei mai întâi de medicii de la SMURD și mai apoi de cei de la Medicină Legală sunt greu de descris în cuvinte. Toate apar acum în dosarul penal pentru omor asupra unui membru al familiei, deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Procurorii au consemnat, pe baza celor raportate de legiști, că fetița a fost agresată cu cruzime de mama ei. 

Lovită, sugrumată și arsă cu aprinzătorul de aragaz

”În perioada 26 ianuarie 2024 – 30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiul Galaţi, a exercitat acte de violenţă asupra victimei minore V.E.A, fiica sa, în vârstă de nouă ani, pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contondente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul, şoc traumatico-hemoragic, conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului”, a precizat procurorul Ovidiu Zaharia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.

În fața acestor dovezi și a mărturiei mamei, care a afirmat că ”s-a enervat” pe copilă, anchetatorii au decis reținerea ei pentru 24 de ore, pentru ca ulterior să o ducă în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Joi, 1 februarie, Tribunalul a admis cererea procurorilor și a trimis-o după gratii. Infracțiunea de care este acuzată Eugenia Vasilache se pedepsește, conform Codului Penal, cu închisoare de la 15 la 25 de ani sau chiar detențiunea pe viață, dacă judecătorii vor lua în calcul caracterul calificat al faptei, comise asupra unui membru de familie.

Mamă cu retard psihic, părinte asumat

În virtutea afecțiunii psihice de care ar suferi, un retard psihic mediu, Eugenia Vasilache ar putea beneficia totuși de o serie de circumstanțe atenuante. Asta dacă, în urma expertizei neuro-psihiatrice la care va fi supusă, nu se va concluziona că este lipsită de discernământul necesar asumării faptelor și răspunderii penale. Un discernământ de care a fost totuși prezumată de toate autoritățile cu care a venit în contact, de la școli și grădinițe, la asistenții sociali și poliție, care cunoșteau episoadele de violență la care erau supuse fetițele, care au ajuns, invariabil, la concluzia că ”situația este sub control”.

Protecția Copilului, alertată acum un an

Un episod care s-a finalizat cu anchete amănunțite și chiar un dosar penal a avut loc în urmă cu aproape un an, în luna martie 2023. Atunci, educatoarea de la grădinița unde învață copila cea mijlocie, acum în vârstă de șapte ani, a sesizat DGASPC Galați după ce a observat pe trupul fetiței mai multe vânătăi și alte urme de lovituri. ”S-a făcut atunci o evaluare complexă psiho-socială, în care au fost incluși toți copiii din casă, respectiv cele trei fetițe și adulții, respectiv mama, unchiul și mătușa. Familia a arătat un suport extraordinar pentru rămânerea copiilor în familie, au susținut că a fost vorba de un incident izolat, că fetițele au toate condițiile să fie crescute și îngrijite. Aspecte care, de altfel, au fost confirmate la ancheta socială care s-a făcut la domiciliu. Efectiv, nu au existat temeiuri care să justifice măsuri de separare a copiilor de mamă și familia extinsă, mai ales că fetițele erau foarte atașate de mătușa lor. S-au cerut evaluări și de la celelalte unități școlare unde învățau celelalte două fetițe, iar referințele au fost deosebit de bune. Aveau rezultate bune, erau îngrijite, familia se preocupa de situația lor”, a explicat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galați. Cu toate acestea, pentru că un raport medico-legal atesta că urmele de pe trupul fetiței descoperite la grădiniță erau rezultatul unei agresiuni, a fost anunțată poliția, care a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului. Despre acest dosar am încercat să aflăm amănunte de la IPJ Galați în cursul zilei de joi, 1 februarie, la o zi după moartea copilei și reținerea mamei, mai ales că de soarta lui ar fi depins unele măsuri de protecție care ar fi putut veni în sprijinul tuturor surorilor, nu doar al fetiței agresate la acel moment. Până la ora închiderii ediției, nu am primit niciun răspuns. 

Un an de liniște și... bătăi

Episodul intervenției celor de la Protecția Copilului ar fi trebuit urmat de o mai atentă monitorizare din partea autorităților, mai ales că mama în grija căreia copilele se aflau oficial avea ceva probleme certificate prin acte medicale. Ceea ce s-ar fi întâmplat în accepțiunea direcției de Asistență Socială de la Primărie, care ar fi ajuns de câteva ori la ușa familiei și ar fi constatat că lucrurile stăteau cum nu se poate mai bine.

