Jump to content

Tineri gălăţeni cu teatrul în sânge şi în suflet


dcp100168

Recommended Posts

Tineri gălăţeni cu teatrul în sânge şi în suflet ies la rampă cu Shakespeare

Trupa de teatru ”JoY ART Theatre junior” – formată din adolescenţi talentați și expresivi - vă așteaptă cu emoție și bucurie, în seara de sâmbătă, 9 martie 2024, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, la „Play Shakespeare”. Un spectacol-colaj după cele mai frumoase piese ale lui William Shakespeare: „Îmblânzirea scorpiei”, „Cum vă place”, „Romeo și Julieta”, „Furtuna”, „Othello”, „Falstaff”, „Mult zgomot pentru nimic” și „Visul unei nopți de vară”. Reprezentația este aniversară, pentru că trupa de teatru împlinește opt ani de când a început această minunată aventură, alături de actrița și regizoarea Oana Preda. În premieră, scene din acest spectacol și fotografii cu protagoniștii veți putea viziona în cea mai nouă ediție a podcastului „SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector”.

„Trupa de juniori a regizoarei Oana Preda a prins trenul bun” scria regretatul meu coleg, Victor Cilincă, pe 16 noiembrie 2017. Este primul articol pe care l-am găsit în arhiva cotidianului „Viața liberă” despre „JoY ART”. Anii au trecut, iar trupa de teatru va sărbători, în curând, opt ani de activitate spectaculoasă. Despre performanțele obținute și despre noul spectacol, „Play Shakespeare”, ne-au povestit în podcastul „SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector”: Oana Preda, actriță la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați și profesoară la ”JoY ART Theatre junior”, alături de trei dintre componenții acestei trupe de teatru: Cristiana Rapotan, Daria Mațoian și David Alexandru Gheorghe.

De la dezvoltare personală, la magia scenei

„Acum opt ani, în martie-aprilie, am înființat trupa, iar cu unii dintre acești copii pe care îi veți vedea în spectacolul din 9 martie lucrez de atunci. Sunt și alții noi în trupă”, ne-a spus actrița Oana Preda. În prezent, la cursurile ei de teatru și dezvoltare personală s-au format două grupe: una de avansați „ART” - formată din 14 membri, și mezinii de la „JoY” - 16-17 copii aflați la început de drum în lumea teatrului.

„Nu toți vin aici pentru a urma o carieră în actorie. Mulți vin pentru dezvoltare personală, pentru a dobândi încredere în sine. Şi este foarte bine! Şi noi, în primii ani de facultate, făceam tot felul de exerciții pe care le fac şi eu acum cu copiii: improvizație, lucru în echipă, dicție, exerciţii de concentrare, de memorie. Este o etapă, după care începem să studiem personajele, să avem spectacole, apoi urmează concursuri, festivaluri și tot așa. E un loc bun unde ei vin să socializeze și să creeze o echipă, asta e cel mai important!”, ne-a explicat actriţa Oana Preda.

Pentru unii dintre copii, teatrul a fost o dorință arzătoare, având - la propriu - arta în sânge și harul actoricesc în ADN. Alții - veniți la cursuri pentru a-și învinge timiditatea - au descoperit aici cât sunt de talentați. Iar scena i-a cucerit și pe unii și pe ceilalți, reușind cu toții performanțe remarcabile! Iată, de opt ani, David, Cristiana și Daria fac parte din trupa „JoY ART”.

De ce teatru?

Având în familie patru actori pe linie maternă și doi pe linie paternă, David Alexandru Gheorghe are arta în sânge şi o duce mai departe. „Având părinții actori, normal că mi-a plăcut foarte mult teatrul și am vrut să-l urmez”, ne-a mărturisit. Este elev la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, la specializarea Arta Actorului, după ce a fost inițial la Pictură. Pentru că îi place să deseneze și să picteze, fiind foarte talentat și în arta plastică, a lucrat împreună cu Oana Preda la costumele noului spectacol. David a realizat schițele pentru costumele băieților și pentru spectaculoasele machiaje ale unor personaje din „Play Shakespeare”. Mai mult, s-a implicat și la video-design, realizând niște filmulețe speciale pentru spectacol!

