Jump to content

Profesorul universitar Toader Buhăescu, la 90 de ani


dcp100168

Recommended Posts

Profesorul Toader Buhăescu, la 90 de ani

Doctor în matematică, profesor universitar, autor de poezii și epigrame, cetățean de onoare al Galațiului, Toader Buhăescu împlinește, pe 3 iulie, vârsta de 90 de ani. Bine cunoscut și îndrăgit de generații de studenți, apreciat de tot atâtea generații de ingineri și cercetători, este la fel de activ ca în... cealaltă tinerețe.

A fost sărbătorit în avans, la începutul lunii trecute, de prietenii săi navaliști, de care s-a atașat și alături de care a devenit o prezență activă la Colocviile constructorilor de nave, delectându-i cu epigrame inteligente la fiecare participare. „Vă mulțumim, Domnule profesor Toader Buhăescu, vă admirăm moralitatea, exigența și modestia, vă mulțumim pentru cursurile de matematică pe care le-am făcut cu dumneavoastră, vă mulțumim că sunteți prezent activ la Colocviile Constructorilor de Nave. Vă urăm cu drag ani mulți și buni, cu sănătate, bucurii și inspirație, cu ocazia aniversării vârstei de 90 de ani!”, i-au spus navaliștii.

Toader Buhăescu s-a născut pe data de 3 iulie 1934, în satul Tanacu din județul Vaslui. Acolo a făcut școala primară și gimnaziul, după care liceul și studiile universitare le-a absolvit la Iași.

După obținerea licenței în matematică, a fost repartizat ca profesor la Liceul „Vasile Alecsandri” din Galați, între anii 1958-1960. În repartiția guvernamentală era menționată recomandarea de a activa în învățământul superior sau în cercetarea științifică. Din 1961 și-a început cariera universitară la „Dunărea de Jos”, căreia i-a dedicat 43 de ani de activitate neîntreruptă, ocupând succesiv funcțiile de lector universitar, conferențiar și profesor universitar titular al disciplinei Matematică, până în anul 2004, când s-a pensionat. În 1982, a dobândit titlul științific de Doctor în Matematică, cu teza intitulată „Funcții quasi convexe”, sub conducerea științifică a reputatului prof. univ. dr. doc. Nicolae Negoescu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Activitatea științifică a prof. univ. dr. Toader Buhăescu s-a concretizat prin publicarea a opt cărți de specialitate, în domenii ale matematicii moderne: teoria mulţimilor fuzzy, logică fuzzy, convexitate, peste 55 de articole și studii publicate în revistele de specialitate, precum și numeroase comunicări în cadrul unor simpozioane științifice, conferințe și congrese internaționale în Cehia, Franța, Italia, Grecia, Turcia, Egipt, China.

Toader Buhăescu a fost șef al Catedrei de Matematică între anii 1990 – 2004, membru în Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și membru în Consiliul profesoral al Facultății de Științe, iar în noiembrie 2009 a fost desemnat de către Consiliul Local al municipiului Galați „Cetățean de Onoare”. Senatul Universității „Dunărea de Jos” din Galați i-a decernat titlul onorific de profesor emerit.

Este membru al Societății de Ştiinţe Matematice din România (1958); membru fondator al Societății Române de Sisteme Fuzzy (1990); membru fondator al „Balkan Union for Fuzzy Systems” (1991), membru al Societății de Matematică „TENSOR” din Japonia.

După retragerea din activitatea profesională, Toader Buhăescu a găsit timpul necesar pentru a se orienta spre mai vechile sale pasiuni, literatura şi turismul. Poeziile şi epigramele sale pot fi citite, sub sugestivul pseudonim Toader Dintanacu, în ediția online a ziarului Observatorul, publicat în Toronto, Canada.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.