”Direcția de Asistență Socială a făcut nu una, ci două anchete sociale la domiciliul familiei în cauză și de fiecare dată s-a constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu prezentau nicio urmă de agresiune. Mai mult, de fiecare dată, cei doi unchi materni și-au asumat răspunderea creșterii și îngrijirii acestor copii. Având în vedere aceste aspecte, respectiv lipsa oricărei suspiciuni de agresare a copiilor și angajamentul familiei cu privire la îngrijirea acestora, din păcate, instituțiile statului nu pot interveni mai mult, potrivit legii”, ne-a transmis Ovidiu Matache, din cadrul Biroului de presă al Primăriei Galați.

De ”liniște și armonie” a fost și realitatea percepută de cadrele didactice de la școlile unde a învățat Alexandra, fetița care avea să sfârșească de mâna mamei. În ultimii doi ani, copila a trecut de la Școala 26 la Școala 40 și nicăieri nu au existat indicii că familia ar fi fost una abuzivă sau dezinteresată. 

”Participa la toate activitățile și era un copil îngrijit, care nu avea nimic diferit de ceilalți. Învățătoarea a observat la un moment dat niște echimoze pe corpul fetiței, însă aceasta a declarat că a căzut și s-a lovit, versiune susținută și de mătușa copilei. Ne pare rău pentru soarta ei, însă sunt convinsă că cei abilitați vor face lumină în acest caz”, ne-a spus prof. Charlotte Barbu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 26 Galați. Nici la Școala Gimnazială Nr. 40, unde învăța de la începutul clasei a treia, părerile nu sunt diferite.

„Asistenta noastră face triaj la fiecare început de modul și se află mereu printre copiii din școală. Nu a observat niciodată nimic suspect pe corpul ei. Alexandra era un copil vesel, care s-a integrat bine în colectivul de colegi. Nici ceilalți colegi, profesori, care predau la clasa unde învăța Alexandra nu au observat nimic. Luni, doamna învățătoare a fost anunțată de mătușa acesteia că fata este bolnavă și că va sta acasă câteva zile”, a povestit prof. Angela Vicol, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 40.

Într-un asemenea context plin de contradicții, în care a murit un copil nevinovat ca urmare a agresiunii unui părinte și în prezența altor adulți care ar fi putut discerne și trage un semnal de alarmă, se nasc două întrebări: Alexandra a murit din cauza indiferenței celor din jur, care s-au făcut că nu văd și nu aud episoadele violente prin care trecea, sau moartea ei a fost rezultatul unui incident absolut nefericit, născut dintr-o ”bubă coaptă” în încercarea de a ascunde gunoiul sub preș în fața unor autorități pentru care ”hârtiile bune” plimbate între instituții au titlu de adevăr absolut?

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Anchetele în cazul morții Alexandrei, puse sub semnul întrebării. Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la Galați

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a trimis Corpul de Control să verifice modul în care DGASPC Galați a făcut anchetele în cazurile de violență semnalate în familia Alexandrei de-a lungul timpului. Vizate de control sunt și anchetele Direcției de Asistență Socială din Primăria Galați. În tot acest timp, Poliția păstrează tăcerea în privința dosarului de rele tratamente asupra minorului, deschis în urmă cu aproape un an.

Rezoluțiile surprinzător de bune aduse la cunoștința publică după moartea violentă a Alexandrei Vasilache, fetița de nouă ani ucisă în bătaie de propria mamă, au stârnit dubii inclusiv la nivelul structurilor centrale. Ambele instituții abilitate să gestioneze situația minorilor aflați în situații de risc, respectiv DGASPC Galați și Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, au raportat rezultate favorabile familiei în care trăia micuța.

Toate controalele efectuate de autoritățile abilitate, cel puțin în ultimul an, ca urmare a unor semnale clare de violență, au arătat că familia avea grijă de copile și că cele trei surori nu erau în pericol alături de mama lor, cu deficiențe psihice, și de unchiul și mătușa ”care le iubeau ca pe ochii din cap”. Rudele au făcut ”scut” în jurul mamei în momentul în care asistenții de la DGASPC au verificat o sesizare venită din partea educatoarei de la grădinița unde învăța sora mijlocie. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, raportul întocmit atunci a fost unul extrem de favorabil, echipa de control neidentificând niciun element care să impună vreo măsură. În aceeași linie s-a înscris și concluzia la care au ajuns cei de la Direcția de Asistență Socială din Primărie, care aveau drept sarcină monitorizarea ulterioară a familiei.