„Eu cred că am fost unul dintre acei copii care au venit pentru a se dezvolta. Eram destul de timidă la început, dar mi-am găsit o pasiune în teatru. Și acum chiar vreau să continui!”, ne-a mărturisit Cristiana Rapotan, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.

„Și eu, când eram mică, eram foarte închisă în mine și foarte timidă. De asta am început cursurile de teatru. Doar că, în timp, am realizat că îmi place foarte mult și că vreau să continui”, ne-a spus și Daria Mațoian, elevă tot la Colegiul „Vasile Alecsandri”.

Performanțe remarcabile

Încă de la primul spectacol al ”JoY ART”, acum șapte ani, Victor Cilincă remarca nu numai talentul copiilor, ci mai cu seamă maturitatea precoce în jocul trupei: „Și asta fără a-i îmbrăca pe copii în gesturi de om mare! E dificil (fără Chiriac și fără amor vinovat), să joci o Vetă așa cum a reușit - trăind scena până la cutele obrazului - Cristiana Rapotan. Cu un joc scenic excelent și naturalețe s-a mișcat - în D-l Goe și domn’ Nae - David Alexandru Gheorghe. Ar merita un premiu, căci a jucat cu multă energie, Daria Mațoian”, scria Victor Cilincă în noiembrie 2017.

Performanțele ulterioare ale trupei și ale componenților ei dovedesc că jurnalistul şi dramaturgul Victor Cilincă nu a exagerat!

David Alexandru Gheorghe a câștigat, la începutul lunii februarie, Premiul II la Concursul Național de Comedie „Ștefan Mihăilescu – Brăila”. A fost primul lui concurs individual, în afara „JoY ART”. Pentru rolul Romeo din scena pe care o puteți urmări chiar la începutul podcastului - în care Julieta este interpretată de Ruxandra Ardean - David a câștigat premiul special al juriului Excelsior pentru cea mai bună interpretare masculină, la prima ediție a concursului „Fă primul pas spre marea scenă”, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, în parteneriat cu Teatrul Excelsior. La festivalurile la care participă cu trupa de teatru, rolul pe care îl joacă îi aduce, de obicei, Premiul pentru cel mai bun actor. L-a câștigat la „Artistique Cup” și la „Criss Art”. La „Golden Talent Festival” a obținut Trofeul „Cosmin Vîjeu” și Premiul I, iar la „Star de 5 stele”, tot Premiul I.

Cristiana Rapotan are și ea o pleiadă de premii! A început cu Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Mam' mare (un rol de compoziție foarte bun) la Festivalul „Joc în Joacă”. Apoi, cu monologul Miței din piesa „D’ale carnavalului” a obținut Premiul special al juriului Excelsior, pentru stil interpretativ, la a doua ediție a concursului „Fă primul pas spre marea scenă”. Mai are în palmares Marele Trofeu la „Golden Talent Festival”, „Cea mai bună actriță” şi Locul 1 pentru monolog la Festivalul „Artistique Cup” și Premiul 1 la secțiunea individual a Festivalului "Criss Art".

Au mai câștigat premii individuale în festivaluri și Ruxandra Ardean, Eduard Tudosă, Eveline Popliacă, Maria Gramaticu şi Maria Perianu.

