Jump to content

Creștere alarmantă a bolilor de inimă în județul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Aproape 80.000 de gălăţeni sunt bolnavi de inimă

Mai precis 79.355. Cel puţin asta arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, datele corespunzând numărului de bolnavi aflaţi la sfârşitul primului trimestru al anului 2012 în evidenţă. Dacă se face comparaţie între numărul bolnavilor nou depistaţi în anii 2010, 2011 şi primul trimestru al anului 2012, pe diferite tipuri de afecţiuni cardiace şi cerebrale, se observă că datele fluctuează. „Dacă luăm în calcul noile cazuri de hipertensiune arterială depistate, observăm că în 2010 aveam 6.561 de bolnavi nou depistaţi, în 2011 - 5.018 noi cazuri, în timp ce în primul trimestru al anului 2012 aveam 1.200 de noi cazuri depistate”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. Luând în calcul şi cazurile de hipertensiune arterială aflate în evidenţă şi cele nou descoperite la nivelul judeţului Galaţi, la sfârşitul primului trimestru existau în total 52.551 persoane bolnave de hipertensiune arterială. În ceea ce priveşte cardiopatiile ischemice, o altă suferinţă de natură cardiacă, în anul 2010 erau depistate 2.379 noi cazuri, în 2011 2.361 de noi îmbolnăviţi de cardiopatie ischemică, iar în primul trimestru al anului 2012 s-au descoperit 800 de noi cazuri. La sfârşitul primului trimestru al anului 2012 figurau în evidenţele medicale 20.000 de persoane care suferă de cardiopatie ischemică. În aceeaşi perioadă de timp, în statisticile medicale sunt luaţi şi 6.817 gălăţeni care suferă de afecţiuni cerebro-vasculare.

Creşte îngrijorător numărul infarcturilor şi scade vârsta suferinzilor

Dacă luăm în calcul numărul persoanelor internate din pricina afecţiunilor inimii, se observă creşteri la numărul celor internaţi din pricina infarcturilor. În anul 2010, în spitalele gălăţene s-au internat 584 de persoane care au suferit infarcturi acute, în timp ce în 2011 numărul celor internaţi din aceeaşi cauză a crescut la 439 de cazuri. A scăzut numărul celor spitalizaţi din cauza afecţiunilor cardiovasculare şi a hipertensiunii arteriale. În schimb, în 2010 au existat două cazuri de copii sub un an spitalizaţi pentru hipertensiune arterială.

Mult mai multe malformaţii cardiace

Îngrijorătoare pentru medici este şi înmulţirea cazurilor de copii care suferă de diabet şi care, mai târziu, pot deveni cardiaci. „S-a înregistrat în ultimul an un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul copiilor care suferă de malformaţii congenitale şi, evident, şi de malformaţii cardiace. Cred că modul de viaţă al părinţilor sau factorii de mediu pot reprezenta factori ce ar genera aceste suferinţe”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita, de la Spitalul de Copii Galaţi.

În toată lumea, mortalitatea cardiacă este pe primul loc

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază faptul că, într-o perioadă mai mică de 15 ani, mortalitatea consecutivă maladiilor cordului a trecut de pe locul al treilea pe primul loc, astăzi deţinând supremaţia, adică 50% din totalul deceselor. Alarmant este şi faptul că 40 - 50% dintre persoanele sedentare sunt supraponderale şi, deci, predispuse la bolile de inimă. Totodată, creşterea numărului bolnavilor de diabet, semnalată în (întreaga lume, indică pericolul de înmulţire a suferinzilor de cord. În judeţul Galaţi, luna mai e declarată o lună a manifestărilor ce se încadrează în conştientizarea populaţiei generale privind un stil de viaţă sănătos, ţinând cont de faptul că în acelaşi Calendar al Sănătăţii se mai celebrează pe 17 mai Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale şi pe 19 mai Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, zile care au ca şi punct comun sănătatea inimii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Creștere alarmantă a bolilor de inimă în două județe din România. Vezi care sunt zonele cu probleme

În țara noastră, realitatea sumbră a deceselor cauzate de boli de inimă devine din ce în ce mai evidentă. Ziarul Ring a demarat o serie de analize pentru a scoate la lumină aspectele critice ale societății românești, iar ultimele cercetări se concentrează asupra impactului devastator al afecțiunilor cardiovasculare.

Boala ischemică a inimii, o problemă majoră de sănătate publică, reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global. Cu toate acestea, în România, situația este alarmantă, iar cifrele sunt tulburătoare.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății și analizate de Ziarul Ring, decesele cauzate de boli de inimă au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii 25 de ani. În special, zona Galați – Brăila iese în evidență ca fiind un focar major al mortalității provocate de afecțiunile cardiovasculare.

În județul Galați, numărul de decese atribuite bolilor de inimă a crescut alarmant, de la 987 de persoane în 1998 la 1885 în 2022, marcând o creștere dramatică de 91%. Situația nu este mai puțin îngrijorătoare nici în Brăila, unde avansul înregistrat în aceeași perioadă a fost de 54%.

Cu toate acestea, există și raze de speranță în întuneric. Județul Vâlcea se remarcă prin reducerea semnificativă, cu 60%, a deceselor cauzate de boli de inimă în aceeași perioadă. Succesul înregistrat în Vâlcea este urmat de performanțe notabile în județele Timiș (-53%) și Arad (-48%).

La nivel național, trendul general înregistrează o ușoară scădere a numărului de decese cauzate de bolile de inimă, cu 11% în intervalul menționat (1998 – 2022).

În concluzie, analiza realizată de Ziarul Ring subliniază necesitatea unei abordări mai eficiente și mai proactive în gestionarea și prevenirea bolilor cardiovasculare în România.

jurnalul.ro

Decese-boli-de-inima-1998-2022-647x1024.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.