Ucisă în chinuri, cu referințe excelente

În totală contradicție cu rapoartele, la începutul acestei săptămâni micuța Alexandra a murit în chinuri groaznice, în urma unei bătăi vecine cu tortura administrate chiar de mama ei, Eugenia. Femeia, în vârstă de 30 de ani, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, iar surorile Alexandrei, de cinci, respectiv șapte ani, au fost preluate în regim de urgență și plasate în grija unui asistent maternal. Mama acuzată de omor este, deocamdată, singura persoană împotriva căreia s-au formulat acuzații și s-au luat măsuri, ceilalți doi adulți, unchiul și mătușa, care locuiau sub același acoperiș și care au fost martori dacă nu la agresiune, cel puțin la agonia fetiței, fiind, momentan, exonerați de orice suspiciune. În aceste circumstanțe, Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a trimis, la Galați, o echipă care să verifice modul în care s-au făcut acele anchete sociale, care au plasat-o pe Alexandra și familia ei în afara oricărei ”zone de risc”.

“Este profund îngrijorător faptul că mare parte din cazurile de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Precizăm că, în funcție de concluziile rezultate în urma analizei datelor primite din teritoriu, precum și în urma raportului Corpului de Control, vom informa opinia publică cu privire la acest caz”, a declarat Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.  

Poliția păstrează tăcerea

O altă anchetă care ar fi putut, poate, schimba cursul evenimentelor se află în curtea Poliției Galați, instituție sesizată, conform celor declarate de reprezentanții DGASPC, în primăvara anului trecut, imediat după ce educatoarea de la grădiniță a descoperit, pe corpul surorii mijlocii, mai multe vânătăi. Raportul medico-legal a arătat că echimozele erau rezultatul unor posibile acțiuni violente, deci al unei fapte cu caracter penal, așa că asistenții sociali au anunțat poliția, care a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

Sesizarea a venit însă ”la pachet” cu un raport de anchetă socială extrem de favorabil pentru familie și cu declarațiile ferme ale rudelor fetițelor că a fost vorba ”de un incident izolat”, unchiul și mătușa asumându-și pe deplin creșterea și îngrijirea lor. Nu ne este cunoscut, la acest moment, soarta acelui dosar în care, evident, a fost anchetată în primul rând mama copilelor, Eugenia Vasilache. Dosarul nu a ajuns nici în instanță, cu toate că avea ca obiect violența asupra unui minor, și nici poliția, care se presupune că a cercetat sesizarea, nu a dat curs solicitării noastre prin care am cerut informații despre stadiul sau, eventual, rezultatul anchetei. 

viata-libera.ro

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş-Petru Achiriloaie, a decis joi, având în vedere tragicul caz de la Galaţi, în urma căruia o fetiţă de 9 ani şi-a pierdut viaţa, să trimită Corpul de control la DGASPC Galaţi, dar şi la Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi, pentru a verifica modul în care a fost gestionat şi instrumentat acest caz.

O minoră de 9 ani, din Galaţi, a murit miercuri, existând suspiciuni că decesul ar fi survenit după ce a fost bătută de mama sa. Celelalte două surori ale fetiţei, în vârstă de 3 şi 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecţie specială, în familia unui asistent maternal. Conform unui comunicat al ANPDCA, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violenţă fizică, arsuri şi cicatrici pe mai multe părţi ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depăşirea traumei suferite.

Potrivit DGASPC Galaţi, în urma preluării celorlalte două minore din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgenţă şi au fost solicitate informaţii cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

La nivelul DGASPC Galaţi a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul minorei a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Iniţială în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţie şi Repatrieri.

‘Este profund îngrijorător faptul că mare parte din cazurile de violenţă asupra copiilor, care ajung în atenţia autorităţilor, se înregistrează în mediul în care aceştia ar trebui să se simtă cel mai în siguranţă, în familie. De aceea, este imperativ să conştientizăm amploarea acestui fenomen şi să luăm măsuri eficiente pentru a preveni şi a interveni de urgenţă în cazurile de violenţă asupra copiilor în mediul familial şi nu numai. Subliniez importanţa raportării oricărei suspiciuni de abuz, neglijare, exploatare sau violenţă împotriva copilului la numărul unic de urgenţă 119’, a declarat Rareş-Petru Achiriloaie.