Talentul și expresivitatea tuturor membrilor echipei – pe care actrița și regizoarea Oana Preda știe să-i pună în valoare – a făcut ca trupa ”JoY ART Theatre junior” să cucerească numeroase trofee. De pildă, spectacolul „Din Gâlcevi în Flecăreli”, o adaptare după „Gâlcevile din Chioggia” și „Flecărelile femeilor” de Carlo Goldoni, a câștigat până acum următoarele premii: Marele Trofeu al Festivalului și „Best Show” la „Artistique Cup”, Trofeul Festivalului Național de Canto și Actorie „Criss Art”, Trofeul de popularitate la Festivalul „Miracolul copilăriei”, Trofeul „The best moment festival” la Festivalul Kingdom 4Arts, Trofeul grupei la Festivalul Național „Star de 5 stele” și Locul 1 la Festivalul „Vocea copilăriei”.

„Nunta din Moldova” merge la Paris

Pentru ”JoY ART”, participarea la festivaluri internaționale este deja o tradiție, mai ales că reprezintă România cu frumoasa poveste cu mire, mireasă, sânziene și alte personaje din folclorul nostru. „Pentru că am început de la zero, aveam nevoie de noi provocări pentru copii, de noi aventuri. Așa că am participat și la festivalurile internaționale, care nu sunt competitive. Vin reprezentanți din mai multe țări și fiecare își prezintă tradițiile, costumele populare, într-un timp de maximum 10-15 minute. Noi avem un moment, «Nunta din Moldova», cu care am participat până acum în festivaluri în Macedonia de Nord, Italia, Muntenegru, Cehia, iar acum, în aprilie, vom merge în Franța, la Paris”, ne-a povestit Oana Preda.

„Trenul cu amintiri”, „Magia Crăciunului”, „Joaca de-a Romeo și Julieta”, „Școala din pădure”, „Din gâlcevi în flecăreli” și „Nunta în Moldova” sunt spectacolele jucate până acum de ”JoY ART Theatre junior”. Și iată-i acum, gata de „Play Shakespeare”!

Așa de tineri și deja… Shakespeare?

„Într-adevăr, este o provocare și avem mari emoții! Dar lucrez cu ei de opt ani și ar fi fost oarecum să mai joace gândăcei, iepurași și copii de grădiniță! Shakespeare este o provocare, dar este dramaturgul care a dat cele mai frumoase personaje! Și m-am gândit să le fac un cadou și să aibă ocazia acum – cine știe ce va fi mai târziu?! – să joace personaje. Lor le place să se transforme în personaje! Jucându-se pe sine, oricine poate fi actor: ne mai strâmbăm de două ori și am făcut un spectacol. Dar nu cred că despre asta e vorba! Lor le place să studieze personajele, să intre în pielea acestora, să se transforme. Iar personajele lui Shakespeare au pasiuni puternice, trăiri puternice, iar relațiile sunt foarte frumoase!”, ne-a dezvăluit Oana Preda.

Ca și la producția „Din gâlcevi în flecăreli”, regizoarea a ales să împletească mai multe piese de teatru, într-un spectacol complex. „Așa am făcut de la început: eu am mai mulți copii într-o grupă și mi se pare normal ca fiecare să fie cât mai bine reprezentat în spectacol. Într-un spectacol de teatru – după cum ştiţi – sunt roluri principale și roluri secundare, dar eu nu-mi doresc asta cu ei. Vreau ca toți să aibă un rol principal! Un rol în care să iasă în evidență, să fie pus în valoare! Și încerc să-i dau fiecăruia o partitură foarte bună. «Play Shakespeare» este un spectacol-colaj, din mai multe piese reprezentative: «Îmblânzirea scorpiei», «Cum vă place», «Romeo și Julieta», «Furtuna», «Othello», «Falstaff», «Mult zgomot pentru nimic» și «Visul unei nopți de vară». Am căutat să îmbin și piesele mai dinamice și comediile și drama. Sigur că m-am ferit oarecum de marile tragedii, dar tot avem scena balconului din «Romeo și Julieta» şi câteva scene din «Othello»”, ne-a dezvăluit regizoarea Oana Preda.