Potrivit comunicatului, din informaţiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galaţi, reies următoarele aspecte: cazul familiei în cauză s-a aflat în atenţia DGASPC Galaţi încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învăţământ preşcolar din Galaţi cu privire la posibilitatea existenţei unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial; în urma sesizării primite au fost anunţate organele de poliţie (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) şi s-au făcut verificări în familie cu privire la toţi cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaţionale); la finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un ‘eveniment singular’, dar şi că mama nu se putea ocupa singură de creşterea celor trei copii, din cauza unei dizabilităţi mintale, iar rudele mamei şi-au asumat responsabilitatea îngrijirii şi supravegherii celor 3 minore. În aprilie 2023, cazul fetiţelor a fost referit Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Galaţi în vederea monitorizării familiei.

Din datele ANPDCA, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului, primite de DGASPC-urile din întreaga ţară. Dintre acestea au fost confirmate de către specialiştii direcţiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(14 februarie)

Rudele Alexandrei, fetița ucisă de mamă, sunt complice la crimă. Decizie șocantă a Tribunalului Galați!

La două săptămâni de la moartea în chinuri a Alexandrei Vasilache (9 ani), copila ucisă în bătaie de mama bolnavă psihic, ies la iveală detalii cutremurătoare legate de rudele cu care copila, surorile și mama lor, locuiau și care pretindeau că sunt profund implicate în îngrijirea lor. Unchiul și mătușa fetiței au fost ani de zile martori la chinurile fetelor, indiferența pe care aceștia o mascau abil în fața autorităților atingând cote culminante la finele lunii ianuarie, când minora a agonizat până a murit.

Ancheta morții Alexandrei ia o turnură și mai amplă, la două săptămâni de la decesul fetiței petrecut în împrejurări îngrozitoare. După mama acuzată de crimă, în arest au ajuns, în cursul zilei de 13 februarie, unchiul și mătușa fetiței, asupra cărora planează acuzații chiar și mai grave decât cele aduse Eugeniei Vasilache, femeia care și-a suprimat fiica bătând-o sălbatic și arzând-o cu aprinzătorul de aragaz. Anchetatorilor le-au trebuit două săptămâni să dovedească ceea ce toată lumea a bănuit de la bun început și anume că fratele ucigașei și soția acestuia nu puteau fi străini de calvarul prin care trecuse Alexandra, dar și surorile ei de 6 și respectiv 4 ani. Locuiau în același apartament și toate indiciile, furnizate oficial de autorități, arătau că ”se preocupau profund” de creșterea și educarea fetițelor. În aceste condiții, era greu de crezut că nu asistaseră niciodată la abuzurile fizice și psihice pe care mama, diagnosticată cu retard mental moderat, le exercita asupra copilelor. Mai mult, au susținut mereu în fața asistenților sociali că ocazionalele violențe semnalate asupra minorelor erau doar incidente izolate și dădeau mereu asigurări că ”fetele sunt în siguranță”. 

O ploaie de acuzații

La capătul a două săptămâni de anchetă, procurorii au formulat acuzații teribile asupra celor doi soți, la rândul lor părinți ai unui copil în vârstă de numai nouă luni. Fratele mamei ucigașe și soția lui sunt acuzați de complicitate la omor calificat asupra unui membru de familie, de complicitate la trei infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului și complicitate la două infracțiuni de violență în familie.

”S-a reținut că în perioada anilor 2021 - 30 ianuarie 2024, în timp ce au locuit împreună cu inculpata V.E., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată, respectiv prin neanunţarea autorităţilor și lipsa oricărei inițiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate ori prin girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore. Au manifestat pasivitate faţă de acţiunile acesteia de a le supune unor tratamente degradante, precum expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice. Au perceput în mod direct exercitarea de acte de violenţă extremă asupra victimei V.A.E. şi asupra persoanelor vătămate T.M.M şi V.I.C., acţiuni care, în final, au cauzat decesul victimei V.A.E. şi leziuni traumatice care au necesitat trei-cinci zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate T.M.M şi două-trei zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate V.I.C.”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați după reținerea celor doi soți. Aceștia au fost duși astăzi, 14 februarie, în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Galați cu propunere de arestare preventivă. Complicitatea la faptele pentru care vor fi judecați se pedepsește la fel ca și în cazul autoratului, ceea ce înseamnă, numai pentru infracțiunea de omor calificat, chiar și 25 de ani de închisoare.

Noi verificări de la Protecția Copilului

Având în vedere că în grija celor doi soți reținuți a rămas un copil de numai 9 luni, asistenții sociali s-au autosesizat și au ajuns miercuri dimineață la domiciliul familiei Vasilache. ”Am inițiat procedurile de evaluare psiho-socială la domiciliul familiei. Trebuie să stabilim condițiile și ce măsuri sunt cele mai bune pentru îngrijirea temporară a minorului în vârstă de nouă luni, având în vedere vârsta foarte mică a acestuia. Deocamdată, acesta se află în grija bunicii materne”, ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galați.

Și surorile Alexandrei sunt tot în grija altor persoane decât în cea a părinților, cum ar fi fost normal. Mădălina și Iulia au fost preluate de urgență din familie imediat după moartea Alexandrei și date în plasament unor asistenți maternali.

Ancheta anchetelor, sub tăcere

Între timp, ancheta demarată acum două săptămâni la ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie, prin care se urmărea verificarea anchetelor făcute de DGASPC și Direcția de Asistență Socială în familia Alexandrei, de-a lungul timpului, rămâne învăluită în mister.

După reținerea rudelor Alexandrei, acuzate oficial de fapte extrem de grave, am solicitat instituției, în cursul zilei de miercuri, 14 februarie, să ne comunice rezultatele verificărilor și eventualele măsuri dispuse. Din informațiile noastre, astfel de informații sunt așteptate și de Poliția și Parchetul Tribunalului Galați, care nu ar fi primit nici ele, până la acest moment, nicio rezoluție. În măsura în care vom intra în posesia datelor solicitate, le vom aduce la cunoștința publică.
-------------------------------------------------------------------------------

UPDATE ora 16,35: Tribunalul Galați s-a pronunțat în urmă cu puțin timp asupra propunerii de arestare preventivă a soților Florin și Anamaria Vasilache, rudele Alexandrei, acuzate de complicitate la omor calificat, rele tratamente aplicate minorului și violență în familie. Decizia judecătorilor este șocantă și îi trimite acasă pe cei doi, sub control judiciar!

”În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cu privire la inculpaţii Vasilache Florin şi Vasilache Elena-Anamaria și dispune punerea, de îndată, în libertate a acestora, dacă nu sunt reținuţi, arestaţi sau deținuţi în altă cauză. În temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 3 lit. b Cod procedură penală, art. 215 și 2151 alin. 1 Cod procedură penală, dispune luarea măsurii controlului judiciar față de inculpaţii Vasilache Florin şi Vasilache Elena-Anamaria, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 14.02.2024 și până la data de 13.04.2024, inclusiv”, se arată în soluția Tribunalului Galați, publicată pe portalul instanței în urmă cu câteva minute.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Curtea de Apel Galaţi păstrează măsura controlului judiciar în cazul mătuşii şi unchiului

Curtea de Apel Galaţi păstrează măsura controlului judiciar stabilită de Tribunalul Galaţi în cazul mătuşii şi unchiului fetiţei omorâte în bătaie de mamă, cei doi fiind acuzaţi de complicitate la omor calificat, complicitate la trei infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului şi complicitate la două infracţiuni de violenţă în familie. "Respinge, ca fiind nefondate, contestaţiile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi de inculpaţii Vasilache Florin şi Vasilache Elena Anamaria împotriva încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Galaţi din data de 14.02.2024, pronunţată în dosarul nr. 521/121/2024. Obligă inculpaţii la plata sumei de 100 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 20.02.2024", se arată în decizia Curţii de Apel Galaţi.