Provocare acceptată

 „Acum aproape un an, după ce am terminat celălalt spectacol, Oana ne-a spus că are un nou proiect, dar se întreba dacă suntem destul de pregătiți pentru el. Noi toți eram foarte nerăbdători să aflăm. După ce ne-a spus, ne-am asumat că o să fie greu și că o să trebuiască multe repetiții”, ne-a dezvăluit Daria. Ea le va interpreta pe blânda și liniștita Helena din „Visul unei nopți de vară” și pe îndrăzneața Doamnă Ford din „Falstaff”.

„În afară de faptul că trebuie să învățăm textul, trebuie să ne gândim la personaj, să-l creăm, practic. Am citit integral piesele, am vizionat alte interpretări, ecranizări”, ne-a povestit Cristiana. Ea le va juca pe Beatrice din „Mult zgomot pentru nimic”, pe Catarina din „Îmblânzirea scorpiei” și pe Doamna Page din „Falstaff”. „Încerc, evident, să o fac scorpie, dar pe de altă parte să-i arăt și partea mai sensibilă pe care încearcă să și-o ascundă. De fiecare dată când le joc, mi se pare că e complet altă experiență și de fiecare dată plăcută”, ne-a spus Cristiana.

David va juca nu mai puțin de șase personaje: Petruchio din „Îmblânzirea Scorpiei”, Romeo din „Romeo și Julieta”, Iago din „Othello”, Prințul Angliei din „Falstaff”, Benedick din „Mult zgomot pentru nimic” și Lysander din „Visul unei nopți de vară”. Și ne-a mărturisit că rolul Iago este unul dificil și complex. „Atât pentru David, cât pentru Alexie Dolea, care îl joacă pe Othello, a fost o provocare foarte mare. Dar copiii au fost foarte receptivi și chiar mi-au mărturisit cât de mult i-a schimbat și i-a ajutat lucrul la acest spectacol. Și cât de multe au învățat din repetițiile și din studiul lui Shakespeare. Pentru că, așa cum spuneam, personajele lui sunt fabuloase!”, spune Oana Preda.

Cui se adresează acest spectacol?

„Deși este un spectacol jucat de copii nu este un spectacol pentru copii. Pentru că este un spectacol mai dificil pentru noi de susținut, interior. Este un spectacol dificil și tehnic, pentru că vor fi multe proiecții, timp în care copiii trebuie să se schimbe: au foarte multe costume, machiaje, coafuri! În 2-3 minute ei trebuie să se schimbe și să se transforme în același timp în altcineva, un alt rol, alte trăiri, alte relații”, ne-a explicat Oana Preda. Practic, în cele aproape două ore de spectacol, pentru actori va fi un maraton al transformărilor. Prin urmare, spectatorii care vin trebuie să-și dorească să facă parte din această experiență, nu doar să se amuze pe seama unor personaje. Trebuie să fie cu sufletul alături de actori, să aibă răbdarea și capacitatea de a înțelege ce se întâmplă pe scenă. Mai simplu spus, „Play Shakespeare” se adresează unui public inteligent. Și cu maturitatea de a înțelege Shakespeare!

Din distribuția spectacolului fac parte: David Alexandru Gheorghe, Alexie Dolea, Cristiana Rapotan, Daria Mațoian, Bianca Secuian, Eduard Tudosă, Anca Luculescu, Ioana Ramba, Denissa Dănăilă, Maria Gramaticu, Teodora Florescu, Eveline Popliacă, Maria Perianu.

Regia și costumele îi aparțin Oanei Preda, care l-a avut asistent de regie, scenografie, costume și video design pe David Alexandru Gheorghe.

Viitorul sună bine

Într-un exercițiu de imaginație pe care l-am propus la finalul podcastului, Cristiana și David m-au asigurat că actoria va face parte din viitorul lor. Iar Daria crede că ar putea valorifica experiența dezvoltării personale într-o trupă de teatru într-o viitoare carieră de psiholog.