Tribunalul Galaţi a dispus, pe 14 februarie, luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de cei doi inculpaţi, după ce, pe 13 februarie, mătuşa şi unchiul fetiţei omorâte în bătaie de mamă, care locuiau în acelaşi apartament, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de complicitate la omor calificat, complicitate la trei infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului şi complicitate la două infracţiuni de violenţă în familie. ''La data de 13.02.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi a dispus punerea în mişcare a acţiunii împotriva inculpaţilor V.A. şi V.E.M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la omor calificat asupra unui membru de familie, (...) complicitate la trei infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, (...) şi complicitate la două infracţiuni de violenţă în familie, (...) reţinându-se că în perioada anilor 2021-30.01.2024, în timp ce au locuit împreună cu inculpata V.E,, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată (neanunţarea autorităţilor / lipsa oricărei iniţiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate / girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore) faţă de acţiunile acesteia (percepute în mod direct) de a supune unor tratamente degradante (expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice)", se arată arată într-un comunicat de presă remis pe 14 februarie de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Potrivit sursei citate, unchiul şi mătuşa au girat şi faptele mamei de a "exercita acte de violenţă extremă (multiple lovituri cu obiecte contondente şi arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului) asupra victimei V.A.E şi asupra persoanelor vătămate T.M.M şi V.I.C., fiicele sale, în prezent în vârstă de 9 ani, 6 ani şi 4 ani, acţiuni care, în final, au cauzat decesul victimei V.A.E. şi leziuni traumatice care au necesitat 3-5 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate T.M.M şi 2-3 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate V.I.C. şi au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora''.

Femeia din Galaţi care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, bătăi în urma cărora a survenit decesul minorei, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de omor, anchetatorii reţinând că în perioada 26-30 ianuarie a exercitat acte de violenţă asupra minorei în vârstă de 9 ani, pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contondente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Cazul fetiţei de 9 ani ucise de mamă. Raportul ANPDCA relevă grave deficienţe în modul în care specialiştii DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul fetiţei şi al surorilor ei mai mici, începând din martie 2023

Raportul Corpului de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) în urma cazului fetiţei de 9 ani din Galaţi ucise de propria mamă relevă grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul fetiţei şi al surorilor ei mai mici, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei.

Conform raportului, psihologul care a evaluat copiii nu a considerat că aceştia prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea lor, iar specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a copiilor. Totodată, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc. Psihologul şi asistentul social care au instrumentat cazul, precum şi şeful Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor fi cercetaţi disciplinar, iar preşedintele ANPDCA va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor.

Cercetare disciplinară în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acestei,a precum şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi

”Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficienţe în instrumentarea cazului fetiţei decedate şi al celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galaţi şi al serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, precum şi o lipsă de coordonare între specialiştii celor două instituţii. Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu şi declanşarea cercetării disciplinare în cazul psihologului şi asistentului social care au instrumentat cazul fetiţei decedate şi al surorilor acesteia, caz intrat în atenţia DGASPC Galaţi în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârşitul lunii ianuarie. De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă şi în cazul şefului Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, pentru modul în care a gestionat, în aceeaşi perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicaţi în acest caz, precum şi activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, anunţă Ministerul Familiei, ANPDCA anunţând că a fost finalizat raportul Corpului de Control care a derulat verificări la nivelul DGASPC Galaţi, iar documentul, cuprinzând concluziile, precum şi măsurile şi recomandările formulate, a fost trimis către DGASPC Galaţi, către Consiliul Judeţean Galaţi, în subordinea căruia funcţionează Direcţia şi către Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriiei municipiului Galaţi.

Acţiunea de control a fost dispusă de preşedintele ANPDCA imediat după decesul fetiţei şi s-a desfăşurat în perioada 02.02.2024-15.02.2024, la DGASPC Galaţi şi la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) a municipiului Galaţi.

Lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei

Verificările au vizat modul în care a fost gestionat şi instrumentat cazul fetiţei şi al celor două surori ale ei, din momentul în care minorele au intrat în atenţia autorităţilor cu atribuţii în protecţia drepturilor copilului, în martie 2023.

Raportul echipei corpului de control al ANPDCA consemnează ”o lipsă de coordonare şi grave deficienţe în modul în care specialiştii de la nivelul DAS Galaţi şi DGASPC Galaţi au intervenit în cazul celor 3 fetiţe, începând din martie 2023, când situaţia lor a ajuns în atenţia Direcţiei, ca urmare a unei sesizări primite de la grădiniţa unde era înscrisă una dintre fete”. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetiţe şi, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galaţi.

”La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz şi a recomandat doar implicarea unchilor materni în creşterea şi educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilităţi mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, aşa încât monitorizarea situaţiei copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situaţii de risc în dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, la acel moment, specialiştii DGASPC Galaţi nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiţei şi surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violenţă, deşi asistentul medical din cadrul grădiniţei a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie”, a rezultat în urma controlului.

Echipa de control a mai constatat că, deşi DGASPC Galaţi a solicitat DAS Galaţi monitorizarea situaţiei minorelor şi comunicarea apariţiei unei situaţii de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz şi nu a transmis planurile de reabilitare şi/sau reintegrare socială a copiilor.

Fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc

”Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiştii din cadrul serviciului de asistenţă socială al Primăriei au constatat că fetiţele erau bine îngrijite şi nu se aflau într-o situaţie de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă şi de familia unchiului matern, care locuia în aceeaşi casă”, se arată în raport.

În seria deficienţelor constatate se înscrie şi faptul că DAS Galaţi nu a transmis DGASPC Galaţi cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii şi nici nu are proceduri clare privind efectuarea activităţii de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflaţi în risc de abuz. Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituţii, privind monitorizarea situaţiei copiilor victime ale abuzurilor.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor

”Având în vedere concluziile echipei de control şi deficienţele constatate în acest caz, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel naţional, tuturor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea şi monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor şi totodată să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape şi termene clare, de colaborare cu serviciile de asistenţă socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situaţiile în care cazurile de abuz, neglijare şi exploatare asupra minorilor să rămână nesoluţionate perioade lungi de timp”, a transmis Ministerul Familiei.

Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit, la sfârşitul lunii ianuarie, în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, mama sa a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale "pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului".

Mama copilei se află în arest preventiv, sub acuzaţia de omor. Unchiul şi mătuşa fetiţei, care locuiau în acelaşi imobil, au fost reţinuţi, fiind apoi plasaţi sub control judiciar, în cazul lor acuzaţiile fiind de complicitate la omor şi rele tratamente aplicate minorului.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Nepăsarea din instituții a omorât-o cu zile pe Alexandra. Concluziile anchetei de la Bucureşti

Este concluzia la care au ajuns inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), la finalul controlului pe care l-au făcut la Galați, după moartea Alexandrei, fetița de 9 ani ucisă de mama bolnavă psihic. În ciuda "gravelor deficiențe constatate", un psiholog, un asistent social și șeful Direcției de Asistență Socială din Primărie au fost propuși pentru cercetare disciplinară, recomandarea fiind însoțită de o alta, implementarea unor "proceduri de lucru comune".

La momentul morții Alexandrei, ambele instituții abilitate cu monitorizarea și protecția celor trei surori din familia din care făcea parte copila omorâtă în bătaie de mamă, respectiv DGASPC Galați și Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Galați, au susținut că situația minorelor și a familiei acestora, în general, fusese atent și responsabil ținută sub atenție. Chiar și "izolatele" cazuri care indicau comportamente violente ale mamei, cunoscută cu afecțiuni psihice care o impiedicau să fie total responsabilă de creșterea și educarea copiilor au fost calificate ca nerelevante. Ambele instituții dădeau asigurări că angajații lor își făcuseră treaba competent și că cele consemnate în rapoarte reflectau realitatea. Destul de fals, aveau să constate, după câteva săptămâni de anchetă reprezentanții ANPDCA, care au ajuns la Galați după ce Alexandra Vasilache a fost ucisă în chinuri de mamă, sub privirile unchiului și ale mătușii. Nu doar că angajații fiecărei structuri în parte nu și-ar fi făcut treaba cu responsabilitate, dar și schimbul de informații între instituții a fost aproape inexistent. Într-o asemenea măsură încât, neștiind stânga ce a făcut dreapta, un copil a murit, deși putea fi salvat.

Mutări și cercetări disciplinare

Verificările de la Galați i-au dus pe reprezentanții corpului de control la concluzia că cei implicați direct în anchetele făcute în familia Vasilache sunt primii răspunzători de felul în care au evoluat evenimentele care au culminat cu decesul Alexandrei. Este vorba despre psihologul și asistentul social care au făcut ancheta anul trecut, în primăvară, când de la grădinița unde învață una dintre surorile Alexandrei au venit semnale că minora prezenta semne de violență. Incidentul a fost catalogat ca unul "izolat" după ce reprezentanții DGASPC au mers în casa familiei și au primit asigurări de la unchiul și mătușa copilelor că "situația este sub control".

"Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galați. La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz și a recomandat doar implicarea unchilor materni în creșterea și educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, așa încât monitorizarea situației copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică. În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie", se precizează în raportul făcut public de ANPDCA, la finalul anchetei.

În acest sens, corpul de control a dispus mutarea psihologului și a asistentului social într-un alt serviciu din cadrul DGASPC Galați, precum și cercetarea disciplinară a acestora.

La Primărie, totul "roz"

Nici nu ar fi avut cum să fie altfel dacă ar fi să dăm crezare altor concluzii pe care le-au tras și comunicat cei de la Centru. Asta pentru că, ulterior verificărilor DGASPC, misiunea monitorizării familiei a fost pasată către serviciul de profil din cadrul Primăriei Galați, ai cărui asistenți ar fi trebuit să facă niște verificări competente și pe cât posibil inopinate, pentru a verifica dacă cele trei fetițe sunt bine crescute și îngrijite. Nu a fost așa, pentru că cele două anchete derulate în ultimul an au arătat că totul era cum nu se poate mai bine în familia Alexandrei. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru că vizitele, anunțate, se făceau în condițiile în care funcționarele de la Primărie nu prea aveau habar de tot istoricul, deoarece nu primiseră (nu știm și dacă sau ar fi trebuit să solicite!), toate informațiile de la DGASPC, instituția care le pasase responsabilitatea monitorizării.

"Echipa de control a mai constatat că, deși DGASPC Galați a solicitat DAS Galați monitorizarea situației minorelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor. Prin urmare, fără a avea acces la întregul istoric al cazului, specialiștii din cadrul serviciului de asistență socială al Primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă și de familia unchiului matern, care locuia în aceeași casă", se mai arată în documentul care rezumă rezultatele anchetei de la Galați.

În aceste condiții, la care se adaugă și neglijența funcționarilor din Primărie, care nu ar fi transmis către DGASPC rezultatele celor două anchete "favorabile", pe lista cercetaților disciplinar se mai adaugă o persoană: șefa Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, fără ca în cazul acesteia să se propună mutarea/ destituirea din funcție, așa cum s-a întâmplat în cazul celor două angajate ale DGASPC.

În altă ordine de idei, tragedia de la Galați, care a declanșat o anchetă ale cărei concluzii vizează carențe grave la capitolul proceduri și comunicare, devine, cel puțin declarativ, un punct de reper pentru revizuirea practicilor la nivel național. DGASPC-urile trebuie ca, în cazul minorilor aflați în situații de risc sau victime ale violențelor, să stabilească proceduri clare de intervenție și cooperare, cu termene mai scurte și clare, cu autoritățile locale din domeniul asistenței sociale.

"Ne conformăm"

La scurt timp după ce concluziile raportului de anchetă au fost făcute publice și comunicate instituțiilor vizate, ambele structuri, respectiv DGASPC Galați și DAS, au transmis că se vor conforma dispozițiilor și măsurilor dispuse. Astfel, în ambele instituții au anunțat că s-au organizat deja comisiile pentru anchetarea disciplinară a funcționarilor vizați și că se vor urma pașii pentru îmbunătățirea procedurilor de colaborare. Mai mult, chiar își vor trimite angajații la cursuri de formare și perfecționare, această ultimă precizare venind din partea Biroului de Presă al Primăriei Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mama criminală care și-a ucis fetița rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile

Mama criminală din Galați, care şi-a bătut fiica în vârstă de 9 ani, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Decizia poate fi contestată. 

„Admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cu privire la inculpata Vasilache Eugenia. În temeiul art. 236 alin. 2 Cod procedură penală, dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpatei Vasilache Eugenia, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 02.03.2024 la data de 31.03.2024, inclusiv. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare”, potrivit procurorilor. 

Alexandra, fetița de 9 ani, a murit pe 31 ianuarie 2024, fiind bătută cu bestialitate de mamă. Anchetatorii au dezvăluit că „femeia a lovit-o în mod repetat cu obiecte, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului”. Legiștii au stabilit că fata a murit în urma unui șoc traumatico-hemoragic.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.