Fie că „JoY ART” va fi, așa cum spera Victor Cilincă „o anticameră pentru viitorii mari artiști, care să fie respectați și în lume”, fie că nu, membrii trupei au câștigat deja ceva mult mai prețios pentru viață: „Am reușit să creăm o echipă unită și asta este cel mai important. Se descurcă și se comportă ca niște adevărați profesioniști. Se înțeleg foarte bine, se ajută unul pe celălalt, cei mai mari au grijă de cei mai mici, ca într-o familie, și reușesc să depășească diferitele încercări care normal că se ivesc!”, ne-a mărturisit Oana Preda. Pe scurt, nu multe teatre au o trupă așa cum a reușit să creeze ea!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Clasic și modern, într-un spectacol-colaj jucat de adolescenți

O minunată incursiune prin cele mai frumoase piese ale lui William Shakespeare, într-un spectacol interesant și captivant, a oferit, în seara de 9 martie 2024, trupa de teatru "JoY ART Theatre junior". În fața unei săli arhipline, adolescenții talentați și expresivi, coordonați de actrița și regizoarea Oana Preda, au reușit să umple cu jocul lor actoricesc - cu energie, emoție, sensibilitate și umor - scena mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galați. Performanța este cu atât mai mare cu cât biletele la premiera spectacolului lor, "Play Shakespeare", s-au epuizat cu câteva zile înainte de reprezentație!

"Spectacolul «Play Shakespeare» se adresează unui public inteligent", ne spunea Oana Preda, actriță la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați și profesoară la "JoY ART Theatre junior", în emisiunea "SPOT ON la «Viața liberă» - Galațiul sub reflector", pe care o puteți urmări pe canalul de YouTube al cotidianului nostru. Și nu a exagerat cu nimic! Pot depune mărturie în acest sens spectatorii care au umplut, sâmbătă seară, sala mare a Teatrului Dramatic și care, la final, i-au aplaudat din toată inima. Între noi fie vorba, trupa ar fi meritat și o a treia chemare la rampă! Poate la următoarea reprezentație!

Așa cum ați putut afla din paginile și din podcastul "Vieții libere", "Play Shakespeare" este un spectacol-colaj după cele mai frumoase piese ale lui William Shakespeare: "Îmblânzirea scorpiei", "Cum vă place", "Romeo și Julieta", "Furtuna", "Othello", "Falstaff", "Mult zgomot pentru nimic" și "Visul unei nopți de vară".

Când se șterge granița dintre virtual și real

Fiecare scenă a introdus publicul în povestea piesei din care făcea parte. Și asta pentru că era precedată de o proiecție video, care anunța nu numai titlul piesei, în română și în engleză. Spectatorii au putut vedea afișe celebre și protagoniști ai celor mai cunoscute ecranizări realizate de-a lungul timpului: Leonardo DiCaprio în rolul lui Romeo, Kenneth Branagh în rolul lui Iago din "Othello", Emma Thompson în Beatrice din "Mult zgomot pentru nimic". Imaginile dinamice ale fiecărui video se succedau pe o muzică modernă, ritmată, inspirat aleasă de cel care a realizat aceste filmulețe - David Alexandru Gheorghe.

Interpretând (uimitor, aș spune eu) șase roluri - Petruchio din "Îmblânzirea Scorpiei", Romeo din "Romeo și Julieta", Iago din "Othello", Prințul Angliei din "Falstaff", Benedick din "Mult zgomot pentru nimic" și Lysander din "Visul unei nopți de vară" - David a venit cu această idee: proiecții video care să le dea actorilor un răgaz de câteva minute pentru a se schimba pentru următoarea scenă. Iar cine vine cu ideea o și pune în practică!

Tot lui David i-a aparținut ideea decorului proiectat și a unui fond sonor care să creeze atmosfera pentru fiecare "partitură" shakespeariană, fie că era vorba de romantismul din "Romeo și Julieta" ori de freamătul din "Visul unei nopți de vară". Oricât s-ar fi străduit regizoarea spectacolului, nu ar fi fost posibil câte un decor pentru fiecare dintre cele opt piese. Și se gândise să compenseze lipsa lui cu spectaculozitatea costumelor. Dar când s-au apucat să schițeze - Oana, costumele fetelor, iar David, costumele băieților - tânărul actor a venit cu ideea proiecțiilor, care să creeze decorul. Cele câteva piese de mobilier aduse pe scenă au completat de minune cadrul proiectat, astfel încât spectatorul aproape că nu mai sesiza diferența între decorul virtual și cel real.

Captivat de jocul și de expresivitatea actorilor, de costumele care aduceau elemente clasice în actualitate, spectatorul trecea lin dintr-o poveste în alta, ca de la un act la altul al aceleiași piese.

"Atât de tineri și deja... Shakespeare?"

Așa mă întrebasem în emisiunea "Spot ON la «Viața liberă» - Galațiul sub reflector". Ei bine, vă pot spune că expresivitatea actoricească a protagoniștilor, în ciuda vârstelor lor, cuprinse între 12 și 16 ani, mi-a răspuns la întrebare. Și am remarcat în jocul lor aceeași maturitate pe care o văzuse de la bun început jurnalistul care a scris primul despre trupa "JoY ART", regretatul meu coleg Victor Cilincă.

M-au cucerit cu inocența lor zglobie Maria Perianu în rolul lui Ariel din "Furtuna" și Teodora Florescu în Puck din "Visul unei nopți de vară". S-a simțit experiența scenei nu numai în jocul lui David Gheorghe, ci și în interpretarea lui Alexie Dolea, care a întruchipat nu mai puțin de patru personaje: Ferdinand, Othello, Domnul Ford și Demetrius. După demonstrația din emisiune, le-am așteptat cu nerăbdare în spectacol pe Cristiana Rapotan - Katarina/ Doamna Page/ Beatrice și pe Daria Mațoian - Doamna Ford/ Helena. Și au fost o încântare! Nu mai puțin interesantă a fost interpretarea Ancăi Luculescu în două personaje total diferite, unul dramatic - Emilia din "Othello" și unul colorat - Doamna Quickly din "Fallstaff". M-a făcut să zâmbesc, cu umorul natural al interpretărilor lui, Eduard Tudosă în rolurile Tocilă și Falstaff. M-au purtat în povestea eroinelor cărora le-au dat viață: Bianca Secuian - Rosalinda/ Desdemona, Ioana Ramba - Celia/ Hangița, Denissa Dănăilă - Julieta, Maria Gramaticu - Hermia și Eveline Popliacă - Miranda.

Epilog

Pentru trupa "JoY ART Theatre junior" a fost a patra oară când a putut juca pe marea scenă a Dramaticului, după cele trei reprezentații avute aici cu spectacolul "Din gâlcevi în flecăreli". Numai că, pentru premiera din 9 martie 2024, nu au putut repeta pe această scenă, ci... într-o sală de două ori cât sufrageria. Neavând exercițiul unor momente lirice jucate într-o sală atât de mare, uneori replicile lor s-au făcut mai greu auzite. Mai ales când unor spectatori le mai sunau telefoanele mobile... Cu toate acestea, nici măcar o clipă nu și-au pierdut concentrarea artistică și nu au rupt vraja.

Combinație între clasic și modern, spectacolul "Play Shakespeare" a fost mai mult decât un exercițiu de actorie al unor adolescenți talentați și expresivi, intrați în pielea unor personaje complexe și provocatoare, așa cum numai Shakespeare a putut crea. A fost un spectacol minunat.

Și nu pot încheia decât cu vorbele lui Puck, din finalul spectacolului: "Suntem umbre călătoare,/ De-am adus vreo supărare/ Să gândiți că ați visat/ Tot ce vi s-a-nfățișat,/ Oameni buni,/ Nu ne-osândiți,/ Îngăduitori să fiți,/ Într-o altă bună zi/ Vom plăti cum se cuvine/ Gândul voitor de bine".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.